Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 002 - S01E02 - The Kingsroad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (15 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (4 głosów [26.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.67%

2. 9 (10 głosów [66.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 66.67%

3. 8 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (1 głosów [6.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.67%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 25.04.2011 - |09:46|

nie wiem, co mogę napisać o tym odcinku. dla mnie, po lekturze książek, te wszystkie pamiętne sceny w rodzaju podarowania aryi igły, sztyletu zabójcy, przygody nad tridentem, sceny pożegnań -- to wizualizacja czegoś, o czym wiem, że będzie istotne dla fabuły.
martwię się, że dla przeciętnego widza, który nie ma pojęcia, co stanie się dalej -- może być nudnawo. w końcu uganianie się za wilkiem po lesie to nie to, co obiecują wszyscy, począwszy od twórców, a skończywszy na tych, co budują ołtarzyki książkom.

tak ogólnie to szybko idą do przodu; oby równie szybko dotarli do królewskiej przystani i zaczęli zabawę. arya i sansa -- świetny casting, ogar -- miałam wątpliwości, ale facet je rozwiał, tyrion -- chyba wyrośnie na ulubioną postać wielu nowych widzów, daenerys -- póki co nudno, ale to w końcu kobieta z odpowiednikiem bomby atomowej w westeros, jon snow -- why so emo?

i nie wiem, kto montuje te zwiastuny, ale powinni go zmienić:

Użytkownik johnass edytował ten post 28.04.2011 - |20:25|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#2 student

student

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 25.04.2011 - |12:14|

Niestety spaprali sprawę. Catelyn nie powiedziała przy pożegnaniu Jonowi, że to powinien był być on :(. Taka nieistotna rozmowa jak ta o smokach z księżyca mogła być zrobiona niemal słowo w słowo, a jeden z najbardziej pamiętnych momentów w pierwszej książce nie mógł? Niech ich Inni wezmą.

Nadal nie poprawiono błędów w intrze.
  • 0

#3 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 25.04.2011 - |12:19|

Hej John jest bardzo długo "emo" albo "chce być taki jak tatuś", tak naprawdę możemy się tylko domyślać że później będzie kimś znacznie innym. To jest właśnie kapitalna sprawa ja te postacie się zmieniają, czytam niektórych opinie odnośnie kilku postaci i zaciskam zęby żeby nie wygadać; się jak się bardzo mylą w ocenach. ;) BTW ktoś kto widział serial w całości(chyba recenzent z ew) a nie czytał książki pisał że serial rozkręca się po 4 odcinku i jest genialny.

Niestety spaprali sprawę. Catelyn nie powiedziała przy pożegnaniu Jonowi, że to powinien był być on :(. Taka nieistotna rozmowa jak ta o smokach z księżyca mogła być zrobiona niemal słowo w słowo, a jeden z najbardziej pamiętnych momentów w pierwszej książce nie mógł? Niech ich Inni wezmą.

A po co ta scena skoro w poprzednim odcinku zrobili to samo tylko poprzez wymianę spojrzeń między nimi od razu był widać jej stosunek do bękarta Neda.

Użytkownik Krusty edytował ten post 25.04.2011 - |12:25|

• 0

#4 student

student

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 25.04.2011 - |12:43|

A po co ta scena skoro w poprzednim odcinku zrobili to samo tylko poprzez wymianę spojrzeń między nimi od razu był widać jej stosunek do bękarta Neda.

dla mnie wymiana spojrzeń to za mało. Nie chciałbym, żeby wytworzyło się u widzów przekonanie, że Cercei i Jamie są bardziej źli i bezwzględni, niż Ned i Catelyn.
Spoiler

Hej John jest bardzo długo "emo" albo "chce być taki jak tatuś", tak naprawdę możemy się tylko domyślać że później będzie kimś znacznie innym. To jest właśnie kapitalna sprawa ja te postacie się zmieniają, czytam niektórych opinie odnośnie kilku postaci i zaciskam zęby żeby nie wygadać; się jak się bardzo mylą w ocenach.

Tu jest niestety problem z różnicą wieku "dzieci" pomiędzy serialem, a książką. Emo-14latek nie przeszkadza tak bardzo, ale w serialu to już przecież dorosły mężczyzna. Emo mu już nie przystoi.
Spoiler

Użytkownik student edytował ten post 25.04.2011 - |12:46|

• 0

#5 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 25.04.2011 - |12:45|

nom, bez sensu wrzucać kolejną aluzję, skoro nawet po tym lodowatym 'I want you to get out' można się domyślić, że cat nie uważa jona za część swojej rodziny. do tego bez pojazdów w rodzaju 'to ty powinieneś być kaleką' jest chyba nawet lepiej dla dramaturgii i budowania akcji; na razie starkowie są dla nowego widza przedstawiani jako raczej dobrzy (rodzina, czułe uściski na pożegnanie, przekomarzanie nie podszyte złośliwością, miła atmosfera w domu, służba ich kocha), a lannisterowie zdecydowanie źli (kazirodcy, opijusy, mordercy, królobójcy, zdrajcy). jeszcze nie czas na mieszanie widzowi w głowie i burzenie idylli taką nienawiścią już w drugim odcinku :)
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#6 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 25.04.2011 - |14:27|

dla mnie wymiana spojrzeń to za mało. Nie chciałbym, żeby wytworzyło się u widzów przekonanie, że Cercei i Jamie są bardziej źli i bezwzględni, niż Ned i Catelyn.

Spoiler

Kilka ale:

Spoiler

Użytkownik Krusty edytował ten post 25.04.2011 - |14:27|

• 0

#7 Randall85

Randall85

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 25.04.2011 - |15:16|

daenerys -- póki co nudno, ale to w końcu kobieta z odpowiednikiem bomby atomowej w westeros,

Wątek Daenerys rozkręca się zdrowo w następnych książkach, a więc na nastepne sezony będzie trzeba poczekać, aby zobaczyć smoki, zdobywanie miast itd. Chociaż w tym sezonie tez powinno być kilka ciekawych momentów.
  • 0
www.othertees.pl - Koszulki z nadrukami, projektowanymi przez artystów z całego świata

#8 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 25.04.2011 - |16:16|

Również brakowało mi sceny, gdzie Catelyn mówi Jonowi, że wolałaby, żeby to był on. Poza tym rewelacja. Szczególnie dobrze wyszła scena próby zabójstwa Brana. Mogliby zrobić później wersję rozszerzoną i pododawać trochę takich ciekawych scen. Tyrion świetnie wypadł w tym odcinku i muzyka jakby lepsza niż poprzednio.

Użytkownik Magnes edytował ten post 25.04.2011 - |16:16|

• 0
http://magory.net - moja strona

#9 mynamemarek

mynamemarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 25.04.2011 - |16:19|

Nie chce nikogo atakować personalnie bo nie o to chodzi,więc napiszę tylko że to jest wątek o serialu a nie o książce,mam dość porównań i pieprzenia co jest w książce a co w serialu,zniechęcacie tylko do oglądania ludzi którzy książki nie czytali a prawda jest taka że to wam serial nie podchodzi,do tego te durne posty że ci co nie czytali książki pogubią się,nie ogarną iluś tam wątków,tak jakbyście uważali ich za debili,wieczne narzekanie to typowe zajęcie nas polaków,na całym świecie serial zbiera pozytywne opinie,nie podoba wam się to wracajcie do czytania a nie zaśmiecacie wątek.
ps
książki nie czytałem a jakoś wszystko ogarniam.
  • 0

#10 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 25.04.2011 - |17:32|

@mynamemarek, początek twojego posta ok, potem już lamentujesz ;]

Też mam już dosyć ludzi którzy czytali książkę i wtrącają swoje 3 grosze przy każdej możliwej okazji. Jakiekolwiek porównania między serialem a książką są całkowicie zbędne, gdyż oba te media rządzą się swoimi prawami i należy je oceniać tylko jako osobne dzieła. Niestety ludzie są jacy są i zawsze będę uszczypliwe uwagi wobec serialu, jednak i tak najbardziej irytują mnie różnej maści spoilery, te mniej i bardziej znaczące, podawanie wątków fabuły i wymiana zdań między osobami które czytały książkę. Niektórzy to się zachowują tak jakby nie mieli gdzie i z kim dyskutować na temat GOT albo całej sagi. Moje słowa odnoszą ogólnie do news'ów i tematatów związanych z GOT znajdujących się w sieci, nie mam na myśli tylko tego konkretnego tematu.

Użytkownik no1special edytował ten post 25.04.2011 - |17:33|

• 0

#11 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 25.04.2011 - |18:27|

Naprawde bo z serialu mi wyszlo, ze mowila wrecz ze Ty jestes temu winny.
A powiedzenie wolalbym zebys ty tu lezal to raczej o oczko nizej jest...
  • 0

#12 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 26.04.2011 - |00:39|

Po znakomitej premierze, drugi odcinek o niebo lepszy.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#13 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 26.04.2011 - |00:51|

Coś czuję, że dla fantasy ten serial stanie się kamieniem milowym, bo jak na początek to już jest świetnie, a miodność ma się jeszcze poprawić. Aż szkoda, że to tylko godzina spędzona w tym uniwersum.
  • 0

#14 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 26.04.2011 - |01:26|

Coś czuję, że dla fantasy ten serial stanie się kamieniem milowym, bo jak na początek to już jest świetnie, a miodność ma się jeszcze poprawić. Aż szkoda, że to tylko godzina spędzona w tym uniwersum.

Oby sie nie stal tym czym BSG dla SF.

Świetny początek ale im dalej tym gorzej a na koniec całkowita porażka...

Absolutnie nie o to mi chodzilo.

BSG swa doskonaloscia (od poczatku do samego konca), ustawilo poprzeczke tak wysoko, ze wszystkie kolejne seriale SF porownywane do niej wypadaja tak nedznie, ze szkoda ich nawet ogladac.

Użytkownik johnass edytował ten post 26.04.2011 - |13:04|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#15 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 26.04.2011 - |08:20|

Niestety spaprali sprawę. Catelyn nie powiedziała przy pożegnaniu Jonowi, że to powinien był być on :(.

Nie czytałem ksiązki ale faktycznie w tej scenie czułem że zaraz padnie takie stwierdzenie. Niestety nie padło i nawet byłem trochę zaskoczony bo pasowałoby do "atmosfery" tej sceny.

Co do samego odcinka, jakoś tak jak dla mnie bez większej rewelacji. Było bardzo solidnie ale spodziewałem się że szybciej ten serial się rozkręci. No ale być może jakby chcieli szybciej to rozkręcić to osoby nie czytające książki (w tym ja) by się potem w całej fabule nie połapały.
Ktoś wcześniej pisał, że było też wiele scen, które wydają się nieistotne dla tych, którzy ksiażki nie czytali, ale potem dla fabuły są ważne. Istotnie odniosłem takie wrażenie że równie dobrze tych paru scen mogłoby nie być, ale trzymam za słowo że faktycznie są one potem istotne. Lubie takie seriale gdzie trzeba uważnie wszystko oglądać bo potem nawet niby nieważna scena może być istotna dla fabuły.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#16 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 26.04.2011 - |20:32|

Bez zbędnych opisów, drugi odcinek to kolejne 10/10. Świetny klimat; naprawdę bardzo mi się te dwa odcinki podobały i czepiać się niczego nie będę, bo właściwie nie mam czego :lol:

Swoją drogą to mam pytanko, bo nie wiem, czy coś źle zrozumiałem, czy też jest to wina tłumaczenia (oglądam na naszym HBO), czy też coś twórcy pominęli. Na początku drugiego odcinka jest scena z Tyrionem i tym blond-oseskiem Cersei; Tyrion wali go po gębie i mówi, że ma przeprosić Starków za swoją nieobecność na ceremonii. O co chodzi? W sumie, to wydaje mi się, że chyba jakiś wątek pominięto, bo akcja w drugim odcinku dzieje się miesiąc później niż w pierwszym (tak wnioskuję po dialogach). No i mam też nadzieję, że uśmiercą tego blondasa, bo chłopak działa mi na nerwy; wychłostałbym bachora :angry: Kurczę, te Lannistery, to niezłe mendy są :P No i jak oni mogli

Spoiler

Użytkownik Inuki edytował ten post 26.04.2011 - |20:36|

• 0

#17 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 26.04.2011 - |21:03|

Jak dla mnie bardzo dobrze i nic mi nie przeszkadzało. Brak jakiejś kwestii nie razi tak, aby nagle cały odcinek miał być niżej oceniany. Również porównuje serial do książki, ale biorę poprawkę, że mogą coś zmienić, pominąć, lecz ogólny odbiór jak dotąd pozytywny. Niech trzymają poziom, a akcja sama z siebie się rozkręci i będzie ciekawa.
  • 0

#18 student

student

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 26.04.2011 - |22:03|

Na początku drugiego odcinka jest scena z Tyrionem i tym blond-oseskiem Cersei; Tyrion wali go po gębie i mówi, że ma przeprosić Starków za swoją nieobecność na ceremonii. O co chodzi?

Tyrion chce, żeby Joffrey poszedł do Starków i zapewnił ich o swoim współczuciu (z powodu stanu Brana). Coś jak kondolencje. Nie pamiętam, żeby była wspomniana jakaś nieobecność lub ceremonia.

Kurczę, te Lannistery, to niezłe mendy są

właśnie tego się obawiałem. Dobre Starki i złe Lannistery :(
Spoiler

Nie rozumiem problemu mynamemareka i no1speciala. Temat służy do komentowania serialu, a jednym z istotniejszych kryteriów przy ocenie adaptacji jest jej wierność wobec pierwowzoru.
  • 0

#19 mynamemarek

mynamemarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 27.04.2011 - |08:58|

Nie rozumiem problemu mynamemareka i no1speciala. Temat służy do komentowania serialu, a jednym z istotniejszych kryteriów przy ocenie adaptacji jest jej wierność wobec pierwowzoru.

Kolego student ja problemu nie mam,zauważam jedynie że serial rządzi się swoimi prawami i dlatego uważam że pisanie w każdym poście,wręcz wyszczególnianie z zegarmistrzowską precyzją że np.w książce bohater uśmiechnął się przekręcając przy tym głowę w prawo a w serialu w lewo i już jest afera i powód do narzekania,jak oni tak to mogli nakręcić?
Adaptacja nie oznacza przełożenia z książki do scenariusza zdania w zadanie bo wręcz mogłoby to zaszkodzić serialowi a reżyser i Martin chyba wiedzą lepiej od nas co ma się znależć w serialu,poza tym czy to że jakaś scena z książki nie znalazła się w serialu lub została pokazana w inny sposób oznacza ze jest zła? że serial będzie przez to słaby?
Ja nie pieje z zachwytu nad tym serialem,ocenę wystawię po ostatnim odcinku i wszystkich którzy czytali książkę proszę o to samo,gdyż na razie z waszych postów(z większości)można wyciągnąć wniosek że książka to ideał bez wad a serial to gniot a przecież recenzje książki gra o tron czy całej sagi nie są pełne pozytywów,prawda?
sorry za offtop
pozdrawiam
ps
tak na szybko i bez spoilerów to mam ochotę rozszarpać księciunia z twarzą niewiniątka.:)
  • 0

#20 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 27.04.2011 - |09:24|

I.02
równie znakomicie jak w pilocie, a może nawet lepiej, książka jest odwzorowana póki co doskonale. Niestety dla mnie serial ma jeden duży minus, o którym wspominała już @Kiara:

Zero efektu "o rety, tydzień czekania a ja przecież umrę zanim dowiem się co dalej" ;) Jeśli już napotykam na niespodzianki, to dotyczą kwestii typu jak wyglądają wilkory (są cudne!) albo czardrzewo (też ładne).

myślałem, że jak czytałem książki jakieś 2 lata temu to już pozapominałem różne szczegóły i sytuacje, nic bardziej mylnego, każda scena, każde zdarzenie otwiera szufladki w głowie i człowiek się łapie nawet na tym, że wie co powie dany bohater.
Zupełnie inaczej się wtedy ogląda serial, oceniać można jakość nakręconych scen, dobór aktorów, a zdecydowanie w mniejszym stopniu rodzaj intryg, ich ilość i nie ma też efektu zaskoczenia - 9,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych