Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 024 - S02E11 - Resurrection Ship (Part 1)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (111 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (45 głosów [47.37%])

Procent z głosów: 47.37%

2. 9.5 (22 głosów [23.16%])

Procent z głosów: 23.16%

3. 9 (18 głosów [18.95%])

Procent z głosów: 18.95%

4. 8.5 (5 głosów [5.26%])

Procent z głosów: 5.26%

5. 8 (1 głosów [1.05%])

Procent z głosów: 1.05%

6. 7.5 (1 głosów [1.05%])

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6.5 (1 głosów [1.05%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [1.05%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.05%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.08.2005 - |23:08|

Spoiler z tego trzyczęściowego epizodu znajdziecie w temacie trzeciej części - TUTAJ

Użytkownik Sokar edytował ten post 07.01.2006 - |09:21|

• 0

->1019<-

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.01.2006 - |11:05|

Widziałem i :) bez zmian jeśli idzie o ocenę, nadal 10. Po ostatnich odcinkach SGA jestem gotów dać BSG Oscara :D

A wracając do ocinka, zacznę o plusów (ciekawe czy sobie jakis minus przypomnę :D)
+ zabawa w kotka i myszkę przez Vipery, ciekawe jak oni rozróżniają kto swój, kto wróg, no BSG ma MKII a BSP nie, ale MKVII są też wśród BSG...
+BlackBird ma jednak FTL (Neoo "A nie mówiłem" :P)
+nagła zmiana szyku przez Vipery, bardzo ładny widok, a wszystko z powodu nieznanego wroga
+Cain brutalna
+Historia BSP (przerażające, brutalne i strasznie prawdziwe)
+dam to na plus, choć ciągle poprzednio na to narzekałem - Stanowczość Pani Prezydent, niestety w przypadku Cain ma rację i strasznie mnie to irytuje :/
+zakończenie odcinka, podwójne knowanie (ktoś przegrał zakład, to nie EXO z BSP zabije Cain), widać tu że oboje i Cain i Adama przeszli to samo szkolenie, i że oboje są wojskowymi, bo mają podobny plan zabicia się nawzajem.
+zdjęcia BSów w kosmosie (ja chce ich więcej, ale bez tej irytującej trzęsącej się kamery ;))

No i minusy (coś jednak mi przyszło do głowy)
-widać ze z jednego odcinka zrobili dwa :( troche się w środku dłuży, ale te kilka minut mozna przeboleć
-złamana Nr 6, i do tego pragnie całkowitej śmierci, ja w to nie wierzę, to jest maszyna i jako taka na pewno nie może się złamać, czuję że nie powiedziała całej prawdy o tejemniczym okręcie, ale tego dowiemy sie dopiero za Tydzień :(

To wszystko co zapamiętałem, po pierwszym oglądaniu, moze wieczorem jeszcze przyjdzie mi coś do głowy...

Użytkownik Toudi edytował ten post 07.01.2006 - |11:06|

#3 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 07.01.2006 - |11:51|

Nie no to jest dobre kto pierwszy chwyci słuchawke wygra :)
10 jak nic niestety ale BSG zaczyna bić na łeb i sg1 i atlantis
jestem ciekawy czy backbird ma jakieś uzbrojenie ?

-złamana Nr 6, i do tego pragnie całkowitej śmierci, ja w to nie wierzę, to jest maszyna i jako taka na pewno nie może się złamać, czuję że nie powiedziała całej prawdy o tejemniczym okręcie, ale tego dowiemy sie dopiero za Tydzień sad.gif

A ja sądze ,że poprostu chiała się odrodzić i ich ostrzec
I znów czekanie na szczęście teraz tylko tydzień :)
To ,że ten odcinek ma to be... akurat mnie cieszy wciskanie tego wszystkiego w 1 odcinek było by porażką
jestem tylko ciekawy kto robi BSG i czy ma coś wspólnego z ATL i SG1 :)
Nie nio najdłuszy tydzień wżyciu to będzie :)

Użytkownik Raptorek edytował ten post 07.01.2006 - |11:53|

• 0

#4 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 07.01.2006 - |11:51|

To obejrzałem odcienk i jestem miło połechaty w podniebienie.
Po pierwsze długi okres oczekiwania na następny odcinek wyostrzył apetyt i odcinek ogladałem z wielką przyjemnością (malsk) :)
Do plusów można zaliczyć:
- przepychanki Viperów w przestrzeni pomiędzy dwoma battlestarami (komunikaty o prośbę o otworzenie ognia, zwrot w kierunku "wroga" itp. dodają tylko smaczku)
- rozmowa na Colonial ONE z panią prezydent (twarda babka, coraz bardziej ją lubię)
- końcowe knowania między dowódcami battlestarów (mniam, intryga jak się patrzy aż nie mogę się doczekać następnego tygodnia)
- załamana Nr 6 (fajny widoczek jak dusiła Baltara)
Niestety do minusów muszę zaliczyć:
- lot zwiadowczy StaBuck (dziwne że nikt nie zauważył przemykającego Vipera w okolicy tak ważnego statku chociaż Resurrection Ship był w miarę jasno oświetlony - chociaż z drugiej strony wtedy nie byłoby widać lotu :) jednak trochę mi jakoś nie pasuje i psuje wrażenie)
Pozdrawiam

Użytkownik harcerzyk123 edytował ten post 07.01.2006 - |11:52|

• 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#5 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 07.01.2006 - |13:17|

Ok czas na mnie. Toudi tak strasznie mnie prosił żebym przyznał mu rację więc to robię. Laura ma FTL. Jednak ten odcinek spowodował, że myśliwiec ten coraz mniej mi się podoba. A teraz dlaczego.

1. Ma FTL, no ok, mogli przenieść go z Raptora. Ale dalczego inne myśliwce go nie używają? (w sumie to można tłumaczyć doktryną walki więc to przeboleję)
2. Stealth. To jest niewykrywalny czy nie? W 2x09, BSG go nie wykrywa, w 2x11 Cyloni go nie wykrywają (chociaż przeleciał przez najbardziej strzeżony okręt galaktyki), a chwilę potem wykrywa go każdy na BSG i BSP. No to jak jest? Wygląda na to, że jego "niewykrywalność" zależy od widzimisię scenarzystów, co niestety bardzo mnie boli :(

Co do reszty to odcinek bardzo mocny, na więcej przemyśleń nie mam czasu, ale w tygodniu na pewno się znajdzie ;)

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 07.01.2006 - |13:23|

• 0

->1019<-

#6 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 07.01.2006 - |13:34|

A nie pomysłałeś o tym ,że Starbuck pozwoliła się wykryć tylko nie zainstalowali w nim transpondera bo wtedy robociki by go namierzyły :) proste i logiczne prawda ?
  • 0

#7 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 07.01.2006 - |13:38|

No ale jeszcze lepiej było od razu wysłać wiadomość co i jak, a nie narażać się na zniszczenie przez jakiegoś spanikowanego pilota :] Też proste i logiczne, prawda?

No ale faktycznie tłumaczyłoby to te problemy (czy ich brak) z niewykrywalnością...
  • 0

->1019<-

#8 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.01.2006 - |13:39|

A nie pomysłałeś o tym ,że Starbuck pozwoliła się wykryć tylko nie zainstalowali w nim transpondera bo wtedy robociki by go namierzyły :) proste i logiczne prawda ?

no ale jak się pozwoliła wykryć? Nawet jeśli by nadawała jakiś sygnał radiowy, to jak go namierzyliby? Poza tym jak by nadawała, to by wiedzieli ze to ona.. Ten fragment akurat trochę nie współgra z historią tej jednostki... :(

#9 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 07.01.2006 - |14:20|

10,0!!!!

Rejoice people!!! Rejoice!!! Battlestar Galactica is back!!! Wreszcie!!! Odcinek doskonały :clap: . Trochę byłem zawiedziony, że jednak do siebie nie strzelali (chociaż trochę). Co do stealtha to rzeczywiście nie jest problemem włączyć transponder z sygnaturą cylońskeigo raidera (mieli przecież aż za dużo namiarów). Mnie uderzyło co innego. Pani Prezydent w rozmowie z Adamą mówiła, że przydałoby się jej nowe ciało. I jak się tak dłużej zastanowić - TO JEST MYŚL!!! Zawsze się zastanawiałem, jak scenarzyści poradzą sobie z "nieuniknioną" śmiercią Pani Prezydent. Przypuszczam (choć żadnych pewnych informacji nie mam), że Resurrection Ship może się przydać ;) . Może lepiej go zdobyć zamiast niszczyć (a przynajmniej "zabezpieczyć" co lepsze kawałki)?
  • 0

#10 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 07.01.2006 - |18:17|

Jak dla mnie 9. Normalnie dalbym 10 ale ostatni odcinek tak wysoko podniosl poprzeczke ze ten nie dostanie maxa. Tworcy BSG podjeli jedyna sluszna decyzje o zrobieniu dwuodcinkowca, mimo iz pozniej akcja troche zwalnia to i tak nie ma scen zbednych (no moze poza gadka Helo z Tyrolem), a szkoda by bylo stracic mozliwosc zobaczenia np. przelotu Kary kolo ResShipa. Koncowka znowu mocna tylko przeszlo mi przez mysl co by bylo gdyby ci marines naslani przez Cain dali sie zalatwic tak jak ci z Atlantisa :P Na szczescie to zupelnie inna liga ^^

BTW Skad oni tak szybko biora figurki do tej mapy na odprawie przed bitwa? Chyba ze Res Ship to byl jakis wymyslny stojak na CD :D

Użytkownik Bajrak edytował ten post 07.01.2006 - |18:26|

• 0

#11 BigMaxX

BigMaxX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoKatowice - Kostuchna

Napisano 07.01.2006 - |22:42|

Odcineczek wypasny :D
Dzisiejszy wieczor mialem prze boski :D
SGA normalnie tak uspil we mnie dusze ze balem sie ze zasne ;)

ale stwierdzilem co mi tam :D tak samo jak z SG-1 naczekalem sie duzo i musialem odswierzac pamiec poprzednim odcinkiem... ale byla to dobra decyzja,
tylko szkoda ze sie nie skonczyla w tym odcinku :D nic trzeba bedzie poczekac na kolejny odcinek ... hihi

A pozatym... BlackBird w akcji... dosc ciekawie sie prezentowal przelatujac kolo tych wszystkich statkow i Resurrection Ship'a :D
i te Vipery co se tancowaly kolo siebie :D

te dwie scenki to dla mnie wypasik :D no a reszte to juz wszyscy powyzej powiedzieli wiec ja oszczedze :P

Pozdro Ludki i do nastepnego ...

PS. Te figurki mnie tez szoknely... ze nagle ktos wystrugal tego Resurrection Ship'a :P

Użytkownik BigMaxX edytował ten post 07.01.2006 - |22:44|

• 0
5.1 i 28'' ..... tak to można seriale oglądać :D
zbieram na rzutnik :D

#12 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 07.01.2006 - |23:23|

Świetny odcinek! Dam 9 bo wieże, że można zawsze zrobić lepszy :) Końcówka mocna, podwójne knowania, świetnie zmonotwane sceny! A co do BlackBirda, to Stealth Mode da się w nim włączyć, zauważcie, że Starbuck wyłączała wszystkie urządzenia zanim zbliżyła się w zasięg Cylonów, gdy wyskoczyła przy battlestarach, dużo bliżej miała wszystkie urządzonka włączone a Vipery mogły nawiązać z nią kontakt wzrokowy (światełka też miała powłączane). Nie moge sie doczekać następnego odcinka :)
  • 0
Dołączona grafika

#13 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.01.2006 - |00:32|

zauważcie, że Starbuck wyłączała wszystkie urządzenia zanim zbliżyła się w zasięg Cylonów,

ale świadczy tylko o jej bystrości, bo o ile jeszcze wyłączenie wszystkich urządzeń (radar, radio) miało ograniczyć emisję sygnału z jednostki, ale to światło, to już nie potrzebna zabawa, bo i tak leciala czarną maszyną na tle bardzo jasnego i oświetlonego statku, więc to swiatło nic by nie zmieniło.
poza tym sądze że Cyloni nie maja oczu, więc nie widzą światła i cienia, tylko przeszkody, odbite fale. itp itd

#14 stud

stud

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 08.01.2006 - |01:37|

nie, no wypas :) faktycznie duzo mocniejsze niz SGA ale moze SG1 chociaz nadrobi :)

1)swoja droga ciekawe czy Starbuck wykona rozkaz i czy XO Cain wykona rozkaz, w koncu ma wyrzuty sumienia przez to co zrobil
Myslalem, ze pozbawia ja dowodztwa za zbrodnie wojenne przez tych cywilow ale Pani Prezydent to mnie zaskoczyla :) i dobrze, cos sie dzieje

2) czy mnie uszy i angielski nie myli ze ona chce wykonczyc cale CIC BSG poczynajac od Adamy a nie tylko Adame?

3) Transfer umyslu Pani Prezydent do ciala ladnej modelki z ResShipa to chyba tez nie bedzie problem :) w koncu tak jak Gaius jest cylonem :D

4) no i te figurki to racja, ale zauwazcie ze prawie w kazdym filmie tak jest :) jak nie figurki to jakies smieszne animacje na ekranie :)

5) na poczatku pomyslalem, ze pytanie XO BSG o zaopatrzenie Stealtha z glowice jadrowa bylo glupie bo wiadomo, ze by ich wykryli......ale, czy nie mozna by bylo zaopatrzyc ktoregos malego statku z FTL w glowice z delikatnie opoznionym zaplonem i skoczyc bliziutko ResShipa? Tylko skoczy i bum :) Chyba beda znali dokladne polozenie itd? chyba ze sie myle to prosze o sprostowanie

ogolnie odcinek wypas, true ze bedzie dluuuugi tydzien :)

musialem wyedytowac bo niektorzy uwazali ze to istotne dla meritum :P

Użytkownik stud edytował ten post 08.01.2006 - |13:36|

• 0

#15 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 08.01.2006 - |12:50|

CEG? Chyba XO ;)
  • 0

->1019<-

#16 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.01.2006 - |13:00|

tiaaa :D byla juz 1.30 :]

to i tak ten o którym ty pisałeś to CAG :P

#17 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.01.2006 - |14:37|

Postawilem tez 10, minusow poza przydluga rozmowa Helo i taylera nie bylo.

-złamana Nr 6, i do tego pragnie całkowitej śmierci, ja w to nie wierzę, to jest maszyna i jako taka na pewno nie może się złamać, czuję że nie powiedziała całej prawdy o tejemniczym okręcie, ale tego dowiemy sie dopiero za Tydzień

Ja tam mysle ze to prawda, Cyloni to moizm zdaniem sztucznie wychowaniu ludzie z implantami (niewykrywalnymi) dzieki ktorymi komunikuja sie miedzy soba i innymi robotami, tak wiec wszelkie uczucia (nawet milosc sa w ich zasiegu), Nr. 6 (ta wieziona) byla bita, gwalcona, torturowana psychicznie, obnazana i obrazana, nic dziwnego ze chce umrzec, nic dziwnego ze chce umrzec na prawde (bez mozliwosci przeniesienia siwadomosci i pamieci do innego ciala) i dlatego zdradza co to za statek i do czego on sluzy.

lot zwiadowczy StaBuck (dziwne że nikt nie zauważył przemykającego Vipera w okolicy tak ważnego statku chociaż Resurrection Ship był w miarę jasno oświetlony

moim zdaniem Cyloni zolnierze (ci bez postaci ludzkiem) nie widza, oni tylko odbieraja sygnaly radiowe, sygnatury cieplne, promieniowanie itd. dlatego nie bylo zdolni "zauwazyc" BlackBirda. Dodatkowo mysliwce Cylonow a dokladniej ich piloci nie moga patrzec w lewo i w prawo, bo przeciez nie maja jak swojej glowy obrucic (jesli w gole ja maja, mnie sie wydaje ze Cylon a dokladniej organizm zywy w mysliwcu jest dozywotnie przywiazany do mysliwca).

2. Stealth. To jest niewykrywalny czy nie?

Mnie sie wydaje, tak jak inni juz napisali ze na Blackbirdzie mozna wlaczy i wylaczyc wszystkie urzadzenia, rowniez transporder, ktory dla potrzeb statku zwiadowczego moze nadawac rozne kody.
Dlaczego BSG i BSP go wykryly? Zauwaz ze dopiero PO kontakcie Starbuck z Apollo te dwa okrety wykrywaja UFO (blackbirda), moim zdaniem apollo to wszystko ulozyl by obie grupy uderzeniowe przestaly ze soba "walczyc", bo predzej czy pozniej ktorys z pilotow by nie wytrzymal psychicznie i rozpoczela by sie rzez.

BTW Skad oni tak szybko biora figurki do tej mapy na odprawie przed bitwa?

Tez sie nad tym zastanawialem, pewnie bylo to tak:
Szeregowy! Nacie zadanie!! Wystrugacie mi ResShip! ;)

1)swoja droga ciekawe czy Starbuck wykona rozkaz i czy XO Cain wykona rozkaz, w koncu ma wyrzuty sumienia przez to co zrobil

Pamietaj takze ze Starbuck zgadza sie z pogladami cain na temat odbicia 12 kolonii, to ze podziwia i w pewnym sensie lubi Cain moze wplynac na wykonanie rozkazu Adamy.

2) czy mnie uszy i angielski nie myli ze ona chce wykonczyc cale CIC BSG poczynajac od Adamy a nie tylko Adame?

Tez tak zrozumialem, cale CIC, pewnie nie chce by w pozniejszym czasie ktos przeciwko niej spiskowal.

3) Transfer umyslu Pani Prezydent do ciala ladnej modelki z ResShipa to chyba tez nie bedzie problem w koncu tak jak Gaius jest cylonem

Jakbym mial juz wskazac opsobe ktora jest kolejnym Cylonem wskazalbym Adm. Cain (pozbycie sie cywilow, proba przejecia calkowitej wladzy nad wojskiem by pozniej obalic urzad prezydenta i znow pozostawic flote cywilna).

ale, czy nie mozna by bylo zaopatrzyc ktoregos malego statku z FTL w glowice z delikatnie opoznionym zaplonem i skoczyc bliziutko ResShipa? Tylko skoczy i bum

Mozna by bylo ale zauwaz ze w Pilocie BSG dostal nuklearka i nie zrobilo to na nim wiekszego wrazenia, wybuch glowicy w poblizy ResShipa, chodz nie wyglada on zbyt solidnie, moim zdaniem nie przynioslo by wiekszego skutku, potrzebne jest bezposrednie trafienie i to nie 1 ale kilkoma nuklearkami.
  • 0

#18 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 08.01.2006 - |18:28|

No niewytrzymałem i obejżałęm .
Odcinek jest dobry , akcja powoli lecz cały czas rozkręca się (no i oczywiscie narasta napięcie ) .
Troszeczkę nieoczekiwany jest awans Kary na kapitana i zajęcie przez nią stanowiska CAG .
Daję 9,5 (jak tak dalej pujdzie to następny odcinek bedzie musiał dostać 10 ) .

PS. Neoo - gdzie napisy :D.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#19 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 08.01.2006 - |18:30|

Mozna by bylo ale zauwaz ze w Pilocie BSG dostal nuklearka i nie zrobilo to na nim wiekszego wrazenia, wybuch glowicy w poblizy ResShipa, chodz nie wyglada on zbyt solidnie, moim zdaniem nie przynioslo by wiekszego skutku, potrzebne jest bezposrednie trafienie i to nie 1 ale kilkoma nuklearkami.

Nie sadze. Skoro wysylaja na niego jeden mysliwiec to atomowka tez dalaby rade. Mam nadzieje ze nie zrobia z tego gwiezdnych wojen gdzie zeby zniszczyc cos duzego trzeba trafic w jakis szyb wentylacyjny waznego komponentu i mlody Adama nie bedzie musial uzywac mocy^^

Postawilem tez 10, minusow poza przydluga rozmowa Helo i taylera nie bylo.

Nooo to dobre jest, Tayler hehehe :)

Użytkownik Bajrak edytował ten post 08.01.2006 - |18:31|

• 0

#20 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.01.2006 - |18:34|

Osobiście SG-1 wygrywa w tym tygodniu pojedynek. Myśle że BSG dostanie 0,5 punkta mniej. Ale ktoś mi mówi że pewna 10 padnie w przyszłym tygodniu. :D
Piękny konflikt Adama z Cain. Piękne spotkania z %%% na Galactice przedstawicieli XO.
Log65: Happy camper

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych