Przewodnik amazon.com, co.uk
Napisano 04.12.2008 - |11:02|
Zanim przejdę do opisu "procedur", najpierw rozwinę nieco temat samej płatności. Jak wiadomo, aby robić zakupy w Internecie potrzebna jest specjalna karta płatnicza (eKarta mBanku, "guzik" Inteligo) lub karta kredytowa (np. Visa Classic). Osoby nie posiadające żadnej karty najczęściej podpinają się pod zbiorcze zamówienia albo po prostu proszą kogoś z kartą i kontem na amazon, żeby złożył dla nich zamówienie. To oczywiście żaden problem, ale ostatnio miałam dosyć stresującą sytuację związaną z tym gwałtownym wzrostem kursu walut i opóźnieniem ze strony amazon.co.uk w realizacji zamówienia. Amazon pobiera należność za zamówienie dopiero w momencie przygotowywania paczki do wysyłki i zanim się w końcu namyślił, to funty podrożały i trzeba było dosyłać pieniądze. Dlatego też gorąco namawiam do korzystania z tzw. gift cards*, które oferuje amazon. Są to po prostu bony o wartości minimum 5$/5Ł, które można wykupić dla kogoś i takim bonem można potem doładować swoje konto. Za bon płaci się w momencie składania zamówienia, nie ma więc stresu, że dolary czy funty podrożeją, bon można wykupić w dowolnym momencie, po doładowaniu konta można dowolnie zarządzać zgromadzonymi funduszami, można od razu coś sobie zamówić albo zostawić kasę na później. Jedyny warunek to posiadanie konta na amazon
*chociaż konto na amazon.com i amazon.co.uk jest wspólne, gift cards zakupione na amazon.com można wykorzystać jedynie na zakupy w amazon.com, a gift cards zakupione na amazon.co.uk można wykorzystać tylko na zakupy na amazon.co.uk
A teraz do rzeczy:
1. Zakładanie konta
2. Zasilanie konta kwotą z bonu
Napisano 04.12.2008 - |11:03|
Na koniec jeszcze dodam, że zgodnie z polityką amazon.com:
1. jeśli kupujemy płyty, które mają się ukazać za jakiś czas (pre-order), jeśli od momentu złożenia zamówienia do premiery płyty cena spadnie, amazon automatycznie liczy nową niższą cenę (empik powinien się od nich uczyć ;>)
2. jeśli po kupieniu płyt w ciągu 30 dni cena spadnie, amazon automatycznie zwraca różnicę, albo przelewem na konto, z którego szła płatność, albo oddaje kawałek gift card
Użytkownik SliderOh edytował ten post 04.12.2008 - |19:39|
Napisano 21.03.2009 - |11:38|
http://www.amazon.co...i...182&sr=8-10
Cena to 14.67Ł - czy to cena z VATem czy bez? Jeśli bez czy należy doliczyć 22% VATu?
Dalej cena wysyłki. Zgodnie z tym:
http://www.amazon.co...nodeId=11072981
przesyłka będzie kosztować 0,39+1,49=1,88Ł? Czy tak? Czy należy dodać do ceny przesyłki VAT? Jeśli tak to czy 22%?
Czy to są wszystkie koszta, które muszę ponieść przy zamówieniu?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi
Napisano 23.03.2009 - |08:43|
Z doświadczenia powiem tyle: cena podczas składania zamówienia różni się od tej podanej na stronie o jakieś 1-2 funty ( w górę), jak kiedyś zamawiałam coś za 6.99, to potem podawali cenę 8.19 czy jakoś tak, nie mam pojęcia jak oni to liczą... do tego trzeba dodać koszty przesyłki - tu pewnie wyliczyłeś właściwie - i dopiero do tej całej kwoty, czyli cena płyt i przesyłki, doliczasz VAT... i więcej kosztów niet
Ja zazwyczaj robię tak, że przechodzę przez cały ten proces zamawiania na UK i przed ostatecznym złożeniem zamówienia mam wszystko podliczone i widzę, ile razem to będzie kosztowało... wtedy mogę kliknąć PLACE ORDER, żeby potwierdzić, albo anulować, jeśli nie chcę za tyle zamawiać
Napisano 23.03.2009 - |11:34|
Ja zazwyczaj robię tak, że przechodzę przez cały ten proces zamawiania na UK i przed ostatecznym złożeniem zamówienia mam wszystko podliczone i widzę, ile razem to będzie kosztowało... wtedy mogę kliknąć PLACE ORDER, żeby potwierdzić, albo anulować, jeśli nie chcę za tyle zamawiać
Czyli w momencie, który tutaj opisujesz już wszystko jest z sumowane razem z VATem? Czy dopiero do tej sumy VAT doliczyć muszę?
Użytkownik blitzer edytował ten post 23.03.2009 - |11:36|
Napisano 23.03.2009 - |12:29|
I tak aby poznać dokładnie ile to Cię wyniesie na końcu to zrób tak jak Ci SliderOh podała , ja sam tak czasami robię nie akceptując do końca zamówienia by zobaczyć ile to wyjdzie całościowo "według amazon.uk".
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 23.03.2009 - |13:06|
Czyli w momencie, który tutaj opisujesz już wszystko jest z sumowane razem z VATem? Czy dopiero do tej sumy VAT doliczyć muszę?
To już jest z VATem, co zresztą widać na podsumowaniu, napisana jest cena za przedmiot i przesylka, jest pozycja TOTAL BEFORE VAT, czyli przed VATem, potem jest pozycja VAT, czyli kwota podatku i na samym dole ostateczna cena na bordowo, większą czcioną
Napisano 23.03.2009 - |14:22|
Chyba jednak na brytyjskiego Amazona się zdecyduje. Wychodzi jakby taniej niż USA. Już nie mówiąc o cenach allegro :/
Użytkownik blitzer edytował ten post 23.03.2009 - |14:37|
Napisano 23.03.2009 - |16:33|
Wychodzi relatywnie taniej jak sobie bierzesz kilka rzeczy, dla jednej płyty raczej szkoda zachodu.Wychodzi jakby taniej niż USA. Już nie mówiąc o cenach allegro :/
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 23.03.2009 - |20:05|
oczywiście to wszystko zależy jeszcze od tego, jakiego serialu się poszukuje, no i zarówno USA jak i UK mają różne promocje, dlatego zawsze warto dobrze poszperać i ceny porównać
Napisano 23.03.2009 - |20:08|
Napisano 23.03.2009 - |20:31|
http://www.amazon.co...l?nodeId=502578
Do Polski jest oczywiście 22%.
Aha jeszcze jedno pytanko: czy tych bonów można wykupić kilka, czy jest to jakoś ograniczone?
Użytkownik blitzer edytował ten post 23.03.2009 - |20:38|
Napisano 23.03.2009 - |21:05|
1. Amazon.uk - Obcy 9DVD i jakaś książka. Paczkę mieli wysłać w poniedziałek. Zrobili to w niedzielę! Będzie spokojnie do piątku.
2. Empik.com - dwie topowe gry na X360. Wysyłka do salonu w... piątek.
Mało tego. Odebrałem kilka dni temu w EMPiKu inne zamówienie a dzisiaj zadzwoniła babka z empik.com z problemem. W systemie mają odhaczone że zamówienie odebrałem ale nie mają potwierdzenia że zapłaciłem. Ponieważ już w EMPiKu nie pracuję zrobiłem jej awanturę że sugeruje iż jestem złodziej i poradziłem by lepiej załatali dziury w systemie.
Empik.com to zaprzeczenie idei sklepu netowego.
Napisano 24.03.2009 - |17:37|
Aha jeszcze jedno pytanko: czy tych bonów można wykupić kilka, czy jest to jakoś ograniczone?
nie ma ograniczeń, chyba tylko minimalna kwota to 5 funtów i można ich kupić tyle, ile chcesz, na taką kwotę, jaką chcesz
Napisano 27.03.2009 - |18:22|
Już od dłuższego czasu kupuje przez amazon.ca i do tej pory nie miałam żadnych problemów. Natomiast dziś postanowilam, że kupie coś przez amazon.com no i klops. SliderOh potrzebuje rady. Wykupiłam sobie gift certifcate na określona kwote i dodalam do konta, nie bylo z niczym problemów. Dopiero jak chciałam złożyć zamówienie nie i napisali mi coś takiego: < *** We're sorry. This item can't be shipped to your selected destination. You may either change the shipping address or delete the item from your order by changing its quantity to 0 and clicking the update button below. ( See geographical restrictions.) ***> jestem w kropce bo nie wiem co sie dzieje. w opisie mają ze international shipping. Może coś z adresem nie tak mam,ale ta taki sam wysylali z Kanady:( Prosze o wskazówki. SliderOh jak piszesz adres dla amazonu.com. z góry dzieki za pomoc. pozdrawiam
Napisano 27.03.2009 - |18:35|
Z tego jasno wynika, że danego "przedmiotu" nie wyślą Ci do Polski ze względu na "geographical restrictions" i tego raczej się nie da przeskoczyć.We're sorry. This item can't be shipped to your selected destination. ..... ( See geographical restrictions.) ***> jestem w kropce bo nie wiem co sie dzieje. w opisie mają ze international shipping.
Podobnie ludzie w Polsce mają jak chcą zamówić np na amazon.uk zabawki, elektronikę, buty albo inne przedmioty które nie są płytą dvd/cd lub książką bo praktycznie tylko to wysyłają do Polski i nie ma tu znaczenia, że przy cenie jest international shipping.
Zdaje się, że ostatnio był o tym cykl artykułów w GW i podobno Komisja Europejska czy ktoś podobny ma się zabrać za takie durne praktyki traktowania kraju członkowskiego UE jak jakiegoś Bangladeszu z drugiej strony świata.
W Twoim wypadku wybrałaś sobie akurat coś z zakresu towarów które nie wysyłają do Polski z amazon.com.
Użytkownik biku1 edytował ten post 27.03.2009 - |18:36|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 27.03.2009 - |18:45|
Napisano 27.03.2009 - |18:48|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 27.03.2009 - |18:57|
Napisano 27.03.2009 - |20:30|
a gift certyficates nie mając nic do wysyłki i na pewno nie wpływają na dostępność towaru dla nas
mam nadzieję, że rzeczywiście ktoś w końcu coś z tym zrobi, nie od wczoraj jesteśmy w UE, a dla nich UE liczy nadal 15 państw :|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych