Skocz do zawartości

Knowing (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ankieta (24 użytkowników oddało głos)

Oceń Film

1. 10 (1 głosów [5.26%])

Procent z głosów: 5.26%

2. 9.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. 9 (4 głosów [21.05%])

Procent z głosów: 21.05%

4. 8.5 (0 głosów [0.00%])

5. 8 (4 głosów [21.05%])

Procent z głosów: 21.05%

6. 7.5 (0 głosów [0.00%])

7. 7 (6 głosów [31.58%])

Procent z głosów: 31.58%

8. 6.5 (1 głosów [5.26%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [5.26%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [5.26%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [5.26%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 21.03.2009 - |16:10|

DYSKUSJA NA TEMAT FILMU Knowing/Zapowiedz Data premiery: 2009-03-27 (Polska) , 2009-03-19 (Świat)

Posted Image

P.S Panowie mam nadzieje, że plakat nie jest zbyt duży:-)

O Filmie:

Film reżysera kinowego hitu „Ja, robot” (w roli głównej Will Smith). Rewelacyjny, nakręcony z rozmachem thriller z genialną rolą Nicolasa Cage’a.

Film, na którym widz paradoksalnie najbardziej będzie się bał wiedzy o tym co się wydarzy. Czy nieświadomość jest rzeczywiście błogosławieństwem… czy może przekleństwem? Co ty byś zrobił, gdybyś znał najczarniejszą przyszłość?

W 1958 roku w pewnej szkole zakopano kapsułę z rysunkami dzieci. Została ona odkopana 50 lat później, jednak okazało się, że jeden z tych rysunków to coś więcej niż tylko dziecięca fantazja. John Koestler (Nicolas Cage) wkrótce przekona się, że umieszczone na kartce papieru przypadkowe cyfry w rzeczywistości wyznaczają daty najstraszniejszych katastrof ostatniego pół wieku. Nie wszystkie proroctwa już się jednak wypełniły… zostały jeszcze trzy daty.

Opis za filmweb.pl

Obsada:

Nicolas Cage ... John Koestler
Chandler Canterbury ... Caleb Koestler
Rose Byrne ... Diana Wayland
Lara Robinson ... Lucinda Embry / Abby Wayland

TRAILER:

EDIT:

P.S 2 Podziękowania dla Igloo666 z Grupy tłumaczącej DarkProject SubGroup.../ za tłumaczenie filmu !

Użytkownik johnass edytował ten post 28.05.2010 - |20:48|

• 0

#2 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 01.04.2009 - |22:10|

Ostrzegam: nie widziałem. Za to po reklamówkach widać że kolejny film na którym można wyłączyć zwoje mózgowe i się totalnie odmóżdżyć. Tylko ogromna szkoda że Cage tak się rozmienia na dobre w takich "produkcjach".
  • 0

#3 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 01.04.2009 - |22:36|

Cage jest najwieksza wada tego filmu, ktory jest lepszy od reszty ostatnio wypuszczanych filmow, ale ncizym specjalnym sie tez nie wyroznia
niestety, to co moglo byc swietnym thrillerem, przez sztywnego i majacego przez caly film jeden wyraz twarzy Cage'a, jest tym czym jest, czyli nie do konca strawna, nudna opowiastka o zagladzie ziemi, ot co
  • 0
You are what you believe yourself to be

#4 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 01.04.2009 - |22:49|

W kinie jeszcze nie byłam, przyznam że zamierzałam, bo Cage nie jest takim złym aktorem, ale jak to już wergora powiedział, rozmienia się ten pan na drobne.
Niestety kilku moich znajomych widziało film na pokazach przedpremierowych i generalnie mówią: "szkoda pieniędzy". Na dodatek w sieci można znaleźć wiele niepochlebych recenzji filmu, niestety ciężko z pozytywnymi ocenami. Czyżby kolejny film-papka? Wygląda na to, że na dobry film SF przyjdzie nam czekać do "Wolverine'a" czy "Avatara"...
  • 0

#5 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 04.04.2009 - |03:09|

IMHO nie jest tak tragicznie jakby wynikało z wcześniejszych postów :). Uważam, że film jest świetny i są sceny, które po prostu powalają, jak np. katastrofa samolotu, a do Cage'a trzeba się po prostu przyzwyczaić. Zakończenie natomiast, jak na mój gust, zbyt patetyczne , aczkolwiek efektowne. Reasumując moja ocena, to bardzo dobrze, nieco na wyrost, ale daję na zachętę mając nadzieję na więcej dobrych filmów SF, bo jak na razie krucho z nimi, oj krucho.

Użytkownik mr_gm edytował ten post 04.04.2009 - |12:37|

• 0

#6 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 07.04.2009 - |08:34|

Rewelacyjny, nakręcony z rozmachem thriller z genialną rolą Nicolasa Cage’a.

Prosiłbym o wyjaśnienia, na czy to niby ta genialna rola polega?
Dziękuję :)

Ja osobiście podejrzewam, że będzie tak samo genialna jak w Skarbie Narodów (czyli żałosna) :)
No ale zobaczymy !
  • 0

#7 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 07.04.2009 - |13:58|

Prosiłbym o wyjaśnienia, na czy to niby ta genialna rola polega?
Dziękuję :)

To jest opis za filmweb.pl a nie moja wypowiedz na temat filmu. Nie mniej jednak, film już widziałem, ale skrobne coś o tym póżniej.

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 07.04.2009 - |13:59|

• 0

#8 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.04.2009 - |16:30|

To jest opis za filmweb.pl

hmm, i pomyśleć, że przez to zdanie chciałem oglądac film, bo myśłałem że to opinia tego co widział... dobrze, że jeszcze nie widziałem...

#9 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 13.04.2009 - |21:12|

Hmm...nie spodziewałem się po tym filmie jakichś większych rewelacji,jednakże końcówka filmu bije mnie ;/ Ciągle to samo, w każdym filmie.
Sci-fi/Katastroficzne bla bla bla ble ble ble ;/ Porównując Zapowiedź do Dnia,w którym zatrzymała się Ziemia wygrywa Nicolas Cage i to zdecydowanie,ale robienie na siłę filmów tego typu to już lekka przesada.

Niech Nicolas Cage zajmie się kręceniem Skarbu Narodów :P

Co do samego filmu,początek wydawał się robić pewne nadzieje.Wiadome było jedno.W końcu ktoś mu uwierzy i uratują jedno zdarzenie.Było inaczej...przez co się zawiodłem ;/

Film wg mnie średni.Czy polecam ? Chyba tylko fanom gatunku.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#10 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 22.04.2009 - |14:47|

Film nawet niezły lecz końcówka poprostu żenująca. Film może się podobać (Poza jedną sceną) a sceny z samolotem i metrem robią wrażenie. N. Cage chyba zaczynają się podobać role w takich filmach, zresztą jak dla mnie, to on wygląda jak naułkowiec :-) Film za efekty i postać N.Cage którego sobie cennie za kilka filmów 7/10

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 22.04.2009 - |14:48|

• 0

#11 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 22.04.2009 - |14:55|

A mi się film podobał. Spodziewałam się totalnej porażki i nudnego filmu, a jednak - zawiodłam się pozytywnie.

Dobra muzyka Beltramiego stanowi świetną oprawę filmu, a motyw przewodni doskonale harmonizuje się ze zdjęciami (scena chaosu w mieście + dźwięki muzyki klasycznej - wrażenie niesamowite). No i oczywiście efekty specjalne - samolot i metro pokazane po prostu niesamowicie, zgadzam się z Lowry23 w tej kwestii. Myślę, że głównie dla tych scen warto się do kina wybrać, żeby zobaczyć je na dużym ekranie.

Dużo ludzi narzeka na zakończenie - ciekawa jestem, z jakich powodów Wam się nie podobało? Obiektywnie (marketingowo;)) patrząc jest świetne - pasuje dla każdego widza o dowolnym światopoglądzie (nieważne, czy religijny, czy z podejściem mocno naukowym lub wręcz ateistycznym) - każdy sobie zinterpretuje to po swojemu. Dobrym pomysłem jest też wprowadzenie symboliki czarnych kamieni oraz tajemniczych postaci w czarnych płaszczach, co z początku dodaje filmowi nieco atmosfery z thrillera rodem.

Podsumowując - na ten film warto iść do kina, ale niekoniecznie trzeba potem do niego wracać.
  • 0

#12 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 22.04.2009 - |16:03|

Dużo ludzi narzeka na zakończenie - ciekawa jestem, z jakich powodów Wam się nie podobało?

Mi się nie podobał sposób końca świata. Bo to, co pokazano, nijak się ma do tego, co powiedziano. Gigantyczny rozbłysk słoneczny owszem, może kompletnie zniszczyć warstwę ozonową Ziemi, ale nie spowoduje to, że cała powierzchnia wyparuje w ogniu. Po prostu zabije nas wtedy promieniowanie ultrafioletowe. No ale pewnie scenarzyści stwierdzili, że nie będzie to tak efektownie wyglądać, jak spalenie się całej Ziemi... Przy okazji polecam książkę "Death from the Skies!" Phila Plaita ;).

Sam film jako całość mi się podobał, po prostu mam słabość do filmów o takiej tematyce i takim klimacie :P.

Użytkownik franek edytował ten post 22.04.2009 - |16:04|

• 0

#13 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 22.04.2009 - |19:38|

zgadzam się z MidMad; można iść do kina, niekoniecznie trzeba wracać; końcówka o tyle fajna, że nie było
Spoiler
; słowo honoru jeszcze jedno takie zakończenie i zacząłbym zabijać :D ;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#14 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 22.04.2009 - |20:49|

Film nawet niezły lecz końcówka poprostu żenująca. Film może się podobać (Poza jedną sceną) a sceny z samolotem i metrem robią wrażenie.

word, zgadzam się w zupełności. samolot był niesamowity.

na tej końcówce śmiałam się na cały głos [imho efekty były żałośnie przerysowane -- poza scenami z miastem ;P]
poza tym główny bohater padający na kolana na widok
Spoiler
-- jęknęłam tak, że aż poleciały mi łzy wielkie jak grochy ;D. a ci tajemniczy kolesie wyglądali jak jakieś bractwo prawdziwych aryjczyków.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#15 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 28.04.2009 - |11:59|

zgadzam się z MidMad;

KIM JESTEŚ I CO ZROBIŁEŚ Z PRAWDZIWYM INWEM? :D

można iść do kina, niekoniecznie trzeba wracać; końcówka o tyle fajna, że nie było

Spoiler
; słowo honoru jeszcze jedno takie zakończenie i zacząłbym zabijać :D ;

I tu się zgadzam. Mam taką małą teorię, że może dlatego ludziom nie podobał się ten film (na nieco podobnej zasadzie, jak Termiś 3, który dostał mieszane recenzje) - bo zakończenie pokazuje
Spoiler
?
Spoiler
? ;)
  • 0

#16 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 21.06.2009 - |22:09|

Trzeba uczciwie przyznać, że efekty katastrofy samolotu (momentalnie przypomniał mi się pilot Losta) i zderzenia w metrze wykonane poprostu mistrzowsko. Cała fabuła filmu bardzo intrygująca, choć końcówka czyli połączenie tego katastroficznego wątku z kosmitami przylatującymi i ratującymi "wybrańców" już mi tak średnio podchodziła. Jak zwykle fajnie oglądało się Rose Byrne (znaną z Damages), a o Cage'u to chyba tutaj już wszystko napisali przedmówcy.

Niewiadomo jaka rewelacja to nie była, ale nie powiem, że te dwie godziny były stracone ;) Szkoda tylko, że Cage nie angażuje się w produkcję wybitniejszych filmów, wszystko to co ostatnio widziałem z jego wykonaniem było co najwyżej średnie (Skarb Narodów 2, Ostatnie Zlecenie).

Użytkownik sephia edytował ten post 21.06.2009 - |22:11|

• 0

#17 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.06.2009 - |22:21|

Nudy a wszystko i tak się sprowadziło do porwania dzieciaków - tylko po co ta cała gierka, by porwać dwoję dzieciaków?
Widziało się lepsze porwania...

#18 lestat

lestat

Szeregowy

• VIP
  • 40 postów

Napisano 22.06.2009 - |15:26|

Nudy a wszystko i tak się sprowadziło do porwania dzieciaków - tylko po co ta cała gierka, by porwać dwoję dzieciaków?
Widziało się lepsze porwania...

Nie porwali dzieciaków, ale uratowali i z tego co widać to wcale nie tylko ich, ale znacznie więcej bo statków było więcej.

Co do filmu to typowy film do kina, efekty katastrof mistrzowskie.

Użytkownik lestat edytował ten post 22.06.2009 - |15:27|

• 0

#19 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.06.2009 - |15:43|

Nie porwali dzieciaków, ale uratowali

Nie, no w ogóle ich nie porwali. A z tej stacji benzynowej to co, dzieciaki same poprowadziły samochód...

I tylko ich - a motyw Adama i Ewy plus Arki Noego, to w ogóle się nie rzuca w oczy....

#20 lestat

lestat

Szeregowy

• VIP
  • 40 postów

Napisano 22.06.2009 - |16:35|

Nie zgodzę się, że tylko ta dwójka została uratowana. Same dzieci gadają, że uratowani zostaną Ci co słyszą szepty. Tak, więc raczej uratowano więcej osób. Zgodzę się, że motyw z drzewem trochę przegięty, ale nawet tam widać więcej statków, wątpię by na tych wszystkich statkach nie było innych ludzi.
Co do porwania to po prostu Ci obcy chcieli uratować dzieciaki bo matka nie słuchała wyjaśnień doktorka i chciała uciec w jakieś jaskinie...
Poza tym na końcu dali małemu wybór. Czy zostanie z ojcem i zginie, czy odleci razem z nimi by mógł z innymi rozpocząć wszystko od nowa..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych