Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Americans

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 05.02.2013 - |11:15|

7514491_3.jpg

Opis:
Fabuła "The Americans" umiejscowiona jest na początku 1980 roku i skupia się na dwóch szpiegach KGB: Phillipie i Elizabeth, którzy udają, że są szczęśliwym, amerykańskim małżeństwem żyjącym na przedmieściach Waszyngtonu. Nieprawdziwy związek bohaterów nabiera rumieńców i prawdziwości, ale wciąż jest wystawiony na próbę przez eskalację Zimnej Wojny.

Obsada:

Matthew Rhys - Phillip Jennings
Keri Russell - Elizabeth Jennings
Noah Emmerich - Stan Beeman
Susan Misner -
Michael Gaston - Bartholomew
Alison Wright - Martha Hansen

Zwiastun:

Obejrzałem sobie wczoraj pilota i muszę stwierdzić, że FX znów stworzyło świetny serial. Tym razem w klimatach szpiegowskich osadzony w czasach tzw. Zimnej wojny. Jest mega ciekawie, do tego sporo akcji, ale też i trochę wątków obyczajowych tyczących się naszego "małżeństwa".
Jedyne co mi się nie spodobało, to że akurat najlepszy agent FBI musiał zostać sąsiadem naszej parki i od razu coś mu nie gra. Nie lubię takich zbiegów okoliczności, strasznie sztucznie to wygląda, no ale jakoś trzeba było to rozegrać. Na minus też walki wręcz naszej agentki. O ile jeszcze podczas treningów szło jej nieźle, to w realu wyglądało to jakoś kiepskawo. Lepiej idzie natomiast jej mężowi i tu daję plus.
Generalnie świetnie się ogląda, no i do tego moje ukochane klimaty szpiegowskie.
Polecam zerknąć.
  • 0

#2 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 05.02.2013 - |11:54|

O super, że założyłeś temat!

Obok House of Cards (które notabene też właśnie wyszło) pozycja, z którą wiążę największą nadzieję wśród nowości.

Ja czekam aż wyjdzie całość, bo nie przepadam za oglądaniem odcinków pojedynczo, ale cieszę się, że ktoś napisał jak wypadł pilot, bo bardzo mnie to ciekawiło :)

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 05.02.2013 - |11:55|

• 0

#3 Soul_of_Warrior

Soul_of_Warrior

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.02.2013 - |03:32|

101

Daaaawno mnie tak zaden serial nie wkrecil jak ten pierwszy epizod. Ha powiem wiecej - praktycznie codziennie ogladam jakis film z nowosci i nie pamietam, zebym ktorys ogladal z takim zaciekawieniem ^^ Pilot trwa troche ponad godzine a odplynolem na dlugo a zarazem tak szybko to zlecialo (dziwna sprawa :P)  Dobrze wykonane klimaty szpiegowskie sa tym co tygrysy lubia najbardziej (ksiazki typu Bourne czy trylogia David Morrell`a - swietna sprawa) Fajnie, ze akcja rozgrywa sie w czasach zimnej wojny bez tych wszystkich nowinek technicznych i udziwnien, gdzie licza sie umiejetnosci i wyszkolenie - kto kogo przechytrzy w oldschoolwy sposob. Jak nastepne odcinki beda chociaz trzymac poziom ep01 to bedzie mega serial. No i fajna Niunia jako glowna bohaterka :P Scena na koncu swietnie dopelnila caly odcinek :)

Ktos juz ma jakies info ile ep-ow jest na razie nakreconych ? i ile ma miec sezon ? Bo cancela to tu nie ma prawa byc ^^

Polecam wszystkim obejrzenie pilota - wciagnie napewno

• 0

You're not afraid of the dark, are you?

#4 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 12.02.2013 - |10:09|

I.01

znakomite wprowadzenie w klimaty zimnej wojny i walki szpiegowskiej. Niby niewiele się działo, ale byłem napięty przez całą godzinę czekając na to co się może wydarzyć. Aktorsko też bardzo dobrze,  niezapomniana Felicity w roli głównej, ten jej mąż też nieźle.

Motyw z sąsiadem z FBI dość oklepany, ale z reguły wpada się i ujawnia przypadek, który zresztą rządzi wieloma rzeczami na tym świecie. Obawiam się jedynie czy twórcy mają pomysł jak sensownie dalej poprowadzić fabułę, niby pole do popisu jest, ale... Jeszcze dzisiaj wrzucę drugi na tapetę.

Użytkownik Macmax edytował ten post 12.02.2013 - |10:14|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#5 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.02.2013 - |10:39|

1x2
A ja wczoraj obadałem drugi odcinek i podobał mi się jeszcze bardziej. Fajna, szybka akcja. Krótko zwięźle i na temat. Obawiam się tylko czy to nie będzie taki lekki procedural, że nasza parka co odcinek będzie miała kolejną misję do wypełnienia. A wraz z nimi będą się coraz bardziej pogrążać. Mimo że to są ci źli, to jednak kibicuję im bardziej niż FBI.
Spoiler

Bardzo mi się ten serial podoba, dawno czegoś równie ciekawego nie było. Na pewno ma na to wpływ osadzenie akcji w latach 80. bez tych wszystkich sprytnych wynalazków, telefonów komórkowych, satelit itd itp, gdzie taki szpieg może polegać tylko i wyłącznie na sobie i swoich umiejętnościach, ewentualnie na partnerze. Bardzo duży plus za pomysł na serial. Jak znam życie, to zaraz każda stacja z wielkiej czwórki będzie robiła własny osadzony w tamtych realiach, który jednak skończy się po kilku odcinkach, jak to było z wszelkimi podróbkami Mad Mena.
  • 0

#6 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 12.02.2013 - |13:16|

Podbijam, świetny serial, o niebo lepszy od drugiej najpopularniejszej nowości, czyli Bansheet.

Świetny klimat, aktorstwo też niczego sobie.

Mam tylko nadzieję, że tempo w przyszłych odcinkach nie siądzie, żeby dopiero na końcu sezonu wróciła rozgrywka pomiędzy agentem, a szpiegami.

Także po dwóch odcinkach polecam.

• 0

#7 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 13.02.2013 - |21:57|

I.02

trochę mniej mi podszedł niż pilot, ale to nie znaczy że było źle. Było dobrze, poprawnie, jakoś mi zabrakło jednak błysku. Wszystko odbyło się prosto, łatwo i przyjemnie, fajnie charakteryzują naszą główną parę, czasami miałem problem w jakim miejscu akcji jesteśmy bo co rusz zmieniali sobie uczesania i wygląd.

Ogólnie parę rzeczy nie do końca wydaje się realnych, ale przy takim Banshee to i tak majstersztyk. Na duży plus cała sfera obyczajowa i pokazanie relacji matka - córka, ojciec - syn.

Również podoba mi się klimat lat 80-tych i brak kosmicznych zabawek a'la Bond.

Użytkownik Macmax edytował ten post 13.02.2013 - |21:59|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#8 Soul_of_Warrior

Soul_of_Warrior

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.02.2013 - |01:24|

Swiezo po 03
W dalszym ciagu trzyma poziom i klimat. Filipe juz zakochany, "chcialby zabrac rodzine na poludnie Francji i tam sie z nimi zestarzec", zas Eliza powoli zaczyna watpic w jedyna sluszna sprawe i dostrzega w Filipie to cos. FBI niezle kombinuje, choc czerwoni sa zawsze krok przed nimi (pewnie do czasu). Motyw z dzieckiem, ktore wraca do ojczyzny bo jego matula przedawkowala tez dobry. No i nowy Gabriel - czyli baba z jajami, no zobaczymy co z niej wylezie.. Ogolnie jest bardzo dobrze jak na razie.

• 0

You're not afraid of the dark, are you?

#9 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 19.02.2013 - |16:53|

1x3
Trochę słabiej, co nie znaczy słabo. Fajnie, że nawiązują do wydawałoby się zakończonego wątku.
Dorzucili kolejny wątek obyczajowy, który nawet całkiem fajnie się może rozwinąć.
Najciekawiej prezentuje się śledztwo FBI, niedługo pewnie nasz agent znów wróci do swoich sąsiadów.
  • 0

#10 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 19.02.2013 - |23:42|

Polecam wszystkim obejrzenie pilota - wciagnie napewno

usnąłem w połowie :P

• 0

#11 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 26.02.2013 - |16:23|

I.03

gdyby nie uśmiercenie tej narzeczonej szpiega Roberta to stwierdziłbym że to jakaś popierdółka KGB niż to które znamy z przeróżnych mocnych i bezkompromisowych zachowań.

Na szczęście okazało się że nie ma u nich miejsca na błędy i świadków, generalnie jednak odcinek nudny, bez zaskoczeń i ostrzejszego klimatu.

• 0

#12 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 13.03.2013 - |16:07|

Jestem już po sześciu odcinkach i mimo, że miejscami nużyło mnie już powolne tempo akcji, to odcinek szósty zdecydowanie to wynagrodził.

Ogólnie bardzo podoba mi się para głównych aktorów, Mags z Justified trochę dziwna w swojej roli cioci ze wschodu.

Wątek agenta FBI trochę zszedł na inne tory, ale jakoś to nie przeszkadza, jego kret pewnie skończy nie za dobrze i będzie miał wyrzuty sumienia.

Także dalej polecam.

PS. Ile w ogóle jest odcinków przewidzianych?

• 0

#13 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.03.2013 - |00:01|

@rare Ma być 13 odcinków.

Wczoraj luknąłem sobie odcinek 4 i trochę mnie znudził. Momentami oko mi się przymykało. Po świetnych dwóch pierwszych odcinkach tempo trochę nam siadło. No i rozwiązanie jakieś takie "po łebkach".
Na plus agent FBI, akcja w ambasadzie, a najsłabiej, o dziwo, u naszej super parki.
  • 0

#14 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 17.03.2013 - |22:13|

Epizodzik nr 5 z serii "akcyjnych", trzymał w napięciu.

Udana produkcja, fajnie się ogląda te klimaty lat 80-tych - jak oni mogli funkcjonować bez komórek <_<

• 0

#15 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.03.2013 - |23:15|

1x05-06
W końcu dwa świetne epizody. Trzymające w napięciu, do tego trochę akcji, no i działo się na wielu frontach. Tylko ten wątek dzieciaków z odcinka 6, taki zupełnie zbędny, coś w stylu spotkania pumy przez Kim Bauer. No i trochę to wszystko jest tu uproszczone, a nasza parka trochę zbyt łatwo radzi sobie w pewnych sytuacjach. No ale nie narzekam, bo to obok Wikingów najlepsza nowość tego sezonu.
No i podobało mi się jak nasza agentka ślizgała się po tych samochodach. Prima sort :D
  • 0

#16 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 21.03.2013 - |09:45|

I kolejny serial się kompromituje z językiem polskim. Ludzie, czy to takie trudne? ;p

Ogólnie odcinek trzyma poziom, choć bardziej wypełniacz w sezonie.

Pokazali tępego Polaczka, bo oczywiście Ruscy wszystko sobie kontrolują.

Ciekawe, co on wyrabiał w przeszłości po pijaku, że tak to łyknął.

• 0

#17 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 21.03.2013 - |22:29|

I.04

lubię ten serial mimo iż akcja jest raczej ślamazarna i mało dynamiczna, jednak wszystkie te podjazdy amerykańsko - rosyjskie to wynagradzają, poza tym ten klimat lat 80-tych jest niepowtarzalny, można sobie uświadomić jak wielki postęp technologiczny i nie tylko technologiczny nastąpił przez ostatnie 30 lat, ogromny przeskok.

• 0

#18 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 13.04.2013 - |00:51|

Ósmy epizod bardzo średni. Nierówny, wszyscy się pieprzą, nic z tego nie wynika. Problemy pary głównej też dość nużące. Za to dziewiąty odcinek zupełnie zaciera to złe wrażenie, świetna akcja z porwaniem.
Ogólnie chciałbym z czystym sumieniem pochwalić ten serial, ale jest zbyt nierówny. Zobaczymy po sezonie.
  • 0

#19 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.04.2013 - |11:44|

Według mnie też odcinek 9 i w sumie 10 to znów zwyżka formy. W gruncie rzeczy to dość ponury serial, w którym żadna z postaci nie jest szczęśliwa.

Mnie się znów zaczął podobać i jesteś ciekawy ostatnich 3 odcinków sezonu.

• 0

#20 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 13.04.2013 - |21:23|

I.05-07

zgadzam się z poprzednikami, serial ma przede wszystkim 2 cechy - jest niczym sinusoida, świetne momenty przeplatają się z nudnymi i jest ponury niczym jesienne dni, praktycznie żartów nie ma, a jak są to kompletnie nie śmieszą.

Akurat to drugie mi nie przeszkadza, lubię takie życiowe, szare klimaty, bo też życie w większości takie po prostu jest.

Natomiast trzymanie poziomu jest pewnym problemem, miłosne rozterki naszej głównej pary nudzą i nie ma w nich za grosz czegoś ostrzejszego, a raczej wszystko takie mdłe. Nie zmienia to jednak mojej wysokiej oceny dla tego serialu i czasów zimnej wojny.

I.08-10

cały czas trzyma w napięciu, choć specjalnie dużo akcji to nie ma, zastanawiam się jak się skończy ten sezon, czy szpiedzy zostaną wykryci czy jednak wygrają z kontrwywiadem?

Użytkownik Macmax edytował ten post 03.05.2013 - |19:10|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych