Odczucia po Babylon 5
Napisano 15.09.2004 - |18:59|
Napisano 15.09.2004 - |19:30|
Na powodzenie Babylon 5 złożyło się kilka czynników , po pierwsze - niesamowita historia , fantastyczna , ale realna , po drugie - sposób reżyserii ,efekty specjalne , podejście ekipy do serialu ,
po trzecie - dobór aktorów i ich niesamowite wczucie w rolę , no i po czwarte - to że wytwórnai się nie mieszała do tego co ma być .
Odczucia - szkoda że jest tylko 5 sezonów , co prawda JMS planował inne produkcje z tego uniwersum , ale sami wiemy jak to się zakończyło.
Nie tylko ty wyłeś .Aż wstyd się przyznać, a co mi tam. Na ostatnich odcinkach (5x21 i 5x22) wyłem jak głupi.
Ja zgodnie z tym jak oddałem głos w ankiecie , twierdze że B5 jest lepszy niż SG1 . A Ty jak głosowałeś ?B5 to najlepszy serial SF jaki widziałem.
Napisano 15.09.2004 - |19:43|
Napisano 15.09.2004 - |20:08|
Zgadzam się z tym w stu procentach. Babylon 5 to mój najukochańszy , najlepszy serial SF.B5 to najlepszy serial SF jaki widziałem. Ciekawy jestem waszych opinii.
Mało tego uważam że to wspaniałe uniwersum , ten porywający mnie tajemniczy świat jest lepszy niż znakomita większość światów wykreowanych w filmach kinowych ( a tego nie mogę powiedzieć o żadnym innym serialu).
Postacie stworzone przez poszczególnych aktorów poprostu można uwielbiać.
Babylon 5 jest naprawdę bezkonkurencyjny. :clap:
Oglądnąłem wszystkie odcinki i filmy z tej serii ( za wyjątkiem filmu The River of Souls, nie znam niestety angielskiego i czekam na te ostatnie z tej wspaniałej serii napisy )
Polecam Babylon 5 każdemu kto jeszcze nie widział (Serial oceniajcie po zobaczeniu całości , nie po jednym czy kilku odcinkach )
Użytkownik adalo edytował ten post 15.09.2004 - |20:09|
Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.
Napisano 15.09.2004 - |20:12|
witaj w klubie....Aż wstyd się przyznać, a co mi tam. Na ostatnich odcinkach (5x21 i 5x22) wyłem jak głupi. Szczególnie jak Sheridan opuszczał B5, póĽniej na sam koniec 5x22. Jeszcze na żadnym serialu nie płakałem.
B5 to najlepszy serial SF jaki widziałem
.... witaj w klubie ...
B5 nie ma sobie rownych, zreszta juz wszystko tu na forum juz napisalem o odczuciach o tym serialu
Babylon 5 jest wspanialy !!!
Napisano 15.09.2004 - |21:05|
Niemniej jednak B5 jest u mnie na drugim miejscu po ST:TOS a przed pozostalymi trekami - TNG, DS9 i VOY. Ja akurat nie wylem na B5 , ale to pewnie dlatego, ze bylem za mlody i za glupi jak pierwszy raz widzialem ten serial i wtedy bardziej zwracalem uwage na Cienie i to jak kroja wszystkich dookola niz na reszte serialu. Teraz robie sobie powtorke i przyznaje bez bicia, ze czasami lezka sie w oku kreci. A jak Deleen sie usmiechnie... ech, gdzie te kobiety...
Jak nie ogladales River of Souls... coz, gorszy od In the Begining, lepszy od Call to Arms i Thirdspace.
JMS robil inny serial, ale w przyciwienstwie do B5 wytwornia zaczela sie wtracac i nic z tego nie wyszlo. Co prawda podobno planuje jakis film (i moze serial do tego), ale to na razie tylko plotki. Ja zacieram tylko rece na mysl, ze proponowano JMS pisanie scenariuszy do Treka i mimo iz odmowil (mial tylko pomagac BBekom) to podobno szykuje scenariusz do nastepnego Treka. Oby cos z tego wyszlo
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!
Napisano 15.09.2004 - |21:39|
to ja powiem inaczej - "Witam w klanie uzaleznionych od B5" :clap: :clap: :clap:
co prawda az tak nie przezylem B5 ale po zakonczeniu ogladania chodzilem z tydzien przybity a to chyba z powodu ze jako ostatni odcinek ogladalem nie 5x22 a 4x22 i to po obejrzeniu Crusade (bo akurat wtedy znajomi przywiezli mi kasety z USrA a 4x22 dostalem od kumpla bo mi sie nie nagral jak go emitowali).
I dlatego po wlasnej autopsji preferuje troche inna kolejnosc ogladania :hyhy: tego Universum !!!
I powiem cos jeszcze ze ten serial zmusil mnie do przemyslenia wieu spraw nad ktorymi do tej pory wogole sie nie zastanawialem.
Żelazny
PS: A jesli jestescie pod jego wrazeniem to zapraszam na adres w sygnaturce (moze wniesiecie jakies nowe pomysly lub uwagi)
Napisano 16.09.2004 - |01:34|
Jak dlamnie wyjatkowy serial z genialna fabula i wspaniala gra aktorska a pozatym jest to cale uniwersum a nie tylko jeden serial
Dlugo sie zastanawialem co lepsze Farscape czy Babylon5 ale jednak B5 wygral z farkiem glownie z powodu z fabuly i jak dlamnie takze duzej ilosci polityki ktora sie zawsze interesowalem i naprawde zaluje ze sie swiat Babylona juz zostal zakonczony
Jest najwspanialsze uniwersum z jakim sie spotkalem a JMS jest chyba geniuszem zeby cos takiego wymyslec i stworzyc mam nadzieje ze zostanie kiedys reaktywowane
P.S Bede musial znowu B5 obejrzec poniewaz tylko raz je widzialem
Użytkownik Sfinks edytował ten post 17.09.2004 - |22:33|
Napisano 16.09.2004 - |02:53|
Blood is the truth...
Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl
Napisano 16.09.2004 - |19:58|
To prawda, że na finał B5 jedna paczka chusteczek to mało... ja miałem dwie... a chłop ze mnie nie wąski bo jak ostatni raz sie ważyłem to waga zepsuła sie na 120 kg.... a wyglądem to nadaje sie na zjazd towarzystwa z Pruszkowa bardziej niż na konwent Trekerów ( może troszkę przesadzam ... troszke )
Gdyby jeszcze ten serial wpasować w uniwersum Treka to już byłby ideał, którego długo nic by przebiło. Chociaż zapewne po wpasowaniu w Treka należałoby zmienic 50% fabuły i nie byłby już to ten sam serial. Do czego zmierzam, jeżeli twórca B5 będzie autorem nowego serialu ze świata StarTrek to można niemal w ciemno założyć, że będzie to produkcja epokowa, która wyznaczy nową erę w świecie Sci-fi. Mam też cichą nadzieje, że akcja tego serialu będzie miała miejsce po Voyagerze i Nemesis...
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...
SKLEP - TAURISHOP
Napisano 17.09.2004 - |01:23|
Nie wiem jakim cudem, ale B5 posiadal w swojej ekipie jednych z najciekawszych aktorow. Zwlaszcza Mira Furlan zdobyla moje serce swa gra aktorska, po prostu wspaniale oglada sie jej kreacje w tym serialu na ekranie i spokojnie moge powiedziec, ze sposrod wszystkich aktorow z seriali sci-fi, jakie widzialem - jest ona moja ulubiona aktorka, a zaraz po niej plasuje sie Avery Brooks /ktorego genialna wprost gre widac zwlaszcza w odcinku 'In The Pale Moonlight' w momencie narracji zdarzen z tego odcinka/.
Wracajc do B5... gdyby go polaczyc z Trekiem, wyszla by kupa. B5 jest osadzony w innym, orignalnym i niepowtarzalnym universum, ktore jest bardzo, bardzo ciekawe i w wiekszosci miejsc przebija treka.
Do tego fabula i geniusz JMS /ukazujacy sie m.in. w odcinkach, ktore bardzo mocno oddzialywuja na wydarzenia z przyszlych sezonow/ po prostu sprawily, iz serial jest HITem, niepowtarzalnaperelka w morzu zwanym 'sci-fi'.
Co do nastepnych produkcji JMS.. Mysle, ze nie maja one szansy na powtorzenie sukcesu oraz wywolania takich emocji, jak Babylon 5. Nie bedzie juz drugiego tak wysmeinitego serialu. Mimo to, oczekuje na wyniki prac JMS nad nowymi produkcjami tak, jak wyczekuje nowych produkcji trekowych.
Napisano 17.09.2004 - |20:50|
Pozdrawiam.
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"
Napisano 18.09.2004 - |02:02|
Faktycznie, jak na owe casy nawet, efekty w B5 sa dosc skromne. W koncu Babylon 5 to nie Star Trek wydawany przez Paramount, ktore to moze sobie pozwolic na wypas efekty. Ale nadal efekty z Babylon 5 sa OK. Kwesta przywykniecia.
Napisano 18.09.2004 - |16:33|
Napisano 18.09.2004 - |19:12|
... Część efektów specjalnych trąci myszką (dzisiejsza technika komputerowa jest straszna) ale wbrew pozorom nie przeszkadza to w oglądaniu ale tylko podnosi samą klimatyczność serialu. ...
Dzisiejsza technika komputerowa jest straszna ? Ekhm.. Babylon 5 zaczal sie w roku 1993, a nie niedawno, wiec nie rozumiem co tu ma do rzeczy _dzisiejsza_ technika komputerowa :>
Faktycznie, jak na owe casy nawet, efekty w B5 sa dosc skromne. W koncu Babylon 5 to nie Star Trek wydawany przez Paramount, ktore to moze sobie pozwolic na wypas efekty. Ale nadal efekty z Babylon 5 sa OK. Kwesta przywykniecia.
nie wiem czy wiecie ale pierwsze efekty do B5 byly robione na 12 komputerach (10 Amig 500 i 2 Amigach 2000 polaczonych w siec), wiec jak na te mozliwosci to sa nie tylko dobre ale moim zdaniem wysmienite !!!
To jedna sprawa a druga to to ze wlasnie nie postawiono na same efekty (jak to sie dzieje w wielu obecnych filmach/serialach/odcinkach) a na koncepcje; naracje; gre; klimat itp. itd. A efekty sa zredukowane do minimum i nie sa drugoplanowe ale bym powiedzial ze nawet na 10 planie (tylko tyle ile jest potrzebne do stworzenia potrzebnego swiata abysmy mogli sie w niego wczuc)
Nie wiem czy bylo to zamiezeniem Straczynskiego czy byla to sprawa pieniedzy (ktorych zawsze brakowalo) ale wedlug mnie wyszlo to serialowi na dobre !
Żelazny
Napisano 18.09.2004 - |20:28|
Aha by nie bylo niedomowien to muza jest rowierz super, podobnie jak gra aktorow....
Napisano 18.09.2004 - |21:11|
Napisano 20.09.2004 - |12:30|
Napisano 24.09.2004 - |15:23|
B5 miał z góry zaplanowany początek , środek i koniec , co jak wiadomo nie powtórzyło się w żadnym innym przypadku.Według mnie największą zmorą amerykańskich seriali są próby ciągnięcia serialu na siłę co zazwyczaj źle wychodzi.(nieliczne wyjątki) Inne plusy B5 wymieniono przede mną , nie będę ich powtarzał.Dla mnie Babilon 5 jest the best , na pudle z numerem jeden , a za nim Atlantis i SG-1(ze wskazaniem na Atlantis,sorry fani SG-1 ) Mam nadzieję że pan Straczynski jeszcze czymś miłym nas zaaskoczy.
Napisano 24.09.2004 - |20:27|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych