Stargate a fakty
Napisano 02.08.2005 - |12:18|
Temat:
Co wiesz na temat zdażeń, artefaktów, historii które w rzeczywistości istnieją a zostały wplątane w świat Stargate.
Czy istnieje połączenie między prawdą a fikcją w tym serialu?
Jeżeli tak to zapraszam do dyskusji i podanie przykładów.
Może jako pierwszy podam przykład:
W odcinku 3x21 Crystal Skull SG-1 natrafia na kryształową czaczkę o ciekawych właściwościach. W rzeczywistości taka czaszka istnieje. Ale nie to jest fascynujące w tym temacie.
Ciekawe jest to że naukowcy do dzisiaj głowią się jakim cudem człowiek mógł wyrzeźbić w krysztale doskonale wyprofilowaną czaszczę(niemalże laserowa praceyzja).
Firma HP zajeła się badaniami nad czaszką jakiś czas temu i stwierdziła że jej wykonanie zajeło by człowiekowi(przy użyciu dzisiejszych nażedzi ręcznych) około 300 lat zaś używając zautomatyzowanego lasera - 1 rok. Oprucz tego głępsze badania wykazały że czaszka może służyć jako pojemnik to przechowywania informacji ale podobno dzisiejsza technologia nie jest w stanie ich odczytać.
Ponoć szamani posługujący się czaszkami wydobywali z niej informacje patrząc bezpośrednio w oczodoły.
To tylko niewielki skrawek faktów jaki tutaj przytoczyłem.
Może wspomne jeszcze że odkryto dotychczas 7 kryształowych czaszek (każda wygląda inaczej). A stare podania głoszą że czaszek na świecie ukrytych było 11.
A zebranie ich w jednym miejscu ma nieprzwidziane skutki.
To wszystko. Proszę o komentarz.
Napisano 02.08.2005 - |21:44|
Co za pytanie?
STARGATE - to jest fakt.
STARGATE - to jest rzeczywistość.
Przecież wszyscy wiemy, że one istnieją i nawet wiemy gdzie są przechowywane.
Nothing more nothing less...
Użytkownik marcinssdd edytował ten post 02.08.2005 - |21:44|
Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Napisano 03.08.2005 - |00:08|
Można to nazwać faktem ale poczytaj sobie to:
http://home.earthlink.net/~pleiadesx/
Tekst wyjaśna czym w rzeczywistości są gwiezdne wrota(Tak mi się przynajmniej wydaje).
Użytkownik Harpun edytował ten post 03.08.2005 - |00:16|
Napisano 04.08.2005 - |18:07|
Napisano 04.08.2005 - |21:34|
Pytanie brzmi:
Które źródło jest wiarygodne?
Ja jestem pewnien że czaszek jest więcej:
http://www.world-mys...com/sar_6_1.htm
Użytkownik Harpun edytował ten post 04.08.2005 - |21:50|
Napisano 05.08.2005 - |08:53|
Napisano 05.08.2005 - |14:45|
Napisano 07.08.2005 - |08:58|
http://www.ndw.v.pl/art.php?nr=265
Czyli uznanych aktualnie za oryginalne jest 11.
Napisano 07.08.2005 - |09:21|
Bez przesady piramidy również nie mogli zbudować ludzie, bo nie znano metod budowania, a po pewnym czasie okazało się ze jest to banalnie proste
hmmm....to mi powiedz jaki sposób wymyślili bo z tego co wiem trudno by było wnieść kilkunasto (jak nie więcej) tonowe skały coraz to wyżej na piramide przy użyciu tylko siły rąk ludzkich(bo dźwigów nie znali
Napisano 07.08.2005 - |10:24|
Wniosek taki że:
1.Przodkowie wybudowali piramidy z pomocą zawansowanej cywilizacji(nieznanej)
lub
2. Na ziemi już istniała cywilizacja bardziej zawansowana na długo przed egipcjanami która wybudowała piramidę.
Napisano 13.08.2005 - |22:36|
Napisano 14.08.2005 - |17:50|
hmmm....to mi powiedz jaki sposób wymyślili bo z tego co wiem trudno by było wnieść kilkunasto (jak nie więcej) tonowe skały coraz to wyżej na piramide przy użyciu tylko siły rąk ludzkich(bo dźwigów nie znali
) i dlaczego wielka piramida w gizie jest najstarszą i nalepiej zrobioną piramidą ona jest idealna i wbrew pozorą nie służyła jako grobowiec bo nie odnaleziono w niej żadnych hieroglifów, manuskryptów i innych dupereli które miały pozwolić faraonowi przejść na drugą strone. a i jeszcze jedno według naukowców to piramidy i ich doskonała forma była kształtowana od wieków, to więc dlaczego najstarsza jest najdoskonalsza a żadna inna nie jest w stanie jej dorównać a tylko próbowano naśladować jej doskonałość (niekiedy z dość mizernym skutkiem)
1. W Egipcie jest ponad 100 piramid. (być może nie wszystkie są jeszcze odkryte)
2. NAJSTARSZE piramidy pochodzą z okresu 3 dynastii (2650 - 2575 BC). Drugi faraon tej dynastii - Dżoser wybudował pierwszą (znaną) piramidę w Saqqara.
Pierwowzorem tejże piramidy sa duuuużo wcześniejsze "mastaby".
3. Piramida Cheopsa (Khufu), Chefrena (Khafre) i Mykerinosa (Menkaure) pochodzą z okresu 4 dynastii (2575 - 2467 BC).
4. Wszystkie Wielkie Piramidy w Giza "zawierają" malowidła i hieroglify w naprawdę olbrzymich ilościach.
5. Wszystkie Wielkie Piramidy w Giza sa grobowcami - znajdują się tam pomieszczenia na sarkofagi wraz z sarkofagami. Co więcej wokół każdej piramidy znajduje się rozległy teren "zagospodarowany" przez świątynie i odpowiednie pomieszczenia związane z odpowiednimi "instrukcjami" kultowymi.
Natomiast brak mumii faraonów to zupełnie inna sprawa (powód jest dokładnie znany).
6. Malowidła na ścianach piramid dokładnie przedstawiają sposób "budowania" tychże. Również hieroglify na ścianach oraz papirusy z hieroglifami (niekoniecznie znalezione w piramidach) dokładnie sposób budowania opisują. Nie ma w tym nic "nieziemskiego". Wywołuje natomiast faktyczny podziw dla zmysłu organizacyjnego ówczesnych inżynierów i "menadżerów". Do dzisiaj zachowała się pełna "dokumentacja" budowy piramid włacznie np. z przewidywaną ilością jedzenia dla pracowników na każdy dzień budowy itp.
7. Dlaczego piramidy z okresów późniejszych (Środkowego i Nowego Królestwa) nie sa tak okazałe? Odpowiedz nie jest prosta tylko z tego względu, że należałoby napisać tak dużo, że ramy tego forum by tego nie wytrzymały.
Radziłbym sięgnąć do książek historycznych i archeologicznych i trochę poczytać.
Od biedy wystarczy również internet i google...
Użytkownik psjodko edytował ten post 14.08.2005 - |20:03|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 14.08.2005 - |19:11|
Od biedy wystarczy również internet i google...
Od siebie dodam, że często zamiast budować piramid (bardzo duże przedwsięzięcie, koszty... itp.) chowano faronów pod górami, bądź wzgórzami, które przypominały piramidy. Chowano ich w tunelach, które zaczęto kopać po urodzeniu przyszłego władcy i były kopane dopóki oni nie zmarli, dlatego czym głębiej był pochowany faraon, tym dłużej żył. Mam tu na myśli m.in. Dolinę Królów. Przynajmniej przewodnik w dolinie tak mówił
Napisano 14.08.2005 - |19:21|
Rayden
He is my Shield and my Force. "
Napisano 14.08.2005 - |19:57|
Jak na piramidach jest tyle obrazków z instrukcjami budowania to po co ludzie łamią sobie nad tym głowy ? Ukazało się setki książek o sposobach budowy piramid - ale o domniemanych a nie rzeczywistych.
Wyjaśnienie jest bardzo prozaiczne - po prostu książki fantastyczne sprzedają się duuużo lepiej niż książki naukowe (oparte na faktach).
Czyż świat nie jest piękniejszy gdy są na nim jeszcze jakieś rzeczy do odkrycia - chociażby fikcyjne?
Kto z was chciałby (nie będąc archeologiem) przeczytać te kilkadziesiąt książek i artykułów o odcyfrowywaniu hieroglifów z instrukcja o budowie piramid ?
Jedno co chyba jest dość pewne to fakt,że piramidy budowali ludzie wolni, zawodowcy. Mieli z tego pieniądze, wyżywienie. Po prostu taką mieli robotę.
Rayden
Czy ludzie budujący piramidę byli wolni ? Hmmm To tak jak z Ori - mamy wybór albo uwierzymy albo zginiemy. Egipcjanie również mieli wybór mogli pracować i dostawać wyżywienie dla siebie i swojej rodziny w okresie po zbiorach lub umierać z głodu czekając na kolejny wylew Nilu.
Użytkownik psjodko edytował ten post 14.08.2005 - |19:59|
Napisano 14.08.2005 - |22:43|
Napisano 15.08.2005 - |11:27|
Troche o tym wiem bo często ogladam programy naukowe typu Discavery a tam pokazują to wszystko z kamerą i opowiadają o nowych faktach i odkryciach.
Jeżeli Twoja wiedza opiera się na "faktach' z Discovery to cóż.... chylę czoła przed ogromem wiedzy
Ale może jednak weźmiesz jakieś książki naukowe lub popularno-naukowe (a nie Denikena) do ręki i choć trochę poczytasz?
twoje informacje są chyba jakies stare, budowniczy piramid na prawde byli wolni była to taka osada budowniczych piramid, .
A gdzie ja napisałem, że nie byli wolni? (tylko nie zaczynajmy dyskusji o zakresie znaczeniowym słowa: "wolny").
Osad budowniczych piramid było wiele wokół piramidy. Do tej pory co i rusz są odnajdywane nowe. Cały problem polega jednak na tym, że są to osady tymczasowe. Ok 100 000 robotników budowało piramidę przez 3 miesiące w roku - w okresie wylewu Nilu - tylko wtedy można było transportowac bloki kamienne rzeką. w pozostałych miesiącach Nil był zbyt płytki. Ci sami robotnicy przez pozostały okres pracowali normalnie jako rolnicy uprawiając namulone wylewem pola.
Więc czemu w do tej pory nie wiadomo jak dokladnie je budowano, mam na mysli te największe a nie te małe ceglaste.
Po raz kolejny Ci mówię, że dokładnie wiadomo w jaki sposób budowano piramidy (zarówno małe jak i duże). Wystarczy tylko na chwilę oderwać się od szklanego okienka i poczytać trochę książek.
Była hipoteza że bloki kamieni wtaczano na kłodach. a co do wielkiej piramidy w gizie to w niej nie ma żadnych inskrypcji ani hieroglifów a żaden szanujący sie faraon nie spoczoł by w miejscu swego wiecznego spoczynku bez wszystkich tych dupereli co mu pozwalaja przejść na druga strone.
I tu masz rację, w piramidzie Cheopsa (Wielkiej Piramidzie) nigdy nie spoczywał faraon ani jego żona. Po prostu piramida została "spartolona" przez budowniczych. A dokładnie granitowe "jądro" piramidy czyli komora królewska. Do tego doszły jeszcze inne przyczyny "zewnętrzne" dokładnie przez historyków opisane.
Natomiast co do inskrypcji i hierogligów - nie chce mi się skanować tych, które mam w książkach ale poszukam czegoś na sieci i podrzucę jak znajde.
PS.
Tak na marginesie piramida Cheopsa wcale nie jest największa piramidą na Ziemi. Co prawda jest najwyższą ale największą jest piramida Quetzalcoatla w Cholula w Meksyku.
Użytkownik psjodko edytował ten post 15.08.2005 - |11:34|
Napisano 16.08.2005 - |09:14|
wielka piramida w gizie była pokryta warstwą wapna,czy czegoś takiego(nie pamiętam już teraz)na której było opisane,życie i czyny faraona;czas poprostu i ludzie,wykorzystujący piramide,jako darmową hurtownie art. budowlanych zniszczyli tą warstwę;nad komorą główną znaleziono tabliczki,na których poszczególne brygady rozliczają sie z wykonanej pracy(np dostarczonych bloków skalnych);zródłó "Z powrotem na Ziemię" Praca zbiorowa;Próczyński i Spółka,2002 rok;a co do Discovery to 3 razy sprawdze zanim przyjmę to co oni tam podająa co do wielkiej piramidy w gizie to w niej nie ma żadnych inskrypcji ani hieroglifów
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 17.08.2005 - |00:50|
Mianowicie jest to (można by powiedzieć) puszka czy metalowy garnuszek o dziwnej konstrukcji który po wlaniu do niego jakiego kolwiek kwasu wydziela prąd.
Prąd w egipcie? tysiące lat temu ?
Nieprawdopodobne. A jakże naukowcy do dzisiaj nie wiedzą jak działa owa puszka a wydziela do dziś prąd mimo tylu lat. ( więc napewno nie było wyprodukowane na tajwanie
Nie opodal tej puszeczki znaleziono malowidła pierwszej pradawnej żarówki.
Wkońcu musieli sobie egipcjanie jakoś oświetlać korytarze w tych jaskiniach i tunelach. Bo gdyby używali pochodni to by się podusili biedacy od czadu.
I owi naukowcy co badali puszeczke postanowili zrobić pra starymi metodami tą żarówke, która ku ździwieniu wszystkich i dziwnego kształtu i konstrukcji (odwzorowana w 100%) świeci i jest zasilana przez ową puszke, która wydziela prąd.
Źródłem tego jest jak i ksiażka i TV.
Pozatym nie tylko egipskie piramidy były nadzwyczajne również i majowie budowali podobne. Mimo że dzieliła ich tak ogromna przestrzeń i kultura skonstrułowali oni kalendaż. Rozwineli oni wiedze astronomiczną która dorównała naszą i majowie opisywali planety w naszym układzie i ksieżyce tych planet, o których my dowiedzieliśmy się kilkadziesiąt lat temu dzięki potężnym teleskopom i satelitom.
Więc jest wiele rzeczy których nie jesteśmy w stanie wyjaśnić :/ a to że nam ktoś pomagał :> czy taż istniała bardziej zaawansowana technicznie czywilizacja ludzka od nas przed nami
Jednak temat bardzo mi sie podoba
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne
Napisano 17.08.2005 - |09:32|
czemu w takim razie nie jest głośno o takim odkryciu?Nie opodal tej puszeczki znaleziono malowidła pierwszej pradawnej żarówki.
Wkońcu musieli sobie egipcjanie jakoś oświetlać korytarze w tych jaskiniach i tunelach. Bo gdyby używali pochodni to by się podusili biedacy od czadu.
Źródłem tego jest jak i ksiażka i TV.
jeśli źródłem jest książka "Światło faraonów" to z tego co wiem autorzy pomylili element chyba sakralny z żarówką,ale nie będe zgrywał,ważniaka bo sam niewiele wiem na ten temat(prawie nic);jeśli miałbyś jakieś linki to wrzuć może przez PM;
heh tutaj jestem kapke bardziej obyty i nie słyszałem,żeby majowie i egipcjanie mieli tak rozwiniętą, astronomię;plemię Dogonów w Afryce twierdzi jakoby Syriusz był układem potrójnym(składającym się z 3 gwiazd);dopiero w XIX wieku odkryto drugą gwiazdę w układzie Syriusza;jednak naukowcy wykluczyli istnienie 3 gwiazdy,czyli Dogoni się mylili;z tego co wiem to był największy przykład (pozornej) wiedzy,która wyprzedzała naszą;Pozatym nie tylko egipskie piramidy były nadzwyczajne również i majowie budowali podobne. Mimo że dzieliła ich tak ogromna przestrzeń i kultura skonstrułowali oni kalendaż. Rozwineli oni wiedze astronomiczną która dorównała naszą i majowie opisywali planety w naszym układzie i ksieżyce tych planet, o których my dowiedzieliśmy się kilkadziesiąt lat temu dzięki potężnym teleskopom i satelitom.
Użytkownik inwe edytował ten post 17.08.2005 - |09:32|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »