Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 179 - S09E05 - The Powers That Be

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (109 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (12 głosów [12.24%])

Procent z głosów: 12.24%

2. 9.5 (9 głosów [9.18%])

Procent z głosów: 9.18%

3. 9 (21 głosów [21.43%])

Procent z głosów: 21.43%

4. 8.5 (11 głosów [11.22%])

Procent z głosów: 11.22%

5. 8 (19 głosów [19.39%])

Procent z głosów: 19.39%

6. 7.5 (8 głosów [8.16%])

Procent z głosów: 8.16%

7. 7 (10 głosów [10.20%])

Procent z głosów: 10.20%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (3 głosów [3.06%])

Procent z głosów: 3.06%

10. 5.5 (1 głosów [1.02%])

Procent z głosów: 1.02%

11. 5 (2 głosów [2.04%])

Procent z głosów: 2.04%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.02%])

18. 1.5 (1 głosów [1.02%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 10.04.2005 - |15:40|

SPOILER

SG-1 przybywa na P8X-412 i dowiaduje się, że jej mieszkańcy czcili kiedyś Valę jako boginię. Azdak, przywódca wioski twierdzi, że nie mają pojęcia o tym, że Goa'uld'owie zostali pokonani. Kiedy Vala ujawnia swoje wcześniejsze wykorzystywanie ludu Azdak'a, ten postanawia ją osądzić, ostateczny werdykt "Mal Doran" zostanie podjęty przez ogół społeczeństwa. Vala jest oskarżana o masowe morderstwa, tortury, zmuszanie to niewolniczej pracy i wiele innych...
Daniel podejmuje się obrony, dowiaduje się, że jego nowa współtowarzyszka była przez sługie lata nosicielem Goa'uld'a o imieniu Qetesh, jednak nawet kiedy 4 lata temu została od niego uwolniona, nadal wykorzystywała mieszkańców P8X-412. O ile Azdak jest jeszcze w stanie zrozumieć działania Goa'uld'a z ciele Vali, o tyle jednak z całą surowością wytyka jej poczynania po uwolnieniu, to jak pozostała na tronie i dalej wykorzystywała bogactwa tej planety. Teraz kiedy skończyło się naquadah, złoto, żywność, broń i inne, mieszkańcy P8X-412 żyją w ubóstwie, do tego w wiosce pojawia się tajemnicza plaga. Dlatego też patrzą na Czcicieli (Priors) Ori jak na zbawicieli. Właśnie te wydarzania doprowadziły do tego, że Vala wyjawia całą prawdę, Daniel natomiast stara się przekonać ludzi Azdak'a, że jeśli zgodzą się na poddanie się pod władzą Czcicieli i Ori, to ponownie popełnią błąd.
W międzyczasie Jackson zastanawia się też nad motywami Ori, są z innej galaktyki, żyją na wyższym poziomie egzystencji, dlaczego więc nalegają na to, żeby ich wielbić i oddawać im cześć, do tego jeszcze grożą, że zniszczą wszystkich, którzy nie wybiorą ich "drogi do oświecenia", takie zachowanie w ogóle nie przypomina innych znanych im istot, o takim rozwoju ewolucyjnym, one przecież traktują śmiertelnych niczym insekty.

Zdjęcia: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13.
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 13.08.2005 - |07:11|

Zdecydowanie lepiej niż tydzień temu, tak na 9 :)
Vala się powoli zmienia, jakby tek dalej poszło to mogłaby zostać dłużej, niestety S09E06 to będzie jej ostatni odcinek.
Wracając jednak do tematu, na razie Ori, a w sumie ich kapłani, są nie do powstrzymania, retoryka Daniela niewiele daje, zabić ich się nie da, przynajmniej na razie nie wiedzą jak, plagi nie sposób powstrzymać, dostajemy w tyłek na całej linii. W tym tempie to wiekszość galaktyki niedługo poprze Ori, znowu SG-1 będzie walczyć za wszystkich :) Czemu mam wrażenie, że to już było ;) Teraz przydała by się reakcja lepszych od nas, Asgard może albo coś :)
Jeszcze kilka słów o Vali, postać zaczyna nabierać głębi, jak zwykle jest na czym oko zawiesić (nie wiem czemu niektórzy nażekają na twarz Claudii, "I like it, I like it all"), teraz jednak nie było to obok humoru najważniejsze, w końcu dowiedzieliśmy się coś więcej, jak trzeba to potrafi stanąć na wysokości zadania, ale jak już pomaga to czuje się, źle bo nie daje rady, to mowazny dylemat nie tylko w tym przypadku, skoro jestem skazany na porażkę, to czy warto próbować ? To pytanie pozostawiam otwarte, ale moim skromnym zdaniem chyba warto, lepiej powiedzieć zrobiłem co się dało, niż i tak nic by z tego nie wyszło.
Naprawdę widać, że jest jeszcze szansa dla SG-1 :)

PS
Rip CRiMSON nienajlepszy, urywki reklam, ale na końcu zajawka S09E06, Sam wraca :)
  • 0
Master of possimpible ;)

#3 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.08.2005 - |08:14|

O GOD!!!
Ten odcinek bije na głowe dla wszystkie (od 901 do 904).
W końcu większa powaga, trochę rozważań głębszych, zaskaujące momenty (kapłan wkracza na tę rozprawe)! Mocno czujemy poczucie bezsilności wobec Ori. Będzie ponad 9 na pewno...

PS: Teraz jeszcze tylko zdążyć przed wyjazdem obejrzyć BSG i SGA :hyhy:

Użytkownik SGTokar edytował ten post 13.08.2005 - |08:15|

Log65: Happy camper

#4 razo

razo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoSilesia

Napisano 13.08.2005 - |12:20|

Very good!. Tego mi było trzeba :D Wreszcie mocny, trzymający w napięciu odcinek. Kapłani Ori narazie leją nas na całej lini. Coś mi sie zdaje że asgard tu może niewiele pomóc. Potrzebna by była chyba mała pomoc ze strony Pradawnych bo będzie cieniutko z nami. Postać Vali wyraźnie nabiera charakteru, aż szkoda że został jej jeszcze tylko 1 odcinek :(

9
  • 0

#5 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 13.08.2005 - |14:26|

8.
+ za "matriksowe" zatrzymywanie pociskow
+ dla Vali za to ze juz przestala sie wyglupiac i robic sobie tani kabaret na ekranie
- za te epidemie bo widzialem juz podobne pomysly wielkokrotnie, tyle ze nie w wykonaniu Ori.
- gdzie u licha sie podziali Pradawni? Czemu pozwalaja aby w naszej galaktyce panoszyli sie ci kolesie Priors?
To tyle tak na gorąco...
  • 0
Dołączona grafika

#6 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 13.08.2005 - |16:49|

mocne 9
dostajemy na całej linni bęcki ciekawe jak z tymi kapłanami walczyć
może jakaś broń energetyczna
Pradawni interweniowali by tylko wtedy kiedy 2 odłam acendentów zaczoł by mieszać
Ori wysyłają ludzi a w takim wypadku "nasi" nię będą interweniować bo uważają ,że ludzie maja wolną wole
Niezły odcinek po obejżeniu którego nasówa mi się jeden wniosek zli ascendenci poradzili sobie z zaraza a dobrzy nie choć mogę się mylić ;]

Użytkownik Raptorek edytował ten post 13.08.2005 - |16:50|

• 0

#7 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 13.08.2005 - |17:27|

Pradawni interweniowali by tylko wtedy kiedy 2 odłam acendentów zaczoł by mieszać
Ori wysyłają ludzi a w takim wypadku "nasi" nię będą interweniować bo uważają ,że ludzie maja wolną wole

View Post

Taka logika sie - sorry - po mojemu kupy nie trzyma. Dla porownania: swego czasu Tauri podpisali pakt z Asgardem, na mocy ktorego ten mial Ziemie chronic przed Anubisem. Czy droga wiec analogii - Asgard by palcem nie kiwnal, gdyby zamiast Goaudow przylecieliby sami Jaffa na Ziemie dac nam lupnia? Alez by ruszyli z odsiecza!
Pozatym.... Priors dzialaja w imieniu, w porozumieniu i za zgoda Ori. A wolna wola, o ktorej mowisz to wybor taki jak: Raptorek, wyskakuj z 1000 zlotych i to juz. A jak nie, to Cie zabije. Masz wybor? Bo taki daja wybor Ori. To nie jest wybor tylko szantaz.
Moim zdaniem Pradawni beda musieli sie wlaczyc w konflikt bo inaczej Ziemianie wygina w ciaglu paru odcinkow. Amen :/
  • 0
Dołączona grafika

#8 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 13.08.2005 - |17:49|

Pradawni maja swoje żelazne zasady dziwne aczkolwiek żelazne
mozliwe ,że włączą się do walki ale nic nie powiedziane
  • 0

#9 Aces

Aces

Organizator

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 13.08.2005 - |22:09|

Hallowed are the Ori !!!

Słuchajcie nie ma co - Hallowed are the Ori !!! - trzeba się poddać woli Ori to w końcu oni nas stworzyli - Hallowed are the Ori !!! - Wszyscy poznaliśmy ich potęgę teraz pozostaje nam tylko uwierzyć i uznać ich za naszych BOGÓW

Hallowed are the Ori !!!

Użytkownik Aces edytował ten post 13.08.2005 - |22:12|

• 0

#10 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 13.08.2005 - |22:27|

Odcinek wyjątkowo udany, jak dla mnie 9,5.
Nareszcie Vala odrobine spoważniała, jesli jej charakter rozwijał by się dalej w tym kierunku, to mogła by zostać w dróżynie na stałe :)
Nie zabrakło też paru głębszych scen, które w połączeniu z dobrą muzyką wyszły poprostu świetnie.
Co do Ori, teraz widać z czym mamy doczynienia, kapłana nie da sie przegadać, ani zastrzelić (to dopiero niefart).
Co do interwencji naszych dobrych pradawnych i wolnej woli kapłanów, w poprzednim odcinku pastor awansował na kapłana, ale w tym mmencie został.. zmieniony.
Wcześniej rzeczywiście prowadził kult Ori w wiosce z własnej woli, ale ta scena jak ogień przez niegop rzepływa, to przypomina zaawansowane pranie mózgu, czy więc dalej działa z wolną wolą?
A do pradawnych, po pierwsze są wśród nich jednostki naginające zasady, takie jak Oma Desala czy Orlin (5x03 - Ascension), poza tym czasami kolektyw pradawnych podejmował decyzję o interwencji tu również przykładem może być 5x03, Pradawni nie interweniowali pomimo, że Orlin pomógł w zbudowaniu broni, ale podjeli interwencje gdy ta została użyta do ataku, a nie obrony. Bardzo trafne porównanie kapłanów do Jaffa, analogie są tu na każdym kroku. Tu może się zrobić ciekawie, dobrzy pradawni mają żelazne zasady, i egzekwują je skrupulatnie. 1. zasada to to, że ascendenci nie mogą ingerować w życie śmiertelników, to Ori łamią dość ewidentnie, co prawda nie w naszej galaktyce więc na razie pewnie przymykają na to oko, ale ale na kilku przykładach z serialu widać, ze nie dopuszczają do nadużywania przez śmiertelników wiedzy która by była zdobyta od jakiegoś Ascendenta a nie w wyniku normalnego toku badań i ewolucji. Technologia której używają kapłani została im na pewno przekazana przez Ori, więc puki co, mamy sytuację, w której Ori i kapłani stąpają po bardzo cienkiej linii na granicy interwencji Pradawnych. Ta granica w zasadzie na pewno zostanie przektoczona, wpoprzednim ocdinku Dosai czyli główny kapłan (ten z sterczącą obrożą) zapowiedział przygotowanie armii i budąwę statków, TO juz się zamo prosi o interwencję. Na koniec pytanie postawione przez doktora Jacksona, na razie bez odpowiedzi, "Po co Ori nowi wyznawcy", jaką Ori z tego mają kożyść? Na razie pozostaje spokojnie poczekać na odpowiedź na to pytanie, może niedługo się dowiemy.

Użytkownik Penegal edytował ten post 13.08.2005 - |22:40|

• 0

#11 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 13.08.2005 - |23:54|

Po dzisiejszym odcinku stwierdzam, że chcę Valę w każdym odcinku SG1. Co ciekawsze imo trafiła na pierwsze miejsce najpiękniejszych kobiet w SG1 (w którymś wątku jest ranking) :hyhy: Anyway:
5 na wejście
+1 za Priora pokazującego, że Ori będą trudnym przeciwnikiem
+0.5 nie było za wiele humoru, lecz sama gra Claudii Black potrafiła momentami robawić
+0.5 za nawiązanie do wątka z odcinka "frozen"
+0.5 za "wątek rodzicielski" pomiędzy Lam a Landrym - wreszcie te postacie zaczynają jakichś kształtów nabierać - oby na tym jednym odcinku się nie skończyło...
+0.5 za matrixa ;)
+0.5 za wdzianko Vali (nie podobał mi się jej zmutowany głos)
-0.5 za nudnawe pierwsze pół odcinka żywcem przypominającego odcinek "Cor'ai"

Ogółem - 8
Musze przyznać, że jest coraz lepiej - o ile początek sezonu mnie rozczarował, o tyle ostatnie odcinki są obiecujące. Oby tak dalej. Martwi mnie tylko, że już sie nie pojawi więcej Vala :(
A tak wogóle to Teal'c chyba jest tylko dla ozdoby w sezonie 9 <_<
  • 0

#12 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 14.08.2005 - |00:00|

Ok nie jest źle, Prior to twardzi zawodnicy nie dadzą sobie w kaszkę dmuchać. Na razie nie widać spospbu na ich zatrzymanie, ale wierzę, że wraz z powrotem Carter wszystko się zmieni. Na razie trzeba się powoli żegnać z Valą, wolę ją o wile bardziej taką niż wiecznie wygłupiającą się, zabawną i seksowną. Teraz wygląda o wiele prawdziwiej, prawie jak za najlepszych odcinków Farka.
Widać, że Prior przechodzą całkiem niezłą szkołę retoryki. Gdyby to była rzeczywistość, sam miałbym problemy z powiedzeniem "spadajcie na drzewo prostować banany". Daniel tą dyskusję przegrał na całej linii. Ciekawe kiedy Prior zaczną używać mocniejszych argumentów, mogliby podesłać stateczek czy dwa, wtedy musielibyśmy podesłać statek klasy Dedal i byłoby całkiem sympatycznie ;)
Tak ogólnie powiedzmy że 8.
  • 0

->1019<-

#13 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 14.08.2005 - |00:03|

Martwi mnie tylko, że już sie nie pojawi więcej Vala :(

View Post

nie no...bez przesady, za tydzien sie jeszcze pojawi.... ;]
  • 0
Dołączona grafika

#14 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 14.08.2005 - |16:36|

Ja już zostałem przekręcony na stronę Ori. Właściwie czemu nie?? CZcimy jezusa i Boga i Budde itd dlaczego nie Ori :> Wszystko byłoby fajnie, gdyby to nie byli tacy fanatycy. Ja bym mógł przekręcić się na ich religię czemu nie. Jeśli w dniu zamiast 8 godzin pracować miałbym 2 pracować i 4 być w ziemię pokłony to czemu nie :> i tak byłbym 2h do przodu... rachuba prosta. Więc odnośnie tego wroga to jest tak, że do końca to może nie jest wróg :clap: . W pewnym sensie amerykańce chcą tego samego, tylko, że nie każą bić w ziemię pokłonów jeszcze. Jakby nie było to Ori pozostawia wolną wolę prawda :> Do końca tego nie rozumiem ale sądzę, że król potrzebuję poddanych i chyba tak jest z Ori. Chyba, że straszna prawda niedługo wyjdzie na jaw to się od nich odwrócę... Ale jak narazie kilkadziesiąt lat pobicia głową w piasek za życie wiecznie i wieczną wiedzę hmm cóż.... chyba bym na to przystał. Więc może Ori nie są tacy źli jak się ich kreuję :> Chociaż z drugiej strony odnośnie "posiadania poddanych" to tutaj jest sytuacja w stylu, że mają za poddanych nie równych sobie tylko o wiele niższych (tak jakby porównać ludzi do mrówek) więc co ich to obchodzi czy dołączymy do nich czy nie :> Więc podsumowując chyba wolę Ori od Pradawnych :D /tak wiem jestem zdrajcą itd/.
  • 0

#15 pinhead

pinhead

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 14.08.2005 - |18:43|

Początek beznadziejny, bo komediowy. Wiem że autoironia i dystans jest OK, ale już starczy. Daję 7.5 za końcówkę, która zapowiada ciekawy rozwój serii i powrót do odcinków na serio.
  • 0

#16 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.08.2005 - |20:42|

co do kwestii "dlaczego Ori potrzebują wyznawców". Moim zdaniem są dwie możliwości. Jedna to, że są tak zadufani w sobie, pewni swego (coś jak amerykanie obecnie z ich "amerykańskim stylem życia", ktory próbują -nawet za pomocą siły- narzucić reszcie światqa). Druga możliwość ich rozbujałe ego uwielbia kiesdy sie ich czci (iluż to ludzi wobec słabszych próbuje grać rolę bogów)...
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#17 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 14.08.2005 - |21:07|

Jedna to, że są tak zadufani w sobie, pewni swego (coś jak amerykanie obecnie z ich "amerykańskim stylem życia", ktory próbują -nawet za pomocą siły- narzucić reszcie światqa).

View Post

Jesli Ci sie nie podoba ten "american style of life" - oddawaj komputer i pisz sobie posty na enerdowskiej maszynie do pisania, a wysylaj telegrafem :wacko:
Sorry ale irytuje mnie ta coraz bardziej wszechobecna w internecie inwazja lewakow ktorzy nie widza o czym mowia.
Gdyby nie ci Amerykanie, albo by nazisci Twoja rodzine dawno przez komin puscili, albo bys dorastal w sowieckim obozie pracy. Wiec prosze, nie wypisuj chociaz na tym forum poswieconym Sci-Fi antyamerykanskich uwag.
  • 0
Dołączona grafika

#18 QQQ

QQQ

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.08.2005 - |21:38|

Dobre - fajne - coraz lepsze - zastanawia mnie dlaczego "obawiam się" Ori a jakoś nie moge zaczac sie bać Wrait - taki przeciwnik przydałby sie w Atlantis ( ale moze jeszcze Wraithy "spotwornieją" ;)

BTW - udostepniam 10 slotów na DC i na 6 wisza miłosnicy SG1 a na 4 Atlantis - widac ze przybywa miłosników obu seriali ;-) )

Użytkownik QQQ edytował ten post 14.08.2005 - |21:41|

• 0

#19 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.08.2005 - |21:50|

Mam juz troche dosc Vali. Jest tak sztuczna, ze bardziej podobala mi sie w roli bogini siedzac na tronie (co do jej brzydkiej twarzy wspomnianej przez Kwiatka: spojrz na jej profil... ten nos :( ).

O samym odcinku moge juz powiedziec same dobre rzeczy, bardzo mocny odcinek. ciekawy jestem co wymysla zeby pozabijac kaplanow :)

No i cieszy powrot carter . zobaczymy czy do nowego pulkownika tez bedzie czula miete :)
  • 0

#20 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 14.08.2005 - |22:26|

Fajny odcineczek :) A Ori nabierają mocy. Mam nadzieję, że później nie rozwiażą problemu z nimi w 5 minut .

+ jak w postach wyżej

- nie lubię odcinków z rozprawami :| są nudnawe i statyczne... bardzo rzadko się zdarzają jakieś dobre... na szczęście rozprawa była tłem dla Ori

A co do Vali, wnosi ona bardzo dużo do odcinków, nie narzekajcie tak.
  • 0
VeeDee

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych