No to teraz trzeba tylko zaimplementować na forum obsługę czcionek lantiańskich, żeby było można pisać tym alfabetem na forum prosto z klawiatury, bez potrzeby wklejania obrazków. Można by dyskutować "w oryginale" na stronie, a tłumaczyć techniką kopiuj/wklej w notatniku zmieniając tylko czcionkę.
Tak na marginesie, czy ktoś z wasz uczy się czytać tym alfabetem jak Daniel Jackson?
Do tej pory nie udzielałem się na tym forum, więc czas zacząć

Stworzyłem aplikację JS do tłumaczenia tekstu na alterański. Demo można zobaczyć
TUTAJ. Co najważniejsze, translator nie wymaga zainstalowanej czcionki (oparty jest o
typeface), po prostu dynamicznie tworzy przy pomocy javascript element canvas - obrazek z tekstem alterańskim. Każde słowo można przetłumaczyć z powrotem przez najechanie na nie myszką, pojawi się dymek z oryginalnym tekstem.
Implementacja jest banalnie prosta. Na serwer należy przesłać plik
alteran.js i dodać ten skrypt do forum lub dopisać
<script type="text/javascript" src="jscripts/alteran.js"></script>
. Teraz wystarczy stworzyć znacznik BBCode, np. [alteran][/alteran], który obejmował by tekst tagami
<span class="alteran"></span>
, ponieważ tłumaczone jest wszystko to, co posiada klasę 'alteran'. Obrazki te można dowolnie ostylować, zachowują się one jak zwykły tekst. W nowych przeglądarkach wszystko działa idealnie, w IE6 również, choć wyświetla trochę nierówno z tekstem i nie obsługuje dymków, ale kto dziś świadomie tego używa

Zachęcam administrację do zaimplementowania. Myślę, że byłby to fajny bajer

Czcionkę oparłem na foncie
Lucas_Alfa
Użytkownik leshniak edytował ten post 21.04.2010 - |14:58|