Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spoiler Zone

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
219 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 04.10.2009 - |21:43|

Ot, żebyście spokojnie mogli się wygadać ;)
  • 0

->1019<-

#2 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 06.10.2009 - |16:24|

Dla tych którzy obawiają się że w SGU nie będzie obcych miła niespodzianka. Niestety znająć życie obcy będą mówić po angielsku :D

Rhona Mitra w SGU

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.10.2009 - |18:34|
poprawka linka

• 0
don't try

#3 Blah

Blah

Plutonowy

• Użytkownik
  • 372 postów

Napisano 06.10.2009 - |17:10|

Lucian Alliance? WTF? Co oni tam niby beda robic?O.o
  • 0

#4 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 06.10.2009 - |17:56|

dobre pytanie. ale to nie jest dla mnie żaden wróg
  • 0

#5 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 06.10.2009 - |19:00|

No cóż moje daleko idące przypuszczenie to że ta pani już jest na statku i się ujawni kiedy będzie odpowiedni moment. W końcu na początku Lucianie nie atakowali Icarusa ot tak dla sportu. Ewidentnie mieli w tym jakiś cel. Ale fakt faktem miałem nadzieję na coś nowego a nie przeciąganie wątków z innych serii. Poza tym Przymierze Lucian to banda wieśniaków przemycających sadzonki, nie mam pojęcia jak zrobił się z nich taki poważny przeciwnik. To najbardziej żałośni bad guy's we wszechświecie jak do tej pory.
  • 0
don't try

#6 Naamah

Naamah

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 07.10.2009 - |16:11|

For cryin' out loud... Lucian Alliance? :blink: Że niby banda zebranych gdzie i skąd popadnie wyrzutków miałaby się okazać tak błyskotliwa i przebiegła, żeby przeniknąć zabezpieczenia bazy? Mogły one być słabe - ok, uznajmy, że w końcu Goa'uld wytrzebieni, Ori nie istnieją, więc SGC i IOA mogli dojść do wniosku, że nie ma sensu aż tak ścisłej kontroli w Icarusie. Uznajmy, że owa niewiasta mogła pilotować tego glidera, który się roztrzaskał, jakimś - baaardzo wielkim - cudem przeżyć i uciec przez wrota na Destiny - ale to jest niezwykle wielkie i naciągane "a może". A innej opcji nie widzę, no nawet gdyby Lucians - i kolejne wielkie "a może" - sprzymierzyli się z jakąś fantastycznie zaawansowaną rasą z Drogi Mlecznej, której jeszcze nie znamy, to nie byliby w stanie dostać się na Destiny, żeby zacząć im uprzykrzać życie.

Lucian Alliance, blah <_< Nigdy ich nie lubiłam...
  • 0
Jeżeli zapalimy świecę, pojawi się cień. Im bardziej przybliżamy się do światła, tym większy staje się cień za nami.

#7 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 11.10.2009 - |10:03|

Stargate Universe 1x04 Darkness Promo ==> lub

Użytkownik morman edytował ten post 11.10.2009 - |10:04|

• 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#8 baju

baju

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 15.10.2009 - |20:35|

Lucians na pewno nie mają nic wspólnego z Destiny. Nie ma pojęcia skąd wzięła się ta teoria. Oni nie mają pojęcia o istnieniu tego statku.
A po za tym nie ma takiego statku, by dostał się z Drogi Mlecznej na Destiny w miarę sensownym czasie. Co do kapsuły, to jest wiele możliwości. Jedno to takie, że to "pamiątka" pozostawiona przez jakąś inną rasę, która miała za zadanie skanowac statek i po wykryciu życia odczepiła się i leci na planetę jej konstruktorów razem z informacjami.
A co do ataku na bazę. To prawdopodobnie byli oni(Lucians). Dlaczego??
A dlaczego SG1 zniszczyła ich zapasy kukurydzy? By im zaszkodzić, zajść za skórę itp.
Pewnie to samo chcieli zrobić oni. Dostali informacje o jakiś tajnych badaniach prowadzonych przez Ziemian.
A przecież są z nimi w stanie wojny, więc naturalne, że chcieli im pokrzyżować plany.

Co do promo 1x04. Nie ujawnia zbyt dużo, mam nadzieje, że będzie dobrze. Na razie serial trzyma poziom
Boże, dlaczego skasowali SG1???

Użytkownik baju edytował ten post 15.10.2009 - |20:36|

• 0

#9 infango

infango

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 96 postów
  • MiastoStrzegom

Napisano 21.10.2009 - |19:57|

Głównym spojlerem było to że statek automatycznie zatrzymuje się tam gdzie jest coś czego mu brakuje, bo skoro to autonomiczna jednostka to przez te X lat musiała sobie sama radzić z zaopatrzeniem np. energia. Więc trochę zrypało to odcinek 4 i 5 bo niby jest problem z zasilaniem ale statek staje i mamy parę planet i słońce więc potencjalne źródła energii nasuwają się same albo w jakiś sposób wykorzystają wodór ze słoneczka lub samo słoneczko ( tu zerzną z Farscape pierwszy lub drugi odcinek ) lub na planecie będzie którejś będzie coś ( zpm lub .... ). I trochę dziwne że nie zabrali z sobą jednego generatora na Naquida lub Naquadrie.
  • 0

#10 Pavlus

Pavlus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.10.2009 - |22:17|

Zdaje mi się że zpm odpada bo chyba destiny jest starszą technologią (poprawcie jeśli się mylę)a poza tym niby skąd miało się tam wziąć?? No chyba że statki budujące wrota miały w programie zapisane pod hasłem "przygotować planety do kolonizacji" umieszczenie w pełni zaopatrzonych baz. Osobiście stawiam na słońce :)

I trochę dziwne że nie zabrali z sobą jednego generatora na Naquida lub Naquadrie.

To też mnie dziwi bo ok nawet jeśli cała baza sypie Ci się na głowę a planeta ma zaraz wybuchnąć, to nawet w pośpiechu któreś z nich powinno wpaść na pomysł żeby zabrać przynajmniej jeden generator bo wiadomo energii nigdy za wiele. No chyba że każdy pomyślał że ktoś inny poszedł po generatory B)
  • 0

#11 mikiones

mikiones

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 22.10.2009 - |01:12|

fakty:

1. Doktorek w 1 odcinku mowil ze "powiedzial statkowi ze maja problemy z systemem podtrzymania zycia" co w tym zdaniu
dziwnego? DOKTOR POWIEDZIAL STATKOWI ? moglo byc na odczep sie ale jak dla mnie to wskazuje ze mamy doczynienia z
"Swiadomym siebie" statkiem, Wienc zakladam ze statek byl swiadomy problemow z zasilaniem, stad blokada dostepu do
glownego systemu. co za tym idzie czemu nie skozystal z mozliwosci podladowania bateri w tamtym ukladzie ?
wniosek oczywisty - to nie sama energie sloneczna chodzi

2. tego co kojarze ta koeranka powiedziala ze gwiazda w ukladzie jest dziwna , gdzies pomiedzy slinotokiem o trzesieniu
ziemi a jej stopami.
darknes:{46593}{46672}A skoro g³ówn¹ gwiazd¹|jest czerwony karze³,
[sory nie mam polskich czcionek].
O dlatego tu jestesmy, Pewinie karzelek urosnie ... to juz daje wystarczajaco nie przewidywalnych zakonczen odcinka

Reasumujac:
Dotejpowy nic sie nie dzialo bez przyczyny na Statku [pomijajac ufo ale nie teraz o tym].
Jesli Pradawani wyslali statek w bezzalogowa podroz to nie mogl przewidziec wszystkiego , Wienc zaopatrzyli ja w samouczaca inteligentna jednostke, co ma wiencej korzysci, np przy prowadzeniu badan nad swiatami
Statek Prowadzil do tej pory gapowiczow za reke, dajac im to co potrzebuja co jest nie dokonca zrozumiale dla samej zalogi przed tym jak staje sie oczywiste
czerwony kazel = czerwony olbrzym ? nie ma wjscia to wkoncu GW

To tyle narazie z pomyslow.Co o tym sadzicie:]

BTW. Jak powstaje Naquida? kiedys bylo o tym w SG1

Użytkownik mikiones edytował ten post 22.10.2009 - |01:42|

• -1

#12 Pavlus

Pavlus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.10.2009 - |22:18|

2. tego co kojarze ta koeranka powiedziala ze gwiazda w ukladzie jest dziwna , gdzies pomiedzy slinotokiem o trzesieniu
ziemi a jej stopami.
darknes:{46593}{46672}A skoro g³ówn¹ gwiazd¹|jest czerwony karze³,
[sory nie mam polskich czcionek].
O dlatego tu jestesmy, Pewinie karzelek urosnie ... to juz daje wystarczajaco nie przewidywalnych zakonczen odcinka

Chyba trochę nie uważałeś :) Powiedziała, że gwiazdą w systemie jest czerwony karzeł i związku z tym planety muszą znajdować się blisko niej by nie odlecieć przez co tylko z jednej półkuli widać słońce i najprawdopodobniej będzie dochodzić do częstych trzęsień ziemi. Jedyna co uznała za dziwne( choć nie użyła tego słowa) to fakt że szanse trafienia w układ z planetami nadającymi się do zamieszkania i gazowym olbrzymem do osłony przed kometami itp. jest cytuję "astronomicznie niskie".
Nie jestem dobry z fizyki i astronomii ale chyba gwiazdy nie mogą tak po prostu "urosnąć" ;)

Dotejpowy nic sie nie dzialo bez przyczyny na Statku [pomijajac ufo ale nie teraz o tym].
Jesli Pradawani wyslali statek w bezzalogowa podroz to nie mogl przewidziec wszystkiego , Wienc zaopatrzyli ja w samouczaca inteligentna jednostke, co ma wiencej korzysci, np przy prowadzeniu badan nad swiatami
Statek Prowadzil do tej pory gapowiczow za reke, dajac im to co potrzebuja co jest nie dokonca zrozumiale dla samej zalogi przed tym jak staje sie oczywiste

Destiny nie jest statkiem bezzałogowym, świadczą o tym m.in system podtrzymywania życia, mniejsze statki badawcze, kino obsługiwane "pilotem", siedzenia itp. Ale że większość czasu pokonywał przestrzenie między galaktykami więc pradawni mieli wchodzić na pokład kiedy statek przybywał do nowej galaktyki. Tyle że nie da się zaprogramować statku na każdą możliwość więc obdarzyli destiny sztuczną inteligencją, takie jest przynajmniej moje zdanie B)

BTW. Jak powstaje Naquida? kiedys bylo o tym w SG1

Jeśli chodzi Ci o naquadah to w gwiezdnych wrotach jest to naturalny minerał jak złoto czy ropa. Naquadria z kolei to przemieniony naquadah o tym jak to sie dzieje to jest to wyjaśnione ww odcinku bodajże Fallout ale jak proces się odbywa to już nie pamiętam :P :)

Użytkownik Pavlus edytował ten post 22.10.2009 - |22:21|

• 0

#13 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 24.10.2009 - |09:26|

A są może jakieś wieśći na temat głównego wroga ? wie ktoś coś na ten temat ?
  • 0

#14 rafal_kr

rafal_kr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 24.10.2009 - |13:04|

ad1. W samym spoilerze (o ile dobrze zrozumiałem) , statek naładował się ledwie do 40%, przypuszczalnie albo jakieś przetwornice nie działają w pełni, albo jest inne paliwo w co wątpię, raczej po prostu ta gwiazdka była za słaba żeby naładować odpowiednio statek, lub akumulatory już są zużyte. Hmm ciekawe co to takiego będzie.
Jedno mnie zastanawia, kiedy dokładnie destiny powstało, na pokładzie ma tak samo zaawansowane wrota jak na Atlantis(kusi mnie stwierdzenie nowsze) więc może zaraz po atlantydzie, a może przed, ale tu kolejne pytanie, nawet jeśli to statek tylko Badawczy czemu tak znacząco się różni od całej floty. Na pewno ktoś był na Destiny, bo jakim cudem "inteligentny" statek miał zużyte moduły podtrzymywania życia, po jakiego diabła by mu to było, chyba że na statku wciąż ktoś jest :)?
A tak ogólnie myślę że będzie dobrze zakręcony serial
  • 0

#15 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.10.2009 - |09:44|

W samym spoilerze (o ile dobrze zrozumiałem) , statek naładował się ledwie do 40%, przypuszczalnie albo jakieś przetwornice nie działają w pełni,

Zobaczymy wyjaśnienie za tydzień ale może 60% energii statek zatrzymuje dla siebie ?
A tylko 40% możemy jako tako zarządzać?

raczej po prostu ta gwiazdka była za słaba żeby naładować odpowiednio statek

No nie przeginaj :)
"Gwiazdka za słaba" żeby naładować takie chucherko, taką drobinkę, taki pyłek jaką jest Destiny ?

Użytkownik psjodko edytował ten post 26.10.2009 - |09:45|

::. GRUPA TARDIS .::

#16 hasselblad

hasselblad

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 10.11.2009 - |00:07|

Pewnie nie chodzi o tyle że gwiazda za słaba co raczej że może nie posiadać odpowiednich składników do naładowania Destiny (cząstki wysokoenergetyczne czy co tam ten statek zbiera z tej gwiazdy).

A co do wroga to jednak Przymierze Lucjan wydaje się najbardziej sensownym przeciwnikiem. To jednak byli generałowie Goauldów , różni wataszkowie a nie tylko zwykli przemytnicy.
W schedzie po Goauldach pozostała im cała technologia , wiedza spore terytoria i taka sama chęć władzy.
Jednak kupy tu się nie trzyma atak na Ikarusa jeszcze przed otwarciem wrót na Destiny. Jeśli mieli szpiega w bazie to bardziej logiczne byłoby zaczekać albo próbować przejąć bazę nienaruszoną. A tu jednak chcieli zniszczyć bazę za wszelką cenę, Hataki wychodzą z podprzestrzeni i od razu zmasowany ostrzał. Motyw ze szpiegiem na Ikarusie/Destiny jest zaskakujący.
Chyba że..
Lucjanie wiedzieli wcześniej o Destiny/prowadzili własne działania by się na statek dostać a Ziemskie badania były tu konkurencją. Na ile taki scenariusz jest możliwy ?
  • 0

#17 egze

egze

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 11.11.2009 - |01:39|

Moim zdaniem cała heca z tym, że urwali się z akcją na taki dystans jest po to, aby oderwać się od bezpośredniej ingerencji wszelkich sojuszy, wrogów, nacji znanych do tej pory w świecie SG. Jedyną możliwością ingerencji zewnętrznych sił jest infiltracja poprzez szpiegów na pokładzie Destiny. Żaden statek, który do tej pory pojawił się w SG nie jest w stanie dotrzeć tak daleko i to, moim zdaniem, jest podstawowym założeniem SGU. Serial stracił przez to trochę rozmachu, ale zyskał nową formułę, która jest przyjemną odmianą od nurtu zdążającego w kierunku Gwiezdnych Wojen jaki nabierał tempa już w końcówce SG-1.
  • 0

#18 Madman07

Madman07

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 19.11.2009 - |20:27|

Żaden statek, który do tej pory pojawił się w SG nie jest w stanie dotrzeć tak daleko i to, moim zdaniem, jest podstawowym założeniem SGU.

Wg mnie są statki, które są w stanie dotrzeć do Destiny, ale nie ma to sensu z praktycznego i fabularnego punktu widzenia. Wg mapy pokazanej w pilocie, obecnie Destiny powinno znajdować się ok 20. razy dalej od naszej galaktyki, niż Pegaz jest (to tak na oko, było powiedziane w którym momencie Destiny minęło Pegaza). Czyli powinny tam dotrzeć:

- Atlantyda; sensowne wydaje się tu użycie Wormhole drive,
- statki Asgardu i Pradawnych,
- klasa BC-304; wg info dotarcie do Atlantydy z pełnym ZPM zajęła 4 dni, co daje ok 80 dni na dotarcie do Destiny,

Oczywiście pomijam kwestie zapotrzebowania statków na energię (gdzie odpada ładowanie się w gwiazdach, np Dedal, w 5 sezonie Atlantisa pokazano, że nie ma szans na podładowanie się w słońcu) i zużycie napędów. Czyli teoretycznie jest to mozliwe. Praktycznie, to ja bym użył wrót zasilonych czarną dziurą :)
  • 0

#19 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 05.03.2010 - |13:08|

Tararara-mamy trailer drugiej połowy sezonu-ostrzegam-IMO mocne spoilery.

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#20 black_spider

black_spider

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 05.03.2010 - |13:53|

zapowiada sie ciekawie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych