Skocz do zawartości

Najlepszy serial Star Trek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Który serial Star Trek jest najlepszy? (100 użytkowników oddało głos)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 08.02.2005 - |02:21|

Kończy się ENTERPRISE (nie żebym się zmartwił) i myślę, że to dobry moment , żeby sprawdzić, który serial Star Trek lubicie najbardziej. Dla przypomnienia:

1. The Original Series - pierwszy serial ST, w swoich czasach rewolucyjny, ikona amerykańskiej kultury (i nauki). Opowiada o pięcioletniej wyprawie USS Enterprise (NCC-1701) pod dowództwem kpt. Jamesa T. Kirka. Nakręcono tylko trzy sezony, ale serial na trwałe znalazł miejsce w historii telewizji. Niezapomniana rola Leonarda Nimoy'a (Spock).

2. The Animated Series - animowana seria krótkich kreskówek na motywach Star Trek. Początkowo zastanawiałem się, czy umieszczać to w ankiecie, ale jak wszystkie, to wszystkie :).

3. The Next Generation - po dwudziestu latach od startu oryginału Enterprise znowu lata. Tym razem NCC-1701D, ok. 100 lat po czasach pierwszego okrętu. Zupełnie nowa załoga, dowodzi Jean Luc Picard. Serial odniósł olbrzymi sukces i od niego można liczyć erę "nowożytnych" Treków. Załoga z TNG grała również w ostatnich pełnometrażowych Star Trekach.

4. Deep Space 9 - serial trochę nietypowy, głównym miejscem akcji jest stacja kosmiczna, a nie statek - dowodzi Benjamin Sisko. Jedyny Trek, który ma konsekwentną, logicznie rozwijającą się fabułę, z początkiem, środkiem i końcem. Opowiada o losach planety Bajor, a przede wszystkim o najstraszliwszej wojnie w historii Federecji - wojnie z Dominium.

5. Voyager - po mrocznym DS9, powrót do schematu Treka. Okręt tym razem nazywa się USS Voyager (NCC-74656). Po raz pierwszy w historii seriali ST dowodzi kobieta - Kathryn Janeway. Przez przypadek Voyager zostaje przeniesiony do Kwadrantu Delta - 70000 lat świetlnych od Ziemi. Serial opowiada o drodze powrotnej ;) . Voy początkowo zbierał słabe recenzje, ale od pojawienia się Seven of Nine (początek czwartego sezonu) poziom serialu zdecydowanie się poprawił.

6. Enterprise - próba pokazania początków Federacji. Okręt nazywa się (a jakże!) Enterprise (NX-01) i jest pierwszym, "pełnomorskim", ziemskim statkiem kosmicznym. Dowodzi kpt. Jonathan Archer. Główne motywy to powstanie Federacji i wojna temporalna. Serial zbiera(ł) skrajne opinie, są osoby zachwycone Entkiem, ale większość starych fanów Treka odnosi się do niego z niechęcią. Ogłoszono zakończenie serii na czwartym sezonie (zamiast zwyczajowych siedmiu).

Ja swój głos oddaje na DS9. Jest to moim zdaniem serial z najciekawszą fabułą, świetną obsadą aktorską (choć kapitan lepszy jest w TNG) i poziomem intelektualnym przewyższa wszystkie pozostałe. Ciekawe jakie są Wasze preferencje ?

Użytkownik jooboo edytował ten post 08.02.2005 - |14:06|

• 0

#2 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 08.02.2005 - |10:27|

Moj głos na Voayagera. Trafiłes w sedno od 3x26 serial zmienił się nie do poznania.
A Scorpion w którym Siedem została wprowadzona do serialu to jeden z najlepszych odcinków w histori Treka.

Użytkownik BST edytował ten post 08.02.2005 - |15:38|

• 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#3 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.02.2005 - |10:52|

Głosuję na Voyagera, choć w odróżnieniu do innych fanem treka raczej nie zostanę. Może dlatego ciężko się zastanawiałem czy nie oddać głosu na Entka.
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#4 robnag

robnag

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 08.02.2005 - |12:02|

Oczywiscie Voyager. Pozniej TNG a po nim Enterprise (ENT). Jakosc nie moglem strawic Ds9
  • 0

#5 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 08.02.2005 - |13:55|

U mnie rozkałd ST wygląda tak :

na 1 miejsu VOY

na 2 DS9/TNG

na 3 TOS/ENT

TAS-a nie widziałem .

Ps. Jooboo popraw ten błąd przy opisie TNG - nie ok. 200 lat tylko max. 110 lat
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#6 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 08.02.2005 - |14:13|

Ps. Jooboo popraw ten błąd przy opisie TNG - nie ok. 200 lat tylko max. 110 lat

Oops! faktycznie. Już poprawione :). Posta pisałem o 2:20 w nocy i pomerdały mi się stulecia... Dzięki za zwrócenie uwagi.
  • 0

#7 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 08.02.2005 - |19:36|

DS9 ..... Odo i Quark wymiataja....
Voyager tez jest super - te dwa seriale to dla mnie esencja treka ale jednak DS9 jest nr 1
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#8 Bethek

Bethek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 08.02.2005 - |20:35|

Moj glos na TNG - serial, na ktorym sie wychowalem. Latanie z planety na planete, badanie, odkrywanie itp. wowczas esencja serialu robila wrazenie. Obecnie bardziej cenione (rowniez przeze mnie) sa jednak seriale majace jakis jeden dlugi watek, wokol ktorego akcja sie kreci. Mimo tego w moim rankingu TNG i tak wyprzedza DS9. :)
  • 0
SUBEDIT forever!

#9 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 08.02.2005 - |21:51|

Zdecydowanie DS9.
Dlaczego?
- sensowna, logiczna, ciagla oraz niezwykle ciekawa fabula;
- porzadna obsada oraz dobra gra aktorow;
- bardzo ciekawe postacie, tym bardziej, kiedy mamy mozliwosc ogladania ich rozwoju, co umozliwia nam wlasnie DS9;
- stale miejsce akcji: zbudowana przez Bajoran, niewolnicza sile robocza Cardassian, stacja kosmiczna, ktora po zakonczeniu okupacji Bajor'u pomaga administrowac Federacja. Co nam to daje ? Konsekwencje czynow i decyzji zalogi stacji i koniecznosc zmierzenia sie z nimi. Cos, co w innych Trekach pojawie raczej urywkowo, nie nataka skale, jak w DS9;
- wojna z Dominium. Druga po Borg, potezna organizacja, ktora tak skutecznie sprawila tyle klopotow w kwadrancie Alfa;

To chyba najwazniejsze z zalet DS9, ktorych jest sporo wiecej ;-)

Jelsi mam mowic o calych seriach ogolem, to zaraz po DS9, z Trekowych seriali stawiam TNG, glownie za fabule z klingonami. Nastepne meijsce zajmuje na mojej liscie chyba Voyager, ale tylko i wylacznie za kilka ostatnich sezonow /i to tez mowie tak ogolem, bo w kazdym sezonie jest masa odcinkow, ktore sa zwyczajnie nudne, glupie i zwyczajnie niefajne/. Dalej postawilbym TOS, ze wzgledu na obsade /glownie Nimoy/ calkiem ciekawe odcinki /ktorych jest duzo wiecej, niz w takim Voyagerze, imo/ oraz sentyment, ktory do tego serialu czuje ;-)
Na koncu Ent, poniewaz dwa pierwsze sezony byly niezbyt udane.. bylo kilka ciekawych odcinkow, ale to za malo. Troszke lepiej bylo od 3 sezonu, w ktorym jednak takze tych lepszych odcinkow bylo stosnkowo malo. Dopiero 4 sezon pokazuje swoja sile, jednak to zdecydowanie za pozno i za malo, bymserial mogl postawic wyzej. Musze jednak przyznac, ze kilka aktorow gralo ladnie /choc taki Reed czy Trip cholernie mnie potrafili irytowac/.
Animated series nigdy nie widzialem i szczerze - jakos nie mam zamiaru, wiec nie moge ocenic tego serialu.

To chyba tyle.
  • 0

#10 TransX

TransX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoChełm

Napisano 08.02.2005 - |22:09|

Kiedyś był już podobny wątek, ale może to było na starym forum?
Dla mnie najlepszy jest oczywiście Voyager. Akcja DS9 jest dla mnie zbyt statyczna. W Enterpise dobry jest tylko 3 sezon. TNG lepsze od DS9. A starsze Treki już trochę "trącą myszką".
  • 0

#11 tom2407

tom2407

Starszy kapral

• Moderator
  • 278 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 08.02.2005 - |22:28|

Wszyscy mnie znajacy, wiedza dokladnie na co glosowalem :) VOYAGER :)
Ten serial jest super, nie ma sobie rownych wsrod Trekow ;)

#12 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 11.02.2005 - |22:02|

TNG. Dla mnie najlepszy z najlepszych :D :D Wychowalem sie na nim. Poltora roku temu obejrzalem caly. Od tego czasu zaliczylem TOS, DS9 i Voya, Entka. Pomimo jego wieku i tak najlepiej bawilem sie wlasnie przy nim. :clap:
  • 0

#13 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 11.02.2005 - |22:28|

VOY i TNG. Dwa najlepsze.
Only VOY i TNG.
Only.
Only.
Only.
Only.
Only.
Only.
Only.
Only.

Entek jest do bani :P
  • 0
Dołączona grafika

#14 Ankh

Ankh

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów
  • MiastoBytom

Napisano 12.02.2005 - |10:28|

No ja tu miałem mieszane uczucia co wybrać:
TNG jest to serial s-f na którym się wychwałem i był to pierwszy Trek który mi się podobał.
DS9 niezły, dla mnie jednak trochę "klaustrofobiczny" jako że masę czasu dzieje się na stacji - zaczął mi się właściwie dopiero podobać kiedy zaczęła się wojna z Dominium.
VOY - no to było coś co dobiero spodobało mi się najwięcej - i tutaj zagłosowałem w sondzie.
O ENT się nie wypowiadam...po kilkunastu odcinkach po prostu "wysiadłem"...
  • 0
Dołączona grafika

#15 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 12.02.2005 - |11:21|

Nie oglądałem jeszcze wszystkich Star Treków (dopiero TNG, DS9 ENTERPRISE i zacząłem VOYAGERA) ale zagłosowałem na DS9
A dlaczego?
TNG - wydawał mi się przynudnawy
DS9 - bardzo mi się podobał, najbardziej wojna z Dominium, oraz bitwy kosmiczne których w pozostałych brakuje, może z wyjątkiem 3 sezony Enterprise
VOY - oglądałem dopiero 2 sezony i muszę powiedzieć że jest lepszy od TNG ale gorszy narazie od DS9
ENT - całkiem inny od pozostałych Star Treków, nie ma już takiego klimatu poznawania nieznanego jak pozostałe ale przyjemnie sie ogląda
TOS - oglądałem 1,5 sezonu i musze powiedzieć że był wciągający, ale w obecnych czasach troche śmieszy (zwłaszczakosmici)
TAS - nie widziałem ani jednego odcinka :(
  • 0
Zawsze po grudzie

#16 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 12.02.2005 - |16:04|

Po wypowiedzi Drowa wrecz musze przerwac swoja cisze radiowa, bo az mna ponosi - tak niesprawiedliwie oceniac nieskazitelne mistrzostwo Voyagera moze co najwyzej fan Babylonu 5, a nie trekowiec z prawdziwego zdarzenia, dla ktorego duszna, niemrawa i malo porywajaca statycznosc akcji na stacji Deep Space Nine moze byc pociagajaca... faktem jest, ze klasyczna saga trekowa, to jak sama nazwa wskazuje plan niewatpliwie bardzo dynamiczny w czasie odkrywczo-badawczej Gwiezdnej Wedrowki, a tym bez watpienia DS9 nie moze sie poszczycic, bedac wrecz odczepiencem od calego kanonu i na domiar zlego z bardzo slabo przekonywujacymi aktorami i malo wyrazistym kapitanem - prawdziwymi potegami artystycznymi sa bezapelacyjnie VOY z TNG o wprost doborowej obsadzie pozostawiajace daleko w tyle TOSa, ENTKa i DS9, o caloksztalcie wizualno-fabularnym juz nie wspomne... nie zgadzam sie rowniez ze stwierdzeniem, ze dopiero od 4 sezonu, kiedy dolaczyla do calej stawki Siedem (zastepujac pozniej przesympatyczna Kes) poziom Voyagera ulegl diametralnej poprawie, bo swietny byl od samego poczatku, tyle ze mial do zaoferowania wowczas w mniejszej dawce borgowe krajobrazy B)

Oddalem swoj glos na zaloge kpt. Janeway, ktora dla mnie jest niedoscignionym wzorem trekowej spolecznosci, gdzie nawet dobitniej niz pod rozkazami kpt. Picarda ukazala w obliczu Doctora i Siedem czym jest prawdziwe czlowieczenstwo kontynuujac tym samym watek Date - a to jest jakby nie patrzec najwazniejsze przeslanie tej sagi: "Badajac tajemnice kosmosu, tym lepiej poznawac prawde o ludziach samych" ^_^

Użytkownik cosmo edytował ten post 12.02.2005 - |16:32|

• 0

#17 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 12.02.2005 - |16:45|

bo az mna ponosi - tak niesprawiedliwie oceniac nieskazitelne mistrzostwo Voyagera moze co najwyzej fan Babylonu 5, a nie trekowiec z prawdziwego zdarzenia, dla ktorego duszna, niemrawa i malo porywajaca statycznosc akcji na stacji Deep Space Nine moze byc pociagajaca

Niewiem czemu , ale wedłóg mnie zabrzmiało to jak obelga rzucona w stronę fanów B5.

No ale nie o tym miałem mówić .
Długo sie zastanawiałęm nad tym zagadnieniem - który Star Trek jest najlepszy , powiedzmy szczeże , jest to trudne pytanie , jednak po długich przemyśleniach i bojach ze sobą pojawiła się w Konicu nazwa najlepszego i jest nim :
Star Trek - The Orginal Series . Niektórzy się pewnie stwierdzą , to badziewie , ta paskuda . Tak to bedzie to , moje najwszcześniejsze spotkanie z rewelacyjnym kinem sf , serial który inspirował , pobudził miłość i uwielbienie dla fantastyki , no i oczywiście najważniesze - godziny spędzone na zabawie z inntmi kolegami kiedy bawiliśmy się w dzielną załogę statku Enterprise .
Drugi na liście bedzie (tuż za TOS. ) The Next Generation - następca Kirka , przygody załogi statku obdażonego legendarną nazwą - niema co się dziwić .
Następnie jest Deep Space 9 - rewelacyjny serial , ukazujący najwieksze zagrożenie dla federacji od czasów Khana . Początkowo był słaby , jednak wraz z upływem czasu , nabrał rozmachu i zebrtał liczne grono miłośników .
Czwartym na liscie jest Voyager - rozpoczynał w podobny sposób co DS9 - czyli kiepski , jednak też nabrał rozpędu , jednak wielu osobą nie pasuje kapitan i jej humory . Jego główną siłą było ciągłe zagrożenie ze stron różnych sił , czasem wrogich , czasem obojętnych - jednak zawsze niechętnych wobec jej i statku .
Myślę że nastepny w kolejce bedzie TAS - następca i kontynuator wydażeń rozpoczętych w TOS.
No i niestety na ostatnim miejscu znajduje sie Entek .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 12.02.2005 - |20:41|

(....) tak niesprawiedliwie oceniac nieskazitelne mistrzostwo Voyagera moze co najwyzej fan Babylonu 5, a nie trekowiec z prawdziwego zdarzenia, dla ktorego duszna, niemrawa i malo porywajaca statycznosc akcji na stacji Deep Space Nine moze byc pociagajaca... (....)

:censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:

Tutaj zostala przegieta pała ..... napisz co masz do B5...... widzę, że nie zaliczam sie do fanów-trekerów skoro lubie B5 i DS9 ......

:censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#19 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 12.02.2005 - |22:34|

Powiedzmy sobie szczerze: jesli ktos nie docenia genialnosci VOYa czy tez TNG, a zachwyca sie bezkrytycznie DS9, ktory jest blizszy w swej z kostnialej strukturze bardziej B5 nizli energetycznemu ST, to bynajmniej nie mamy tu do czynienia z typowym trekerem, czyli orendownikiem Gwiezdnej Wedrowki, a co najwyzej z wielbicielem jednostajnych plenerow wokol stacyjnych, gdzie podroze kosmiczne zostaly haniebnie zastapione co najwyzej malo badawczymi ekspedycjami zwiadowczymi - badzmy powazni: prawdziwa esencje klimatyczna Star Trek zawdziecza nade wszystko Voyagerowi i The Next Generation, zas Deep Space Nine (zreszta tj. i ENTek) stal sie co najwyzej dla niego taka eksperymentalna odskocznia (swoja droga zupelnie nie udana przez zbyt duze zatracenie w sobie charakteru ciaglosci kanonicznej) niewiele przy tym odkrywczego wnoszaca do reszty sagi, a bez ktorej caly kanon by sie mogl znakomicie obyc :>

Użytkownik cosmo edytował ten post 12.02.2005 - |22:41|

• 0

#20 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 12.02.2005 - |23:39|

@cosmo: bez przesady z tym okreslaniem fanow DS9 takimi i owakimi, co?
Ja rozumiem, ze mozesz nie rozumiec, jak fan star treka /lub na te sprawe kazdego serialu ogolnie rzecz biorac/ mzoe chciec oczekiwac czegos wiecej, czegos takiego jak ciaglosc fabuly, konsekwencje plynace z decyzji zalogi badz obserwowania ciaglej ewolucji postaci z ekranu, ale powinienes pohamowac sie w wyglaszaniu swojej dezaprobaty dla tej czesci Trekkerow, czy raczej widzow ogolnie.

Tak, zachwycam sie DS9, tak, zachwycam sie takze B5, a gdybym nie byl Trekkerem - to nie umieszczalbym na swojej liscie zadnych innych seriali ST. Czy tak zrobilem? Nie, poniewaz podobnie jak mmisiek z Entem, tak ja z takim VOY mimo wszystkich jego slabych odcinkow trwalem dalej, siedzialem i go ogladalem kiedy tylko moglem w tv, majac nadzieje, ze bedzie coraz lepiej, ale przede wszystkim, ze badz co badz to jest Trek i wole takiego, niz w ogole.
Dalej nie bede komentowal ani sie wyklocal, choc zupelnie nie jestem w stanie zrozumiec twojego podejscia do sprawy DS9. Jaki kanon ono zlamalo? Gdzie? Imo 'kanon' tworza osoby piszace historie Treka - czytaj: autorzy odcinkow oraz tworcy serialow, bo to oni wyznaczaja kierunek, w jaki podaza dany serial, a nie ty.
Poza tym jesli masz zamiar rzucac takimi zwrotami to chociaz poprzyj to jakimis argumentami i dowodami, a nie czczym gadaniem, do jasnej.

Imo jestes Voyagerowym fanatykiem, ktoremu brak tolerancji dla osobistych upodoban uzytkownikow tego forum, a to nie jest szczegolnie zdrowe.

To tyle. Dalej klocic sie nei zamierzam, bo to nei jest odpowiedni do tego temat. jakies watpliwosci co do moich podoban w jakiejkolwiek sprawie - odsylam na Prywatne Wiadomosci.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych