Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odczucia po Babylon 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 15.09.2004 - |18:59|

Nie widzę podobnego tematu, więc założyłem. Jeżeli jest bardzo proszę o info. Właśnie jestem po całym B5, i oto moje odczucia. Niesamowita gra aktorska, wspaniały scenariusz. Aż szkoda że tylko jest pięć sezonów. Serial urzekł mnie na całego, po prostu rozłożył na całego. Aż wstyd się przyznać, a co mi tam. Na ostatnich odcinkach (5x21 i 5x22) wyłem jak głupi. Szczególnie jak Sheridan opuszczał B5, później na sam koniec 5x22. Jeszcze na żadnym serialu nie płakałem. B5 to najlepszy serial SF jaki widziałem. Ciekawy jestem waszych opinii.
  • 0

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.09.2004 - |19:30|

Rzeczywiście niema .
Na powodzenie Babylon 5 złożyło się kilka czynników , po pierwsze - niesamowita historia , fantastyczna , ale realna , po drugie - sposób reżyserii ,efekty specjalne , podejście ekipy do serialu ,
po trzecie - dobór aktorów i ich niesamowite wczucie w rolę , no i po czwarte - to że wytwórnai się nie mieszała do tego co ma być .

Odczucia - szkoda że jest tylko 5 sezonów , co prawda JMS planował inne produkcje z tego uniwersum , ale sami wiemy jak to się zakończyło.

Aż wstyd się przyznać, a co mi tam. Na ostatnich odcinkach (5x21 i 5x22) wyłem jak głupi.

Nie tylko ty wyłeś .

B5 to najlepszy serial SF jaki widziałem.

Ja zgodnie z tym jak oddałem głos w ankiecie , twierdze że B5 jest lepszy niż SG1 . A Ty jak głosowałeś ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 15.09.2004 - |19:43|

W tedy nie widziałem B5, ale racja B5 bije na głowę SG-1
  • 0

#4 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 15.09.2004 - |20:08|

B5 to najlepszy serial SF jaki widziałem. Ciekawy jestem waszych opinii.

Zgadzam się z tym w stu procentach. Babylon 5 to mój najukochańszy , najlepszy serial SF.
Mało tego uważam że to wspaniałe uniwersum , ten porywający mnie tajemniczy świat jest lepszy niż znakomita większość światów wykreowanych w filmach kinowych ( a tego nie mogę powiedzieć o żadnym innym serialu).
Postacie stworzone przez poszczególnych aktorów poprostu można uwielbiać.
Babylon 5 jest naprawdę bezkonkurencyjny. :clap:
Oglądnąłem wszystkie odcinki i filmy z tej serii ( za wyjątkiem filmu The River of Souls, nie znam niestety angielskiego i czekam na te ostatnie z tej wspaniałej serii napisy ) :(
Polecam Babylon 5 każdemu kto jeszcze nie widział :) (Serial oceniajcie po zobaczeniu całości , nie po jednym czy kilku odcinkach )

Użytkownik adalo edytował ten post 15.09.2004 - |20:09|

• 0
Nihil obstat

Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.

#5 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 15.09.2004 - |20:12|

Aż wstyd się przyznać, a co mi tam. Na ostatnich odcinkach (5x21 i 5x22) wyłem jak głupi. Szczególnie jak Sheridan opuszczał B5, póĽniej na sam koniec 5x22. Jeszcze na żadnym serialu nie płakałem.

witaj w klubie....

B5 to najlepszy serial SF jaki widziałem

.... witaj w klubie ...:)

B5 nie ma sobie rownych, zreszta juz wszystko tu na forum juz napisalem o odczuciach o tym serialu

Babylon 5 jest wspanialy !!!
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#6 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 15.09.2004 - |21:05|

B5 faktycznie jest niezly, ale u mnie nadal kroluje Star Trek The Original Series. Stary dobry Kirk i walka ludzkosci o lepsza przyszlosc dla wszystkich.

Niemniej jednak B5 jest u mnie na drugim miejscu po ST:TOS a przed pozostalymi trekami - TNG, DS9 i VOY. Ja akurat nie wylem na B5 :) , ale to pewnie dlatego, ze bylem za mlody i za glupi jak pierwszy raz widzialem ten serial i wtedy bardziej zwracalem uwage na Cienie i to jak kroja wszystkich dookola niz na reszte serialu. Teraz robie sobie powtorke i przyznaje bez bicia, ze czasami lezka sie w oku kreci. A jak Deleen sie usmiechnie... ech, gdzie te kobiety...

Jak nie ogladales River of Souls... coz, gorszy od In the Begining, lepszy od Call to Arms i Thirdspace.

JMS robil inny serial, ale w przyciwienstwie do B5 wytwornia zaczela sie wtracac i nic z tego nie wyszlo. Co prawda podobno planuje jakis film (i moze serial do tego), ale to na razie tylko plotki. Ja zacieram tylko rece na mysl, ze proponowano JMS pisanie scenariuszy do Treka i mimo iz odmowil (mial tylko pomagac BBekom) to podobno szykuje scenariusz do nastepnego Treka. Oby cos z tego wyszlo :)
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#7 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 15.09.2004 - |21:39|

Ave, :clap:

to ja powiem inaczej - "Witam w klanie uzaleznionych od B5" :clap: :clap: :clap:
co prawda az tak nie przezylem B5 ale po zakonczeniu ogladania chodzilem z tydzien przybity :wacko: a to chyba z powodu ze jako ostatni odcinek ogladalem nie 5x22 a 4x22 i to po obejrzeniu Crusade (bo akurat wtedy znajomi przywiezli mi kasety z USrA a 4x22 dostalem od kumpla bo mi sie nie nagral jak go emitowali).
I dlatego po wlasnej autopsji preferuje troche inna kolejnosc ogladania :hyhy: tego Universum !!!
I powiem cos jeszcze ze ten serial zmusil mnie do przemyslenia wieu spraw nad ktorymi do tej pory wogole sie nie zastanawialem.

Żelazny
PS: A jesli jestescie pod jego wrazeniem to zapraszam na adres w sygnaturce (moze wniesiecie jakies nowe pomysly lub uwagi)
  • 0

#8 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 16.09.2004 - |01:34|

Juz jakis czas temu widzialem calego Babylona chyba to byl nawet pierwszy caly serial jaki sciagnelem po SG1 (a bylo to daaawno temu)

Jak dlamnie wyjatkowy serial z genialna fabula i wspaniala gra aktorska :D a pozatym jest to cale uniwersum a nie tylko jeden serial
Dlugo sie zastanawialem co lepsze Farscape czy Babylon5 ale jednak B5 wygral z farkiem glownie z powodu z fabuly i jak dlamnie takze duzej ilosci polityki :P ktora sie zawsze interesowalem i naprawde zaluje ze sie swiat Babylona juz zostal zakonczony
Jest najwspanialsze uniwersum z jakim sie spotkalem a JMS jest chyba geniuszem zeby cos takiego wymyslec i stworzyc mam nadzieje ze zostanie kiedys reaktywowane

P.S Bede musial znowu B5 obejrzec poniewaz tylko raz je widzialem :P

Użytkownik Sfinks edytował ten post 17.09.2004 - |22:33|

• 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#9 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 16.09.2004 - |02:53|

U mnie Babylon 5 jest w pierwszej trójce na równi ze Star Trek Deep Space 9 i Farscape (też rewelacyjny, choć mający zupełnie inny klimat). Właściwie na korzyść DS9 przemawia głównie to, że to jednak trek i że miał szczęście dorobić się siedmiu a nie pięciu sezonów. Dzięki czemu radość z oglądania trwa dłużej. ;) A zalety... długo by wymieniać, ale w obu przypadkach świetnie pomyślana historia i genialny, długofalowy rozwój postaci oraz wspaniała gra aktorska. Czego chcieć więcej... :>
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#10 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 16.09.2004 - |19:58|

Prawda B5 to naprawdę świetny serial. Ma najlepszy finał z wszystkich produkcji które oglądałem a widziałem już chyba wszystkie w całości (niektóre po 5 razy...)
To prawda, że na finał B5 jedna paczka chusteczek to mało... ja miałem dwie... a chłop ze mnie nie wąski bo jak ostatni raz sie ważyłem to waga zepsuła sie na 120 kg.... :) a wyglądem to nadaje sie na zjazd towarzystwa z Pruszkowa bardziej niż na konwent Trekerów ( może troszkę przesadzam ;)... troszke )
Gdyby jeszcze ten serial wpasować w uniwersum Treka to już byłby ideał, którego długo nic by przebiło. Chociaż zapewne po wpasowaniu w Treka należałoby zmienic 50% fabuły i nie byłby już to ten sam serial. Do czego zmierzam, jeżeli twórca B5 będzie autorem nowego serialu ze świata StarTrek to można niemal w ciemno założyć, że będzie to produkcja epokowa, która wyznaczy nową erę w świecie Sci-fi. Mam też cichą nadzieje, że akcja tego serialu będzie miała miejsce po Voyagerze i Nemesis...
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#11 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 17.09.2004 - |01:23|

Rowniez uwazam, ze B5 jest wspanialym serialem, zdecydowanie jednym z dwoch /moim zdaniem oczywiscie/ najlepszych, jakie powstaly w historii sci-fi /tym drugim serialem jest DS9/.
Nie wiem jakim cudem, ale B5 posiadal w swojej ekipie jednych z najciekawszych aktorow. Zwlaszcza Mira Furlan zdobyla moje serce swa gra aktorska, po prostu wspaniale oglada sie jej kreacje w tym serialu na ekranie i spokojnie moge powiedziec, ze sposrod wszystkich aktorow z seriali sci-fi, jakie widzialem - jest ona moja ulubiona aktorka, a zaraz po niej plasuje sie Avery Brooks /ktorego genialna wprost gre widac zwlaszcza w odcinku 'In The Pale Moonlight' w momencie narracji zdarzen z tego odcinka/.
Wracajc do B5... gdyby go polaczyc z Trekiem, wyszla by kupa. B5 jest osadzony w innym, orignalnym i niepowtarzalnym universum, ktore jest bardzo, bardzo ciekawe i w wiekszosci miejsc przebija treka.
Do tego fabula i geniusz JMS /ukazujacy sie m.in. w odcinkach, ktore bardzo mocno oddzialywuja na wydarzenia z przyszlych sezonow/ po prostu sprawily, iz serial jest HITem, niepowtarzalnaperelka w morzu zwanym 'sci-fi'.
Co do nastepnych produkcji JMS.. Mysle, ze nie maja one szansy na powtorzenie sukcesu oraz wywolania takich emocji, jak Babylon 5. Nie bedzie juz drugiego tak wysmeinitego serialu. Mimo to, oczekuje na wyniki prac JMS nad nowymi produkcjami tak, jak wyczekuje nowych produkcji trekowych.
  • 0

#12 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 17.09.2004 - |20:50|

Jak na razie jestem w trakcie oglądania pierwszego sezonu B5. Do tej pory sreial robi na mnie ogromne wrażenie. Po prostu nie mogę się doczekać na to kiedy się ściągnie kolejny odcinek. Historia wciąga bardzo szybko. Całe uniwersum jest przemyślane bardzo dobrze, wszystko trzyma się kupy i ma ręce i nogi (jak na razie). Aktorzy rają realnie i aż miło się ich ogląda. Część efektów specjalnych trąci myszką (dzisiejsza technika komputerowa jest straszna) ale wbrew pozorom nie przeszkadza to w oglądaniu ale tylko podnosi samą klimatyczność serialu. Jak dla mnie razem z Farscape'em jest to po prostu musiszobejrzeć dla kazdego fana sci-fi.
Pozdrawiam.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#13 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 18.09.2004 - |02:02|

Dzisiejsza technika komputerowa jest straszna ? Ekhm.. Babylon 5 zaczal sie w roku 1993, a nie niedawno, wiec nie rozumiem co tu ma do rzeczy _dzisiejsza_ technika komputerowa :>
Faktycznie, jak na owe casy nawet, efekty w B5 sa dosc skromne. W koncu Babylon 5 to nie Star Trek wydawany przez Paramount, ktore to moze sobie pozwolic na wypas efekty. Ale nadal efekty z Babylon 5 sa OK. Kwesta przywykniecia.
  • 0

#14 Zaku

Zaku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 18.09.2004 - |16:33|

B5 to poprostu kult, dla mnie odczucia hmm takie ze ten serial jest super i tyle. Jednakze chcialbym dodac ze B5 : crusade mi sie rownierz bardzo podoba jestem na 10 odcinku i to bardzo dobry serial, szczegolnie wprowadzajacy odcinek itp , jakby na chwilke zapomniec o 5x22 i smierci Sheridana i ogladac dalej B5:crus to dla mnie bomba. River of the souls to byl dla mnie najgorszy film, zasnalem na nim prawie , o wiele lepszy jest Thirdspace :D :)
  • 0

#15 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 18.09.2004 - |19:12|

Ave,

... Część efektów specjalnych trąci myszką (dzisiejsza technika komputerowa jest straszna) ale wbrew pozorom nie przeszkadza to w oglądaniu ale tylko podnosi samą klimatyczność serialu. ...

Dzisiejsza technika komputerowa jest straszna ? Ekhm.. Babylon 5 zaczal sie w roku 1993, a nie niedawno, wiec nie rozumiem co tu ma do rzeczy _dzisiejsza_ technika komputerowa :>
Faktycznie, jak na owe casy nawet, efekty w B5 sa dosc skromne. W koncu Babylon 5 to nie Star Trek wydawany przez Paramount, ktore to moze sobie pozwolic na wypas efekty. Ale nadal efekty z Babylon 5 sa OK. Kwesta przywykniecia.

nie wiem czy wiecie ale pierwsze efekty do B5 byly robione na 12 komputerach (10 Amig 500 i 2 Amigach 2000 polaczonych w siec), wiec jak na te mozliwosci to sa nie tylko dobre ale moim zdaniem wysmienite !!!

To jedna sprawa a druga to to ze wlasnie nie postawiono na same efekty (jak to sie dzieje w wielu obecnych filmach/serialach/odcinkach) a na koncepcje; naracje; gre; klimat itp. itd. A efekty sa zredukowane do minimum i nie sa drugoplanowe ale bym powiedzial ze nawet na 10 planie (tylko tyle ile jest potrzebne do stworzenia potrzebnego swiata abysmy mogli sie w niego wczuc)
Nie wiem czy bylo to zamiezeniem Straczynskiego czy byla to sprawa pieniedzy (ktorych zawsze brakowalo) ale wedlug mnie wyszlo to serialowi na dobre !

Żelazny
  • 0

#16 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 18.09.2004 - |20:28|

Po co komu jakies efekty skoro fabula jest wyj***** w kosmos ....:)

Aha by nie bylo niedomowien to muza jest rowierz super, podobnie jak gra aktorow....
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#17 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.09.2004 - |21:11|

Ja niewiem co wy chcecie od efektów . W czasie kiedy leciał serial w TV poraz pierwszy , były to rewelacyjne efekty . Wiadomo jest że od czasu nakręcenia trochę mineło , ale wciąż uważam że efekty są niezłe . A wdodatku co to za pomysł oceniać serial na podctawie efektów specjalnych - przecież nie one pokazują wielkość .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 20.09.2004 - |12:30|

@Zelazny & wszyscy inni: Nie czepiam sie efektow. Stwierdzilem przeciez, ze sa OK.Tyle tylko, ze wporownaniu z kasiastymi produkcjami Paramountu sa dosc skromne, temu zaprzeczyc nie mozna.
  • 0

#19 tomil11

tomil11

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 24.09.2004 - |15:23|

Moim skromnym zdaniem siłą Babilona 5 jest spójna historia. Serial od razu był planowany na pięć sezonów, i nie były planowane żadne dokrętki i przedłużanie serialu na siłę.
B5 miał z góry zaplanowany początek , środek i koniec , co jak wiadomo nie powtórzyło się w żadnym innym przypadku.Według mnie największą zmorą amerykańskich seriali są próby ciągnięcia serialu na siłę co zazwyczaj źle wychodzi.(nieliczne wyjątki) Inne plusy B5 wymieniono przede mną , nie będę ich powtarzał.Dla mnie Babilon 5 jest the best , na pudle z numerem jeden , a za nim Atlantis i SG-1(ze wskazaniem na Atlantis,sorry fani SG-1 :P ) Mam nadzieję że pan Straczynski jeszcze czymś miłym nas zaaskoczy.
  • 0

#20 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 24.09.2004 - |20:27|

Co mogę powiedzieć.. że widziałem wiele.... ale to jak zrobiony jest B5, konsekwencja przemyślana nawet w drobnych szczegułach... powiązania elemantów w czasie w odległości tysiecy lat.... No i ta eksplozja stacji....... To jest najlepszy serial SF. To jest też jeden z ciekawszych psychologicznych seriali WYŁĄCZNIE dla dorosłych..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych