Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 13.11.2005 - |14:51|
Odcinek 023 - S02E10 - Pegasus
Napisano 24.09.2005 - |19:45|
Pegasus śledząc Cylonów odnajduje przypadkowo flote. Piekna spokojna, a nawet radosna muzyka na początku odcinka. Wielka radość z powodu odnalezienia statku Battlestara, o którym wszyscy myśleli że został zniszczony. Później zaskakująca sytuacja. Okazuje sie że dowodzi nim Pani Admirał i to ona teraz staje na najwyższym szczeblu drabinki dowodzenia w całej flocie. Mimo iż mówi że nie będzie przeszkadzala Komandorowi Adamie w dowodzeniu jego statkiem zarządza przeniesienie Apollo i Starbuck na swój okręt. Okazuje się takze ze na Pegasus'ie przetrzymują Cylona. Dr Baltar i Nr 6 są strasznie zaskoczeni poznając tozsamość cylona. Cała sytuacja z "przesłuchaniem" Boomer i naastępnym aresztowaniem i skazaniem na śmierć Helo i Tyrola doprowadza w końcu do reakcji ze strony Adamy.
Odcinek zapowiadający sie jako spokojne i szczęśliwe spotkanie ludzi ze statków dawno od siebie oddzielonych przekształca sie powoli w wojne między dowódcami tych okrętów.
11/10
Napisano 24.09.2005 - |19:57|
#4 Gość_jooboo_*
Napisano 24.09.2005 - |20:17|
Odcinek doskonały! Bez dwóch zdań najlepszy odcinek 2 sezonu. Zastanawiałem się jak będzie wyglądać przejęcie dowodzenia przez tą admirał i spełniły się moje najczarniejsze przewidywania. Najśmieszniejsze jest to, że z formalnego punktu widzenia, racja jest po jej stronie . Wątek ze zmaltretowaną nr.6 też bardzo dobry. Właściwie w tym odcinku nie ma słabych punktów . Szkoda tylko, że ciąg dalszy dopiero w styczniu .
Napisano 24.09.2005 - |21:22|
Swietnie zagrana rola pani admiral. W sumie to wszystkie jej zalecenia byly jak najbadzriej logiczne. Jest surowa, pozwala na tortury ale podczas wojny o przetrwanie ludzkosci da sie to zrozumiec. Cel uswieca srodki. Gdyby nie przywiazanie do zalogi Galactic'i pewnie bym byl po jej stronie ^^ Widac tylko ze nie pasuje jej wladza cywilna we flocie.
Poza tym motyw z 6-stka albo odbijanie sharon przez Tyrola i Helo wymiataly. I znow musze pochwalic genialna muzyke swietnie budujaca nastroj.
Odcinek bez wad (no moze jedna, trzeba dlugo czekac na jego zakonczenie).
Napisano 24.09.2005 - |23:16|
Napisano 24.09.2005 - |23:45|
Świetne przejście z początkowej sielanki, poprzez serię napięć pomiedzy załogami (i dowódcami) obydwu Battlestar'ów aż do zaczątku wojny pomiędzy nimi. Świetnie zagrane i super pokazane.
Co do Pegasus'a to jak ktoś wspomniał powyżej mają oni istnie faszystowskie sposoby. Za przewinienie wyrok bez sądu i to odrazu śmierć ? A przesłuchanie więźnia polega na torturach, głodzeniu i gwałtach (przypuszczam że sobie ładnie używali nr.6 po przykładzie z "przesłuchaniem" Boomer). W sumie to ja jej wogóle nie poznałem w takim stanie - dopóki szóstka Baltara nie powiedziała że to ona Zresztą nawet po tym ciągle niezbyt ją rozpoznaje - świetna charakteryzacja wielotygodniowego katowania. Ale wracjając do wydarzeń z serialu: może i sytuacja była nadzwyczajna - w końcu to desperacka walka o przetrwanie - ale to nie usprawiedliwia podejmowania szybkich i drastycznych decyzji :/. Można było się obyć bez tego (na Galactice jakoś obyło sie bez egzekucji i tortur - no może prócz tego cylona co wyleciał przez śluze w kosmos )
Świetny był też tekst Starbuck: "This mission sucks" haha ale wszystkich zatkało na sali odpraw
Jakże ja teraz czekam na rozwiązanie wydarzeń w nastepnym odcinku !
Czy to prawda że kontynuacja dopiero w styczniu '06 ?!? Jeśli tak to dlaczego ? Po co przerywać serial jak zostały tylko 2 odcinki ? Chciało by się powiedzieć: WTF ?!
Ja już się nie moge doczekać nastepnego odcinka :clap:
Użytkownik ()))FPPfan))> edytował ten post 24.09.2005 - |23:47|
Napisano 25.09.2005 - |04:02|
Odcinek rozwalił mnie, sponiewierał i rzucił na kolana. Mam nadzieję, że nie skończy się bratobójczą walką. Racje są rozłożone po równo bo metody jakimi się Pegausowcy posługują, są faktycznie nie do przyjęcia - chyba celowo te metody i zachowania wyostrzono, żeby uzasadnić lepiej decyzję Adamy. Fakt, że skazano bez udziału Adamy 2 jego ludzi na śmierć jest w obecnej sytuacji floty rzeczywiście uzasadnionym powodem do kontrakcji. Wygląda, że Roslin musi to uratować - bo kto inny?
BSG znów udowadnia, że jest genialnym produktem i zmierza w kierunku ustanowienia nowego standardu SciFi - to już wg mnie kultowy serial i zapewne najlepszy z wszystkiego co do tej pory, w branży SciFi, wyprodukowano. Perfect...
Napisano 25.09.2005 - |11:31|
Odcinek Genialny.... Najlepszy ze wszystkich odcinków BSG do tej pory.... Wgniótł mnie w fotel i przenicował...
Scena z 6.... Arcydzieło... Podobnie z odbijaniem Boomer.... Dziwi mnie że już na pokładzie Galaktiki Adama nie wsparł Tyrola i Halo... W koncu wystraczylo zeby mu powiedzieli o probie gwałtu na więźniu i mógł nie pozwolić Raptorowi odlecieć... A bylo to łatwo namierzyć... Przeceiż złapali tego porucznika z opuszczonymi gaciami...
Ide sie zahibernować do stycznia
Napisano 25.09.2005 - |11:43|
Jakże ja teraz czekam na rozwiązanie wydarzeń w nastepnym odcinku !
Czy to prawda że kontynuacja dopiero w styczniu '06 ?!? Jeśli tak to dlaczego ? Po co przerywać serial jak zostały tylko 2 odcinki ? Chciało by się powiedzieć: WTF ?!
Pewnie te dwa odcinki wzięły się Tobie z tematów na Orionie? :> Tak więc małe sprostowanie, to, że nie ma więcej tematów nie znaczy, że do końca sezonu zostało 2 ep Sezon 2 liczy sobie 20 odcinków, a takie przerwy były, są i niestety będą... Polityka stacji telewizyjnej...
->1019<-
Napisano 25.09.2005 - |12:32|
Trzymał w napięciu jak nigdy, muzyka rewelacyjnie dobrana do scen.
BSG awansował dla mnie na najlepszy serial ostatnich czasów.
Cóż teraz trzeba czekać na kolejne odcinki.
Napisano 25.09.2005 - |13:23|
Napisano 25.09.2005 - |14:17|
Pani admirał, pania admirał a kodeks wojskowy kodeksem wojskowym...Mnie też to właśnie zastanawia, że tak szybko ich zwineli... Apropo próby gwałtu na tosterze... sądzisz, że ta [beeep]a nazistowska pani admirał uważałaby to niby za próbę gwałtu :>
Kodeks zadnego cywilizwanego panstwa (a takim bylo 12 kolonii) nie pozwala na sankcjonowanie gwałtu ani jego proby...
Za szybko ich zwineli...
Napisano 25.09.2005 - |14:21|
Napisano 25.09.2005 - |14:45|
Az mnie poderwalo jak Adama postawil sie pani admiral. Chcialo by sie krzyknac "fight for your right!"
Moim zdaniem najwiekszy suspens w calej serii.
Napisano 26.09.2005 - |03:19|
Dałem 9.5 tylko dlatego że po tym serialu można spodziewać się wszystkiego i muszę mieć zapas bo 11-stek nie ma :-)
Adama niby przyjął na początku wszystko bez mrugnięcia okiem jednak czułem że coś jest nie tak i nie zawacha się zareagować natychmiast gdy granica przez pania Admirał zostanie przekroczona.
Oj w styczniu torrentownie aż się zagotują od ściągających
Napisano 26.09.2005 - |09:20|
Użytkownik heyst edytował ten post 26.09.2005 - |09:21|
Napisano 26.09.2005 - |10:19|
Z innej beczki - chciałbym, aby Adama był Cylonem, i żeby załoga się o tym dowiedziała, i postanowiła ukryć to przed resztą floty.
Napisano 26.09.2005 - |12:42|
Po drugie tortury w stosunku do Cylonów . Nie widzę w tym nic nienormalnego (może przesadzili z tym gwałtem) Czyżbyście zapomnieli atak Cylonów i ich atomówki? Iles tam miliardów ofiar? Dziwię się że pokazali w tym serialu Cylonów (a dokładnie nr6 w umysle Baltara) jak sie jest zbulwerowana i zdzwiona takim postepowaniem. Przecież to wygląda strasznie sztucznie u Cylona,
I jak to jest w końcu z tym wirusem, czy co to było, unieszkodliwającym myśliwce? Przecież Pegasus to chyba już nowy Battlestar więc Cyloni powinni łatwo unieszkodliwić jego myśliwce a piloci Pegasusa maja po kilkadziesiąt zestrzeleń
hehe a ja nadal stawiam że Adama jest Cyonem. Oczywiscie zadnych dowodów nie mam poza słowami innego Cylona Może się okaze, że to jakiś nr 1, który nie ma sobowtóra i który im się nie udał i przez to jest ludzki i bardziej identyfikuje się z ludźmi niz z Cylonami
Użytkownik toktumi edytował ten post 26.09.2005 - |15:03|
Napisano 26.09.2005 - |18:46|
Na poczatku gdy Battlestar widzi jakis obcy statek,nie przypuszczalem ze to moze byc jednen z nas,potem myślalem ze to jakiś z ziemi statek .Ten Pegazuz jest o wiele bardziej zaawansowany niż "nasz" i o wieele wiekszy.Na pocztku sie cieszylem ze kogos spotkaja,ale gdy zaczeli dokowac i wychodzic,zaczałem sie niepokoic ze cos jest nie tak ...okazałą sie ze mam racje,odrazu nie spodobałą mi sie ta cala pani admirał i CAG i szef :/ .zaraz pegazuz zaczał sobie ich podporzadkowywać.
Gauis spotyka numer 6,ładnie urzadzona :/ ..ciekawy wątek.
pegazuz planuje uderzyc na flote cylonow to 2 watek,tzn narazie jakis rekonesans,Starbuck tez troche namiesza
No i chyba najwazniejszy watek tego odcinka,jakis spec ds. cylonow probouje "przesłuchiwac" Sharon i chef z helo robia dobrze atakujac go.
Końcówka miażdzy ..ta muzyka gdy Adama dowiaduje sie ze maja byc straceni,jemu wyraznie od poczatku nie podobało sie to pojawienie amirała.No i sam koniec vipery leca na siebie,co sie stanie ??? w starciu "my" nie mamy szans,kurde trzeba teraz czekac pare miesiecy
Ogólnie BSG najbardziej mi sie podoba obecnie,bije 9 sezon i 2 Sg i Sga
NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych