Użytkownik johnass edytował ten post 12.10.2011 - |21:11|
Odcinek 072 - S06E12 - This Is the Way the World Ends
Napisano 16.09.2011 - |14:44|
Napisano 19.12.2011 - |13:13|
Kilka ciekawostek z tego odcinka:
- Deb mówi że nigdy nie słyszała z ust Dextera słów "kocham cię"
- Travis, Today's the day Dexter, Tonight's the night
... no i w końcu doszedłem do zakończenia. Mocne, poza tym chyba wszyscy na coś podobnego czekali. Nie było to tak szokujące jak śmierć Rity, jednak nie spodziewałem się że Deb zastanie brata podczas jego własnej ceremonii już teraz. Tym samym pojawia się kilka pytań, ile Dex wyjawi na swój temat ? Jak Debra zniesie prawdę ? To że będzie go kryła jest oczywiste, dlatego wprowadzili wątek z jej uczuciami do niego. Co z Louisem ? To że odegra jakąś rolę w przyszłym sezonie to wiadomo, ale niestety dostaliśmy zero informacji w jakim kierunku pójdzie ten konkretny wątek. Ci którzy liczyli na to że pozbędą się Quinna zostaną zawiedzeni, wygląda na to że pojawi się standardowo w następnym sezonie.
Napisano 19.12.2011 - |15:43|
Stażysta też coś wie, razem z Debrą pewnie założą klub fanów Dextera.
Wątek Travisa zakończony poprawnie, jako tako nie był zbyt wielkim przeciwnikiem dla Dextera, zaszedł tak daleko tylko dlatego, że Dex popełnił kilka błędów. Liczyłem co prawda na jeszcze jakieś wstawki z Gellarem, jednak Travis całkowicie pozbył się go ze swojego umysłu.
Napisano 19.12.2011 - |16:22|
Scena na łodzi faktycznie biła po oczach, ale chyba nikt nie spodziewa się, że nielegalni imigranci donieśliby na Dextera.
Odcinek bardzo spokojny jak na finał i trochę przewidywalny, jednak rysuje ciekawą przyszłość. Liczę na wzrost formy w przyszłym sezonie.
Użytkownik johnass edytował ten post 19.12.2011 - |16:23|
Napisano 19.12.2011 - |18:34|
Napisano 19.12.2011 - |20:12|
A informatyk romantyk, wyslal wiadomosc ze on zostaje nowym serial-killer, za rada Dexa, ktory
kazal mu robic nie grac,,,
Użytkownik lucasd edytował ten post 19.12.2011 - |20:13|
Napisano 19.12.2011 - |20:48|
Cieszy cliffhanger (którego brakło po 5. sezonie), aczkolwiek był bardzo przewidywalny. Chyba wszyscy spodziewali sie, że Debra wpadnie do kościoła. W sumie gadali o tym już od początku finału. Mając dwa sezony do zrobienia, można przypuszczać, że Debra za wszelką cenę będzie chciała ochronić swojego brata. Pytanie tylko jak długo jej się to uda. Albo "nawróci" Dexa na właściwe tory, albo pogrąży jeszcze bardziej, że ten zacznie popełniać więcej błędów.
Tak jak ktoś napisał wcześniej - finał 6. sezonu otwiera masę nowych wątków, które nie wiemy jak się potoczą.
Szkoda jedynie, że nie ruszono tematu stażysty.
Napisano 19.12.2011 - |22:24|
Travis też udany, cała policja go szuka, a on sobie spokojnie autem jeździ - pewnie jeszcze swoim. Tę parę w domku to po co on zabijał? Tylko żeby namalować ten obraz z Dexem? To równie dobrze mógł zrobić gdziekolwiek indziej, by się nie narażać na złapanie.
Miami Metro przyjeżdża na miejsce zbrodni, i nikt nawet nie przekroczy progu domu, dopóki nie zjawi się nasz specjalista od krwi. Po godzinie spokojnie Dex przyjeżdża, jako jedyny wchodzi do środka i masakruje swoją namalowaną na ścianie twarz. Nikt nie zwraca uwagi, na stukanie młotka, czy co on tam miał pod ręką.
Dex jedzie na przedstawienie w swojej "koszuli do zabijania", przebiera się za lwa, zaś po wszystkim Travis (wciąż żyjący w błogiej nieświadomości, iż Dex żyje), kradnie mu przebranie i porywa dziecko. Tylko jak i skąd mu to ukradł, skoro Dex i młody byli na zapleczu, gdzie się przebierali? Jakim cudem on ominął Dextera?
No i scena na dachu, że go też ta igła w dupę Dextera nie ukuła... I co on tam sobie wstrzyknął, wodę? Jedyny pozytyw tego odcinka, to chwila ze stażystą i zakończenie. Ale odkrycie Deb (jak na mój gust) o jeden sezon spóźnione...
Nawet mi się nie chce wspominać pozostałych wątków, jak ten z Quinnem. Ogólnie cały sezon lepszy niż poprzedni, ale końcowe odcinki rozczarowują. Jak dla mnie finał oceniam na gdzieś 7/10, głównie ze względu na fenomenalną Debrę w tym sezonie.
Napisano 19.12.2011 - |22:32|
Ale znowu byl bardziej dexterowy niz pare ostatnich...
Napisano 20.12.2011 - |18:49|
Uhm Travis miał tylko maskę lwa. Widocznie leżała gdzieś na boku.
Miał dać gaz do dechy i złamać przepisy?
Travis musiał się gdzieś schować, więc wybrał ten dom. W dodatku Dextera domalował później. Po prostu padło na nich nie na sąsiadów.
Co do miejsca zbrodni, to się zgadzam. To był już totalny absurd.
Co do igły nie wiem czy to nie ironia (czasami trochę to trudno wyczuć przez internet ;]), ale przecież igły zabezpiecza specjalną nakładką...
Co do zastrzyku, pewnie sobie po prostu wbił igłę i tyle.
@LunatiK
Przecież nie był żadnej konferencji prasowej. To była co najwyżej szybkie przemówienie w terenie do policjantów.
Napisano 20.12.2011 - |20:29|
Cieszy cliffhanger (którego brakło po 5. sezonie), aczkolwiek był bardzo przewidywalny. Chyba wszyscy spodziewali sie, że Debra wpadnie do kościoła. W sumie gadali o tym już od początku finału.
No widzisz, sephia a ja się nie spodziewałem. Albo inaczej - oczywiście wszystko na to wskazywało, że tak będzie, ale sam nie wierzyłem do końca że wreszcie to twórcy zrobią.
Rzecz jasna, że specjalnie przygotowywali pod tą sytuację Debrę, wysyłając ją do psychoterapeutki, uświadamiając nam iż przecież jej ojcem jest tak naprawdę "nauczyciel mordu" - guru Dextera. Ja już dawno się dziwiłem, że nie ma w niej za grosz morderczyni, a teraz kto wie co nam zafundują twórcy w 7 sezonie?
Ogólnie słaby sezon ze świetną ostatnią sceną, która zwiastuje niezłe emocje, choć równie dobrze mogą iść w kierunku wzajemnego przekonywania o swoich racjach między Dexem i Debrą.
I tak na koniec - uśmiałem się na tym odcinku, z policji Miami zrobili niesamowitych durniów, a najśmieszniejsze to było jak wszyscy jak jeden mąż czekali pod domem zamordowanej pary na Dexa, ten sobie sam! wszedł do środka, młotkiem rozwalił twarz, jeszcze mógł się zdrzemnąć, nie no ludzie kpiny sobie urządzacie?!
P.S. o gustach się nie dyskutuje, ale ktoś tutaj 10-tkę dał za ten odcinek?!
Użytkownik Macmax edytował ten post 20.12.2011 - |20:35|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 20.12.2011 - |22:12|
Finał dużo zyskał dzięki cliffhangerowi oraz obniżonym oczekiwaniom. Następne dwa sezony powinny wrócić przynajmniej do poziomu czwartego sezonu jak nie do drugiego.
Napisano 21.12.2011 - |15:43|
Nadal nie wiadomo co z Louisem i jaką ma rolę do odegrania.
Quinn jednak zostaje, a szkoda bo pasuje tu jak piąte koło u wozu.
Co do tych wszystkich baboli, które się tu przytrafiły to po prostu ręce opadają. Normalnie jak w jakimś durnym serialu ze stacji ogólnodostępnej, a nie z kablówki. sZakOOu ładnie wszystko wypunktował, zapomniał jeszcze wspomnieć, że Debra nie była w stanie powiązać zdjęcia z wybuchu na morzu, z zatonięciem łodzi Dexa.
Ogólnie nienajgorszy ten finał, ale cały sezon uważam za poniżej poziomu do jakiego przyzwyczaił nas Dexter.
Napisano 21.12.2011 - |23:49|
Naprawdę cały ten finał właśnie obfitował w takie sytuacje. A to że już wszyscy czekają na Dexa by zobaczył ciała normlanie powaliło..
Końcówka szału nie zrobiła, dobrze się oglądało ale nie ocenił bym tego na więcej niż na 7/10.
Napisano 21.12.2011 - |23:55|
Napisano 22.12.2011 - |00:28|
Napisano 22.12.2011 - |11:12|
Standardowo po finale powinienem zapomnieć o tym serialu na rok, jednak kilka rzeczy nie daje mi spokoju. Czy scenarzyści pójdą od razu na całość i Dexter wyjawi prawdę o sobie (mało prawdopodobne), czy też będzie udawał ofiarę i Debra dowie się tylko na temat Travisa. W sumie łatwo będzie Dexterowi się z tego wytłumaczyć, to on miał być ofiarą na morzu, a jego syn miał również zostać zabity przez Travisa. Dodatkowo może rzucić tekstem, że faktycznie jest tylko specem od krwii, ale tak naprawdę interesuje go prawdziwa praca w policji + jakieś odniesienie do Harrego. Deb zapewne łyknie takie wytłumaczenie i potraktuje to jako pojedyńczy incydent, prawdopodobnie zrozumie, a nawet wybaczy Dexowi, w końcu nie bez powodu został stworzony wątek z jej uczuciami do niego. Przez kolejny sezon będzie go kryła, jednak powoli zacznie odkrywać jego prawdziwe ja, aż pozna prawdę na temat swojego brata i jego Mrocznego Pasażera.
Użytkownik no1special edytował ten post 22.12.2011 - |11:30|
Napisano 22.12.2011 - |12:06|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 22.12.2011 - |12:46|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych