Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia w Atlantis.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#1 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.12.2004 - |12:00|

Jako że serial się rozwija, to pomyślałem sobie, że przydał by mu się temat o technologii w Atlantis. Taki jak w SG1.
Jak to właściwie jest. Skoczek ma własne pole siłowe czy nie? W odcinku 1-12 po raz pierwszy widzimy że jest, ale dopiero po manipulacjach dokonanych przez Wraitha. W odcinku 1-11, gdzie sztorm zagrażał Atalntis, załoga chciała użyć osłon do ochrony miasta. Dlaczego nie można było zrobić tego samego ze Skoczkiem? Podobna sytuacja była w 1-13. Tam Skoczek był zagrożony przez falę uderzeniową. Dlaczego Sheppard ich nie włączył. Może ich nie miał? Za to widzimy je w epizodzie 1-12. Osłony pojawiają się, gdy jeden z Upiorów pogrzebał w Skoczku. To chyba dowód, że nie są tacy głupi jak niektórzy uważają. :D
  • 0

#2 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 16.12.2004 - |15:52|

PO pierwsze, to osłony mogły być dziełem technologii Wraith, niekoniecznie musiały należeć do wyposażenia Skoczka. Jeśli należały, do zapewne można uznać, że Wraith w trakcie wojny z Pradawnymi posiedli jakieś informacje o ich technologii. A ten Wraith wyglądał bardzo staro, w sam raz na czasy starć z Pradawnymi. A jak go rozwalili to może osłona sama się wyłączyła, a może McKay wyłączył i teraz nie może włączyć. Możliwości jest wiele?
  • 0

#3 cap0ne

cap0ne

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 16.12.2004 - |23:49|

Moim skromnym zdaniem :) sadze ze tarcze nalezaly do wyposazenie skoczka. Paskudnik w osobie Wraith raczej je tylko aktywowal majstrujac przy konfiguracji. Tzn ja przynajmniej to tak zrozumialem.
Niestety nie mam juz mozliwosci obejrzenie tego odc gdyz poszedl do kasacji :(
Mnie ciekawi fakt jak jest ladowane ZPM :) (mam nadzieje ze nie bylo o tym nigdzie na forum pisane :P) bo do tego tez kieds beda musili dojsc :)
  • 0

#4 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 17.12.2004 - |11:16|

Tarcze raczej nie są elementem wyposażenia skoczka. No bo jeśli by były to albo McKay albo ....Czech (Zalenka?) odkryliby ją. W końcu ile czasu spędzali w skoczku grzebiąc w kablach. Prędzej czy później, nawet przez przypadek udałoby im się odkryć ich istnienie. Zakładając, że im by się nie udało to Sheppard włączyłby je w chwili zagrożenia. Coś w stylu "Qrcze przydałyby się osłony" i bum są osłony.

@cap0ne: co do ZPM, to raczej z ich ładowaniem mógłby być problem, porzeba całkiem nowego. Są one bateryjkami jednorazowego użytku....
  • 0

->1019<-

#5 kobe

kobe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 17.12.2004 - |12:26|

no to skoro nie mozemy naladowac to w koncu moze nauczymy sie je wytwarzac ? na drzewie przeciez nie rosna ;]
  • 0

#6 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 17.12.2004 - |15:03|

no to skoro nie mozemy naladowac to w koncu moze nauczymy sie je wytwarzac ? na drzewie przeciez nie rosna ;]

ekhm...wytwarzać? To jest trochę bardziej skomplikowane niż "jakaś tam" np. elektrownia atomowa. Trochę zbyt zaawansowana technologicznie sprawa........
  • 0

->1019<-

#7 kobe

kobe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 17.12.2004 - |15:05|

Poki co oczywiscie ze tak ale jesli faktycznie serial mialby trwac 9 czy iles tam sezonow to nie wierze ze caly czas przez tyle odcinkow bedziemy sie musieli meczyc z brakiem energii ... predzej czy pozniej ciagle jej poszukiwanie stanie sie nudne i beda musieli to rozwiazac jakos inaczej
  • 0

#8 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.12.2004 - |18:15|

Też uważam, że osłony zostały wykonane przez Wraitha z elementów dostępnych na Skoczku. Chciałbym jednak, by w serialu coś o tym wspomnieli, a nie po prostu przeszli nad tym do porządku dziennego. Jak by to nigdy nie miało miejsca.
ZPM. Ciekawe urządzenie. Zdaje się, że pobiera energię z hiperprzestrzenni. W takim razie czy nie powinno to być niekończące się źródło energii?
  • 0

#9 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 17.12.2004 - |19:05|

ZPM. Ciekawe urządzenie. Zdaje się, że pobiera energię z hiperprzestrzenni. W takim razie czy nie powinno to być niekończące się źródło energii?

Tyle, że zdolność do pobierania tej energii, jak i czas tego poboru mogą być ograniczone budową samego ZPM.
  • 0

#10 DeeL

DeeL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoPiekary Śląskie

Napisano 22.12.2004 - |12:45|

Co do ZPM, w 1x15 było coś o rotacji ZPM raz na 3333,(3) lat. Dr. Weir miała je zamieniać 2 raz w trakcie swojej hibernacji aby "zaoszczedzic" energie. O co chodziło dokładnie nie zkumałem (za słaby angielski :) ) Dlatego temat pozostawiam otwarty ...

Użytkownik DeeL edytował ten post 22.12.2004 - |12:47|

• 0
:: DeeL :: my.e-vcard :: my.forum ::

:: Teoria działania wrot ... ::
:: Na Orion Tokra :: Na moim forum (aktualne)::

#11 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 22.12.2004 - |12:55|

Co do ZPM, w 1x15 było coś o rotacji ZPM raz na 3333,(3) lat. Dr. Weir miała je zamieniać 2 raz w trakcie swojej hibernacji aby "zaoszczedzic" energie. O co chodziło dokładnie nie zkumałem (za słaby angielski :) ) Dlatego temat pozostawiam otwarty ...

Może z nimi jest jak z bateriami. Jak już Ci się wydaję, że np. w pilociku baterie się wyczerpały - zamieniasz je miejscami (rotujesz) i pilocik działa przez jakiś czas dalej.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 22.12.2004 - |12:55|

• 0
VeeDee

#12 polkop

polkop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.12.2004 - |13:22|

Tyle, że zdolność do pobierania tej energii, jak i czas tego poboru mogą być ograniczone budową samego ZPM.

ZPM może też być „zwykłą” baterią, pradawni znaleźli sposób na uwięzienie energii w jakimś bąblu w podprzestrzeni. Być może podczas działania ZPM część jej jest wykorzystywana do jakiś tam celów a ilość tej energii zależy wyłącznie od czasu jaki moduł jest wykorzystywany. Więc jak przez 3333 lat był wykorzystywany tylko jeden ZPM a przez następne 3333 lata dwa. To mogło się trochę tej energii zaoszczędzić.
  • 0

#13 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 22.12.2004 - |15:33|

Mi sie wydaje ze to nie bateria. ZPM ciagnie energie z podprzestszeni . Lecz sie przytym (najlepszym slowem chyba bedzie) przepala. W pewnym momencie takiego spalania (jak zarowka) przestaje dzialac. Czyli ma dostep do nieskaczonego zrudla energi ale po pewnym czasie uzywania spala sie(w 100%) cos w sroku i ZPM przestaje dzialac.

Rotacja ZPM spowodowala ze dluzej dzilaly, wydaje mi sie ze to tak jak swiaca 3 zaruwki i przepalaja sie po 2 latach. Albo swieci pierwsza przepala sie po 2 latach, wkrecasz druga swieci 2 lata przepala sie i wkrecasz trzecia swieci 2 lata i sie przepala. Swieca 3 naraz 2 lata ; swieca po koleji 6 lat.

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 22.12.2004 - |15:52|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#14 Rados

Rados

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 22.12.2004 - |16:08|

Według mnie ZPM można naładować tylko jeszcze nie wiedzą jak, ani nie mają na tyle energi by naładować ZPM. Świadczy o tym choćby odcinek 1x13 - HOT ZONE. Gdzie Rodney czekał na śmierć i mówił do Zelenka że ma pewne Teorie na zapętlenie zasilania wrót by naładować pusty ZPM !! Czyli jest to tak jakby cholernie wielki akumulator. Mam nadzieje że tego rówenież nie zostawią w próżni i kiedyś poruszą głębiej ten temat

Pozdro
Rados

Ps. Jestem nowy więc się grzecznie przywitam

KEL Orion -TokRa:-D
  • 0

#15 Ma'chello

Ma'chello

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 24.12.2004 - |09:11|

A tak swoją drogą , to skoro dr Weir miała dobre kontakty z Pradawnym - Janusem (odcinek 15), to dlaczego nie zapytała go jak zbudować ZPM ? Mógłby jej tę wiedzę zapisać w kryształach i rozwiązałoby to mnóstwo problemów .
Ładowanie ZPM nie jest chyba proste , bo gdyby było to Pradawni również by je ładowali i dr Weir nie musiałaby ich przekładać co 3000 lat , by wydłużyć czas zasilania Atlantis (znów odcinek 15).
No ale przynajmniej załoga Atlantis ma adresy planet na których mogą być ZPM.
  • 0

#16 DeeL

DeeL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoPiekary Śląskie

Napisano 07.01.2005 - |11:40|

A tak swoją drogą , to skoro dr Weir miała dobre kontakty z Pradawnym - Janusem (odcinek 15), to dlaczego nie zapytała go jak zbudować ZPM ?

Wyświetl post

Wydaje mi sie ze rozdawanie na lewo i prawo takiej wiedzy jak ZPM to troche nie roztropne :) w koncu niewiele wiedzial o Weir :) I tak dziwne ze az tak jej pomogl :)

Wyobrazcie sobie sytuacje ze sg-1 ewakuuje sie z ziemi, nagle pojawia sie jakis ufik, dalszy kuzyn ziemian. I mowi tak sobie skoczylem w czasie, i jestem tutaj:) a wy mu mowicie :) to czuj sie w naszej bazie jak u siebie w domu , a my zmykamy :) wpadniemy za jakis czas jak nie rozwala ziemi, no to narka :)

Malo realny scenariusz :) ale przejsc przeszedl tylko ze w wykonaniu pradawnych :)
  • 0
:: DeeL :: my.e-vcard :: my.forum ::

:: Teoria działania wrot ... ::
:: Na Orion Tokra :: Na moim forum (aktualne)::

#17 Thor

Thor

Starszy szeregowy

• VIP
  • 112 postów
  • MiastoCiechanów

Napisano 08.01.2005 - |17:46|

Według mnie ZPM to akumulator który swa energie przechowuje w "sub-przestrzeni" nie wie czy dobrze tłumacze ale na podobnej zazadzie byłol ozbudowane urzadzenie do trzymania energetycznego stwora ;) Odcinek 1x03 bylo tam jasno powiedziane że urzadzenie pomieści go całego nawet wtedy kiedy stworek jest parokrotnie większy od pulapki (poniewaz umieści go w sub-przestrzeni)
A co do tego z kąd wzieła sie taka energia w ZPM to raczej obstawial bym na wyssaniu jej z jakieś gwiazdy lub czegoś o wielkim potencjale energetycznym.
Ale raczej to gwiazdy jak wiadomo ZPM który uwolnił by cała swoja energi w jednej chwili niszczy cały układ sloneczny ;]
  • 0
Sg1 - Far - B5 Rulezzzzzzzzz !!!!!!!!!!!!!

Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!

#18 cap0ne

cap0ne

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 15.01.2005 - |18:34|

mnie zastanawia co sie stalo z osobistym polem silowym ktore mial na sobie Rodney McKay, bo cos ucichlo po tym jak uratowal baze przed tym czarnym "duchem" (nie pamietam jak ten stworek sie zwal)
bo czasem w misjach by sie przydala taka zabawka, no i czemu tylko jedna byla, przeciez w tak duzej bazie powinno byc wiecej takich zabawek...
wiem ze duuuuza czesc bazy jest niezbadana no ale tam gdzie byla jedna zabawka powinno byc jeszcze przynajemniej kilka... :)
  • 0

#19 Thor

Thor

Starszy szeregowy

• VIP
  • 112 postów
  • MiastoCiechanów

Napisano 15.01.2005 - |20:03|

mnie zastanawia co sie stalo z osobistym polem silowym ktore mial na sobie Rodney McKay, bo cos ucichlo po tym jak uratowal baze przed tym czarnym "duchem" (nie pamietam jak ten stworek sie zwal)
bo czasem w misjach by sie przydala taka zabawka, no i czemu tylko jedna byla, przeciez w tak duzej bazie powinno byc wiecej takich zabawek...
wiem ze duuuuza czesc bazy jest niezbadana no ale tam gdzie byla jedna zabawka powinno byc jeszcze przynajemniej kilka... :)

Wyświetl post

Kiedy potworek opuszcza Atlantyde bylo powiedziane że wyssał zasilanie z tego prywatnego pola silowego. Dlatego teraz nie ma go w misjach :P
Zreszta popsuło by całą zabawe :D
  • 0
Sg1 - Far - B5 Rulezzzzzzzzz !!!!!!!!!!!!!

Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!

#20 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 15.01.2005 - |20:03|

mckay mowil, ze znalazl ta oslone w laboratorium pradawnych i ze pracowali nad tym, wiec moze to byl prototyp. a jak wlazl w te istote, to wyssala ona cala energie z oslony i sie skonczylo dobre :(

thor - byles szybszy :P

Użytkownik Nom edytował ten post 15.01.2005 - |20:04|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych