Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sky Captain and the World of Tomorrow (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 artrus

artrus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 02.08.2004 - |08:35|

"Sky Captain and the World of Tomorrow" wyrezyserowany przez Kerry'ego Conrada opowiada historie zagadkowego znikniecia najlepszych naukowcow swiata i sledztwa prowadzonego w tej sprawie. Zadanie to podejmuje sie podjac reporterka Polly Perkins(Gwyneth Paltrow), pracująca dla prestiżowego Chronicle i Sky Captain (Jude Law) najlepszy pilot swiata. W misji tej beda podrozowac dookola swiata, nie raz narazajac przy tym swoje zycie. Ich przeciwnikiem bedzie niejaki nikczemny dr Nefarious, ktory ma niezwykle genialny w swej oryginalnosci pomys - chce zniczczyc caly swiat. Na szczescie Sky Captain i Polly nie beda osamotnieni w swej misji, z pomoca im przyjda Franky Cook (Angelina Jolie) dowódczyni czysto zenskiego oddziału podwodnego i Dex (Giovanni Ribisi) niezrownany i genialny technik. Przyłączają się do nich w nadziei uratowania planety, ale czy zdaza zanim bedzie za pozno?

Tak mniej wiecej zapowiada sie ten film. Po tej prosukcji raczej nic odkrywczego w kwestii fabuly nie mozna bedzie sie spodziewac . Ale z trailera widac, ze ze strony wizualnej moze byc troche nowinek. (m.in bardzo rzadko wykorzystywana w masowym kinie grafika komputerowa w trybie b/w, w dodatku stylizowane na lata 30-te XX wieku.) Swiatowa premiera planowana jest na 17 wrzesnia 2004r. Z tego co sie orientuje daty polskiej premiery wciaz nie ustalono. Ponizej podaje linka do trailera no i zapraszam do dyskusji. np. czego sie spodziewacie po tym filmie :D
trailer
  • 0

#2 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 22.08.2004 - |18:55|

Już sam tytuł wskazuje na komiksowość fabuły, typową dla made in USA. Najlepszy pilot świata i buńczuczne przezwisko (to ujdzie tylko w wypadku Anakina Skywalkera ;) ]... Nie nalezy sie wiele spodziewać.

Lord Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#3 CoVe

CoVe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 10.09.2004 - |17:34|

Ja tylko podam adres strony filmu.

http://www.skycaptain.com/
  • 0

#4 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 22.09.2004 - |13:01|

Jak dla mnie, po ogladnieciu trailerea wyglada to na graficzny fajerwerk i nic wiecej. Nie mam wiekkich naziei, ze film okaze sie czyms wiecej, niz tylko pokazem mozliwsoci grafiki komputerowej.
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#5 Zyzik

Zyzik

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 22.09.2004 - |14:10|

Chyba jednak nie masz racji - zadziwiajaco dobre noty zbiera - chociazby na IMDb ma juz 7.1 (przy 2,070 glosach), a i na VCDQ tez nienajgorzej... Zapowiada sie jednak ciekawy, oldschoolowy film (doslownie i w przenosni:). Moze jednak wypowie sie ktos, kto juz obejrzal film (maVen wypuscil calkiem niezla kopie...;)?
  • 0
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem
~~~~~~~~~~~
Forum serialu 'Third Watch' / 'Brygada ratunkowa'.
~~~~~~~~~~~
Member of SG-21 TEAM (Czestochowa TEAM)

#6 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 22.09.2004 - |16:35|

Po obejrzeniu trailera film wygląda mi na kiczowate, przepakowane efektami widowisko. Nie wydaje mi się, żeby to było coś naprawdę ciekawego. Wysoką notę na IMDB, trudno wytłumaczyć. Może to dlatego, że na razie oddano 2 tysiące głosów, a w porównaniu z np. takim LotR: 3 jest to nie, aż tak wiele. Chociaż trudno wymagać dużego wyniku po filmie, który dopiero wszedł na ekrany. A może po prostu amerykanie lubią takie rzeczy.

Nic poza wysoką oceną i efektami do obejrzenia Sky Captain and the World of Tomorrow, mnie nie zachęca. Mimo to, postaram się film zobaczyć, bo wydawanie osądu na podstawie tylko trailera i tytułu to idiotyzm. Mam nadzieję, że okaże się wart spędzonego przy nim czasu i okaże się, że moje obawy się nie potwierdzą.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#7 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 22.09.2004 - |18:35|

Myślę, że jutro znajdę chwilę na obejrzenie Sky.Captain.TWOT.SVCD.TS.maVen.Re-code.DivX.OTR, to będę mógł powiedzieć, czy ocena na IMDB jest miarodajna :D
  • 0
Master of possimpible ;)

#8 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 22.09.2004 - |21:22|

Chyba jednak nie masz racji - zadziwiajaco dobre noty zbiera - chociazby na IMDb ma juz 7.1 (przy 2,070 glosach), a i na VCDQ tez nienajgorzej... Zapowiada sie jednak ciekawy, oldschoolowy film (doslownie i w przenosni:). Moze jednak wypowie sie ktos, kto juz obejrzal film (maVen wypuscil calkiem niezla kopie...;)?

jasne,ze moge pieprzyc jak potluczony,bo filmu nie ogladalem i oceniam tylko na podstawie trailera. ale jesli juz trailer niezbyt zacheca mnie na wydanie kasy na film, to 1szy zly znak
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#9 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 24.09.2004 - |17:01|

W końcu znalazłem chwilę i obejrzałem :)
Film jest osadzony w realiach tuż przed II Wojną Światową, na to wskazuje rozwój, potem oczywiście pojawia się technologia, której pewnie za naszego życia nie zobaczymy...
Nie ma się co oszukiwać, film do w dużej części efekty i dużo zielonego ekranu, ogląda się go raczej łatwo, miło i przyjemnie, coś w stylu obejrzeć - zapomieć i dobrze się przy tym bawić.
Cała idea rozbija się o misterny plan szalonego naukowca, o którym mało kto coś wie, a Ci co wiedzą cokolwiek, znikają. Dużo mocno nierelanych rzeczy, powiedziałby fantastyka mająca za nic prawa fizyki i nie tylko, genetyce też się oberwało...
Oczywiście do tego romans, dla każdego widza coś musi się znaleźć...
Powiem tak, osadzenie w czasie beznadziejne, na poziomie uratujmy Polskę przed rozbiorami korzystając ze śmigłowców, gdyby to przesunąć o 200 lat do przodu to może lepiej by się oglądało, po prostu totalna fantastyka, z jednej strony urok lat 30-tych z drugiej 22 wiek... pewnie to też dla zwiększenia zainteresowania wśród widzów.
Jest też czego się pośmiać a jakże mogłoby być inaczej...

Na koniec powtórzę to, co pisłem wyżej "obejrzeć - zapomieć i dobrze się przy tym bawić"
To wszystko, żadna rewelacja, żaden przełom.
  • 0
Master of possimpible ;)

#10 Zyzik

Zyzik

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 81 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 24.09.2004 - |21:44|

(..) .ale jesli juz trailer niezbyt zacheca mnie na wydanie kasy na film, to 1szy zly znak

Na koniec powtórzę to, co pisłem wyżej "obejrzeć - zapomieć i dobrze się przy tym bawić"

No i Macias wykrakales - zepsules mi film!:D
  • 0
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem
~~~~~~~~~~~
Forum serialu 'Third Watch' / 'Brygada ratunkowa'.
~~~~~~~~~~~
Member of SG-21 TEAM (Czestochowa TEAM)

#11 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 24.09.2004 - |22:41|

No i Macias wykrakales - zepsules mi film!:D

coz.wybacz;)
widocznie medium jestem:D
  • 0

#12 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.09.2004 - |09:49|

Dzięki za opinię, kwiatek. Wygląda na to, że po prostu obejrzę sobie pierwszą lepszą kamerkę, nie czekając na to, aż pojawi się w kinach, czy na DVD.
Wygląda na to, że miałem rację co do specyficznego gustu amerykanów i ich upodobania do lekkich, takich sobie filmów. Jakby to ktoś miał dostać udaru mózgu, oglądając coś bardziej skomplikowanego i inteligentnego. :/
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#13 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 28.12.2004 - |22:03|

Większość już kwiatek napisał ja tylko dodam
+ za animacje
+ za retro style
po za tym w filmie wiele nie zobaczymy, no może jeszcze wyidealizowane postacie. Mimo ciągłej akcji, film raczej nudzi i mnie jakoś nie rozśmieszył. Widzą powyżej 12 roku życia nie polecam.

PZDR Y
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#14 Labienus

Labienus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa-Bemowo

Napisano 11.01.2005 - |21:56|

Powiem krótko!

Znakomity klimacik, fajne pomysły..... i kto mi sprzeda kurtkę lotniczą USAAF? :lol:

Podłapałem i zaczynam się za nią rozglądać :D

Pozdrawiam
  • 0

#15 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 12.01.2005 - |01:50|

Obejrzałem ten film w divx... Jednym słowem - tragedia. Totalny bzdel. Może fani komiksów coś w tym widzą, ja wychowany na Star Wars widzę tylko miałką i głupiutką historyjkę oraz nadmiar efektów i chęć opowiedzenia za dużej historii w za krótkim czasie.

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#16 Labienus

Labienus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa-Bemowo

Napisano 12.01.2005 - |15:20|

Obejrzałem ten film w divx... Jednym słowem - tragedia. Totalny bzdel. Może fani komiksów coś w tym widzą, ja wychowany na Star Wars widzę tylko miałką i głupiutką historyjkę oraz nadmiar efektów i chęć opowiedzenia za dużej historii w za krótkim czasie.

Nie chciałbym wywołać kłótni, ale jak dla mnie właśnie doskonale i hipertrafnie opisałeś Star Wars LOOOOL :lol: :lol: :lol:

Może dlatego, że ja wychowałem się na Star Treku :rolleyes:

Pozdrawiam

Użytkownik Labienus edytował ten post 12.01.2005 - |15:22|

• 0

#17 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 12.01.2005 - |15:30|

Nie chciałbym wywołać kłótni, ale jak dla mnie właśnie doskonale i hipertrafnie opisałeś Star Wars LOOOOL :lol:  :lol:  :lol:

Może dlatego, że ja wychowałem się na Star Treku :rolleyes:

heh ja wychowałem się na komiksach i dokładnie takie samo podejście mam zarówno do SW jak i ST :P

PZDR Y
PS sorry za off topic
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#18 koziu

koziu

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCzestochowa

Napisano 12.01.2005 - |17:53|

wlasnie go sobie ogladnolem niejest zbyt porywajacy taki film zabijacz czasu nio ale mozna go obejzec pewnie niektorym sie bardzo podoba ale jak dlamnie jest poprostu sredni chociasz ma niektore ciekawe pomysly
np; latajace lotniskowce to mi sie podobalo
  • 0
"... jak nie ma tego tutaj, to jest gdzieś indziej i tam tego poszukam ..." K.Puchatek

#19 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.01.2005 - |19:02|

Nie uważam, aby te niecałe dwie godziny spędzone na oglądaniu "Sky Kapitan i Świat jutra", były całkiem stracone, chociaż podstawową zaletą tego filmu jest jego oprawa graficzna.

Nie mam na myśli efektów specjalnych, mimo że są imponujące, ale specyficzną stylizację na lata 30-te, widoczną prawie w każdym aspekcie filmu. Oczywiście, poza montażem, który jest całkiem nowoczesny.

W "Sky kapitanie..." wykorzystano pomysły rodem ze starych pism SF, tzw "pulp magazines", z ornitopterami i robotami z giętkimi mackami na czele. Do tego architektura i obiekty w stylu bauhausu i cudowny, przedziwny kolor, wcale nie sepiowy, jak pisano w recenzjach. Raczej osobliwie niebieskawy, chociaż niekonsekwentnie, bo twarze są różowawe. Za to wybuchy pokazano w pełnej ich krasie, w gamie oranżów i czerwieni.

Fabułka, niestety, bo trudno ją nazwać fabułą, mierna. Indianie Jonesowi nie tylko do pięt, ale do podeszw butów nie dorasta, pomimo podobnych źródeł inspiracji. Pomysł może i ciekawy, ale wykonanie słabe. Postaci blade, jakieś sztuczne, mnóstwo niekonsekwencji, za dużo udziwnień i zmian dekoracji, a beztroskie obchodzenie się z najciekawszym, moim skromnym zdaniem, artefaktem w całym filmie pozostawia uczucie niedosytu. Mam na myśli fiolki z tytułowym "światem jutra".

Nie, obejrzeć można, ale raczej dla pomysłowej stylizacji, nie emocji albo aktorów. Jude Law jakiś mało do siebie podobny, a zwykle sporą atrakcją jest jego uroda, a miłośnicy Angeliny Jolie też się nie nacieszą jej wdziękami, bo aktorka występuje praktycznie tylko w epizodzie, w dodatku z czarną opaską na oku.
  • 0

#20 memlay

memlay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 24.01.2005 - |10:53|

kolega oglądał i mnie namawiał. Ponoć własnie jest to jeden z nie wielu filmów na podstawie komiksu posiadający jakokolwiek fabułę. Ma mi przynieść - zobaczymy i ocenimy, a tymczasem przysłucham się waszej dyskusji :).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych