Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Mentalist

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#1 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.09.2008 - |22:12|

Polecam bardzo wszystkim nowy serial CBS The Mentalist.

The Mentalist opowiada historię niezależnego detektywa Patricka Jane'a który współpracuje z Biurem śledczym w Kalifornii CBI (California Bureau of Investigation). Dzięki zdolności obserwacji i postrzegania różnych rzeczy w sposób który przekracza możliwości innych ludzi, pomaga CBI w rozwiązywaniu najtrudniejszych zagadek kryminalnych.

Brzmi może trochę banalnie i jak odgrzewany kotlet, ale jest bardzo ciekawie.

1x01
Zapowiada się bardzo przyjemny serialik. Trochę w stylu Monka, tylko na poważnie i bez żadnych dziwactw ;) Pierwszy odcinek wciąga i nie pozwala się nudzić. Będzie to produkcja typu CSI, czyli jeden odcinek - jedna zbrodnia, ale już w pilocie został zakreślony wątek mordercy "Red John", z którym naszego głównego bohatera łączą osobiste porachunki. Mam nadzieję, że będzie odgrywał znaczną rolę w kolejnych odcinkach, bo zapowiada się on bardzo ciekawie. Ogólnie serial na plus i z zainteresowaniem czekam na kolejne odcinki.

Zapowiada się na nowy hit CBS, bo season premiere obejrzało 15.55mln widzów. Zobaczymy tylko czy to się utrzyma.

Ocena 4+/6

Użytkownik johnass edytował ten post 29.05.2010 - |11:49|

• 0
I will do anything for lulz.

#2 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.09.2008 - |22:33|

Dzięki zdolności obserwacji i postrzegania różnych rzeczy w sposób który przekracza możliwości innych ludzi, pomaga CBI w rozwiązywaniu najtrudniejszych zagadek kryminalnych.

Skojarzenie nowa wersja "Psycha" czy jak. ;)
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#3 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 27.09.2008 - |09:01|

Mnie pierwszy odcinek przypadł do gustu. Nieźle grający aktorzy (Simon Baker - "Ring 2", Robin Tunney, czyli Veronica z 1. sezonu "Prison Break") i dobra fabuła pilota zapowiadają ciekawą pozycję. Boję sie tylko, żeby nie popełniono błędu "Women's Murder Club", gdzie też w pilocie przewija się wątek seryjnego mordercy, a potem powrócił on dopiero w 10. odcinku... Nie chciałbym tyle czekać na powrót Red Johna.
Krótko mówiąc jeden z ciekawszych debiutów tego sezonu :)
  • 0

Dołączona grafika

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 27.09.2008 - |14:11|

Psych jest dobry a nawet bardzo dobry.

Mentalist dobra obsada i realizacja.

Co do fabuły to albo będzie to co serwują nam duże stacje czyli schemat, schemat i jeszcze raz nuda
ALBO
w co wątpię będzie ciekawa liniowa fabuła.

Poza tym gościu jest zbyt pewny siebie i troszkę zalatuje mi to supermenem.

Motyw z udawanym Medium bardzo dobrze sprawdził się w komediowym Psych, choć i tam mamy schemat natomiast tutaj może być to gwóźdź do trumny czyli

CANCEL
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#5 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 01.10.2008 - |16:34|

Psych na poważnie czyli zabrali śmieszną cześć Psycha czyli jedyną rzeczy która mi się w tamtym serialu podobała (i pozwoliła mi wytrzymać całe 8 odcinków potem się poddałem:P ).

Z The Mentalist pożegnam się dużo szybciej bo już po 2 odcinku. Nie mówię że serial jest zły wręcz przeciwnie ma zadatki na dość dobrą produkcję, jednak podzielę opinie Quendiego że udawane medium w serialu komediowym ma jeszcze jakieś szansę o tyle w poważnej produkcji może to być duży problem.

Jeżeli chcesz obejrzeć serial kryminalny, a znudziły ci się wszystkie CSI, Bones, itp. czyli produkcję w których rozwiązywanie zagadek kryminalnych jest oparte na standardowych metodach (lub jakiejś dziedzinie nauki) daj szansę temu serialowi jest duża szansa na to że ci się spodoba.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#6 michelangelo

michelangelo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 06.10.2008 - |21:23|

Tymczasem serial otrzymał pełny sezon.

Serial "The Mentalist" to kolejna nowa seria po "Fringe" i "90210", która otrzyma pełny pierwszy sezon. Wczoraj stacja CBS zamówiła sześć nowych odcinków, a jeszcze w tym tygodniu zamówi pełną serię.

Łącznie sezon ma się zamknąć w 22 epizodach.

http://showtv.pl/news_item_1177.htm
  • 0

#7 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 07.10.2008 - |08:35|

Tymczasem serial otrzymał pełny sezon.

Świetnie. Mnie się dość podoba na razie. Mam nadzieję, że nie wpadnie w rutynę w przyszłości.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#8 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 08.10.2008 - |09:05|

Obejrzałem pierwszy odcinek. Spodziewałem się jednak czegoś gorszego. Spore zaskoczenie in plus jak dla mnie. Nie dziwię się że w USA jest taka wysoka oglądalność.

Simon Baker gra tutaj główną rolę. Niedawno oglądałem inny serial z tym aktorem - Smith, który w USA szybko został zdjęty z anteny (niesłusznie) i tam też spodobała mi się gra tego aktora. Tylko jakoś Amanda Righetti po The O.C. i North Shore nie bardzo pasuje mi do roli, którą tutaj gra. No ale może po kilku odcinkach będzie lepiej.
Mógłbym się jeszcze przyczepić do lektora w polskiej telewizji, ale na szczęście można wybrać wersję oryginalną z napisami (ale nie z tymi z Hataka ;) ).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#9 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.10.2008 - |12:00|

1x02

Może nie tak dobry jak pierwszy odcinek, ale dalej trzyma poziom i pomimo schematu przyjemnie się to ogląda.
Dalej jestem na tak.

Ocena 4+/6
  • 0

#10 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.10.2008 - |13:12|

1x03

Kolejny solidny odcinek. Przyjemnie tak sobie obejrzeć raz na tydzień jakiś schematyczny serialik kryminalny dla rozluźnienia i The Mentalist w 100% się do tego nadaje. Nie będę się rozpisywać co się działo, ale było ciekawie, z pomysłem i nie nudziło. Tego mi było trzeba po ciężkim dniu :] Polecam!

Ocena 4+/6

Użytkownik działacz edytował ten post 16.10.2008 - |13:13|

• 0

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 24.11.2008 - |01:32|

1x02-07

Po wielkiej porażce jaką zaserwowały nam duże stacje w tym sezonie postanowiłem powrócić do Mentalist.

Tak jak pisałem wcześniej jest to zbudowane na schemacie i o jakiejś fabule trudno marzyć
ALE
Jest to rozluźniające, nie głupie, dobrze zagrane i zrealizowane kino.

Dokładnie coś do odprężenia po ciężkim dniu.

Na plus zasługuje miła atmosfera tworzona przez bohaterów a zwłaszcza głównego.

Podobne seriale to Monk i Psych na USA.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#12 Shade

Shade

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 12.12.2008 - |11:00|

Dla tych co jeszcze nie czytali TV.com

Ogladam The Mentalist ale ze jest tak popularny to sie nie spodziwalem. Zakładałem zawsze odwrotny scenariusz.
  • 0

#13 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 12.12.2008 - |11:29|

Śledzę zarówno sam serial, jak i jego wyniki oglądalności. Muszę powiedzieć że kiedy pierwsze odcinki gromadziły ok. 15 mln widzów cieszyłem się bo serial przypadł mi do gustu.
Teraz brak Tańca z gwiazdami i wyniki jeszcze bardziej podskoczyły. Aczkolwiek trzeba też przyznać że grupie wiekowej 18-49 Mentalista (bo tak przetłumaczyli tytuł tego serialu w Polsce) zazwyczaj szedł łeb w łeb z Fringe ze stacji FOX.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#14 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 14.12.2008 - |20:05|

rewelacyjny serial - Psych w mniej wyluzowanej wersji
  • 0
You are what you believe yourself to be

#15 Jara71

Jara71

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów
  • Miasto71

Napisano 14.12.2008 - |20:36|

Ja dopiero ściągam, serial podesłał mi brat.

Skojarzenie nowa wersja "Psycha" czy jak

Jeśli tak, to na pewno nie zostanę kolejnym widzem.
  • 0

#16 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 14.12.2008 - |20:42|

Obejrzałem jeden odcinek na VOD n'ki i podobało mi się. Nic rewelacyjnego, ale przyjemne. Rzeczywiście z mentalisty niezły superman, tylko w tym odcinku wygrał w kasynie z 700 tys $ i od razu wydał :P
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#17 Jara71

Jara71

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów
  • Miasto71

Napisano 23.12.2008 - |12:39|

Obejrzałam już 7 odcinków, może nie wciąga jak House, ale fajnie się ogląda :)
  • 0

#18 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 25.12.2008 - |16:58|

Mentalist to serial dobry - obejrzałem 1 odcinek i wnioskuje, że to takie połączenie dwóch serialów - "LIFE" i poniekąd z "MEDIUM" W porównaniu do nich wypada dosyć blado, ale z nudów można obejrzeć :)
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#19 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.12.2008 - |17:57|

Bardzo dobrze kombinujesz.

To właśnie takie połączenie Life i Medium choć w lżejszych klimatach, nie żeby tamte były jakimś mrocznymi dramatami.

Osobiście też wole Life nie mówiąc już o Medium, czyli najlepszym serialu z pozytywną energią.

Niemniej Mentalist jest dobrym serialem i nadaje się idealnie do odprężenia.
  • 0

#20 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.01.2009 - |18:28|

Już w kwietniu będzie można zobaczyć Mentalist w Canal +.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych