Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 053 - S04E14 - To Be, Act 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (8 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.50%

3. 8 (2 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

4. 7 (2 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

7. 4 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

8. 3 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 11.11.2011 - |16:30|

Zapraszamy do dyskusji.

#2 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 07.12.2011 - |14:56|

reakcje "na żywo" ;>

Początek odcinka już jest mega zaskakujący, kartel i CIA ? Koniec RICO ? Jednak to doskonale tłumaczy słowa Romeo do Jaxa z poprzedniego odcinka, że Otto nie wydał jego klubu. Takiego obrotu wydarzeń chyba nikt się nie spodziewał. Teraz wydaje mi się że finał tego sezonu będzie w miarę spokojny. Przychodzi rozmowa Jaxa, Romeo i Luisa która znowu zmienia wszystko o 180 stopni i Jax zostaje postawiony dosłownie pod murem. Juice oglądający "The Shield" w celi, świetne. Reszta scen już standard i do przewidzenia, całe napięcie z tego sezonu rozchodzi się po kościach.

Scenarzyści oszczędzili klub w tym sezonie, tym samym możemy byc spokojni o to co zobaczymy za rok. Gracze będą ci sami, tylko ich pozycje nieco się zmienią. Szczerze to mam mieszane uczucia na temat tego odcinka, bo był on czymś zupełnie innym niż wszyscy się spodziewali.
  • 0

#3 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.12.2011 - |15:26|

Trochę przypominał mi się finał 1 sezonu, który nie kończył się mocnym uderzeniem, jak 2 czy 3, ale zapowiadał duże emocje na początku kolejnego. Brakowało mi trochę jakiegoś radykalnego ruchu, jak śmierć Claya czy odejście Jaxa. No i mieliśmy zapowiedź, kto będzie w przyszłym sezonie nowym nemezis SoA, czyli Dziewiątki i ten jakiś boss, którego córkę zabił Tig. Fajnie, że wygląda na to, iż dalej będziemy widzieć Romeo i szeryfa Roosevelta, chociaż podejrzewam, że ten pierwszy będzie występował jeszcze bardziej epizodycznie niż w tym sezonie. Ogólnie podsumowałbym ten finał stwierdzeniem, że cała para z poprzednich 13 odcinków poszła w gwizdek...
  • 0

#4 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.12.2011 - |19:29|

Jako kolejny epizod, to odcinek wydaje się być przeciętny. Jako odcinek finałowy sezonu, wypada dość słabo. Zakończenie tak naprawdę powtarza historię, mamy nowego Johna i Gemmę czyli Tarę i Jaxa. Nie podoba mi się to zakończenie. Owszem, na początku twist z Romeo i spółka spowodował opad szczęki, ale im dłużej się oglądało, tym bardziej emocje opadały, by na koniec się nieco rozczarować. To są właśnie skutki przedłużania seriali przez stację, gdyby nie pazerność, ten sezon mógłby się skończyć (i zakończyć cały serial) w pięknym stylu. Jedyna pociecha to ta, że trochę szkoda byłoby stracić taki fajny serial do oglądania za rok. :) Jak dla mnie 7/10.

edit: Bardziej na zdrowie wyszłoby serialowi, gdyby odcinków miał jednak 13, z czego ostatni byłby połączeniem 13 i 14 (czyli podwójny). A tak to jakoś wszystko rozcieńczone wyszło...

Użytkownik sZakOOu edytował ten post 07.12.2011 - |19:32|

• 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#5 Rufusik

Rufusik

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 104 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 07.12.2011 - |21:24|

Odcinek nie wgniata w fotel, ale trzyma wysoki poziom SoA.

Ktoś mógłby mi jakoś łopatologicznie wyjaśnić jak działa ten deal między kartelem a CIA?
  • 0

#6 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 07.12.2011 - |21:32|

Gdyby teraz zagrali va bank to następny sezon byłby raczej ostatnim. Teraz to mogą jeszcze pociągnąć serial minimum ze 2 sezony, bo tak naprawdę nic wielkiego nie miało teraz miejsca. Lekkie przetasowania no i sam klub znalazł się w trudnej, chociaż nie krytycznej sytuacji.
  • 0

#7 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 08.12.2011 - |00:48|

Ja pitolę, ale się wszystko rozeszło po kościach. Poziom wysoki, ale zgadzam się, że nie było mocnego uderzenia. Clay przeżył, jak nie umarł od razu to już się domyślałem, że jednak go nie zabiją. Nawet Bobby wyjdzie z paki, jeśli dobrze zrozumiałem. W sumie w tym odcinku bez strat. Romeo przegrał, ale przynajmniej miał się na kim odegrać.
Za to wiadomo kto jest największym i najsilniejszym kartelem przed którym każdy musi się ugiąć - CIA :] Swoją drogą aż parksnołem śmiechem jak Danny Trejo zamachał odznaką, jako tajniak od razu skojarzył mi się rolą z Machete :]
  • 0

#8 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 08.12.2011 - |21:46|

Bobby tak szybko nie wyjdzie. Następny sezon: wojna z 9kami, rozprawa z Otto, podjazdowa wojna Claya przeciw Jaxowi. Ale gdzie jest Opie?

Dałem trójkę-bo jak ktoś wcześniej napisał, cała para poszła w gwizdek.
  • 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#9 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 09.12.2011 - |13:29|

Zaskoczka z kartelem naprawdę niezła. Potem już rozgrywki wewnątrzklubowe niby spokojne, ale jednak nie mogłem się oderwać od ekranu podczas tych wszystkich rozmów, a zwłaszcza Jaxa z Clayem w szpitalu. Cały czas miałem nadzieję, że Jax jednak go załatwi. Trochę szkoda, że twórcy mieli inne plany. Ciekawe jaką rolę będzie teraz pełnił Clay. Tig też odsunięty na drugi plan w klubie, ale przyjął to z pokorą. No i gdzie się podział Opie, chyba nie zrezygnował z klubu?
Trochę zbyt łatwo wszystkie sprawy rozeszły się po kościach. Juice wrócił bez żadnych konsekwencji. Ciekawe co z Bobbym i Otto?
Ostatnia scena wyraźnie pokazuje, że historia zatoczyła koło.
Poznaliśmy już głównych przeciwników SAMCRO, będą to Dziewiątki i jakiś potężny czarnuch z Oakland. Oby było ciekawie.
Jako całość to ten sezon zdecydowanie lepszy od poprzedniego, a może i najlepszy w ogóle.
Szkoda się rozstawać na tak długo. Pozostaje więc czekać do września.
  • 0

#10 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 09.12.2011 - |14:37|

swoją drogą mam nadzieję że Juice (mimo że bardzo lubię tę postać) poniesie w następnym sezonie konsekwencje za zabicie Milesa... no i kto z prospectów będzie już bratem???

Użytkownik gregohr edytował ten post 09.12.2011 - |14:43|

• 0

#11 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 09.12.2011 - |14:44|

swoją drogą mam nadzieję że Juice (mimo że bardzo lubię tę postać) poniesie w następnym sezonie konsekwencje za zabicie Milesa...

eee chyba nie za zabicie Milesa, bo jego zabił przecież w obronie własnej.
Konsekwencje może jedynie ponieść za współpracę z asystentem prokuratora.
  • 0

#12 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 09.12.2011 - |14:59|

Asystent już się więcej nie pokaże, a szeryf chyba czuje do Juice'a swego rodzaju sympatię (może za tego czarnego ojca ?)więc jego sekret, IMO, pozostanie nieodkryty.
  • 0

#13 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 09.12.2011 - |23:52|

eee chyba nie za zabicie Milesa, bo jego zabił przecież w obronie własnej.

Miles nie chciał go zabić,złapał go na kradzieży i chciał żeby z nim poszedł do innych...
  • 0

#14 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 11.12.2011 - |10:19|

Miles nie chciał go zabić,złapał go na kradzieży i chciał żeby z nim poszedł do innych...

Żaden z nich nie chciał nikogo zabić. Jednak sytuacja się zmieniła, Miles postrzelił Juice'a i chciał go dobić nożem. Całe to zajście to nic innego jak obrona własna i nie ma co nawet na ten temat dyskutować. Jak masz wątpliwości to obejrzyj tą scenę ponownie.

Warto jednak zwrócić uwagę na fakt iż Jax wie że asystent prokurator chciał zrobić nalot, a mogli to zrobić jedynie dzięki wtyce wewnątrz. Jeżeli by się dobrze nad tym zastanowić to logiczne że to ktoś z SOA, a to już bardzo łatwo połączyć z zachowaniem Juice'a.

Użytkownik no1special edytował ten post 11.12.2011 - |10:25|

• 0

#15 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 11.12.2011 - |19:33|

Warto jednak zwrócić uwagę na fakt iż Jax wie że asystent prokurator chciał zrobić nalot, a mogli to zrobić jedynie dzięki wtyce wewnątrz. Jeżeli by się dobrze nad tym zastanowić to logiczne że to ktoś z SOA, a to już bardzo łatwo połączyć z zachowaniem Juice'a.

Chyba nie do końca. Parada w stodole powiedział Jaxowi, że to Otto ich wsypał.
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#16 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 11.12.2011 - |19:53|

Chyba nie do końca. Parada w stodole powiedział Jaxowi, że to Otto ich wsypał.

Nie zrozumiałeś tego co napisałem. Otto nie znał miejsca spotkania, więc nie mógł powiedzieć nic na ten temat. Mogła to zrobić jedynie osoba która znała lokalizację w której miało dojść do zawarcia umowy kartelu i Real IRA. Luis wyraźnie powiedział Jaxowi że miał nastąpić nalot podczas tego spotkania, jednak oni to udaremnili. Idąc tym tokiem myślenia, wiadomo że ktoś doniósł bo skąd niby asystent prokuratora i jego ludzie wiedzieliby gdzie uderzyć.
  • 0

#17 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 21.12.2011 - |22:17|

Trochę zaskoczenia na początek - tylko czy wszystko rozegrano zgodnie z obowiązującym w USA prawem tzn. podobnie jak w "Homeland" - czy CIA może kerować taką akcją na "własnym" terenie? - to podpada raczej pod FBI.
Reszta do przewidzenia. W następnym sezonie czekam na "trzy grosze" obszczymura Clay'a, no i te złowieszcze słowa szeryfa o ojcu-supergansterze pindy wpadającej przez okno do kawiarni.
  • 0

#18 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 22.12.2011 - |08:31|

Trochę zaskoczenia na początek - tylko czy wszystko rozegrano zgodnie z obowiązującym w USA prawem tzn. podobnie jak w "Homeland" - czy CIA może kerować taką akcją na "własnym" terenie? - to podpada raczej pod FBI.

CIA pokazało prokuratorowi papierek- widocznie był podpisany przez taką osobę, z którą się nie dyskutuje ;)
  • 0

#19 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 06.01.2012 - |11:05|

No to po 13 dobrych odcinkach dostajemy ten 14 po którym odbyt aż do teraz mnie boli, każdy kto ma Sons of Anarchy w podpisie na równi z takimi serialami jak Breaking Bad czy The Wire to powinien pomyśleć jednak o zaniżeniu pozycji, bo jak się okazuje serial nie aspiruje na najwyższy poziom.

Ogromna porażka, twórcy przestraszyli się samego finiszu i zepsuli sezon.
  • 0

#20 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 15.01.2012 - |16:22|

No to rzeczywiście mamy potężnego klopsa, widać, że stacje kablówkowe też zaczęły mocno liczyć kasę, wszak gdyby całość poszła torem, który kładli przez całe 13 odcinków to historia dobiegałaby końca (może jeszcze z 1 sezon), a tak można spokojnie wszystko budować na nowo. I to przez kolejne 3 sezony.
Naprawdę polubiłem ten serial, choć dużo mniej niż Breaking Bad, Sopranos, czy Wire i szkoda, że tak się to wszystko mocno rozrzedziło i stało się zbyt rozwlekłą historią. Jest już niedaleko opowieści typu "Zabili go i uciekł", bo i Clay i Juice i to wszystko wokół nich jest tak nieprawdopodobne, że faktycznie mogą boleć zęby. A cała sprawa że "CIA dotuje kartel Galindo" to trzeba bać się i o odbyt;) - 4/10 za cały sezon.

Użytkownik Macmax edytował ten post 15.01.2012 - |19:15|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych