Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najlepszy serial sezonu 2010/2011 - dyskusja

• Zamknięty Temat jest zamknięty
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Asturas

Asturas

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 95 postów
  • MiastoRovaniemi

Napisano 17.05.2011 - |09:33|

Mam nadzieję, że w tym roku również będzie głosowenia :)
  • 0
Najlepszy serial? Chyba nie da się udzielić odpowiedzi.
-------
Mój blog
z33k.com

#2 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.05.2011 - |18:52|

Tak. Zasady już te po zmianie, czyli awans aż do przegranej.

Spartacus: Gods of the Arena liczymy jako s2 serialu i wpisujemy do rankingu.

Tradycyjnie głosowanie ogłoszę w czerwcu czyli po zakończeniu sezonu i będziemy głosować do września.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#3 Asturas

Asturas

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 95 postów
  • MiastoRovaniemi

Napisano 13.06.2011 - |23:41|

tak się tylko upewnie.
Seriale takie jak The Borgias, Game of Thrones i Camelot zaliczają się? Borgias skończyło się tuż przed czerwcem, w przypadku Game of Thrones 7 z 10 odcinków byłó przed czerwcem.
  • 0
-------
Mój blog
z33k.com

#4 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 13.06.2011 - |23:53|

Sezon liczyło się chyba do końca czerwca. Zaliczało się też seriale, których większość odcinków miała emisję przed końcem czerwca.

Nie rozumiem tylko, czemu nagle miniserial Spartacus: Gods of the Arena ma być liczony jako serial.

#5 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.06.2011 - |09:58|

Nie rozumiem tylko, czemu nagle miniserial Spartacus: Gods of the Arena ma być liczony jako serial.

Może żeby Game of Thrones miało jakąkolwiek konkurencję ;) Bo chyba zwycięzca jest już znany.
Ale to Quendi jest organizatorem więc to on ustala zasady. Tak mi się przynajmniej wydaje :)

Miniserie standardowo nie biorą udziału? Właściwie to oglądałem tylko The Pillars of the Earth i The KEnnedys i o nie mi głównie chodzi.
  • 0

#6 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 14.06.2011 - |11:56|

Po prostu wliczajcie wszystkie miniserie i tyle, szkoda ich pomijać i nie ma sensu robić drugiego głosowania dla 5 pozycji.
  • 0

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 14.06.2011 - |23:09|

Dla mnie mini seria to zamknięty od początku do końca projekt, natomiast Spartacus: Gods of the Arena jak by nie było jest nadawany tuż po Spartacus s1 będąc właściwie prequelem s0, podyktowanym chorobą głównego aktora.

Co do samych mini serii i głosowanie na nie, to jak najbardziej jestem za dołączeniem ich do rankingu razem z serialami.

Ostatnio tak mało osób na nie głosowało, że nie bardzo było z czym je porównywać. Tym razem bardzo udane The Pillars of the Earth mogą zabłysnąć.

Podsumowując mini serie biorą udział w głosowaniu wspólnie z serialami

P.S. Mimo że zakończenie Game of Thrones jest za tydzień to już w ten weekend zaczniemy głosowanie.

Użytkownik Quendi edytował ten post 14.06.2011 - |23:18|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#8 Asturas

Asturas

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 95 postów
  • MiastoRovaniemi

Napisano 16.06.2011 - |00:52|

Może żeby Game of Thrones miało jakąkolwiek konkurencję ;) Bo chyba zwycięzca jest już znany.

lol
W tym sezonie jest The Borgias i Boardwalk Empire oraz oczywiście Sons of Anarchy. Zdecydowanie Spartacus wg mnie nie dorasta do pięt GoT, ale również tym trzem. Nie ta liga.
  • 0
-------
Mój blog
z33k.com

#9 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.06.2011 - |13:43|

@ Asturas
To co tobie się podoba nie oznacza, że innym też musi się podobać. O gustach się nie dyskutuje.
Mam już przygotowaną tabelkę z moim głosowaniem i The Borgias mimo, że było bardzo dobre jest poza pierwszą 10, a BE póki co na 7. A co do SoA to mimo, że jest w mojej trójce najlepszych seriali jakie widziałem ever to niestety w tym roku są za GoT i Spartacusem na zaszczytnym 3 miejscu.
  • 0

#10 Asturas

Asturas

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 95 postów
  • MiastoRovaniemi

Napisano 17.06.2011 - |09:02|

Wiem, wiem, "o gustach się nie dyskutuje", czyli najgłupsze łacińskie przysłowie, bo jak wiadomo dyskutuje się o gustach - inaczej nie robilibyśmy co roku głosowania :)

Moja tabelka też jest gotowa, ale GoT jeszcze w niej nie ma. Obejrzałem tylko 3 odcinki, a reszte sobie zostawiłem na mini maraton żeby mieć lepsze porównanie z powieścią.

Co do Spartacusa, to chociaż jest ciekawy u mnie nie ma szans na wysoką pozycję - obecnie 15 pozycja - ponieważ widać zbyt wiele niedociągnięć, braki w scenografii, czasem widać, że budżet był za mały. Poza tym Spartacus ma specyficzne dialogii - chyba zamieżone, ale jednak infantylne. Od początku za dużo wzorują się twórcy na "300" co wychodzi Spartacusowi bokiem. I przede wszystkim Spratacusowi brakuje rozmachu, jest kameralny, chociaż wydawać by się mogło, że jest widowiskowy - to bardziej zlepek klipów przemocy i seksu z fabułą pomiędzy. I między innymi z tych powodów uważam, że Spartacus nie dorasta do pięt GoT, BE i SoA oraz jest gorszy od wielu innych seriali w tym roku.

Jeśli miniserie w tym roku się zaliczają to, czy The Pillars of the Earth również?

Użytkownik johnass edytował ten post 17.06.2011 - |09:21|
Zbędne cytowanie

• 0
-------
Mój blog
z33k.com

#11 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 17.06.2011 - |09:18|

Jeśli miniserie w tym roku się zaliczają to, czy The Pillars of the Earth również?

Tak.

#12 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.06.2011 - |09:33|

@ Asturas
Myślę, że ta dyskusja nie ma większego sensu. Ty będziesz przedstawiał swoje argumenty a ja swoje. Mnie podobało się w Spartacusie wszystko to co dla ciebie jest nie do przyjęcia. Uwielbiam seriale widowiskowe, w których jest sporo akcji,pojedynków, krwi lejącej się z ekranu, seksu, przemocy oraz niezłych intryg. To wszystko w tym serialu znajduję i dlatego jest jednym z moich ulubionych. Może i ma jakieś niedociągnięcia, o których wspomniałeś, ale ja ich nie zauważyłem, a nawet jeśli to wcale mi to nie przeszkadza.
A z innej beczki, moja żona jest fanką Desperate Housewives i dla niej to jest najlepszy serial ever. Czy w tym wypadku też próbowałbyś jej wmówić, że to co ogląda jest słabe i że są inne lepsze seriale?

Użytkownik delta1908 edytował ten post 17.06.2011 - |09:34|

• 0

#13 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 18.06.2011 - |13:34|

Jeszcze nie mam gotowej tabelki bo będę uzupełniał braki i kończył seriale, które gdzieś tam po drodze zaniedbałem, ale jestem pod wrażeniem 2 sezonu "Justified" (po 7 odcinkach) i będzie on u mnie walczył z innymi produkcjami FX (dla mnie najlepsza stacja 2011 roku, bardzo duże postępy w ostatnich latach)
Konkurencja to seriale AMC I HBO, w ogóle uważam, że w tym roku w naszej klasyfikacji kablówkowe seriale zmiażdżą stacje ogólnokrajowe, wątpię żeby którykolwiek znalazł się w pierwszej 10-tce.
Czy mini - serie 3-odcinkowe jak Zen czy Sherlock też zaliczamy?
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#14 Asturas

Asturas

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 95 postów
  • MiastoRovaniemi

Napisano 18.06.2011 - |22:57|

@ Asturas
Myślę, że ta dyskusja nie ma większego sensu. Ty będziesz przedstawiał swoje argumenty a ja swoje. Mnie podobało się w Spartacusie wszystko to co dla ciebie jest nie do przyjęcia. Uwielbiam seriale widowiskowe, w których jest sporo akcji,pojedynków, krwi lejącej się z ekranu, seksu, przemocy oraz niezłych intryg. To wszystko w tym serialu znajduję i dlatego jest jednym z moich ulubionych. Może i ma jakieś niedociągnięcia, o których wspomniałeś, ale ja ich nie zauważyłem, a nawet jeśli to wcale mi to nie przeszkadza.
A z innej beczki, moja żona jest fanką Desperate Housewives i dla niej to jest najlepszy serial ever. Czy w tym wypadku też próbowałbyś jej wmówić, że to co ogląda jest słabe i że są inne lepsze seriale?

Desperate Housewives widziałem co prawda tylko kilka odcinków, ale znalazłbym kilka powodów dlaczego jest to serial lepszy od Spartacusa. Najwyraźniej mamy kompletnie inne kryteria oceniania seriali. Ty oceniasz po tym co jest ciekawe i widowiskowe. Ja skłaniam się bardziej ku ocenianiu wykonania, rozmachu, gry aktorskiej, muzyki, konsekwencji w fabule (chociaż tego akurat nie można odmówić Spartacusowi), zachowaniu poziomu nie tylko w ramach sezonu, ale również czy serial trzyma poziom na przestrzeni kilku sezonów. Oceniam również season premiere i finale. Choć przyznaję, że najważniejsza jest przyjemność z oglądania i pozostawione wrażenie.

Oczywiście, że dyskusja co do tego czy Spartacus jest lepszy czy gorszy dla mnie czy dla ciebie pewnie nie ma sensu, ale ja lubię oceniać seriale choć trochę obiektywnie. Nie zawsze mi się to udaje, bo z sentymentu House MD dostanie pewnie u mnie wysoką pozycję, ale jest wiele seriali, które w tym roku zaskoczyły mnie wykonaniem, pomysłem, profesjonalizmem, doskonałym dobraniem obsady, albo dla odmiany doskonałym wręcz finałowym sezonem, czego nie sposób nie docenić (np. GREEK - idealne podsumowanie zwykłego serialu. GREEK samo w sobie nie jest rewelacyjne, ale finałowy sezon i finale to przykład tego jak należy kończyć - i za to pewnie będzie ode mnie wysoka pozycja.)

I tylko o to mi chodzi gdy twierdzę, że wg mnie Spartacus nie dorasta do pięt GoT, Borgias, BE i pewnie kilku innym. Jest to fajny, interesujący serial, ale ma zbyt wiele niedociągnięć, jest nierówny i sztuczny.

Niemniej jednak ja nie mam zamiaru cie krytykować. Mamy zdecydowanie inne kryteria oceny :)

PS Pozdrawiam kolege z Łodzi - też jestem z Łodzi :)
  • 0
-------
Mój blog
z33k.com

#15 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 19.06.2011 - |22:39|

6 26 Breaking Bad s4 AMC

Czwarty sezon nie miał nawet premiery. Breaking Bad w tym sezonie w ogóle się nie łapie.

#16 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 19.06.2011 - |23:36|

Dzięki nie sprawdziłem daty premiery
  • 0

#17 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 20.06.2011 - |18:52|

Powoli spisuję oglądane seriale i mam pytanie o "Luthera".
Pierwszy sezon miał 4 odcinki w maju i 2 w czerwcu i załapał się do rankingu rok temu.
Drugi wystartował 14 czerwca i ma mieć 4 odcinki. Nie sprawdzałam dokładnie, ale chyba będą 3 w czerwcu i 1 w lipcu. Zalicza się do tego rankingu czy dopiero w przyszłym roku?
  • 0

#18 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 20.06.2011 - |19:51|

Głosujemy na najlepsze seriale i mini seriale lato 2010 + sezon 2010/2011 (czerwiec 2010-czerwiec 2011 oryginalny czas emisji, przynajmniej połowa odcinków sezonu w tym czasie) tworząc własny ranking do 15 września 2011.

Czyli zalicza się.

Użytkownik johnass edytował ten post 20.06.2011 - |19:51|

#19 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 20.06.2011 - |20:20|

A czyli czerwiec liczy się w zasadzie dwa razy? Dzięki.
  • 0

#20 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 20.06.2011 - |20:29|

Można tak powiedzieć. To taki okres przejściowy. Cześć czerwcowych seriali łapie się do tegorocznego głosowania, a część będzie czekała rok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych