Jak to właściwie jest. Skoczek ma własne pole siłowe czy nie? W odcinku 1-12 po raz pierwszy widzimy że jest, ale dopiero po manipulacjach dokonanych przez Wraitha. W odcinku 1-11, gdzie sztorm zagrażał Atalntis, załoga chciała użyć osłon do ochrony miasta. Dlaczego nie można było zrobić tego samego ze Skoczkiem? Podobna sytuacja była w 1-13. Tam Skoczek był zagrożony przez falę uderzeniową. Dlaczego Sheppard ich nie włączył. Może ich nie miał? Za to widzimy je w epizodzie 1-12. Osłony pojawiają się, gdy jeden z Upiorów pogrzebał w Skoczku. To chyba dowód, że nie są tacy głupi jak niektórzy uważają.
Technologia w Atlantis.
Napisano 16.12.2004 - |12:00|
Jak to właściwie jest. Skoczek ma własne pole siłowe czy nie? W odcinku 1-12 po raz pierwszy widzimy że jest, ale dopiero po manipulacjach dokonanych przez Wraitha. W odcinku 1-11, gdzie sztorm zagrażał Atalntis, załoga chciała użyć osłon do ochrony miasta. Dlaczego nie można było zrobić tego samego ze Skoczkiem? Podobna sytuacja była w 1-13. Tam Skoczek był zagrożony przez falę uderzeniową. Dlaczego Sheppard ich nie włączył. Może ich nie miał? Za to widzimy je w epizodzie 1-12. Osłony pojawiają się, gdy jeden z Upiorów pogrzebał w Skoczku. To chyba dowód, że nie są tacy głupi jak niektórzy uważają.
Napisano 16.12.2004 - |15:52|
Napisano 16.12.2004 - |23:49|
Niestety nie mam juz mozliwosci obejrzenie tego odc gdyz poszedl do kasacji
Mnie ciekawi fakt jak jest ladowane ZPM
Napisano 17.12.2004 - |11:16|
@cap0ne: co do ZPM, to raczej z ich ładowaniem mógłby być problem, porzeba całkiem nowego. Są one bateryjkami jednorazowego użytku....
->1019<-
Napisano 17.12.2004 - |12:26|
Napisano 17.12.2004 - |15:03|
ekhm...wytwarzać? To jest trochę bardziej skomplikowane niż "jakaś tam" np. elektrownia atomowa. Trochę zbyt zaawansowana technologicznie sprawa........no to skoro nie mozemy naladowac to w koncu moze nauczymy sie je wytwarzac ? na drzewie przeciez nie rosna ;]
->1019<-
Napisano 17.12.2004 - |15:05|
Napisano 17.12.2004 - |18:15|
ZPM. Ciekawe urządzenie. Zdaje się, że pobiera energię z hiperprzestrzenni. W takim razie czy nie powinno to być niekończące się źródło energii?
Napisano 17.12.2004 - |19:05|
Tyle, że zdolność do pobierania tej energii, jak i czas tego poboru mogą być ograniczone budową samego ZPM.ZPM. Ciekawe urządzenie. Zdaje się, że pobiera energię z hiperprzestrzenni. W takim razie czy nie powinno to być niekończące się źródło energii?
Napisano 22.12.2004 - |12:45|
Użytkownik DeeL edytował ten post 22.12.2004 - |12:47|
:: Teoria działania wrot ... ::
:: Na Orion Tokra :: Na moim forum (aktualne)::
Napisano 22.12.2004 - |12:55|
Może z nimi jest jak z bateriami. Jak już Ci się wydaję, że np. w pilociku baterie się wyczerpały - zamieniasz je miejscami (rotujesz) i pilocik działa przez jakiś czas dalej.Co do ZPM, w 1x15 było coś o rotacji ZPM raz na 3333,(3) lat. Dr. Weir miała je zamieniać 2 raz w trakcie swojej hibernacji aby "zaoszczedzic" energie. O co chodziło dokładnie nie zkumałem (za słaby angielski
) Dlatego temat pozostawiam otwarty ...
Użytkownik VeeDee edytował ten post 22.12.2004 - |12:55|
Napisano 22.12.2004 - |13:22|
ZPM może też być „zwykłą” baterią, pradawni znaleźli sposób na uwięzienie energii w jakimś bąblu w podprzestrzeni. Być może podczas działania ZPM część jej jest wykorzystywana do jakiś tam celów a ilość tej energii zależy wyłącznie od czasu jaki moduł jest wykorzystywany. Więc jak przez 3333 lat był wykorzystywany tylko jeden ZPM a przez następne 3333 lata dwa. To mogło się trochę tej energii zaoszczędzić.Tyle, że zdolność do pobierania tej energii, jak i czas tego poboru mogą być ograniczone budową samego ZPM.
Napisano 22.12.2004 - |15:33|
Mi sie wydaje ze to nie bateria. ZPM ciagnie energie z podprzestszeni . Lecz sie przytym (najlepszym slowem chyba bedzie) przepala. W pewnym momencie takiego spalania (jak zarowka) przestaje dzialac. Czyli ma dostep do nieskaczonego zrudla energi ale po pewnym czasie uzywania spala sie(w 100%) cos w sroku i ZPM przestaje dzialac.Tyle, że zdolność do pobierania tej energii, jak i czas tego poboru mogą być ograniczone budową samego ZPM.
Rotacja ZPM spowodowala ze dluzej dzilaly, wydaje mi sie ze to tak jak swiaca 3 zaruwki i przepalaja sie po 2 latach. Albo swieci pierwsza przepala sie po 2 latach, wkrecasz druga swieci 2 lata przepala sie i wkrecasz trzecia swieci 2 lata i sie przepala. Swieca 3 naraz 2 lata ; swieca po koleji 6 lat.
Użytkownik michal_zxc edytował ten post 22.12.2004 - |15:52|
"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam
Napisano 22.12.2004 - |16:08|
Pozdro
Rados
Ps. Jestem nowy więc się grzecznie przywitam
KEL Orion -TokRa:-D
Napisano 24.12.2004 - |09:11|
Ładowanie ZPM nie jest chyba proste , bo gdyby było to Pradawni również by je ładowali i dr Weir nie musiałaby ich przekładać co 3000 lat , by wydłużyć czas zasilania Atlantis (znów odcinek 15).
No ale przynajmniej załoga Atlantis ma adresy planet na których mogą być ZPM.
Napisano 07.01.2005 - |11:40|
A tak swoją drogą , to skoro dr Weir miała dobre kontakty z Pradawnym - Janusem (odcinek 15), to dlaczego nie zapytała go jak zbudować ZPM ?
Wydaje mi sie ze rozdawanie na lewo i prawo takiej wiedzy jak ZPM to troche nie roztropne :) w koncu niewiele wiedzial o Weir :) I tak dziwne ze az tak jej pomogl :)
Wyobrazcie sobie sytuacje ze sg-1 ewakuuje sie z ziemi, nagle pojawia sie jakis ufik, dalszy kuzyn ziemian. I mowi tak sobie skoczylem w czasie, i jestem tutaj:) a wy mu mowicie :) to czuj sie w naszej bazie jak u siebie w domu , a my zmykamy :) wpadniemy za jakis czas jak nie rozwala ziemi, no to narka :)
Malo realny scenariusz :) ale przejsc przeszedl tylko ze w wykonaniu pradawnych :)
:: Teoria działania wrot ... ::
:: Na Orion Tokra :: Na moim forum (aktualne)::
Napisano 08.01.2005 - |17:46|
A co do tego z kąd wzieła sie taka energia w ZPM to raczej obstawial bym na wyssaniu jej z jakieś gwiazdy lub czegoś o wielkim potencjale energetycznym.
Ale raczej to gwiazdy jak wiadomo ZPM który uwolnił by cała swoja energi w jednej chwili niszczy cały układ sloneczny ;]
Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!
Napisano 15.01.2005 - |18:34|
bo czasem w misjach by sie przydala taka zabawka, no i czemu tylko jedna byla, przeciez w tak duzej bazie powinno byc wiecej takich zabawek...
wiem ze duuuuza czesc bazy jest niezbadana no ale tam gdzie byla jedna zabawka powinno byc jeszcze przynajemniej kilka...
Napisano 15.01.2005 - |20:03|
mnie zastanawia co sie stalo z osobistym polem silowym ktore mial na sobie Rodney McKay, bo cos ucichlo po tym jak uratowal baze przed tym czarnym "duchem" (nie pamietam jak ten stworek sie zwal)
bo czasem w misjach by sie przydala taka zabawka, no i czemu tylko jedna byla, przeciez w tak duzej bazie powinno byc wiecej takich zabawek...
wiem ze duuuuza czesc bazy jest niezbadana no ale tam gdzie byla jedna zabawka powinno byc jeszcze przynajemniej kilka...
Kiedy potworek opuszcza Atlantyde bylo powiedziane że wyssał zasilanie z tego prywatnego pola silowego. Dlatego teraz nie ma go w misjach
Zreszta popsuło by całą zabawe
Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!
Napisano 15.01.2005 - |20:03|
thor - byles szybszy
Użytkownik Nom edytował ten post 15.01.2005 - |20:04|
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »