Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bogowie z mitologi a ci z serialu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#1 hathor

hathor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoTarnobrzeg

Napisano 27.08.2003 - |18:24|

Znam całkiem dobrze mitologie starożytnego Egiptu ale z innymi to troche cienko. :( Więc może ja pojade z tymi Egipskimi a ktoś sie dołączy z innymi. :)
NO TO JEDZIEMY:

RA:
uważany za najwyższego i najważniejszego Boga starożytnych Egipcjan. Często łączony z Amonem ( Amon-Ra lub Amon-Re). Bóstwo słońca, pan świata żywych jak i zmarłych. W niektórych miejscach był uważany za ojca Hathor ale nigdy nie został jej mężem. Jest jeden mit który głosi że po zachodzie słońca Ra płynie swoją łodzią po Zaświatach i walczy z Setem. Jeśli Ra wygra następnego dnia bedzie piękna pogoda, a jeśli przegra- bedzie padał deszcz.

HATHOR:
bogini nieba, miłości, piękna, muzyki, pijaństwa i dobrej zabawy. Żona Horusa, córka Ra. Jest najbardziej kochana ze wszystkich bogów. W niektórych miejscach jest także uważana za boginie zmarłych. Stargatowska Hathor jest uważana za żone Ra i matke Horusa co jest chyba błędem. I Hathor nie jest matką wszystkich bogów.

OZYRYS:
Bóg jak i pan Świata Zmarłych. Brat Seta , jak i mąż Izydy a także ojciec Horusa. Został zabity przez swego brata i wskrzeszony przez swoją żone która po jego śmierci na jego ciele urodziła mu syna - Horusa. Ozyrys decyduje czy dany człowiek jest wart przyjęcia do Zaświatów czy też nie.

Prosze o chwile przerwy. :rolleyes: Za pół godziny bedzie druga część. Prosze docenić moją prace i starania. :)
  • 0
Grzechem jest nie grzeszyć...

#2 hathor

hathor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoTarnobrzeg

Napisano 27.08.2003 - |18:46|

A o to druga część moich starań:

IZYDA:
Bogini życia, opiekunka kobiet i dzieci. Żona jak i siostra Ozyrysa, matka Horusa.
Po śmierci swojego męża udała się na poszukiwanie jego szczątków, które były rozrzucone po całym Egipcie. Po ich odnalezieniu wskrzesiła Ozyrysa, a także przez ten cały czas wychowywała swojego syna.

HORUS:
Bóg wojny, jego symbolem jest sokół. Syn Ozyrysa i Izydy. Mąż Hathor z którą miał siedem synów. :blink: Po śmierci swego ojca prowadził długą wojne ze swoim wujkiem- Setem. Po paru latach Horusowi wujek wydłubał oczy ale Sokół poleciał do Tota który mu naprawił wzrok swoją własną śliną a potem podarował mu jedno oko w kształcie księżyca drugie w kształcie słońca. Po tym incydencie nasz Horusik zabił wujka. W serialu Horus jest niby synem Ra i Hathor, którzy nigdy nie byli małżeństwem.

ANUBIS:
Bóg zmarłych i patron mumifikacji. To on ją wymyślił i to on po śmierci Ozyrysa go zmumifikował. W zaświatach podczas rytuału przyjęcia do Zaświatów Anubis waży serca zmarłych. Nie mam z byt wielkiej wiedzy o Stargatowskim Anubisie ale wiem że jest on między stanem ludzkim a tym w którym są pradawni.

Chyba tyle na dzisiaj. Od razu mówie, że to wszystko nie jest ściągnięte z jakiś encyklopedii tylko z własnych szarych komórek.
  • 0

#3 Baal

Baal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoOpole

Napisano 27.08.2003 - |18:47|

zapomnialas o Anubisie:

Pan umarłych, bóg o głowie szakala. Egipcjanie wierzyli, że po śmierci zmarły musi stanąć przed nim i opowiedzieć mu historię swojego życia, a wtedy Anubis decydował co czeka zmarłego. Sąd Anubisa poprzedzało odczytanie z Księgi Umarłych własnego życia, a następnie stawano przed procesem ważenia serca. Jeśli serce umarłego było cięższe od pióra umarły został zjadany przez bestię o nieznanym imieniu.
  • 0
Stargate SG-1: The Alliance

Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises

Coming IV Quartal 2005

#4 hathor

hathor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoTarnobrzeg

Napisano 27.08.2003 - |18:49|

tak masz racje zapomniałam o tym, ale myśle że nieźle to napisałam. B)
  • 0

#5 hathor

hathor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoTarnobrzeg

Napisano 27.08.2003 - |19:54|

Chociaż nikt tego nie czyta :( ale napisze jeszcze o Totcie który może kiedyś sie pojawi w serialu. Tak na przyszłość.

TOT:
Był uważany za boga pisma, nauki i takich tam podobnych rzeczy. To on wymyślił pismo i wszystkie języki. Był naprawde chyba najmądrzejszy ze wszystkich bogów. W tym rytuale o którym wspomniał Baal Tot zapisywał wyniku z wagi na której były ważone serca. W serialu myśle że tot był by fałszywym bogiem który miał by bardzo ogromną wiedze i trudno było by go pokonać( nowe technologie).
  • 0

#6 anubis

anubis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 27.08.2003 - |20:18|

MIŁO MI ŻE KTOŚ PAMIĘTAŁ O TAK ZNACZĄCEJ POSTACI JAK ANUBIS

odegrał nie tylko znaczącą rolę w starożytności ale równiez w serialu

a oprócz tego to niezła pigułka wiedzy o tych bogach a może faktycznie Goauldach
  • 0

#7 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 27.08.2003 - |20:43|

Proponuję zajrzeć do archiwum, gdzie wszystkie te postaci są dokładnie opisane, z ilustracjami :D . Encyklopedia będzie kontynuowana, kiedy tylko znajdę trochę czasu. Dotychczas są następujące duże hasła: Amaunet, Anubis, Apep, Hathor, Imhotep, Kali, Kronos,Nirrti, Omoroca i Oannes, Swarog, Thor, a także kilka innych, mniejszych.

Link do archiwum mitologicznego:

http://www.gwrota.co...topic=708&st=25

Użytkownik kimera edytował ten post 27.08.2003 - |22:23|

• 0

#8 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 27.08.2003 - |20:48|

Jeśli serce umarłego było cięższe od pióra umarły został zjadany przez bestię o nieznanym imieniu.

Ta bestia to tak zwana Pożeraczka, której egipskie imię brzmi Ammit, lub Ammut.
Dołączona grafika
  • 0

#9 czapka

czapka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.08.2003 - |20:55|

Chociaż nikt tego nie czyta :( ale napisze jeszcze o Totcie który może kiedyś sie pojawi w serialu. Tak na przyszłość.

musze powiedzieć ze ja przeczytałem :D i mogę powiedzieć fajna robota :lol:
jeszcze mam pytanko bo film z znacznej mierze jest oparty na mitologii zwłaszcza egipskiej to skąd się wzięli Jaffa czy to była jakaś gwardia przyboczna albo żołnierze czy oni w ogóle występowali pod jaka postacią w mitologii ? :ph34r:
  • 0

#10 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 27.08.2003 - |21:03|

jeszcze mam pytanko bo film z znacznej mierze jest oparty na mitologii zwłaszcza egipskiej to skąd się wzięli Jaffa czy to była jakaś gwardia przyboczna albo żołnierze czy oni w ogóle występowali pod jaka postacią w mitologii ? :ph34r:

Czytajcie archiwum:
http://www.gwrota.co...p?showtopic=303

Jaffa jako rasa/gatunek nie mają odpowiednika w żadnej mitologii.

Użytkownik kimera edytował ten post 27.08.2003 - |22:27|

• 0

#11 hathor

hathor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoTarnobrzeg

Napisano 27.08.2003 - |22:11|

musze powiedzieć ze ja przeczytałem  :D  i mogę powiedzieć fajna robota  :lol:

Wielkie dzienki!! ktoś to docenił. bardzo mi miło. B)
  • 0

#12 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.08.2003 - |11:49|

Tak sie zastanawiam jak to jest że Sokar zadowolił sie w ""Demons" rolą drugorzędna czyli Szatana . Jak doszliśmy w poprzedniej dyskusji na poprzednim forum . Znając jego ambicjie , zrwsztą ambicjie wszystkich Goa`uldów żatko się zdaża że chcą występować jako ci drudzy ,a nie siłą najwysza i najpoteżniejsza . Przeciesz Szatan był upadłym aniołem i daleko mu do mocy boskiej .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 hirek

hirek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 28.08.2003 - |11:59|

Tak sie zastanawiam  jak to jest że Sokar zadowolił sie w ""Demons" rolą drugorzędna czyli Szatana . Jak doszliśmy w poprzedniej dyskusji na poprzednim forum . Znając jego ambicjie  , zrwsztą ambicjie wszystkich Goa`uldów  żatko się zdaża że chcą występować jako ci drudzy  ,a nie siłą najwysza i najpoteżniejsza . Przeciesz Szatan był upadłym aniołem i daleko mu do mocy boskiej .

Chyba coś pisałem na ten temat w starym forum. Bóg Żydów i chrześcijan jest zarazem sprawiedliwy i miłosierny. Goa'uldowi raczej ciężko by było w niego się wcielić. Nawet gdyby próbował, szybko zostałby uznany za apokaliptyczną Bestię ( wiadomo że Szatan ma możliwość czynienia fałszywych cudów), a odmowa służenia mu za wytrwałość w uciśnieniu.

Pozdrawiam
  • 0

#14 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.08.2003 - |13:15|

Czytam to co piszecie i powiem, że jest to dość interesujące.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#15 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.08.2003 - |14:25|

Chyba coś pisałem na ten temat w starym forum. Bóg Żydów i chrześcijan jest zarazem sprawiedliwy i miłosierny. Goa'uldowi raczej ciężko by było w niego się wcielić. Nawet gdyby próbował, szybko zostałby uznany za apokaliptyczną Bestię ( wiadomo że Szatan ma możliwość czynienia fałszywych cudów), a odmowa służenia mu za wytrwałość w uciśnieniu.

Rozumiem że Bóg chrześcijan i żydów to raczej nie Goa`uld , chociażwiemy że niektórzy siębuntują tak jak Tok`ra . Może był to jeden ze wcześniejszych Goa`uldów który się zbuntował - pierwszy Tok`ra ,a Elegia wzieła z niego przykład .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 hirek

hirek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 28.08.2003 - |14:49|

Rozumiem że Bóg chrześcijan i żydów to raczej nie Goa`uld , chociażwiemy że niektórzy siębuntują tak jak Tok`ra . Może był to jeden ze wcześniejszych Goa`uldów który się zbuntował - pierwszy Tok`ra ,a Elegia wzieła z niego przykład .

Stawiając tak sprawę nie zachwycisz wierzących uczestników forum ( w tym mnie). To tak jakby cofnąć się w czasie do kapłanów Ra i stwierdzić że ich Bóg na pewno nie jest Jaffa, tylko chłopcem z wężem w głowie.
Jeśli ktoś dzisiaj czci Kali albo Nirrti, lepiej nie pokazywać mu Stargate. Podobnie twórcy serialu liczą się raczej z widownią w większości chrześcijańską ( a przynajmniej wychowaną w schrystianizowanej kulturze). O związkach Boga z Tok'Ra raczej nic nie będzie ( chyba że "z fanfica heretyka" :)).

Pozdrawiam
  • 0

#17 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.08.2003 - |16:20|

Biorac pod uwage jeden drobny szczegół jaki jest fakt że serial powstawał w USA i jak widzimy po zdażeniach celował raczej w tamtejszą widownie i dodamy jaki jest tam mix kulturowo-religijny to wzmianki o takich bogach jak Kali albo inne z tyvh popularnych na pewno trafiły na wyznawców . Jak zapewne wszyscy wiemy USA jest tylko w wiekszości wiary katolickiej ( różnych rodzai ).

Zreszta ja się pytam gdzie i dłaczego ekipa od SG1 zgubiła "faceta imieniem Jezus " ( sorry za wyrażenie ) skoro wszystkie starsze rasy w ramach możliwości podawały sie za bogów . Bo wychodzac z takiego założenia jakie można znaleść w filmie - to wszyscy poznani "Bogowie" to oszuści typu Apophis , Ozyrys , Horus , Bal i inni to Goa`uldowie a Thor , Loki , Odyn i kilku innych to Asgardczycy , Bogowie Majów to świetliste olbrzymy , to w takim razie kim był Jezus z jego mocami - czyżby to pradawny , który złamał pare zasad nim go odwołali ? .

Jeśli kogoś urażił ten teks to nie było to moje zamierzone działanie lecz próba wyciagniecia odpowiedzi i zmuszenie do zastanowienia nad działaniem scenarzysty .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.08.2003 - |16:43|

Obi - kiedy zniknąli ostatni Goauldowie z Ziemi? Pięć tysięcy lat temu? No może trzy, to i tak jest jakiś tysiąc lat przed pojaiweniem się Chrystusa. Co prawda widzimy osadę chrześcijańską z Goauldem jako Szatanem, ale to jest prawdopodobnie sprawa incydentalna.
Druga sprawa - Goauld jako Jezus Chrystus??????? Hirek ma 100% racji, to nie możliwe. Nie ten rodzaj Boga. Chyba że są dobrzy Goauldowie. I do tego, ci dobrzy musieli być na Ziemi 2000 lat temu, to samo odnosi się do innych ras.

gulus
  • 0

#19 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.08.2003 - |16:47|

Nie mówie że to Goa`uld był Jezusem tylko się pytam o to jaka rasa mogła by coś takiego zrobić . Po drugie jak sięnie mylę to jakieś 2000 lat temu podobno pojawili się Tok`ra wiec czemu nie na Ziemi , by szezyć nauke o wolności i równości sobie ?

Dodatkowo mówisz 3000 lat temu , ale jednak ktoś odwiedził ziemie około 14 wieku i porwał troche wieśniaków ( na tyle wielu aby nie pojawił się regres genetyczny o którym się mówi tyle przy okazji ewolucji Goa`uldów ).

Użytkownik obi edytował ten post 28.08.2003 - |16:50|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#20 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.08.2003 - |17:09|

Po drugie jak sięnie mylę to jakieś 2000 lat temu podobno pojawili się Tok`ra wiec czemu nie na Ziemi ,

Prawde mówisz. Podobno to ona (Egeria) doradziło i inspirowała drugiego króla Rzymu w starożytności - Numo Popiluszowi. Było skojarzenie że niby rzymianie to "pradawani". Idą już dalej w spekulacje. Mozna się jakoś domyślać że to może ingerencja Pradawncyh sprawiła że Goauld się nawrócił. Możliwe też że rzymianie starożytni nie są Pradawnymi co jest o wiele bardziej prawdopodobne i Egeria wspierając powstanie Rzymu zagroziła cywilizacji egipskiej. I w ten sposób obalono Goauldów.
Ech... mitologia jest tak zakręcona że trudno ją wytłumaczyć :]
Log65: Happy camper

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych