Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 008 - S01E08 - The Pointy End

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (15 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (8 głosów [53.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 53.33%

2. 9 (7 głosów [46.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.67%

3. 8 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 28.04.2011 - |20:34|

Zapraszamy do dyskusji.

#2 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.06.2011 - |14:16|

Godzina 15 i żadnego komentarza? ;)

Odcinek jak zwykle świetny; początek z Aryą, a potem już Sansa odrobinę kradnie szoł. Żal mi jej niezmiernie, podobnie zresztą było jak czytałam.
Pojawiają się konkretne plany wojskowe i jeszcze konkretniejszy GreatJon. No i oczywiście Tyrion z Shagą synem Dolfa, który odetnie twoją męskość i odda ją kozicom. :lol:

Zaś hasło odcinka to:
"-Tu zaś mamy Bronna, syna...
-I tak byś nie skojarzył, panie."
  • 0

#3 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 06.06.2011 - |14:49|

Kolejny świetny odcinek, od zakończenia tego sezonu możemy już chyba tylko oczekiwać rzeczy wielkich, at least i hope so :)
  • 0

#4 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 06.06.2011 - |16:01|

dzisiejszy odcinek sponsorują literki k jak khal drogo, o jak owcojepcy oraz s jak shagga. górskie plemiona są trochę mało liczebne, jednak aktorzy wymiatają w swoich rolach, aż nie mogę się doczekać zapowiadanej bitwy. bronn też trzyma formę, a jego rozmowy z tyrionem jak zwykle nie rozczarowują.

khal ronon pokazał kolejną świetną scenę. dothrackiego było w odcinku wyjątkowo dużo, ale w jego ustach brzmi tak naturalnie, że w pełni kupuję pomysł na niego. nieźle sfilmowali wyrywanie krtani; zrobiło mi się niedobrze.

fanki robba starka mogą piszczeć z zachwytu. nie dość, że jest autorem tekstu odcinka (sorry, bronn jest mocny, ale nie aż tak ;D), to jeszcze widać jak dorośleje wraz z rozwojem akcji.

zakończenie wątku syria zostawiono otwarte, czyli jest jak w książce. arya również daje radę i wypada naturalnie, za to na twarzy septy było widać wszystkie możliwe emocje dla takich chwili.

żeby nie było ciągłego chwalenia, przyczepię się dziś do aktorki grającej cersei. owszem, wiemy z opowieści, że królowa to niebezpieczny gracz, ale jakoś tego po niej nie widać. spodziewałam się, że na tym etapie sezonu jakoś się to rozkręci -- chyba nic z tego.

jon snow vs wight też jakoś mi się nie podobał; powinno być w tym więcej dramaturgii.

serial trzyma równy poziom. nadal nie oceniam, bo zwyczajnie nie ma skali ponad 10 :)

{71767}{71834}Powiedz lordowi Tywinowi,|że nadchodzi dla niego zima. o/

Użytkownik katja edytował ten post 06.06.2011 - |16:03|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#5 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 06.06.2011 - |16:48|

@Nadia, ja po ostatnim odcinku myslalem ze to byl final sezonu bo wydawalo mi sie ze to juz zenit mozliwosci ;) stad nie ma tez nowych komentow ;) Dla ludzi to szok "co? To nie koniec? to nie byl cliff? Chcecie mi powiedziec ze napiecie JESZCZE wzrosnie?! Nowai!". Ot, zagadka rozwiazana :)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#6 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 06.06.2011 - |17:26|

ja chce zobaczyc miny wszytskich ludzi, ktorzy nie czytali ksiazki a zobacza koniec sezonu - tyle w tym temacie!
  • 0
You are what you believe yourself to be

#7 shaddock

shaddock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 06.06.2011 - |17:50|

To ja się trochę wyłamię :rolleyes: Oczywiście GoT nadal miażdży inne seriale ale mnie osobiście poprzedni odcinek bardziej trzymał w napięciu. Może przez to, że za dużo scen z Sansą a akurat ta postać mnie zbyt mocno drażni. Sprawia wrażenie już nie tyle naiwnej co lekko cofniętej w rozwoju… Momentami miałem ochotę przewinąć fragmenty z nią. Jeszcze niebyt mi spasowało, że siostrzyczka Catlyn się wypięła. Fakt wygląda na lekko zeschizowaną ale 3 odcinki temu pałała żądzą zemsty na Lannisterach a teraz stwierdziła że grzecznie siedzi i pilnuje domku?
Reszta super. Sceny „dothrackie” pozytywnie (fajnie brzmi ten język, Ronon, znaczy się Khal całkiem dobrze się prezentuje). Na północy powolutku coś się zaczyna dziać. Ned o dziwo jeszcze żyje. Robb się rozkręca i tylko pozostaje czekać do następnego tygodnia (czemu tak długo!) jak rozwiążą to zapowiadające się starcie.

ja chce zobaczyc miny wszytskich ludzi, ktorzy nie czytali ksiazki a zobacza koniec sezonu - tyle w tym temacie!

Czyli między innymi moją, jeszcze dwa tygodnie i się przekonam, mam zrobić zdjęcie? :P
  • 0

#8 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.06.2011 - |18:22|

Lysa się wypięła bo Lysa się boi. Mogła próbować zemsty na Tyrionie, póki był w jej mocy, a tak? Wyprowadzić armię? Ryzykować? W książce jest podkreślone, że Orle Gniazdo jest twierdzą nie do zdobycia i właśnie dlatego się tam zaszyła.
  • 0

#9 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 06.06.2011 - |18:34|

Ja tez chce zobaczyc swoja mine na zakonczenie Posted Image Dobry plot twist jest dobry.

Wszystkie watki ruszyly jak z kopyta w tym samym momencie. Nie wiem czemu czepiacie sie Sansy. Biedna dziewczyna ktora i przedtem za duzo pojecia o swiecie nie miala-chyba w ksiazce byla mlodsza niz tutaj jest, prawda? Czego sie spodziewac po zastraszonym dziecku?

Ronon jak zwykle wymiata, to jest Khal chcialem powiedziec Posted Image w Atlantisie nie pozwalali mu robic takiej rozpie*duchy, tutaj pokazuje na co go stac Posted Image
Rozwalila mnie scena z retardem ganiajacym z fajfusem. Fajna rola, bedzie mial co kolegom opowiadac Posted Image
Faktycznie na rozne postacie zaczyna sie inaczej patrzec niz na poczatku. Littlefingera przedtem lubilem, teraz nie za bardzo (ale moze szykuje jaks wolte), eunuch zdawal sie antypatyczny a teraz rosnie z niego patriota, a ten stary doradca-pierdziel wydawal sie sympatycznym, nieszkodliwym dziadkiem a teraz jakbym mogl to bym go kopnal zeby ze schodow zlecial na ten parszywy ryj Posted Image Dziala mi na nerwy masowo. Nasza Khalissia natomiast, skonfrontowana z efektami swoich ambicji troche jakby wymiekla. Podoba mi sie takie mieszanie i skakanie, pokazywanie szarosci.

Tyrion swoimi gadkami kosi niemilosiernie. "Moj brat jest odwazny a ja przystojny", heh.

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:34|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#10 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.06.2011 - |18:45|

w Atlantisie nie pozwalali mu robic takiej rozpie*duchy, tutaj pokazuje na co go stac Posted Image

czekamy na Conana hehe Posted Image

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:38|

• 0

#11 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 06.06.2011 - |20:39|

No! :) W tym tygodniu nie będę narzekać (bo były pieski :P trudno mi je nazwać wilkorami). Przyspieszenie akcji, dużo świetnych, emocjonalnych scen, brak zapychaczy.

Syrio i Arya jak zwykle the best - uwielbiałam ich treningi. Czas przeszły :( Jednocześnie ich scena na tle prawdziwej jatki była znakomitym wprowadzeniem do odcinka.

Mało Neda, ale zapada w pamięć. No i Varys.

Kruki wylatujące z Winterfell - miodzio. Północ jest wielka ;)

Pasowałoby się pozachwycać Tyrionem i Bronnem - jak zwykle bardzo dobrzy. Klany na razie nie robią wrażenia groźnych.

Mur - zawsze czekam na ten wątek, ale tutaj pomarudzę. Szczekający i piszczący Duch, no żesz! Poza tym brakowało mi pożaru, po którym nastąpił pewien świetny tekst. Nie podobało mi się też spoufalanie Mormonta i Jona przy napitku - brak widocznego szacunku do dowódcy jakby nie było całej Nocnej Straży.

Wreszcie pole do popisu dostali Dothrakowie, którzy przecież nie byli pokojowo nastawieni do reszty świata, a dotąd sprawiali takie wrażenie. Tylko gdzie Danka schowała zaawansowaną ciążę?

Dobrze, że zostawili najważniejsze z rozmowy Oshy z Branem. No i zaskoczenie - już myślałam, że pominęli Hodora, a tu masz! Odcinek bez golizny odcinkiem straconym...

Catelyn w porządku. W serialu nie przypomina mądrej kobiety i matki, jaką była, ale skoro np. całkowicie wycięli Blackfisha (a dali tyle Theona i różnych takich!) i ich rozmowy to nie bardzo miała gdzie zaprezentować swoje wychowanie i całkiem rozsądne podejście do wielu spraw. Może jeszcze to pokażą w inny sposób.

Przemiana Robba w Robba Starka. Nareszcie poświęcili więcej uwagi postaci, która dotąd była właściwie niewidzialna. W książce bardzo go lubiłam (bez pisków ;) ) i cieszę się, że wychodzi z cienia. Aktor też mnie przekonał.

Barristan Selmy rewelacja - od początku widać było jego rycerskość i dostojność. Świetnie dobrany aktor i jedna z najlepszych postaci serialu.

Sansa/Joffrey/sala tronowa - ehhhh.

Użytkownik Kiara edytował ten post 06.06.2011 - |20:40|

• 0

#12 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 06.06.2011 - |21:36|

To ten sezon ma jeszcze 2 odcinki? Sam nie wiem czy to dobrze czy wręcz przeciwnie. Książkę zaczynam czytać i po waszych słowach zastanawiam się czy nie wstrzymać się do końca.

Sakramentos co do Sansy do w książce jest ledwo 12 letnią dziewuszką, o 2 lata starszą od Aryi, a Robb ma ledwie 14 lat. Ogólnie jak patrzę to z rodziny Starków tylko Aryja wygląda na swój książkowy wiek.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#13 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 06.06.2011 - |23:33|

postacie zostały trochę postarzone, co imo wyszło wszystkim na dobre -- przede wszystkim dzieci są dużo bardziej wiarygodne.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#14 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 06.06.2011 - |23:44|

Kaleshi urodzi córkę? Chciałbym wtedy widzieć minę Drogo.
  • 1

#15 student

student

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 07.06.2011 - |01:13|

Odcinek nie był tak świetny jak ostatnie dwa, ale fanom książki musiał się podobać. Zastrzeżenia mam w zasadzie tylko do scen z nieumarłymi. W pierwszym odcinku ich oczy były wyraźnie niebieskie - a w tym jakoś nie za bardzo. Sama walka też była mało "epicka", a przecież może się okazać bardzo ważna dla całej fabuły.

Podoba mi się za to bardzo oszczędne pokazywanie wilkorów w całej serii. Twórcy używają ich tylko wtedy, gdy jest to konieczne (akurat w tym odcinku miały kilka scen). Tego, że są czasami głaskane mogę się sam domyślić i nie muszę w każdym odcinku widzieć.

Jeszcze kiedy czytałem książkę i nie miałem zielonego pojęcia, że będzie ekranizacja, wyobrażałem sobie jak by wyglądał ostatni odcinek serialu na podstawie A Game of Thrones. Powiem tylko, że wątki postaci pobocznych powinny zostać zakończone w pierwszej części, a druga część powinna zostać w całości poświęcona naszym tytułowym Graczom. Każdemu dać parę minut i przeskok do następnego miejsca. W samej końcówce robić te przeskoki dosłownie co minutę, a do tego klimatyczna muzyka (może być motyw przewodni, do którego się już trochę przyzwyczaiłem). W ostatnich 5 minutach nie powinno być już żadnych dialogów - tylko okrzyki i wrzaski :D.

Użytkownik student edytował ten post 07.06.2011 - |01:14|

• 0

#16 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.06.2011 - |03:02|

ze tez nie mozna dac wiecej niz 10.

W odcinku nie bylo nawet jednej zbednej sekundy. Chyba po raz pierwszy tworca udalo sie w pelni odtworzyc nie tylko, zloznosc fabuly, glebie psychologiczna postaci, ale i natroj i poetyke powiesci. Perfekcyjny epizod. Mam wrazenie, ze od tego momentu bedzie juz tylko lepiej.

@Sakramentos.

Jak to sie stalo, ze lubiles Littelfingera - tego zdradzieckiego, przewrotnego karierowicza.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#17 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.06.2011 - |07:34|

Podoba mi się za to bardzo oszczędne pokazywanie wilkorów w całej serii. Twórcy używają ich tylko wtedy, gdy jest to konieczne (akurat w tym odcinku miały kilka scen). Tego, że są czasami głaskane mogę się sam domyślić i nie muszę w każdym odcinku widzieć.

nie było ich choćby w lesie kiedy dzicy napadli Brana, a to już duża strata, zresztą jak ktoś napisał wyglądają i zachowują się jak pieseczki nie dzikie bestie. to chyba największa wada dla mnie w serialu. no i może jeszcze za dużo Greyjoya, nie cierpię go :P
  • 0

#18 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.06.2011 - |08:54|

@Sakramentos.

Jak to sie stalo, ze lubiles Littelfingera - tego zdradzieckiego, przewrotnego karierowicza.

Ja też go lubiłam dokładnie z tych powodów, które napisałeś. :P
No, może jeszcze za to, że do wszystkiego doszedł sam z pomocą własnego intelektu, a nie dobrego urodzenia.
  • 0

#19 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 07.06.2011 - |09:17|

Przeciez pies to tez dzika bestia niewytrenowany, a tu mowimy o wytrenowanych wilkorach, ktore nawet rekawiczki przynosily...
  • 0

#20 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.06.2011 - |11:41|

Nie będę odkrywczy jeśli napiszę, że to był kolejny świetny odcinek, ale do tego chyba już wszyscy przywykli.
Jednak dla mnie był jeden, niewielki wprawdzie, minus. Słabo zaprezentowała się imo Sansa, ale wychodzi chyba nieogranie młodej aktorki (to chyba jej debiut jeśli się nie mylę), jakoś strasznie mało przekonująca była w tym swoim błaganiu o litość dla ojca.
Przeciwieństwem Sansy jest natomiast Arya, ale nie chcę się nad nią rozpisywać bo jeszcze mnie ktoś weźmie za takiego co to dzieci lubi w inny sposób, a nie wiadomo kto to czyta, zaraz mi zrobią jakiś wjazd na chatę panowie z CBŚ czy innego syfu :D Powiem tylko jedno jest genialna.
Ciekawe jak potoczą się losy dzieci i żony Neda po jego, chyba raczej nieuchronnej śmierci. Coś czuję, że chyba podzielą los Viserysa i Dany czyli jakieś wygnanko im się szykuje bo siostrzyczka Cat wygląda na tak wystraszoną, że raczej ich nie przygarnie. A może w przyszłości połączą siły z Dothrakami przeciwko Lannisterom. Byłoby ciekawie, ale chyba sięgam zbyt daleko w przyszłość :)
Nie podzielam też opinii, że Cersei wypada słabo. Według mnie prezentuje się naprawdę dobrze, wręcz zaliczyłbym ją do lepiej zagranych postaci w tym serialu. Ma minę strasznej suki i to oczywiście lubię ;). Zresztą podoba mi się cała jej postać, no i niezła z niej manipulatorka.
Z plusów to oczywiście początkowe potyczki przerywane treningiem Aryi z "nauczycielem tańca".
Wesołe przygody i rozmowy karła z Bronnem oraz z tymi dzikusami z zaostrzonymi patykami.
W końcu coś więcej działo się wokół Robba bo jakoś zupełnie pomijany był dotychczas. Z dzieciaka przemienia się w następcę (?) Neda. Chyba jednak nie wróżę za dobrze tej armii pod jego przywództwem, coś czuję, że się wypną na młodego przywódcę i przejdą do wrogiego obozu albo w najważniejszym momencie dadza dyla. Strasznie są skłuceni ogolnie nie mogą dojść tam do ładu i składu. Przypominają mi bardzo naszą rodzimą szlachtę.
No i coraz ciekawiej zaczyna się robić na Murze. Może od przyszłego sezonu zacznie się tam dziać trochę więcej. Wprowadzenie do tematu mają już za sobą więc zostaje tylko działać. Życzyłbym sobie jakiejś wyprawy za Mur, może jakiejś większej bitwy. Mam taką teorię :) a co, że to właśnie Jon Snow będzie kluczową postacią całej historii w dalszej części. Chociaż zakładać tutaj cokolwiek jest dość ryzykowne. Bo trup i to wśród głównych postaci ścieli się gęsto.
Trochę dłuższy wątek Dothraków, a scena z tym wyrwaniem języka przednia.
Finał coraz bliżej, ciekawe kto nam jeszcze po drodze odpadnie ze składu na kolejny sezon.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych