Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strike Back

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 12.07.2011 - |18:00|

Sezon 1

Dołączona grafika

Sezon 2

Dołączona grafika

"Strike Back"

Krótkie opisy serialu:
Trzymający w napięciu miniserial opowiadający o przygodach brytyjskiego komandosa Johna Portera (Richard Armitage). Rok 2003. Po nieudanej akcji przeprowadzonej w Iraku John zostaje zwolniony z wojska. Niebawem jednak jego przełożeni przekonują się, że tylko Porter zdoła wykonać kolejne, ryzykowne zadanie. Dzięki temu były wojskowy otrzymuje szansę na zrehabilitowanie się. Wraca do Iraku, tym razem już nie jako żołnierz, ale agent rządowej służby wywiadowczej - MI6. W Bagdadzie ma on uwolnić uprowadzoną dziennikarkę.

Rok 2003. W przeddzień inwazji na Irak elitarna jednostka brytyjskich sił specjalnych przeprowadza w Bagdadzie brawurową akcję uwolnienia porwanego polityka. Komandosi wykonują zadanie, ale straty po ich stronie są spore: dwaj żołnierze giną na miejscu, trzeci jest w stanie śpiączki. Odpowiedzialność spada na dowodzącego akcją Johna Portera (Richard Armitage), który zostaje zmuszony do odejścia ze służby. Mija siedem lat. Po serii osobistych i zawodowych porażek Porter spotyka dawnego towarzysza broni, Hugh Collinsona (Andrew Lincoln), który tymczasem został szefem sekcji 20. brytyjskiego MI6. Ten składa mu pewną ofertę, dzięki której były komandos ma szansę się zrehabilitować. Porter ma bowiem powrócić do Bagdadu, by uwolnić porwaną przez terrorystów dziennikarkę. Po odbyciu szkolenia John rusza do Iraku. To, czego dowiaduje się podczas wykonywania misji, rzuca całkiem nowe światło na tragedię sprzed siedmiu lat... Adaptacja bestsellerowej powieści Chrisa Ryana.

Dzięki ogromnej oglądalności i równie dużej rzeszy fanów, mini serial "Strike Back" doczekał się 2, 10 odcinkowego sezonu!

Serial ten był również w tym roku w marcu emitowany przez TVP1 pod tytułem "Kontra".

W serialu zobaczymy m. in.:
W 1 serii:
Richard Armitage jako John Porter ("Cold Feet", "Robin Hood", "Spooks")
Andrew Lincoln jako Hugh Collinson ("This Life", "Teachers", "The Walking Dead")
Jodhi May jako Layla Thompson ("The Amazing Mrs Pritchard", "Emma")
Shelly Conn jako Danni Prendiville / Danni Prendville ("Mersey Beat", "Party Animals", "Raw", "Mistresses")
Eva Birthistle jako Kate Marshall / Capt. Kate Marshall ("The State Within", "The Last Enemy", "Waking the Dead")

W 1 i 2 serii:
Eva Birthistle jako Kate Marshall / Capt. Kate Marshall ("The State Within", "The Last Enemy", "Waking the Dead")
Richard Armitage jako John Porter ("Cold Feet", "Robin Hood", "Spooks") (gościnnie)

W 2 serii:
Michelle Lukes jako Sgt. Julia Richmond ("Doctors")
Amanda Mealing jako Colonel Grant ("Holby City")
Sullivan Stapleton jako Damien Scott ("Satisfaction", "Carla Cametti PD")
Rhashan Stone jako Sinclair ("Mutual Friends", "Episodes")
Philip Winchester jako Stonebridge ("Crusoe", "Fringe", "Camelot")

Trailer 1 sezonu poniżej:

Dla oczekujących PREMIERY 2 sezonu, która już 12 sierpnia tego roku, zwiastun 2 sezonu!

Jestem po 2 z 6 odcinków. Powiem, że jestem nawet bardziej niż pod wrażeniem.
Polecono mi "Strike Back" i ja jestem skłonny też Polecić ten serial!
Nie chętnie podszedłem do tego serialu, lecz nie żałuję. 1 odcinek super, 2 też. Bardzo wciągający serial. Z dobrą obsadą i niesamowitą grą aktorską. Tego jeszcze w telewizji chyba nie było.

Kto już widział ten serial?

Kto obejrzy?

Czekam na wasze opinie...

Użytkownik zagubiony4 edytował ten post 11.09.2011 - |14:36|

• 0

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.07.2011 - |08:36|

Takie klimaty to coś dla mnie. Dobrą sensację zawsze obejrzę. Nawet czytałem jakąś powieść Ryana parę lat temu i generalnie nie była jakaś najgorsza. Chyba się skuszę bo obsada nawet całkiem ok.

@zagubiony4, ale dlaczego wrzuciłeś to do działu z horrorami ?!?
  • 0

#3 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 13.07.2011 - |08:55|

Jako Thriller, dość mocny on jest. Więc chyba tu najbardziej pasuje.
Syfy nie, chociaż może sensacyjne, ale niech tu będzie.
Chyba, że moderator zdecyduje inaczej i przeniesie w inne miejsce. Miałem wahania gdzie umieścić serial.
  • 0

#4 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.07.2011 - |09:36|

Po obejrzeniu trailerów stwierdzam, że to czysta sensacja z domieszką dramatu i nie widzę go zupełnie w tym dziale.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 13.07.2011 - |09:58|

• 0

#5 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 13.07.2011 - |09:53|

Oznaczają go raczej jako Action/Drama, więc postawimy na Sensację.

#6 marass

marass

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoNowy Tomyśl

Napisano 13.07.2011 - |14:25|

Obejrzałem pierwszy sezon już jakiś czas temu i bardzo mi się podobał. Sporo akcji, całkiem przyzwoite aktorstwo. Budżet może nie za wysoki, ale twórcą udało się wszytko ładnie skleić. W pamięci zapadła mi w szczególności jedna scena w której główny bohater ma robione badania psychologiczne (kto oglądał ten będzie wiedział o co chodzi :) ). W mojej bardzo subiektywnej opinii serial może stanowić małą namiastką Call of Duty na małym ekranie. Drugi sezon na pewno obejrzę i czekam na niego z niecierpliwością.

Użytkownik marass edytował ten post 13.07.2011 - |14:26|

• 0

#7 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.07.2011 - |13:26|

01x01
Skusiłem się wczoraj i nie żałuję. Dzięki dla @zagubionego za dodanie tematu, chyba pierwszy raz zdecydowałem się na coś polecanego przez niego ;). Czegoś takiego szukałem od dawna. Akcja prawie non-stop, dobre aktorstwo i dość ciekawa intryga tworzą niezłą mieszankę wybuchową.
Początek jak z jakiegoś Counter Strike'a "go, go, go" i lecimy. Nadlatuje helikopter, wyskakuje 6 komandosów i rozwalają wszystkich po kolei z precyzją godną mistrzów, odbijają zakładnika i wszystko idzie gładko, aż do chwili... A potem pojawiają się schody, które mają swoje konsekwencje.
Jest kilka niedociągnięć, kilka razy coś tam jest nagięte pod potrzeby serialu, ale generalnie jest dobrze, a nawet bardzo.
Serial polecam wszystkim kochającym filmy akcji.
Gdybym miał oceniać to 9/10 na pewno albo i więcej.
  • 0

#8 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 14.07.2011 - |21:04|

No i zakończyłem przygodę z 1 sezonem serialu. Powiem krótko. Było zarąbiście, pełno akcji, dużo rozpie*duchy i rozlew krwi. To ostatnie może nie dla mnie ale mi się to podobało. Jestem pod wrażeniem serialu i z ogromną niecierpliwością oczekuję 2 sezonu!

Za cały 1 sezon: 9 w porywach do 9.5/10

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:33|

• 0

#9 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.07.2011 - |09:10|

01x02
Nadal bardzo dobrze, bez zbędnego gadania, nieustająca akcja i to mi się podoba.
W sumie jedna historia zakończona, ale pozostał wątek główny, który zapowiada się dość ciekawie.
Zauważyłem, że ten 1 sezon to są chyba 3 różne historie po 2 odcinki na każdą z nich i nawet tytuły by na to wskazywały: 1-2 Irak, 3-4 Zimbabwe, 5-6 Afganistan.
Trochę chyba budżet mieli okrojony bo scenerie w których kręcili serial w ogóle nie przypominały Iraku. Pewnie kręcili u siebie w Anglii albo gdzieś w Europie, ale na pewno nie w Iraku. Ale to tylko jedno do czego można się ewentualnie doczepić.

Napisano 25.07.2011 - |13:02|

01x03-04 Zimbabwe
No i nadal mamy świetny serial z superakcją + niezła intryga z nawet zaskakującym rozwiązaniem historii.
Wątek przewodni nie pomijany i w miarę rozwijany. Trochę można się przyczepić, że w drugiej części nieco akcja z sierocińcem naciągana, ale przymykam na to oko bo nawet ciekawie się oglądało.
Kilka rzeczy wymagałoby dopracowania, ale pewnie budżet okrojony stąd te niedociągnięcia.
Gdyby te dwuodcinkowe historie połączyć w jedno i trochę dopracować to byłyby z tego niezłe filmy akcji.

Napisano 05.08.2011 - |10:52|

01x05-06 Afganistan
Tym razem nasz bohater przeprowadza akcję w Afganistanie. Trochę to się robi schematyczne bo plan odbicia kolejnej osoby za każdym razem jest taki sam: dać się uwięzić i dostać w otoczenie zainteresowanego obiektu, a potem wyrwać go stamtąd i dostarczyć do swoich. Zawsze jest jakiś groźny przeciwnik rządzący rejonem, w którym przeprowadzana jest akcja, który nie cofnie się przed niczym byle tylko nie dopuścić do odbicia mu więźnia. Tym razem dorzucili nam jeszcze CIA, która miała swoje własne plany co do odbijanej osoby.
Tym razem dostaliśmy jeszcze trochę humoru, kiedy nasi bohaterowie zostają zaatakowani przez uzbrojone Afganki w celu wysłania sms-a na swoją faworytkę w jakiejś ichniejszej wersji X Factor ;) Rozwaliło mnie to na maksa.
Generalnie mimo tych niedociągnięć ogląda się bardzo przyjemnie, a dodatkowo w ogóle się nie dłuży bo akcja jest non-stop dodatkowo okraszona strzelaninami i pościgami. Trochę jest uproszczeń i naginania niektórych rzeczy np. gość dzwoni sobie z afgańskiej pustyni przez komórkę do Anglii (nie sądzę żeby tam mieli zasięg, ale mogę się mylić) czy też swobodne przerzucanie ludzi gdzie tylko popadnie i to w dowolnej chwili.
Na koniec lekki cliff.
Drugi sezon startuje już na dniach i mam nadzieję nie będzie gorszy od tego.
Cały czas polecam wszystkim lubiącym dobrą akcję i sensację.

Użytkownik johnass edytował ten post 11.09.2011 - |14:02|

• 0

#10 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 11.09.2011 - |15:38|

Dopiero obejrzałem odcinek 2x01. No i żałuje, że tak długo czekałem!!!
Odcinek zarąbisty. Akcja niesamowita. Po prostu czekałem na to bardzo długo!
To po prostu trzeba zobaczyć na własne oczy.
Dużo nowych postaci i tylko 2 stare. Wyjaśnienie co się stało po finale 1 sezonu i próba odbicia zakładnika.

Za ten odcinek: 10/10!!!

Odcinek 2x02 obejrzałem chwilę później, bo jak to jest przy "Strike Back", jak obejrzysz 1 odcinek, to zaraz chcesz obejrzeć kolejny itd.
Ten odcinek to kontynuacja 1. Historia w hotelu super, a ten cały Latif przechytrzył dosłownie każdego, bo nawet ja się nie domyślałem, że tak to się skończy. Mała dziewczynka była tak odważna, że bajka. Słowem też się chyba nie odezwała, a dość niezła rolę odegrała w 2 odcinkach. I też jak zwykle wśród terrorystów u 1 odzywa się sumienie, ale i tak go zabijają. Cóż. Żadna nowość patrząc na 1 sezon. No i do tego jak zwykle, w naszej sekcji musi być coś nie tak.
Spoiler
Super i bez wytchnienia się oglądało.

Również: 10/10.

Użytkownik zagubiony4 edytował ten post 11.09.2011 - |15:36|

• 0

#11 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 06.10.2011 - |19:47|

Stacja Cinemax zamówiła 2 sezon (2 sezon od Cinemax, a 3 sezon w ogóle) "Strike Back", który powróci w 2012 roku!
  • 0

#12 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 06.10.2011 - |21:51|

Boże, jak widać przemoc i cycki lepiej się sprzedają niż dobra fabuła i klimat, sezon 1 to by coś. Drugi to wydmuszka i typowo zwalona adaptacja brytyjskiego oryginału przez hamerykanów.

Użytkownik Krusty edytował ten post 06.10.2011 - |21:51|

• 0

#13 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 24.12.2011 - |11:30|

No i jestem po ogromnie trzymającym w napięciu finale 2 sezonu. W szoku jestem co do tego co się działo w finale, ale poprzednie odcinki tez były niczego sobie. Akcja niesamowita. Sytuacja z Latifem w końcu zakończona i to jak!
Szkoda paru osób, które zginęły w czasie 2 sezonu, bo naprawdę pasowały do obsady. W szczególności szkoda mi chyba najbardziej
Spoiler
. Genialna postać. Może w przebłyskach zobaczymy w 3 sezonie tą postać.

Cały sezon super. Akcja, rozpie*ducha i non stop coś się dzieje. To jest to. "Strike Back"

Za finał: 9:5-10/10

Za cały 2 sezon: 9.5/10 jak nic.

Czekamy na sezon 3.

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |15:44|

• 0

#14 Dx2

Dx2

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 30.12.2011 - |15:48|

Obejrzałem pierwszy sezon.
Od czasu 24 (RIP - szkoda) nie oglądałem nic tak emocjonującego (może za mało oglądam sensacji).
Niestety końcówka pierwszej serii trochę rzewna - taka wręcz w amerykańskim stylu. Trochę piszę naokoło, ale nie chcę psuć zabawy innym.
Dzisiaj startuję z drugą.
  • 0

#15 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.01.2012 - |18:58|

Właśnie skończyłem 1 sezon i muszę przyznać, że dawno nie widziałem serialu z taką dawką akcji. Obsada całkiem ciekawie dobrana, fajne postacie chociaż niektóre dosyć pobieżnie zarysowane. Skuteczności działania John'a Portera nie powstydziłby się chyba sam Jack Bauer. Duży plus za otwartość scenariusza, jak jest odcinek o Afganistanie to nie bijemy się tylko z Afgańczykami ale również z tymi, którzy z pozoru mogliby się wydawać sojusznikami.

Co mi się nie podoba to skromne liźnięcie wątków pobocznych jak rodzina Portera czy prawda o akcji w Basrze. Odniosłem wrażenie, że można by te wątki rozwinąć ukracając niektóre sceny z pobytu Portera na misji i nadal byłoby ciekawie. Końcówka 1 sezonu tak naprawdę bez specjalnego cliffhangera co mnie nawet trochę zdziwiło bo Anglicy kochają spektakularne zakończenia sezonu nawet jeżeli serial nie dostaje pozwolenia na kontynuację. Takie miłe zaskoczenie.
  • 0
don't try

#16 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 03.01.2012 - |20:25|

Ale "Strike Back" był najpierw planowany jako mini serial. A w mini serialach nie robi się na koniec cliffhangera. Stąd też na końcu owego 1 sezonu go nie ma. Dzięki ogromnej popularności serialu, stworzono 2 sezon. No i będzie 3.
  • 0

#17 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.01.2012 - |20:57|

To wiele wyjaśnia ale jako miniserial z zakończeniem finał też się nie sprawdza. Nie było szczęśliwego reunited z córką? No tak to nie Ameryka bohater odjechał z pola walki w kierunku zachodzącego słońca chociaż to też amerykańskie ;) Niemniej serial świetny niedługo zabiorę się za 2 sezon.
  • 0
don't try

#18 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 04.01.2012 - |18:02|

Już od 7 stycznia na HBO będzie można oglądać 2 sezon "Strike Back"!!! Emisja serialu w soboty po 2 odcinki o 22:00. Polski tytuł brzmi: "Kontra: Operacja Świt".
  • 0

#19 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.01.2012 - |19:34|

Oglądałem pierwszy i teraz drugi sezon i ... serial fajny.
Niewiem jakim cudem ktokowliek pomyślał, że można go nazwać thrillerem, ponieważ nie ma w nim nic strasznego ani zbytnio trzymającego w napięciu (to nie film, przecież wiadomo, że główny bohater musi przetrwać, bo kto będzie grał w kolejnych odcinkach?).
Sezon pierwszy był słabszy w porównaniu z drugim, gdzie jest więcej akcji i lepiej jest ona zrobiona (dzięki temu, że mamy dwie osoby w "polu"). Sam początek był do dopy, nie rozumiem czemu musieli tego kolesia zabić (bez spoilera), taka szkoda pierwszych 6 godzin spedzonych nad serialem ;).

Dla osób lubiących filmy/seriale akcji, serial jest godny polecenia.
  • 0

#20 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.01.2012 - |15:08|

02x01-04
Po pierwszych czterech odcinkach powiem krótko - jest jeszcze lepiej niż w sezonie 1. Współpraca z Cinemax wyszła tej produkcji zdecydowanie na plus. Serial jest o wiele lepiej dopracowany i jeszcze w nim więcej akcji niż dotychczas.
Poprzez śmierć Portera odcięli się całkowicie od oryginału i dalej lecą już po swojemu. Dwóch głównych bohaterów jest o wiele ciekawszych niż jeden.
Do tego mamy główny czarny charakter plus co odcinek pojawia się ktoś dodatkowy, ale w jakiś sposób powiązany z wątkiem głównym.
Najlepsza sensacja wśród seriali jaką dane mi było oglądać. Chociaż na tym polu właściwie brak jakiejkolwiek konkurencji. Przynajmniej mi nie przychodzi nic podobnego do głowy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych