I sezon ma 7 odcinków, II jest w trakcie emisji, zapowiedziano III.
Hugh Bonneville - Robert Crawley
Elizabeth McGovern - Cora Crawley
Maggie Smith - Violet Crawley
Michelle Dockery - Mary Crawley
Laura Carmichael - Edith Crawley
Jessica Brown-Findlay - Sybil Crawley
Penelope Wilton - Isobel Crawley
Jim Carter - pan Carson
Brendan Coyle - John Bates
Phyllis Logan - pani Hughes
Siobhan Finneran -pani O'Brien
Joanne Froggatt - Anna
Rob James-Collier - Thomas
Akcja zaczyna się w 1912 roku gdy lord Grantham (= Robert Crawley) dowiaduje się, że jego spadkobierca umiera i cały majątek ma przejść w ręce kogoś prawie obcego z dalszej rodziny.
Jestem po 3 odcinkach i muszę powiedzieć, że serial bardzo mi się podoba. Świetnie się ogląda te wszystkie ąę lordów i równoległe reakcje służby. Nie brakuje intryg, manipulacji, wspólnego spiskowania, każdy dba o swoją pozycję i chce coś zyskać. Chwilami miałam wrażenie, że za dużo wydarzeń ma swój happy end, ale jeszcze dużo odcinków przede mną i mogą wiele zmienić, zwłaszcza że zdarza się przeskok np. o miesiąc, a 1914 blisko. Co warto podkreślić, właściwie o każdym z bohaterów da się powiedzieć coś więcej, przynajmniej ze 2-3 zdania. Postacie są charakterystyczne, mają swoją historię i od razu zapamiętuje się kto i co.
Z innych rzeczy - piękne zdjęcia i sposób filmowania. Downton Abbey z daleka wygląda trochę sztucznie, ale już wnętrza i inne drobiazgi są ok.
Jeszcze słowo o 1x03, bo ten odcinek właśnie skończyłam - kilka razy miałam myśli "znowu?", "odpuściliby sobie takie banały", ale odcinek trwał i w sumie uważam go za udany i zabawny. Zwłaszcza jedną akcję przy której nieźle się uśmiałam.
Rozwinięcie myśli i taki sobie spoiler do 1x03
Serial może nie wybitny, ale bardzo udany i polecam.
(edit: jestem już po 2x01 i zmieniło się tylko tyle, że teraz bardzo polecam)
A jak ktoś się przejmuje nagrodami, to
Emmy 2011 dla:
- najlepszy miniserial
- Brian Percival - najlepsza reżyseria w miniserialu
- Julian Fellowes - najlepszy scenariusz miniserialu
- Maggie Smith - najlepsza aktorka drugoplanowa w miniserialu
- Elizabeth McGovern - najlepsza aktorka w miniserialu (nominacja)
Nominacji i nagród było więcej.
Jeszcze zwiastun, czołówka i czekam na opinie
Użytkownik Kiara edytował ten post 24.09.2011 - |14:27|