Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lie to Me

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 08.01.2009 - |12:37|

Inspired by a real-life behavioral scientist, this FOX drama tells the tale of a deception expert who helps uncover the truth for the FBI, local police, law firms, corporations, and individuals. Dr. Cal Lightman and his team are effectively human polygraph machines, and no truth can be concealed from them. The Lightman Group is headed by Dr. Cal Lightman and his partner Dr. Gillian Foster who is a gifted psychologist. She brings balance to the partnership by thinking about the overall picture while Lightman focuses on the details. Together they make an invincible team with insight into human behavior. Will Loker is the lead researcher, who believes in radical honesty. He often gets in trouble for saying what he thinks. Ria Torres is one of the few "naturals" in the field of deception detection. She has an untapped ability to read people that makes her a force to be reckoned with the right training.

Created by Sam Baum, Lie to Me is executive-produced by Baum, Brian Grazer, David Nevins and Steve Maeda. The series is produced by Imagine Television and 20th Century Fox Television.

Popcorner: powody dla których ten serial musi być dobry

Mam nadzieję, że tym razem nie zawiodę się na serialu FOXa tak jak na "Fringe" :).

Użytkownik johnass edytował ten post 29.05.2010 - |11:56|

• 0

#2 Nighteagle

Nighteagle

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 08.01.2009 - |14:50|

Ukazał się już preair w dvdscr więc można już sprawdzić czym tym razem zaskoczy nas FOX. Nie chciałbym mieć racji, ale wydaje mi się, że będzie to kolejna kalka Fringe i seriali pochodnych. Szczerze, to czekam na coś innowacyjnego. No, ale nic. Trzeba sprawdzić.
  • 0

#3 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 16.01.2009 - |13:48|

Po obejrzeniu jestem w rozterce. Z jednej strony to może być całkiem dobry serial, z drugiej przez praktycznie cały odcinek chodziło mi po głowie "Everybody Lies" ze znanego większości serialu.

Cóż, nie pozostaje nic innego niż czekać na kolejne odcinki :)
  • 0

#4 Rufusik

Rufusik

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 104 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 16.01.2009 - |19:36|

Po przeczytaniu zapowiedzi oraz obejrzeniu trailerów wygląda na coś ala House. Temat zakłamanej, ludzkiej natury jest trochę oklepany, ale zobaczę co FOX wymyśliło.
  • 0

#5 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 17.01.2009 - |09:40|

Obejrzałem preair i jedno co mnie uderza to ten serial jest połączeniem House i The Mentalist. Ogląda się go całkiem przyjemnie, jest w tym sporo potencjału.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#6 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 19.01.2009 - |19:51|

Fringa to całkowicie nie przypomina, inna tematyka bez elementów S&F.

Serial Lie to Me został oparty na doświadczeniach najsłynniejszego "ludzkiego wykrywacza kłamstw" Paula Ekmana. Według wielu osób nowy serial stacji FOX jest bezpośrednim konkurentem The Menatlist. Producenci i aktorzy obu seriali już zdążyli się skłócić... Ekipa Lie to Me mówi, że ich serial jest oparty na faktach, a The Menatlist jest jednym wielkim oszustwem.

- takie coś znalazłem na necie szukając informacji o tym serialu. Ciekawe jak będzie wyglądała bezpośrednia rywalizacja o widza. Jak dla mnie Lie to Me powinno batalię wygrać, ale do premiery zostało jeszcze 2 dni więc trzeba cierpliwie poczekać na słupki oglądalności.
  • 0

#7 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.01.2009 - |19:11|

sot: Skojarzenia tego serialu z The Mentalist rozumiem ale co ci w nim przypomina House?

Pilot nie jest zbyt porywajacy, praktycznie sledzimy tu losy kolesia ktory rozmawia z osobami zaangazowanymi w sprawy i na miejscu ocenia czy klamia czy nie. I tak koles sobie chodzi od jednej do drugiej osoby niezadko spotykajac sie z tymi samymi osobami kilkukrotnie by w koncu zlapac winnego.
Bez sensu, czy nie latwiej byloby kazdemu z zaangazowanych osob zapytac sie:
L: "Zabiles xxx?"
S: "Nie"
L: "Klamiesz! Poruszyles brwia/poruszyles ustami/temperatura twego ciala spadla/za plytko oddychales (niepotrzene skreslic) co jest oznaka ze klamiesz. Posterunkowy aresztowac go."

Naprawde nie widze zbytnio sensu w tak prowadzonym serialu.

Dodatkowo, w scenie w ktorej maz Gullian klamie o tym czemu sie spoznil scenarzysci daja nam do zrozumienia ze on klamie poniewaz zrobil cos zlego. Przeciez kazdy myslacy czlowiek moglby dac przyklad dlaczego on klamal niemajacego nic wspolnego z zlymi intencjami (np. klamal poniewaz wynajmowal w tym czasie sale na impreze-niespodzianke na nadchodzace urodziny jego zony).
  • 0

#8 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 20.01.2009 - |19:49|

Modes: Co mi przypomina House. Każdy kłamie, przecież to było jego motto. Tu główny bohater ma identyczne podejście do ludzi.

Ten serial ma szansę jedynie jeżeli będzie jakiś ciekawy wątek splatający odcinki, coś tam było o jakiejś sprawie z przeszłości z Pentagonem lub DoJ, może ta sprawa będzie czymś takim.

Ja osobiście obejrzę 1-2 odcinki przez Tima Rotha, a czy dalej będę to oglądać to się okaże, bo masz rację, że z tymi pytaniami to miało by o wiele większy sens. Tylko jest ten haczyk że osoba może kłamać ale nie wiadomo dlaczego, trzeba poznać kontekst kłamstwa i zebrać jakieś fizyczne dowody i to jest jedynym usprawiedliwieniem dla ping-ponga pomiędzy ludźmi.
  • 0

#9 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.01.2009 - |20:06|

Tylko jest ten haczyk że osoba może kłamać ale nie wiadomo dlaczego, trzeba poznać kontekst kłamstwa

Nie do konca, pytanie "Czy zabiles xxx?" ma tylko dwie odpowiedzi: "tak" i "nie". W tym pytanie nie chodzi o motywy nie chodzi o to jak zabil, chodzi o to CZY zabil. Jesli przesluchiwany odpowie "nie" i sklamie nie musmy zastanawiac sie dlaczego klamie ani kontyektsu klamstwa. Odpowiedzenie "nie" i sklamanie automatycznie oznacza "tak" ... "Tak, zabilem xxx".
Potem dopiero mozna dopytywac sie szczegolow i dociekac powodow i kontekstu klamstw co do szczegolow, chodz osoba o inteligencji takiej jak tytolowy bohater napewno umialaby sformuolowac pytanie tak by mozliwe by byly tylko dwie odpowiedzi "tak/nie".

zebrać jakieś fizyczne dowody

Masz racje ale i tutaj mozna posluzyc sie metoda pytan "tak/nie" by ulatwic zdobycie tych dowodow, np.
- Czy schowales narzedzie zbroni w swoim domu?
- Czy ktos widzial jak zabijales xxx?
- Czy dzialales sam?
- Czy zakopales cialo? / Czy wrzuciles cialo do wody? / Czy spaliles cialo? (jesli ktora prawidlowa)
- Czy zakopales cialo na wschod/zachod/polnoc/poludnie od miejsca zbrodni? / Czy wrzuciles cialo do rzeki x1/x2/x3? (oczywscie po jednym kierunku swiata na pytanie, max 4 pytania i po 1 nazwie rzeki).
itp.
  • 0

#10 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 20.01.2009 - |20:28|

Pewnie że można zadawać serię pytań, tylko jaki miało by sens oglądanie serialu gdzie powiedzmy x% ( i x jest sporą liczbą) czasu to zadawanie pytanie i odpowiedzi tak/nie.

Ja osobiście nie do końca rozumiem idee tworzenia kolejnego serialu kryminalnego bo przecież mamy już 3xCSI, Numb3rs, Bones, Mentalist i jeszcze kilka innych. Jedyne czym te seriale się różnią to sposobem rozwiązywania zagadek kryminalnych, a w skrajnych wypadkach lokalizacją (CSI:P).

Mentalist mi się średnio podobał na początku i nawet sobie odpuściłem oglądanie po 3-4 odcinkach ale potem do niego wróciłem i z każdym odcinkiem jest coraz lepszy. Może i tu tak będzie.
  • 0

#11 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.01.2009 - |21:26|

Pewnie że można zadawać serię pytań, tylko jaki miało by sens oglądanie serialu gdzie powiedzmy x% ( i x jest sporą liczbą) czasu to zadawanie pytanie i odpowiedzi tak/nie.

Nie dokladnie o to mi chodzi.
Chodzi mi o to ze kazdy ktory ma odrobine oleju w glowie dojdzie do takiego samego wniosku co ja tutaj i uswiadomi sobie ze serial jest idiotyczny poniewaz to co oni rozwiazuja w serialu w ciagu kilku godzin/dni mozna by rozwiazac w ciagu kilkunastu minut.
  • 0

#12 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 22.01.2009 - |11:25|

Ja osobiście nie do końca rozumiem idee tworzenia kolejnego serialu kryminalnego bo przecież mamy już 3xCSI, Numb3rs, Bones, Mentalist i jeszcze kilka innych. Jedyne czym te seriale się różnią to sposobem rozwiązywania zagadek kryminalnych, a w skrajnych wypadkach lokalizacją (CSI:P).

Powód jest bardzo prosty, wyżej wymienione seriale mają wysoką oglądalność, a widzowie amerykańscy z przyjemnością takie rzeczy oglądają. Stacje telewizyjne zawsze będą woleć wyprodukowanie kolejnego serialu detektywistyczno-kryminalnego niż np. S&F lub innego.
  • 0

#13 Jara71

Jara71

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów
  • Miasto71

Napisano 22.01.2009 - |14:26|

Ja dopiero ściągam pierwszy odcinek, ale po przeczytaniu opisu nie spodziewam się rewelacji. Za dużo seriali ostatnio leci gdzie głównym punktem jest behawiorystyka (Criminal Minds, House, Mentalista).
  • 0

#14 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.01.2009 - |23:30|

Liczylem na dobry poczatke i nie przeliczylem sie. Choc to byl one-man-show, nawet bardzie niz Hause, to znakomicie sie zaprezentowal. Uwazam Tim Rotha za znakomitego, choc niedocenianego aktora, i w epizodzie pokazal wszystko co potrafi. Trudno powiedziec jaka bedzie przyszlosc serialu, gdyz glowny sam aktor, nawet tak dobry jak Roth, nie gwarantuje sukcesu. Temat wydaje sie fascynujacy i napewno przez jakis czas walor "edukacyjny" bedzie spelnial role przyciagacza uwagi. Co sie jednak stanie, gdy poznamy znaczenie wszystkich mozliwych min, ruchow ciala i ustawien rak i nog? Tutaj wszystko bedzie zalezalo od scenarzystow. Jesli uda im sie wymyslac kolejne ciekawe przypadki oraz zawiazac interesujace miedzyepizodowe watki osobiste serial moze okazac sie sukcesem.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 28.01.2009 - |23:32|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#15 Jara71

Jara71

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów
  • Miasto71

Napisano 29.01.2009 - |13:54|

Obejrzałam pierwszy odcinek i szczerze mówiąc jest po środku, ani na tak, ani na nie. Obejrzę jeszcze kolejne by się przekonać czy mnie wciągnie.
  • 0

#16 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 30.01.2009 - |08:28|

Serial,wyglada jak na razie nieźle, ale jeśli cały czas będę ciągnąć, w taki sam sposób te sprawy, że Roth, spojży tylko na kogoś i już będzie widział sprawcę, to serial nie przetrwa długo.
  • 0

#17 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 30.01.2009 - |10:36|

Ja obejrzałem na razie pierwszy odcinek i ogólnie podobało mi się. W takich serialach najważniejsze są zagadki które bohaterowie muszą rozwiązać. Więc jeśli będą one pomysłowe to będzie dobrze.

Uważam że serial ten powinien też trafić do polskiej tv. The Mentalist jest już od października zeszłego roku emitowany przez Telewizję Nowej Generacji n, więc i Lie to Me powinno gdzieś trafić.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#18 Danielle

Danielle

Szeregowy

• Email
  • 55 postów
  • MiastoOgra

Napisano 30.01.2009 - |15:45|

Serial dobry, bez rewelacji. Jednak daleko w tyle jest za Mentalistem, a co dopiero za House'm. Ale może w następnych odcinkach będzie lepiej :)
  • 0

Dołączona grafika

Największy bład popełnia ten, kto myśląc, że może zrobić niewiele - nie robi nic...

#19 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 07.02.2009 - |00:47|

Zdaje się, że FOX'owi wyszedł całkiem niezły serial. Jak na razie obejrzałem dwa odcinki i jest bardzo OK. Wciągające historie, dobre dialogi i aktorstwo sprawiły, że serial wciągnął mnie. Teraz odcinek nr 3 i z tego co przeczytałem zapowiada się nader ciekawie. Lie To Me ma u mnie zielone światło :)
  • 0

#20 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 07.02.2009 - |08:03|

Serial ten konkuruje o oglądalność z LOSTem i wiecie co wygrywa:)

Tego się nie spodziewałem po obejrzeniu pilota. Wygląda na to, że będę ten serial oglądał. Tim Roth wymiata, a reszta nie jest wcale gorsza. Poza tym postacie są ciekawe, przypadki jak na razie też. Jak na razie nie ma jakiegoś głównego wątku, ale to może być spowodowane niepewnością w przyjęciu przez widownie, może coś się pojawi w dalszej części sezonu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych