Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kilka pytań o...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 25.04.2005 - |19:37|

Witam wszystkich.
Nadszedł moment kiedy to przenoszę swoją kolekcję na DVD :D No i przy tej okazji chciałbym żeby wszystko ładnie wyglądało, więc przydałyby się do tego okładki, a jak okładki to z Tauri Covers (w większości). Przy tej okazji pojawiło się kilka pytań, a oto one:

1. Pudełka. Czy okładki na TC są robione do pudełek standard? bo na Allegro znalazłem 3 wersje (pudełek znaczy się) ULTRASLIM 7 mm, SLIM 9mm i Standard (jakoś nie mogę się dopatrzeć ile mm :])

2. Inserty. Z czym to się je? O ile dobrze się orientuję to pudełko musiałoby mieć takie coś w środku, żeby móc gdzie to włożyć tak? Są one często spotykane czy nie za bardzo? Może wiecie gdzie coś takieo mozna nabyć?

3. Etykiety. Jak wyżej. Mam je sobie na klej przykleić? (joke, ale pytanie na serio)

4. Wydrukowanie okładek. Nie mam dostępu do drukarek które mogłyby coś takiego wydrukować, więc pozostaje mi jakiś zakład graficzny/fotograficzny. Idę z okładami na płycie i czy trzeba z nimi coś robić? Skalować czy coś takiego? Czy wystarczy dać "Drukuj" i wsio. Pewnie by mi tam to powiedzieli, ale nie chciałbym wyjść na kompletnego laika ;) No i pewnie trzeba by na specjalnym papierze?

5. Jakieś orientacyjne koszty całej takiej zabawy? Tzn. ile może kosztować wydrukowanie?

6. Czy w pudełkach na 2 DVD zmieszczą się 4? Tzn. po 2 w jednym miejscu. Bo jeśli nie będę nagrywał na płytach Dual to tyle mi wyjdzie w ripach SG 700MB.

7. O nagrywanie się nie pytam, bo mniej więcej wiem o co chodzi :]

No to byłoby chyba na wszystko... na razie przynajmniej ;) Jak pojawi się coś jeszcze to nie zawacham się zapytać :)
Pozdrawiam
  • 0

->1019<-

#2 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.04.2005 - |19:57|

1. Pudełka. Czy okładki na TC są robione do pudełek standard? bo na Allegro znalazłem 3 wersje (pudełek znaczy się) ULTRASLIM 7 mm, SLIM 9mm i Standard (jakoś nie mogę się dopatrzeć ile mm :])

12mm szerokosci grzbietu (zwane czesto "Amaray")

2. Inserty. Z czym to się je? O ile dobrze się orientuję to pudełko musiałoby mieć takie coś w środku, żeby móc gdzie to włożyć tak? Są one często spotykane czy nie za bardzo? Może wiecie gdzie coś takieo mozna nabyć?

Bodajze wszystkie, ktore widzialem maja mozliwosc wlozenia do srodka insertu/ksiazeczki

3. Etykiety. Jak wyżej. Mam je sobie na klej przykleić? (joke, ale pytanie na serio)

Nie :D Wiele firm produkuje akcesoria umozliwajace nadruk lub zalozenie etykiet na plytki. W wiekszosci skladaja sie one z specjalnie przygotowanego papieru i aplikatora.
Jesli to nie wystarczy (nie chce robic (krypto)reklamy) zglos sie na GG/PM

4. Wydrukowanie okładek. Nie mam dostępu do drukarek które mogłyby coś takiego wydrukować, więc pozostaje mi jakiś zakład graficzny/fotograficzny. Idę z okładami na płycie i czy trzeba z nimi coś robić? Skalować czy coś takiego? Czy wystarczy dać "Drukuj" i wsio. Pewnie by mi tam to powiedzieli, ale nie chciałbym wyjść na kompletnego laika ;) No i pewnie trzeba by na specjalnym papierze?

Musza byc drukniete przy zachowaniu rozdzielczosci 300dpi. To wszystko :)

5. Jakieś orientacyjne koszty całej takiej zabawy? Tzn. ile może kosztować wydrukowanie?

A to juz zalezy od cennikow firm zajmujacych sie drukiem ;) - okladka zajmuje cala kartke, 2 inserty zmiescisz na jednej

6. Czy w pudełkach na 2 DVD zmieszczą się 4? Tzn. po 2 w jednym miejscu. Bo jeśli nie będę nagrywał na płytach Dual to tyle mi wyjdzie w ripach SG 700MB.

Wyświetl post

Jesli producent pudelek zapewnil pewien luz na "lapkach" trzymajacych plytke, to pewnie sie da. Ale... musisz po prostu sprawdzic ;)
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#3 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 26.04.2005 - |09:51|

Wyświetl post

Może to nie całkiem odpowiedź na twoje pytanie, ale jak już tutaj kiedyś wspominałem to widziałek kiedyś w Media pudełka na 4dvd o szerokści ok 18-19 mm. Wtedy by ci się be problemu zmieścily 4 płyty, tylko że okładka by nie pasowała :)
  • 0
Zawsze po grudzie

#4 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 20.05.2005 - |22:19|

1. Oki ja też mam pytanie, na jakim papierze drukujecie okładki??

2. Jakią grubość mają pudełka multidisc, normal, slim, ultra slim oraz ilu płytowe one są?

Mnie to kosztuje mniej więcej tyle:
DVD BOX na 2 płyty - 1,20 zet
Płyta Dvd Verbatim - 1,80 zet (szt.) x2
Papier - 20 zet (taki mi sprzedawca zaproponował 200 arkuszy) czyli około 0,20 gr za arkusz
Razem: 5 zet + drukowanie (nie licze inseru i etykiety). Czyli nie jest to najtańszy interes (chyba że ktos che opudełkować jeden serial) ale efekt końcowy jest tego wart.

Bodajze wszystkie, ktore widzialem maja mozliwosc wlozenia do srodka insertu/ksiazeczki

Ja kupiłem wczoraj 2 box jeden podwójny i jeden pojedynczy. W tym pojedynczym są takie wypustki za które można wsunąć insert, ale w podwójnym nic takiego się nie dopatrzyłem :( (a to chyba standardowe jest, przynajmniej wymiary się zgadzają).

Użytkownik Yoek edytował ten post 21.05.2005 - |21:00|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#5 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 21.05.2005 - |19:46|

http://fabsart.mine.nu/ - strona z okladkami do Stargate SG-1
http://www.rixgrafix.com/ - RixGraphix, ogromna ilosc okladek

Wyświetl post

Sorry za off-topic, ale orjentujecie sie może do jakich pudełek są te okładki? Bo ja narazie spotkałem się z takim których grzbiet miał hedynie 13mm, a te wydają sie szersze.

PZDR Y

Przenioslem pytanie do odpowiedniejszego topicu
MOD

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 21.05.2005 - |23:28|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#6 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.05.2005 - |23:35|

Wiec:
http://www.rixgrafix.com/ - tam nie znajdziesz okladek pasujacych pod zwykle europejskie pudal o szerokosci 13/15mm. Wszyskie sa zrobione pod 8mio plytowe pudla szerokosci ponad 40mm.

http://fabsart.mine.nu/ - te oznaczone jako "22mm spine" pasuja pod pudla o szerokosci 22mm. Widzialem je co ptawda w sklepie, ale tylko raz :/ Reszta okladek jak u Rixa.
  • 0

Dołączona grafika

#7 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 23.05.2005 - |21:23|

Dzięki Grzesiu, ale co z papierem. Na jakim najlepiej wychodzą okładki??
  • 0

#8 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 03.08.2005 - |09:41|

Nie wiem czy to w dobrym temacie napisałem, ale nie było lepszego a nowego nie chciałem specjalnie zakładać. :)
Otóż znalazłem taki program IMNADIX Cover
Świetny program to robienia widoku 3D okładek. Oprócz standardowej opcji widoku jednej okładki może pokazać też kilka okładek połączonych w szeregu z ładnym boczkiem lub zrobić prezentacje okładki w jawie gdzie będzie się ona obracała dookoła własnej osi itp.
I jest darmowy :) więc nie są już potrzebne żadne akcje i zabawa z nimi w Photoshopie, bo w tym programie jest to łatwiejsze i oferuje on jeszcze dodatkowe opcje np. regulacji kątów, światła i cieni itp.
  • 0
Zawsze po grudzie

#9 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 03.08.2005 - |11:26|

Gildor4 probowalem ten program ale niestety nie daje on tak zadowalajacych efektow jak akcja photoshopa , ale na prosty podglad wystarcza ;]
  • 0

#10 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 03.08.2005 - |12:17|

O właśnie może mi ktoś jeszcze raz wyjaśni jak zrobić ten widok 3D covera w photoshopie. Bo ostatnio jak to robiłem i mi nie wychodziło to dałem za wygraną. Ale tak łopatologicznie dzisiaj proszę bo mnie głowa boli ;)
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#11 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 03.08.2005 - |12:45|

Co do widoku 3d okładek to możesz zrobić w tym programie który tam napisałem.
A w photoshopie to musisz zgrać te akcje do folderu w którym są takie same pliki z tymi rozszerzeniami a potem w photoshopie kliknąć i rozwinąć zakładkę Zadanie, w zadaniach powinieneś mieć te akcje CoverMaking lub CrazyCovers3D-55. Zaznaczasz je i klikasz znaczek Play i on sam już robi resztę. Wcześniej rzecz jasna musisz wczytać okładkę w jpg i wybrać w tej akcji jakie ma być pudełko, tam wszystko łatwo widać.
  • 0
Zawsze po grudzie

#12 BrinX

BrinX

Starszy kapral

• Tauri Graphics
  • 255 postów

Napisano 04.08.2005 - |12:58|

dokladnie tak jak napisal gildor4 wgrywasz akcje do folderu z akcjami-> otwierasz okladke [ jpg lub zmargowany psd - chodzi o to ze jest tylko 1 layer ] wybierasz odpowiednia akcje [ w zaleznosci od wielkosci pudelka - mala sprawa ja wywalilem ze swoich akcji zmiane rozdzielczosci - dzieki temu masz naprawde wielka i dobra jakosciowo wersje 3D ktora mozesz zmniejszyc do takich rozmiarow jakie potzrebujesz ] a jesli chcesz zrobic 3d zlepek grzbietow to robisz tak ze wszystkimi okadkami skaldajacymi sie na grzbietowy obrazek i potem skladasz recznie te obrazki dopasowujac wielkoscia i masz lepszy jakosciowo efekt niz Imandixem
  • 0

#13 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.08.2005 - |13:11|

Brinx: podelij mi te akcje (zmodzone przez Ciebie) na maila (jest wiadomo gdzie ;) ) Wepchne te pliczki do nas na serwerek :)
  • 0

Dołączona grafika

#14 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 04.08.2005 - |13:55|

Ehh wiecie co ja to zrobiłem w tym programie co podał gildor4 bo jak zacząłem kombinować z akcjami to wychodziły mi jakies cyrki. Tzn nie mogłem ustawić wielkości okładki aby właściwie ją zaginało w 3d.
Jak ktoś ma to ustawione to prosiłbym o przesłanie na coldman@wp.pl
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#15 Gecco

Gecco

Redaktor

• Użytkownik
  • 54 postów
  • MiastoWarszawa&gt;&gt;Łomianki

Napisano 25.08.2005 - |19:28|

jak zwykle genialne;) [dotyczylo okladek do VOYa]
btw: moze ktos wie gdzie w warszawie jest jakis zaklad poligraficzny co mi by wydrukowal okladki?;) bo drukowanie samemu to droche za drogo wychodzi:/

Mamy przeciez topic, gdzie poruszana byla sprawa drukowania. Wystarczy tylko poszukac troszke

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 25.08.2005 - |22:19|

• 0
Dołączona grafika

#16 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 25.08.2005 - |20:05|

gecco: Drogo? U mnie wychodzi poniżej 1zł za okładkę, ile dokładnie nie wiem teraz, musiałbym policzyć. A druk w sklepie komputerowym na drukarce laserowej 4zł.
  • 0
Zawsze po grudzie

#17 Sudam

Sudam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.08.2005 - |20:50|

Drukowanie potrafi być drogą sprawą, ale jeżeli chce się mieć dobry efekt tak chyba musi być. Ja drukuje na własnej drukarce atramentowej i na jakość nie narzekam o ile jest to druk na papierze fotograficznym - cena od 1 do 3 za stronę, można też na papierze zwykłym za kilka groszy ale wyrazistość jest wtedy bardzo niska
  • 0

#18 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 26.08.2005 - |07:37|

Zapomniałem dodać że za te 4zł to drukują na zwykłym papierze do ksero, a ja sam drukuje na papierze 160g/m2 (Xerox) i moim zdaniem jest super.

Sudam: Co to za papier fotograficzny kupujesz? Może bym kupil kiedyś i porównał jak się drukuje na tym.
  • 0
Zawsze po grudzie

#19 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.08.2005 - |07:46|

Moze i ja sie wypowiem w temacie drukowania, bo sam niedawno drukowalem okladki do calego Treka :) Drukowalem to na drukarce HP960c i papierze fotograficznym HP. OKladki wyszly przepieknie :] ale tusz znika w zastraszajacym tempie :|
Co trzeba pamietac: przed drukowaniem rozjasnic troszke obrazek, gdyz na papierze photo wydruki wychodza ciemniejsze niz na zwyklym.
  • 0

Dołączona grafika

#20 Sudam

Sudam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.08.2005 - |09:32|

gildor4: Na razie trochę eksperymentuje z drukowaniem okładek, najlepsze efekty uzyskałem na papierze foto takim, na którym można drukować do rozdzielczości 5760 dpi - to według mnie ważny parametr papieru. Drukuje na Canonie i350 - czyli domowej drukarce. Spotkałem się z papierem błyszczącym(2zł/arkusz) i matowym(1zł/arkusz). Wkładając okładkę do pudełka za folię nie widzę różnicy pomiędzy nimi, bo oba wydają się wtedy być błyszczące, więc chyba nie warto przepłacać. Inaczej wygląda sprawa insertów - tu wtedy myślę warto się pokusić o błyszczącą okładkę, ponieważ insertów nie wkłada się za folie

Grzesiu: Nie zauważyłem, żeby okładki na papierze foto były ciemniejsze tylko znacznie wyrazistsze:), może to zależy od drukarki, bo w mojej kolory, jasność itp. są automatycznie dobierane do nośnika, wystarczy, że wybiorę w małym konfiguratorze, jaki typ papieru stosuje
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych