Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 189 - S09E15 - Ethon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
145 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (170 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (39 głosów [26.53%])

Procent z głosów: 26.53%

2. 9.5 (33 głosów [22.45%])

Procent z głosów: 22.45%

3. 9 (34 głosów [23.13%])

Procent z głosów: 23.13%

4. 8.5 (14 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

5. 8 (12 głosów [8.16%])

Procent z głosów: 8.16%

6. 7.5 (5 głosów [3.40%])

Procent z głosów: 3.40%

7. 7 (1 głosów [0.68%])

Procent z głosów: 0.68%

8. 6.5 (2 głosów [1.36%])

Procent z głosów: 1.36%

9. 6 (1 głosów [0.68%])

10. 5.5 (1 głosów [0.68%])

11. 5 (1 głosów [0.68%])

12. 4.5 (1 głosów [0.68%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.68%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.68%])

21. 0 (1 głosów [0.68%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 11.08.2005 - |13:31|

SPOILER

W mitologii greckiej Ethon był orłem, który wyjadał codziennie wątrobę Prometheus’a (taką nazwę otrzymał ziemski statek X-303).
“Ethon” będzie nawiązywał do S08E05 Icon.
(szersze informacje nie są dostępne)

Zdjęcia: BRAK

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 04.02.2006 - |08:32|

• 0
Master of possimpible ;)

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.02.2006 - |11:20|

odcinek po prostu genialny z czystym sumieniem daję 10.

Przebił w tym tygodniu nawet BSG.

Prometeusz zniszczony :( najbardziej szkoda mi kapitana, znanego między innymi z serialu PSI Factor.

Akcja nawiazywała do tego odcinka co jest wymieniony wyżej, i coż stało się, choć ziemianei raz im odroczyli termin, to zniszczyli się.

A sam odcinek posiadł wszystko to co potrzeba, napięcie, dramaturgię, akcję, efekty. Chyba już nic więcej nie trzeba od SG1, tylko większej ilości takich odcinków.

No i w końcu widzieliśmy w akcji F-302, co prawda tylko strzelanie z rakiet, ale zawsze to miłe dla oka.

Już wiem czemu za kilka odcinków pozanymy nową jednostkę ziemian...

no nic nie da się wiecej napisać, to trzeba ZOBACZYĆ.

#3 esiu177

esiu177

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 04.02.2006 - |13:04|

Masakra Prometheus zniszczony ziemia dostala pa [beeep]e :(
Nawet eskadra F-302 zawiodla

sga 2x20
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Użytkownik SGTokar edytował ten post 10.06.2007 - |12:56|

• 0

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.02.2006 - |13:05|

sga 2x20

Użytkownik SGTokar edytował ten post 10.06.2007 - |12:57|

#5 Donar

Donar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoSOSNOWIEC

Napisano 04.02.2006 - |14:57|

sga 2x20

Użytkownik SGTokar edytował ten post 10.06.2007 - |12:58|

• 0

#6 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 04.02.2006 - |15:27|

Bye, bye Promethues...
Widać, że Ori mają możliwości, to nie jacyś tam Goa'uld, nawet technologia Asgardu marnie przy nich wypada.
Ale jak widać i my nie jesteśmy bez winy, gdyby atak był przeprowadzony odrazu zaraz po wyjściu z nadprzestrzeni, to nie byłoby sprawy, a tak jest koniec ery X-303, czas na kolejne statki klasy Daedalus.
O ile prekursor tego wątku nie był najlepszy, a tyle ten odcinek zasługuje na mocne 9, dużo akcji, niestety też i zabitych po naszej stronie, trzeba będzie się sporo napocić, żeby powalczyć z Ori. Znowu nie daliśmy rady technologii, trzeba było wygadać sobie możliwość dalszej egzystencji.

PS
spoiler sga 2x20

Użytkownik SGTokar edytował ten post 10.06.2007 - |12:59|

• 0
Master of possimpible ;)

#7 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 04.02.2006 - |15:46|

Odcinek dobry, ale nie super, dalem tylko 8,5 bo mi sie troche dluzylo przy ogladaniu poczatku.
idiotyzm SGA widac takze w SG1, pierwszy gdy odrazu nie zniszczylismy satelity, drugi gdy wycofalismy sie z ataku na satelite, o ile pierwsze moge jeszcze zrozumiec to tego drugiego nie.

Do tego mamy powazny problem, nawet cywilizacja technologicznie rowna naszym latom 50tym jest wstanie zbudowac przy pomocy technologgii ORI dziala mogace bez problemu zniszczyc wszystko co na nich rzucimy, nie tylko co my rzucimy ale takze co Asgard rzuci (no chyba za dali nam jakies trafne oslony ;) ).
Chyba jedynym ratunkiem jak flota ORI przyleci zostaja Furlingi (bo pradawni nie zainterweniuja) ktore mam nadzieje sie w 10 serii pojawia.

a tak jest koniec ery X-303, czas na kolejne statki klasy Daedalus

Wiec ... Deadal jest klasy x-303 ;).
Ide poczytac spoilery kiedy bedzie ten nowy statek i jak wyglada bo juz nie moge sie doczekac ;).
  • 0

#8 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 04.02.2006 - |16:21|

Odcinek na 10 pkt!
Nareszcie przestali gadac i zabrali sie za akcje. Ogladalo sie swietnie. "Ethon" trzyma w napieciu, chociaz troche popsulem sobie przyjemnosc czytajac pol godziny przed zobaczeniem filmu posta Toudi'ego tutaj w watku na forum. Gdyby nie to - pewnie jeszcze bardziej by mi sie odcinek podobal.
Prometeusza mi nie zal bo juz stary byl :P , szkoda tylko pana kapitana bo sie do niego zdazylem przyzwyczaic...
A stan "na magazynie" dalej sie bedzie zgadzac bo przeciez Ziemia ma teraz okret wojenny pradawnych..
Oczywiscie, mozna sie do paru rzeczy przyczepic - np do naiwnosci z jaka sie wysyla ziemskie statki do obrony innych oraz - moze to mnie bardziej zastanawia - czemu Tauri bez rekonesansu sie w ogole tak wystawili?
Pare rzeczy bylo do przesady przewidywalnych - a to ze Daniel bedzie szukal pokojowych rozwiazan (po co? - znowu ten amerykanski dydatkyzm), a to ze prezydent jak tylko sie wycofaja mysliwce wyda rozkaz ataku (szkoda ze sie jeszcze ten dziadzia przy wydawaniu rozkazu błogo nie usmiechał :lol: ).

Aha - jeszcze jedno: pamietacie ciezkie i wielkie monitory komputerow w pierwszych sezonow SG1? Zauwazylem ze moda na ekrany LCD zawedrowala juz z Ziemi do innych swiatow :P Sweet! B)

W sumie - dobre 40 minut rozrywki - moim zdaniem dotad najlepszy odcinek sezonu. Tak trzymac!

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 04.02.2006 - |16:33|

• 0
Dołączona grafika

#9 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 04.02.2006 - |17:56|

Szkoda Prometeusza i jego kapitana :( Odcinek bardzo dobry - dawno mnie żaden tak nie wciągnął. Mnie ciekawi co zasilało to działo bo do końca nie zostało to wyjaśnione, ale musiała być to potężna jednostka energetyczna skoro w osłony Azgardu weszła jak nóż w masło (może jakiś ZPM Made by Ori). Też uważam że zbyt zaufali temu prezydentowi odwołując atak na dane słowo - wolałbym widzieć rozpadające sie to działko :)

Dałem 10 :)
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#10 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.02.2006 - |20:09|

odcinek spoko, wreszcie zobaczylismy kawałek technologii Ori, wyglądał tak jak powinien (zwłaszcza na planach) czyli jakby to rzec, przesiąknięty ich religijnym klimatem cos jak technika bajoran ze star treka. bardzo mi to odpowiada ;]
  • 0

#11 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 04.02.2006 - |20:27|

Dałem 10 :)

Czy tylko mi ta satelita kojarzy się z satelitą pradawnych z SGA? Ta miała osłonę a tamta nie jednak nie wolno zapominać że satelita pradawnych miała uszkodzone 'obwody zasilające' (z tego samego powodu przestała działać po pierwszym strzale). Poza tym Ori i Alterianie kiedyś byli jedną społecznością.
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#12 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 04.02.2006 - |20:40|

Niesamowite. Kolejny Poważny Odcinek Stargate. Ziemianie dostają kopa w ass (ciekawe jak z ubezpieczeniem OC ;) ). Końcówka pesymistyczna. Chyba ktoś zupelnie świeży się wziął za scenariusze - ileż razy mogło zawsze wszystko wychodzić - vide poprzedni odcinek.... Z czystym sumieniem 10 - normalnie klimat się robi jak z 6ego sezonu DS9 :clap:
  • 0

#13 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 04.02.2006 - |21:42|

F-302 w końcu w akcji? One są w akcji od odcinka Fallen 7x01
A kolejne zdanie to spoiler?
Gdzie Ziemia ma na magazynie okręt Pradawnych? Jeśli chodzi o Oriona z tego co rozumiem to on nie ma napędu międzygalaktycznego i ledwie mu działa lokalna hiperprzestrzeń.
Moda na ekrany LCD przywędrowała juz w pomieszczeniu kontrolnym gdzieś w szóstym sezonie. W ósmym pojawił się taki duży ekranik który wędruje pomiędzy Atlantis i SG1.
Jak satelita kojarzy Ci się z technologia Pradawnych to dobrze. Ori i Alteranie (Pradawni) to w sumie jedna rasa.
Log65: Happy camper

#14 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 04.02.2006 - |21:51|

odcinek bardzo ciekawy. dowiadujemy sie czegos nowego ORI umieja konstrulowac efektywna bron co wcale nie pomoze nam w walce z nimi. cikawe czy maja jakies statweczki bojowe :D tagze interesujace jest to czy jak ktos juz zauwazyl ORI nie pozyczyli sobie projektu tej satelity od pradawnych. I jezeli tak bylo to jakim sposobem po 10 tys lat czy jakos tak asgard nie dorownal poziomowi pradawnym? mizmo ze posiadaja schematy ic sprzetu.

a tak wogole to odcinkow daje 9,5.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#15 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 04.02.2006 - |22:02|

I jezeli tak bylo to jakim sposobem po 10 tys lat czy jakos tak asgard nie dorownal poziomowi pradawnym? mizmo ze posiadaja schematy ic sprzetu.

Pradawni 3 miliony lat temu opuścili ziemię (posiadali międzygalaktyczny hipernapend). Nie pamiętam dokładnie ale w odcinku z zahibernowanym przodkiem 'dzisiejszych azgardczyków' było powiedziane że asgard istnieje od iluś tam tysięcy lat (dziesiątek/setek nie pamiętam ale to niema znaczenia na pewno cyfra była mniejsza niż milion[tyle pamiętam]). Więc asgard nie nadrobi paru milionów lat rozwoju w ciągu 10 000lat nawet z dokumentacją technologii pradawnych co było potwierdzone w odcinku 8x01.
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#16 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 04.02.2006 - |22:04|

Wow! Odcinek rewelacyjny i zdecydowanie najlepszy w tym sezonie! A zaczął się tak niewinnie :)
Wydawało się nam, że jesteśmy wystarczająco przygotowani na interwencje na innych planetach, a tu taka niespodzianka. Dostaliśmy nauczkę i to całkiem bolesną... Odkąd Ori są w galaktyce, trzeba się mieć na baczności nawet przy kulturach ze sporo mniej zaawansowaną technologią.
Sama scena zniszczenia Prometeusza wypadła idealnie. Do ostatniej chwili nie wierzyłem w to, że coś takiego może się zdarzyć. Bardzo podobało mi się to "Finish him!" w wykonaniu prezydenta. A tuż przed decydującym strzałem czekałem tylko kiedy pojawi się Thor ze swoim rydwanem na ratunek ;) I się nie doczekałem.
Co do decyzji w odcinku, to zgodzę się, że powinni strzelać do satelity bez namysłu. To była akcja wojskowa i powinna być przeprowadzona sprawniej, bez jakichś wątpliwości. Natomiast co do decyzji o wycofaniu myśliwca nie mam ostacznego zdania. Argumentów za potrafie znaleźć tyle samo, co przeciw.
Jak przystępowałem do oglądania tego odcinka, nie nastawiałem się na coś rewelacyjnego, stąd też może mój huraoptymizm. SG-1 przeważnie miewa zwyżkę formy, gdy zbiera się ku końcowi sezonu, więc czekam z niecierpliwością na następne odcinki :)
Jak dla mnie, odcinek na 9,5.

PS. Po tym odcinku oficjanie przestaję lubić Ori. ;)
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#17 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 04.02.2006 - |22:05|

michal: ale plama, ale wstyd, oj radze przejrzec jeszcze raz SG-1 calosc :P

Pradawni 3 miliony lat temu opuścili ziemię

Od 5 do 10 millionow lat temu, powrocili 10,000 lat temu.

Nie pamiętam dokładnie ale w odcinku z zahibernowanym przodkiem 'dzisiejszych azgardczyków' było powiedziane że asgard istnieje od iluś tam tysięcy lat

Przodak mial okolo 40 tys. lat (o ile mnie pamiec nie myli)
Asgard byl jedna z czterach wielkich ras ktore utorzyly Przymierze, pozostale to: Pradawni, Nox i Furlingi. Tak wiec asgard i pradawni zyli w tym samym czasie.

Użytkownik Modes edytował ten post 04.02.2006 - |22:07|

• 0

#18 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 04.02.2006 - |22:15|

michal: ale plama, ale wstyd, oj radze przejrzec jeszcze raz SG-1 calosc :P
Od 5 do 10 millionow lat temu, powrocili 10,000 lat temu.
Przodak mial okolo 40 tys. lat (o ile mnie pamiec nie myli)
Zgard byl jedna z czterach wielkich eas ktore utorzyly Przymierze, pozostale to: Pradawni, Nox i Furlingi. Tak wiec asgard i pradawni zyli w tym samym czasie.

3/5milionów – detale:D

Tak Asgard i Pradawni to były jedne z ras przymierza jednak nie pamiętam by było powiedziane kiedy to przymierze powstało:) Przymierze mogło powstać milion lat temu lub z kilkadziesiąt tysięcy lat temu:)
(ja się skłaniam do opcji że przymierze powstało raczej kilkadziesiąt tysięcy lat temu)

Ogólnie czemu asgard miałby nazywać Lantian/Alterian pradawnymi jeśli by niebyli dużo starszą rasą?
  • 0

The Secret <- Polecam

#19 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 04.02.2006 - |22:22|

Przymierze powstalo kilkanascie milionow lat temu, jestesmy tego niemal na 100% pewni, poniewaz 5 millionow lat temu w naszej galaktyce nie bylo Pradawnych juz. Powrocili oni dopiero 10,000 lat temu a czego wiemy ze juz 5,000 lat temu rzadzili goauldowie, wiec w ciagu 5000 lat nie byli by wstanie stworzyc cywilizacji i przymierza i wyginac nie pozostawiajac niz za soba (zafnych nowoczesnych miast, zadnych wielkim monumentow, w kilka tysiecy lat to wszytsko sie nie zniszczy, w kilkanscie millionow, tak).
I czemu twierdzisz ze pradawni nie sa starsza rasa? Nie zapominaj ze pradawni jak po raz pierwszy przybyli do naszej galaktyki mieli juz za soba kilkadziesiat tysiecy (jezeli nie miliony) lat ewolucji za soba, asgard, nox to mogly byc dopiero rozbudowujace sie rasy majace po kilkanascie tysiecy lat.
  • 0

#20 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 04.02.2006 - |22:26|

No i po ptokach :(

Prometheus zniszczony, a tak fajnie wyglądał.
Teraz tylko jestem ciekaw jak będzie wyglądał ten nowy statek :unsure:

No i w końcu widzieliśmy w akcji F-302, co prawda tylko strzelanie z rakiet, ale zawsze to miłe dla oka.

A podczas bitwy nad Antarktydą? Tam gdy Prometheus wziął kurs kolizyjny na statek Anubisa widać było X-302 jak używał działek plazmowych/laserowych, czy jakichś tam :P
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych