Odcinek 003 - S01E03 - Lord Snow
Napisano 28.04.2011 - |20:23|
Napisano 02.05.2011 - |11:40|
Ale to dobrze. Wreszcie nie mam wrażenia, że ludzie nie znający książek zwyczajnie się wynudzą przy tym całym wyjaśnianiu kto jest kim i czego chce.
Akcja przeniosła się do KL, Daenerys i ekipa niedługo dojdą do tej ichniejszej stolicy, Jon już jest na Murze; czyli w następnym odcinku powinno się zacząć dziać coś grubszego, skoro już wszyscy są mniej lub bardziej na miejscu.
Kolejne świetne wprowadzenie do fabuły, dbałość o szczegóły jak zwykle perfekcyjna. Na plus język i stopień jego opanowania przez aktorów -- wow, naprawdę sympatyczny dodatek.
Opowieść Starej Niani znana z trailerów brzmiałaby świetnie, gdyby nie ta muzyka w tle.. ech, i muzyka to chyba jedyny słaby punkt serialu.
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 02.05.2011 - |15:55|
Napisano 02.05.2011 - |20:58|
do ktorej nalezy sie przyeczepic, w SGA tak nie wygladal...
Choc w tym odcinku mial dosc slaby makijaz ale lezal w lozku tylko wiec moze zmyl
Napisano 02.05.2011 - |22:09|
+ Syrio i Arya - bardzo mi się podobała końcówka odcinka
+ język Dothraków - super brzmi
+ Mur - aż się robi zimno
+ Benjen
+ Tyrion
+ opowieść Starej Niani
+ teksty Jaimego; właściwie wszystkie fragmenty z nim były dobre
+ "ubrudzona" Dany jako khaleesi
+ widać jak bardzo Ned nie pasuje do stolicy
+/- muzyka - mnie nie przeszkadza
+/- przeróbki - niektóre na plus, inne na minus (np. nie mam pojęcia czemu zmienili scenę z Viserysem, bo ani to fabuły nie skraca, ani nie wpływa na lepsze przedstawienie postaci, nie pomaga zrozumieć zwyczajów Dothraków itd. więc po co?)
- sceny z Cat i Paluchem
Pewnie znalazłabym więcej minusów ale mi się nie chce
Napisano 03.05.2011 - |02:20|
Genesis
Napisano 03.05.2011 - |20:22|
http://hatak.pl/aktu...nek_Gry_o_tron/
Ja sam oczywiście jestem oczarowany serialem. Zmiany w stosunku do książki są wg mnie na plus. I ta scena Neda z Petyrem
Napisano 04.05.2011 - |12:03|
Syrio przycmil wszystkich, a to nie lada wyzwanie bo reszta starej gwardi jest dobrana rewelacyjnie (jak tu nie lubic tyriona)
littlefinger - oczy i postura pierwszorzednego kretacza
varys - jego jeszcze nie widze.. ale spokojnie wierze ze bedzie dobrze
ogolnie b dobre wyniki ogladalnosci w US (ponad 8kk luda w niedzielny wieczor siadlo do gry)
co b cieszy ze serial jest doceniany
zrodlo: http://winter-is-com...s-steady-in-uk/
Napisano 05.05.2011 - |08:49|
Co odcinek to twórcy odsłaniają nam coraz więcej z przeszłości poszczególnych rodów oraz jak doszło do obalenia poprzedniego króla. Mogliby dać jeszcze jakieś retrospekcje jak doszło do tego przewrotu bo póki co wszystkie informacje dostajemy z różnego rodzaju opowieści, a przecież zobaczenie tego na własne oczy byłoby o wiele ciekawsze.
Odtworzenie szczegółów po prostu powala. Mur jest na prawdę świetny, podobnie jak wnętrza wszystkich pomieszczeń i same budynki. Ogromny plus za to.
Z kolejnych plusów to tak jak wspomnieli przedmówcy opowieść staruszki (mogła jeszcze dodatkowo zgrzytać zębami dla lepszego efektu
No i Arya jest po prostu genialna. W pierwszym odcinku nie było jej najwięcej, ale od drugiego kradnie każdą scenę, w której się pojawia. Jak dla mnie najlepsza postać w tej chwili, jestem nią wręcz oczarowany. I kto by się spodziewał, a przecież to jej debiut aktorski
No i zastanawiam się czemu dają co odcinek takie zbliżenia i przeciągłe ujęcia tych smoczych jaj, które nasza khaleeli dostała w prezencie. Coś czuję, że chyba coś nam się z tego wykluje i wtedy może być interesująco. Zawsze podobały mi się filmy o smokach
No i Viserys poznał swoje miejsce w szeregu. Wychodzi na to, że siostra ma w tej chwili więcej do powiedzenia od niego. Jestem pewein, że bardzo mu się nie podoba taka sytuacja i coś z tego jeszcze ciekawego będzie.
A no i kolejny plus za ten język Dothraków. Aktorzy władają nim na prawdę bardzo płynnie przez co nie wydaje się być sztuczny.
Jedyna osoba która póki co nie przypadła mi szczególnie do gustu to ten kierownik burdelu. Jakiś taki wkurzający typek.
Jak nic najlepsza premiera tego roku bez dwóch zdań. Jeśli będą trzymać poziom to jak dla mnie mogą to ciągnąć przez kilka sezonów, na pewno będę oglądał.
No i zastanawiam się nad przeczytaniem całości, chociaż nie wiem czy to nie popsuje mi radochy z oglądania.
Odcinek 9/10.
Napisano 05.05.2011 - |10:57|
Napisano 05.05.2011 - |12:40|
I wcale nie jest po to by komus przypadac do gustu. Ten jak go nazywasz "kierownik burdelu" to Pytr Belish, zwany Liiterfinger'em. Czlonek malej rady krola, minister finansow krolestwa, jeden z najwiekszych kretaczy, jeden z najbogatszych osob w kroleswtwie, choc swe bogactwo dobrze ukrywa.Jedyna osoba która póki co nie przypadła mi szczególnie do gustu to ten kierownik burdelu. Jakiś taki wkurzający typek.
Liitleginger jest jedna z najwazniejszych postaci drugoplanowych.
Genesis
Napisano 05.05.2011 - |12:51|
Napisano 05.05.2011 - |12:51|
delta nie mysl tlyko czytajNo i zastanawiam się nad przeczytaniem całości, chociaż nie wiem czy to nie popsuje mi radochy z oglądania.
jest tylko 1 minus przeczytania ksiazki.. po kazdym ep chce sie wiecej
Napisano 05.05.2011 - |13:54|
Książka się obroni, serial niekoniecznie.
Napisano 05.05.2011 - |15:50|
Arya i Daenerys to za to prawdziwe gwiazdy - 9/10.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 05.05.2011 - |19:17|
też radzę najpierw obejrzeć 1 sezon; na tym etapie ominiesz i tak początek, żeby tylko dowiedzieć się co dzieje się dalej. parę rzeczy przedstawiono już wcześniej, vide część historii jaime'a, parę z konieczności wycięto, ale wszystkie ważniejsze wydarzenia są żywcem wyjęte z książki. już na tym etapie można przewidywać, że intryga rozwijać się będzie dokładnie tak samo.
bez znajomości książki, finałowe odcinki co najmniej cię zaskoczą. z nią -- cóż, do pewnych scen rzeczywiście podchodzi się inaczej, ale znika element zaskoczenia.
sam wybierz, co wolisz
@kaimada, si
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 05.05.2011 - |22:25|
cytując facebooka.
A tak na poważnie.
Serial na razie się rozwija i ciężko coś powiedziec jak się ominęło książkę.
Aktualnie mam mieszane uczucia.
Z jednej strony mam wrażenie że nic się nie dzieje. Ciągle gadają Z drugiej zaś nic nie przewijam tak mnie wciąga.
Chyba pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło.
W każdym razie jestem na tak na 95% i czekam na jakąś akcję.
Użytkownik Eli_Gamazin edytował ten post 05.05.2011 - |22:26|
Napisano 07.05.2011 - |10:53|
Fabula prosta jak drut zaczyna sie ladnie zawijac, sypia sie gesto wyjasnienia kto jest kim i jak dotarl tam gdzie jest co mi sie bardzo podoba. Czuc klimat "ksiazkowy" a nie filmowy, powoli budowana kompleksowa (mam nadzieje) historie o wielu zakretasach. Dbalosc o szczegoly wszelkiego rodzaju jest powalajaca, poziom jaki prezentuje HBO to nie nowinka, no ale mimo wszystko jest co chwalic. Wspaniale scenerie, scenografie, efektow komputerowych wlasciwie nie czuc mimo ze leja sie z ekranu gzie popadnie. Ja sie swojego czasu torche najezdzilem po krajach, ogaladajac tam co jest do ogladania i musze powiedziec, ze poszczegolne wnetrza sa zrobione w serialu swietnie, a najabrdziej urzekla mnie sala tronowa i jej kolumnada.
No ale co tam architektura, wazne sa postacie i fabula. I tutaj mimo ciaglego gadania, zero akcji, sie dzieje i wciaga. Jasne, nie dla wszystkich taka produkcja i jesli to puscic pod normalnym rezimem ratingow to Game of Thrones by sie zesralo a nie zyskalo nastepny sezon bo wiekszosc ludzi uznalaby to za nudy, ale mnie to odpowiada. Postacie sa ciekawe, ich przeszlosci intrygujace... Nie bede chyba oryginalny gdy powiem ze najciekawsza dla mnie postacia jest lennisterski karzel
No a poza tym taki wieelki plus-nie przepisowa dlugosc odcinkow. 55 minut. No poezja. Ile to roznicy robi te 12-13 minut to glowa mala-wszystkie watki mozna ladnie pozamykac.
No co tu duzo mowic pieje z zachwytu, wciagnelo mnie jak worteks Gwiezdnych Wrot. I mam jedno zastrzezenie, a jest nim cala ta horda dathrakow. Po pierwsze ich stroje sa kiepszczawe a w przypadku naszej "krolowej" widac to ja na dloni bo to jakies xenowanie jest. Nastepnie kiepsko w ogole oddany jest watek miedzy nia a Drago. Tak jak to wyglada na ekranie to facet jest brutalem jakich malo. Przychodzi, bierze co chce i ma wszystko gdzies, a ona nic tylko beczy nad swoim losem. Gdy zas zaczyna pobierac swoja edukacje seksualna to wydaje sie ze robi to po to, by go tylkiem kontrolowac. A tu nagle BANG sie do siebie usmiechaja i w ogole im blogo. Ze niby uczucie sie pokazalo jakies autentyczne czy jak? Przeciez do tej pory pokazywali wlasciwie gwalty na tej postaci w wykonaniu Drago a tu nagle co, syndrom sztokholmski? To sie nie klei. Slabo wykonany watek. To jest slabo jak na taka produkcje.
No i jezyk dathrakow. Nie, ze jest zly, ale... Gdy wypowiadaja w nim jakies kwestie to jest niezle, ale jaklo podklad tla jak Bozie kocham slyszalem tam slowianskie frazy a w pierwszej scenie, na stepie, to nawet polskie "postaw" doslyszalem.... Wiecv zamiast ogladac to przewijalem moment kilkanscie razy by miec pewnosc.
No i taka mysl na koniec-czy przypadkiem seriale historyczne HBO ktorych bylo juz kilka w tym wysokobudzetowy i obsypany nagrodami "Rzym" nie byly wprawka przed ta produkcja?
Winchell Chung
Napisano 07.05.2011 - |11:53|
Nie nagle. Minely co najmniej cztery miesiace. I to jest moje jedyne zastrzezenie. Niejasna jest w produkcji skala czasu.[...] Drago a tu nagle co, syndrom sztokholmski? To sie nie klei. Slabo wykonany watek. To jest slabo jak na taka produkcje.
Genesis
Napisano 07.05.2011 - |13:02|
Winchell Chung
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »