Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nochnoy Dozor / Night Watch: Nochnoi Dozor (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.10.2004 - |14:56|

Właśnie znalazłem informacje o filmie Nochnoi Dozor (Nocna straż) , nakręconym na podstawie powieści Siergieja Łukjanienki o tym samym tytule .
Jedyne znane mi nazwisko , to sam Łukjanienko , który napisał też i scenariusz do filmu , prawdopodobnie niezłego , ponieważ kilka firm z Hollywoodu zdążyło się już pobić o prawa do nakręcenia prequelu. Data wydania w Polsce jest nieznana .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 11.10.2004 - |15:43|

Oglądałem, moim zdaniem niezły film, fajne efekty specjalne no i super historia. Moja ocena 8/10 ze względu na zakończenie. Poszperałem trochę po necie i dowiedziałem się, że ma być druga i trzecia część, Nochnoi Dozor 2 (aka Dnevnoj Dozor) [2005] i Nochnoj Dozor 3 (aka Sumerechnij Dozor) [2006].
Link do oficjalnej strony TU.
  • 0
Zawsze po grudzie

#3 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 11.10.2004 - |17:22|

Jedyne znane mi nazwisko , to sam Łukjanienko , który napisał też i scenariusz do filmu , prawdopodobnie niezłego , ponieważ kilka firm z Hollywoodu zdążyło się już pobić o prawa do nakręcenia prequelu. Data wydania w Polsce jest nieznana .

Czy przypadkiem nie chodzi o ten amerykański prequel :]

http://film.onet.pl/7037,film.html
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#4 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 11.10.2004 - |17:30|

Czy przypadkiem nie chodzi o ten amerykański prequel

Nie, to jest całkiem inny film. Nightwatch (1997). Na filmweb jest pod tytułem Nocna zmiana.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 11.10.2004 - |17:31|

• 0
VeeDee

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.10.2004 - |17:33|

Czy przypadkiem nie chodzi o ten amerykański prequel

Nie , z dwóch powodów .
Po pierwsze , dopiero są wykupione prawa do zrobienia ( sam film jest tegoroczny) .
Po drugie , przy opisie tego filmu co dałeś do niego link jest że to komedia , a Nocna straż to Urban SF .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 12.10.2004 - |10:38|

Właśnie skończyłem oglądać. Z jednej strony niezłe efekty specjalne i ciekawy pomysł, a z drugiej:
ta sceneria współczesnej Rosji, ten ich język i chaotyczna akcja. W Rosji jest to pewnie jeden z pierwszych tego typu filmów, w dodatku ekranizacja znanej książki. Z tego powodu chyba ten przesadzony zachwyt. Ja powiem tak: z gatunku fantastyki widziałem dziesiątki dużo lepszych filmów.
Można oglądnąć jako swego rodzaju ciekawostkę ale kto tego nie zrobi nic nie straci. :mellow:
  • 0
Nihil obstat

Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.

#7 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.10.2004 - |19:22|

Film ogląda się dosyć dobrze . Jest ciekawy , wciągający i zrobiony z pomysłem (podobnie jak książki Łukanienki ) . Ciekawe czy zrobią cześć druga , bo druga książka istnieje i nosi tytuł "Dzienna Straż " .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 Stalkaor

Stalkaor

Szeregowy

• VIP
  • 6 postów

Napisano 11.02.2005 - |15:18|

...Można oglądnąć jako swego rodzaju ciekawostkę ale kto tego nie zrobi nic nie straci. :mellow:

View Post

moim zdaniem film warto zobaczyć i to nie tylko jako ciekawostkę. film to chyba druga (prosze skorygować jeśli się pomyliłem) pozycja rosyjska w kanonie SF po Solaris, która jest godna polecenia.
  • 0

#9 bulasty666

bulasty666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów
  • MiastoSłupsk

Napisano 14.02.2005 - |13:02|

film to chyba druga (prosze skorygować jeśli się pomyliłem) pozycja rosyjska w kanonie SF po Solaris, która jest godna polecenia.

Nie należy zapominać o genialnym "Stalkerze", na motywach którego zresztą wychodzi gra fpp pod tym samym tytułem. Całkiem niedawno film można było zobaczyć w Ale Kino.
A sama "Nocna Straż"... No cóż, film robi wrażenie przede wszystkim dlatego, że jest produkcji rosyjskiej. Jednak mi zachwyt minął po przejrzeniu listy płac, bo okazuje się, że zarówno efekty, jak i kolorystyka filmu zostały zrobione w USA. Tak więc rosyjska jest tylko fabuła, którą można było opowiedzieć na pewno lepiej, no i aktorzy (tutaj nic nie skomentuję bo się nie znam).
  • 0

#10 lord pinek

lord pinek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 18.02.2005 - |12:48|

Dla mnie Nocna Straż to jeden z lepszych filmów jakie widziałem w 2004r. Nie wiem czy to dobre słowo na określenie filmu ale dla mnie był on bardzo słowiański : ))
Moja ocena to 9/10
  • 0

#11 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 09.05.2005 - |04:08|

Bardzo dobry film, doskonale oddaje klimat ksiązki (choć tak naprawdę to 1/3 książki). Drażni mnie tylko tytuł - powinno być NOCNY PATROL! "Nocna straż" jest tytułem mocno mylącym (ludzie mający pojęcie o malarstwie wiedzą co mam na myśli, grrrr). Nawiązania (leciutko kpiarskie) do Matrixa były wręcz smakowite (vide Nokia 7650 :)). Bardzo się cieszę, że będzie ciąg dalszy.
  • 0

#12 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 05.06.2005 - |23:25|

Po naszemu można by jeszcze "Nocny Dozór" ;). A Z malarstwa to raczej Nocny Ront...

Ten niezły film rosyjski ma wejść na ekrany kin polskich koło 2 wrzesnia. Zakrawa to na lekką parodię - głupie filmy mamy od razu a dobre tak późno. Zresztą ten film moim zdaniem lepiej oglada się w domu.

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#13 Raven

Raven

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.07.2005 - |14:11|

To jest bardzo dobry film. Niemniej jednak widza mało cierpliwego i przyzwyczajonego do nachalnego tłumaczenia o co w filmie chodzi (jak w kinie amerykańskim) może zniechęcić. To film raczej dla osób z uwagą śledzących akcję i fabułę. Wilelu rzeczy trzeba się samemu domyśleć (jak na przykład kto jest dziewicą bizantyjską i że w ogóle ona występuje we współczenej Moskwie - takich przykładów jest wiele). Jeżeli na te sprawy sie nie wpadnie to film jest tylko jakimś niezrozumiałym bełkotem z ciekawymi efektami specjalnymi.

Z niecierpliwością czekam na następne części (również na wersję amerykańską, już sobie wyobrażam jak odmóżdżą ten film :( ).

Użytkownik Raven edytował ten post 25.07.2005 - |14:12|

• 0

#14 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 16.10.2005 - |13:47|

Straż Nocna weszłą na ekrany kin. Teraz wyżywają się na niej krytycy. Zapewne większość z nich nie pamięta już czasów komuny, więc nie mogą pojąć tła filmu (Moskwa). Ja pamiętam te nonsensy i ruskie filmy więc mnie to śmieszy.
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#15 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 17.10.2005 - |06:52|

Całkiem fajny film.
Troche z Blade'a, troche z Matrixa, troche z Lord of the Rings. Owszem. - Ale i sporo calkiem rosyjskiego kina, ktorego od lat mi brakuje na polskim rynku. No i rosyjski swiat, ktory juz zupelnie z durnych powodow jest w rusofibicznie stymulowanej medialnie Polsce nieobecny wylaczajac wojne w Czeczenii i parady na Placu Czerwonym. A jest troche rosyjskich 'smaczkow' jak np fragment koncertu disco "Brylant" i Zanny Friske, ktora nawet dostala mala role; latajace (rzecz jasna z problemami) samoloty Aeoroflotu, czy tez szarzyzna rosyjskich mieszkan, ktore sie od czasow Chruszczowa nie za bardzo zmienily :/ No i morze wodki lejacej sie tak samo w Rosji jak i w Polsce. Tyle ze tam bez obludy jest po prostu czescia krajobrazu. Nawet w filmach z pogranicza SF.

Pomysl na film rownowagi miedzy Dobrem a Zlem nie jest nowy, widzielismy cos w ten desen chociazby w filmie pt Constantine. Jednak fakt, ze film zrobili w Rosji Rosjanie powoduje ze zupelnie inaczej sie ten film oglada. I - staje sie on po prostu interesujacy. Trywializujac, to troche tak jak z obiadem: mozna cale zycie jesc hamburgery popijajac fantą. Ale mozna wybrac sie do Moskwy i na objad zjesc pielmienie popijajac kwasem chlebowym.
Dla komfortu psychicznego polecam film, aby chociazby zobaczyc, ze ten sam temat mozna zrobic na rozne sposoby i Rosjanie tez potrafia. Jesli - dopowiem zlosliwie jednak - materialy do filmu obrabia sie nie w studio Mosfilmu, a w Los Angeles, miescie dosc odleglym od Federacji Rosyjskiej.

A jesli juz koniecznie musialbym sie czegos w filmie uczepic, to tych matrixowych efektow. Film by nic nie stracil, gdyby ich zabraklo.

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 17.10.2005 - |23:10|

• 0
Dołączona grafika

#16 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.10.2005 - |17:40|

Nędza jakiej swiat nie widział.
Mało mnie obchodzi że zrobili to Rosjanie, nie będe dla nich obnizał wymagań.
Tu nawet nie ma co porównywać z Matrix, a nawet Blade który arcydziełem nie jest.

Zresztą ostatnio wiele filmów jest wprost niewyobrażalnie NUDNYCH z akcją która się ciągnie jak flaki z olejem.

Zgromadzenie, Głosy - tragedia. Tylko sobie palnąć w łeb.

A przecież da się to zrobić dobrze np Częstotliwość.

Za to seriale wspinają się na wyżyny możliwości np BSG, Prison Break, Over There, Rome, Medium itd

Użytkownik Quendi edytował ten post 25.10.2005 - |17:45|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#17 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 30.10.2005 - |14:57|

Nędza jakiej swiat nie widział.

Moglbys rozwinac mysl? Dlaczego dno, tragedia, nedza itd? Ciekaw jestem bo mnie sie film dla odmiany podobal...

ps.
A przy okazji (tak offtopicowo troszke) ciekaw jestem na podstawie czego ustala sie wiek, od ktorego film jest dozwolony. Odnosze wrazenie ze jest to czyjes widzimisie.
Bo:
W Irlandii "NW" jest od 18 lat. Rzut beretem w Anglii juz od 15 lat. W Holandii od 16 lat, w Polsce od 15.
To w Polsce sa doroslejsi maloletni niz w Irlandii czy tez w Irlandii maloletni sa bardziej infantylni niz np w Polsce? :look:
  • 0
Dołączona grafika

#18 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 07.11.2005 - |07:39|

Wielką i główną wadą tego filmu jest to że rosjanie nie mogli się zdecydować co kręcą.
Czy filozoficzny czy efekciarski-film akcji.
Niestety dla nich postawili na to drugie, a efekt można było zobaczyć.

I jest to TRAGEDIA.

Natomiast aby było to kino filozoficzne potrzeba ŚWIETNEGO SCENARIUSZA i ŚWIETNYCH AKTORÓW oraz KLIMATU.
Niestety jedyny element który tu był to klimat i z winy autorów klimat PIJACKICH LUMPÓW.

P.S. Oglądałem ostatnio rosyjski film, który postawił na FILOZOFICZNOŚĆ.
Kukułka - film z 3 głównymi postaciami, dziejący się w Finlandii 1945 koniec wojny. Żołnierz rosyjski 45 lat, fiński 25 lat i laponka 20 lat. I mimo że był nudnawy, zwłaszcza początek to miał bardzo fajny motyw, każda z postaci gadała w swoim języku i nie rozumiała pozostasłych.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#19 areo

areo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 19.11.2005 - |21:13|

Na ten film szkoda i czasu i pieniędzy :hyhy:

No chyba że ktoś jest baaardzo zdesperowanym amatorem produkcji filmowych ze wschodu..........(dawne CCCP)

Dno i kompletna klapa jakiego dawno nie widziałem.........Jedynie zwiastuny są na tyle dobrze zrobione że mogą zachęcić do obejrzenia tej tandety.... mi się udało wytrzymać do połowy tego "FILMU" choć na takie "COŚ" powinni wymyślić oddzielną nazwę.... :hyhy:
  • 0

#20 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 22.11.2005 - |02:10|

Widziałem ten film i muszę powiedzieć że jeśli to miała być odpowiedz na Matrixsa to jeszcze wiele wody w Wołdze upłynie nim Ruski nakręcą jaką kolwiek odpowiedź :) . Film miał plusy był prawie światowy co do zdjęć i efektów, scenariusz się kleił ale bez niepotrzebnego rozbudowania fabuły. Miał i sporo minusów aktorstwo od razu mówiło jesteśmy filmem z bloku wschodniego, historyjka jest standartowa jak Wiedzmin czyli dwa światy, mieszaniec zbawcą itd. Ogólnie kino klasy B jak by to napisali w programie tv Gazety Wyb... "DLA KONESERÓW". To jest moje zdanie. Fabułę miał bardziej rozbudowaną Blade, zresztą aktorstwo i efekty też były o niebo lepsze.
Pozdrawiam
  • 0
[url=http://www.stargatewars.com/recruit.php?uniqid=zv1160731286[/url]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych