Ciekawi mnie takie zagadnienie - kto ma największe szanse w boju z trzech flot kosmicznych jakie znam z seriali/książek :
- Star Trek - Gwiezdna Flota - duże okręty o charakterystycznych kształtach, uzbrojone w fazery, torpedy protonowe, ewentualnie urządzenia maskujace. Myśliwce - brak, ewentualnie promy uzbrojone.Stosowane osłony z pól siłowych.
- Star Wars - Okręty uzbrojone turbolasery, działa jonowe, torpedy protonowe. Opancerzone i dodatkowo wyposażone w osłony. Myśliwce zdolne zagrozić nawet dużym okrętom (szczególnie jesli myśliwce działają dywizjonami).Wyposażenie w środki ogniowe obfite, szczególnie niszczycieli gwiezdnych.
- Uniwersum Honor Harrington (seria military SF wydana przez Rebis - przykłady : Placówka Basilisk,Honor Królowej, Krótka zwycięska wojenka i wiele innych) - floty wojenne będące kosmicznym odpowiednikiem flot morskich z pierwszej wojny swiatowej : dreadnoughty (okręty liniowe), pancerniki, krążowniki liniowe, cięzkie krążowniki, fregaty, nieszczyciele. Uzbrojenie : rakiety z głowicami laserowymi (przy wybuchu wysyłają kilka-kilkadziesiąt promieni laserowych dużej mocy zdolnych do przebijania osłon i pancerza), rakiety nuklearne. Działa laserowe, dobra obrona przeciwrakietowa, zagłuszanie elektroniczne. Okręty opancerzone i chronione polami siłowymi. Brak myśliwców, choć w jednej z kisażek pojawia sięe prototyp lotniskowca majacy na pokładzie kutry rakietowe - jednostki lekkie, majace na pokładzie kilka rakiet, raczej słabo chronione. kształty okrętów - raczej wrzecionowate. Floty największych mocarstw tego Uniwersum posiadają po kilkadziesiąt najcięższcy okretów nie licząc lżejszych.
Szanse Floty Gwiezdnej w starciu z dajmy na to Flotą Imperium (Star Wars) wydają mi się równe, choć niszczyciel gwiezdny przewyższa chyba uzbrojeniem Enterprise i inne okręty FG. Natomiast wynik starcia duzej floty z Uniwersum Honor Harrington zarówno z flotą Imperium jak i Gwiezdną Flotą wydaje mi się być korzystny dla Uniwersum HH. Chyba,że okręty FG poradziłyby sobie z szybkimi rakietami dreadnoughtów (choć wystrzeliwane sa one masowo, salwami, chronione przez urzadzenia zakłocajace).
Dodatkowo pewną słaboscią Gwiezdnej Floty wydaje mi się fakt,że nie jest ona czysto militarną formacją. Okręty prowadzą badania naukowe, odkrywają nowe światy. Tymczasem floty z SW i Uniwersum HH to formacje czysto wojskowe pełniące funkcje bojowe, ofensywne i defensywne.
Moze ktoś zna wzystkie 3 serie (albo choć 2) i podzieli się przemyśleniami ?
Lord Rayden
Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 11.08.2004 - |11:38|

Logowanie »