Skocz do zawartości

Zdjęcie

True Blood

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
121 odpowiedzi w tym temacie

#1 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 16.06.2008 - |17:22|

Plakat

Dołączona grafika

Nie znalazłem niczego lepszego, jeśli coś znajdziecie dajcie znać.

Fabuła w skrócie

Serial przedstawia fikcyjną koegzystencję wampirów i ludzi w małym miasteczku na terenie Luizjany, która stała się możliwa po tym jak w sprzedaży pojawiła się syntetyczna krew produkcji japońskiej. Sookie Stackhouse, kelnerka z telepatycznymi zdolnościami zakochuje się w jednym z wampirów - Billu Comptonie.

Opis fabuły w języku angielskim

Alan Ball, creator of Six Feet Under, returns to HBO with a new series based on the novel series Southern Vampire by Charlaine Harris. The series follows Sookie Stackhouse, a telepathic barmaid who finds comfort in the company of vampires since they have no brainwave activity for her to read. She and her brother Jason were raised by her grandmother after losing their parents in a flood and she tries to keep her telepathic ability a secret. Thanks largely in part to the creation of a Japanese-made synthetic blood called True Blood (where the series takes it name) vampires have make their existence known to the world. Sookie works at the bar 'Merlotte's' which is owned and operated by her boss Sam Merlotte who has a secret of his own.

Dodatkowe informacje

Scenariusz True Blood powstał na podstawie książek "Southern Vampire Mysteries" autorstwa Charlaine Harris. Telewizyjnej adaptacji podjął się Alan Ball - człowiek odpowiedzialny za "Six Feet Under". Muzyką zajmie się Gary Calama, który komponował ścieżkę dźwiękową do "Dextera," "Weeds" i "Entourage". Glówną role zagra Anna Paquin, którą wcieliła się w rolę Rogue/Marie w serii filmów spod znaku X-Mena. Całość zostanie wyemitowana na antenie HBO. Premierę odcinka pilotażowego zapowiedziano na 7 września.

Ocena pilota

Co ciekawe na sieci pojawiła się wersja Preair pilota - podobno brakuje kilku scen. Swoją opinię zamieszczę po jego obejrzeniu. Zapowiada się bardzo smakowicie.

Użytkownik blinkkin edytował ten post 16.06.2008 - |17:58|

• 0

#2 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 17.06.2008 - |13:07|

w pilocie brakuje kilku scen, ale nawet bez tego powiem, że zapowiada się straszliwie nudnie; w kategorii seriali o wampirach daleko za Moonlight, a nawet Blood Ties <_< ;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#3 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 17.06.2008 - |23:38|

Podzielam zdanie inwe, pilot bez polotu. Żałuję, że zmarnowałem tyle czasu na niego. Zdecydowanie odradzam każdemu:)
  • 0

#4 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 18.06.2008 - |12:23|

Mnie najbardziej irytuje lokalizacja, a właściwie jej konsekwencja w postaci akcentu.

A co do samego odcinka nie jest źle ale jakoś wspaniale też nie, na pewno obejrzę wersję finalną i dopiero po niej zdecyduję czy warto dalej oglądać. Co się stało z HBO kiedyś praktycznie każdy nowy serial był naprawdę warty obejrzenia zupełnie jak teraz SHOWTIME.
Zgodzę się z poprzednią opinią w tej formie serial jest gorszy od Moonlight, a jedyną intrygującą rzeczą jest to że wampiry nie ukrywają się i wszyscy o nich wiedzą.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#5 Banshee

Banshee

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów
  • MiastoDublin, Irlandia

Napisano 18.06.2008 - |21:05|

Według mnie tragicznie. Pierwsze 2 minuty są OK, ale później już tylko wieje nudą. A szkoda, bo sam pomysł otwartej i pokojowej koegzystencji ludzi i wampirów jest naprawdę ciekawy. Niestety oglądamy to z perespektywy małego miasteczka, czyli najbardziej mnie interesujące problemy, jak np. "prawa i obowiązki wampira" czy rozliczanie przeszłości, zostaną albo pominięte, albo jedynie zasygnalizowane.
Sama akcja ciągnie się jak flaki z olejem. Zero napięcia, bohaterowie tak wielowymiarowi jak ludzik z "La Linea" i do tego jeszcze ten południowy akcent. Wartości odcinka nie podnosi też napakowanie go aż do granic możliwości seksem.
Poczekam jeszcze na wersję ostateczną, ale wielkich nadziei sobie nie robię.
  • 0
"Come out, come out wherever you are and see the young man that fell from the star."
John Crichton

#6 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 19.06.2008 - |17:01|

ale zniechęcające te opinie

jak komuś brakuje czasu (jak mi) to na pewno się nie skusi
  • 0

#7 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 23.06.2008 - |20:42|

Faktycznie cieniutkie... w połowie mi się ziewać zachciało ;) Wampir Bill... hyh ;)
  • 0

->1019<-

#8 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 25.06.2008 - |07:20|

Ściągnąłem, obejrzałem, skasowałem.
Jeden z najgorszych seriali, jakie widziałem.
Nie polecam.
  • 0

#9 skorpios

skorpios

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoDziałdowo/Londyn

Napisano 31.07.2008 - |17:52|

jak kilka osob przede mna, poczekam na wersje finalna, niedawno obejrzalem PREAIR, brakuje scen i pilot urwany w trakcie sceny... podejrzewam, ze brakuje przynajmniej 5-8 minut.

wiec nie wydaje opinii, tylko poczekam na premiere :)
  • 0

#10 ericdraven

ericdraven

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.08.2008 - |14:11|

Tak mi się zdaje, że pilot ulegnie znaczącym zmianom przed premierą. Nie wydawajmy też od razu opinii o serialu na podstawie pilota na temat całego serialu :P (Spirozea!) Pilot ciężki ale być może później będzie lepiej. Wiele było produkcji, których pilot był cienki ale im dalej tym lepiej. Zresztą to HBO - poczekamy, zobaczymy i jeszcze się w nim zakochamy ;)

Użytkownik ericdraven edytował ten post 01.08.2008 - |14:13|

• 0

#11 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 01.08.2008 - |18:22|

Tak mi się zdaje, że pilot ulegnie znaczącym zmianom przed premierą.

jak wymienią obsadę i scenarzystów to kto wie... może się skuszę:lol: ;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#12 hitano

hitano

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 05.08.2008 - |13:09|

Gniot gniotów. Nawet najgorsze odcinki Smallville czy to, że puszczą en 8 sezon nic nie pobije wykonania i tego pomysłu. Serial może byłby ciekawy gdyby nie sceneria przez co nasuwa się iż serial jest dla wsioków o jakich opowiada xD. Poza tym te zęby Wampirów, nawet Moonlight z swoim wyraźnym odejściem od klasyki był lepszy. Najbardziej mnie zastanawia jakim cudem HBO zgodziło się cos takiego finansować przecież widzieli scenariusz.

Użytkownik hitano edytował ten post 05.08.2008 - |13:12|

• 0

#13 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.09.2008 - |16:03|

A ja mam całkiem inną opinię, choć być może tylko podoba mi się telepatka ;)

Nie wiem też czy da się to jakoś sensownie pociągnąć czy jak to się mówi pomysłu starczyło tylko na pilota.

P.S. Zęby wampirów to totalna porażka.

P.S. 2 Telepatka przesłodka :rolleyes:
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#14 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.09.2008 - |17:18|

nawet Moonlight z swoim wyraźnym odejściem od klasyki był lepszy.

Akurat ten serial bardzo mi się podobał i żałuję, że dostał cancela.
  • 0

#15 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.09.2008 - |17:46|

Wampiry to mój ulubiony temat byle było by to robione z sensem i klasą.

True Blood jak dla mnie ma swój klimat, choć na razie robi go piękna i niewinna telepatka niż nieporadny wampir.

Natomiast Moonlight nie spodobał mi się, czuć było sztuczność i braki realizacyjne.

_Neoo_: Nie chciałbym, żeby zaczęła się tutaj dyskusja na temat, który serial o wampirach jest lepszy. W związku z tym proszę powstrzymać się od oceniania tutaj Moonlight. A jeśli ktoś mimo wszystko czuje taką potrzebę to można stworzyć nowy temat temu poświęcony ;)

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 12.09.2008 - |18:11|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#16 Polkozar

Polkozar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 13.09.2008 - |11:07|

Spodziewałem się zdecydowanie więcej po tym serialu... a takich nadziei sobie narobiłem...

PS. Fajne zamieszanie jest w sieci z numeracją epizodów i ich nazwą, a i z napisami nie lepiej, nawet na hatak.pl napisy do "Strange Love" są wstawione te same co do odcinka pilotowego...
  • 0

#17 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 13.09.2008 - |15:53|

A mnie po pierwszym odcinku serial przypadł do gustu. Ma ciekawy klimat, dobry pomysł o ujawnieniu się wampirów i fajna aktorka grająca tą Sookie :D.

Serial Alana Balla (Six Feet Under) więc liczę że będzie dobry.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#18 kris.m

kris.m

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 16.09.2008 - |06:38|

Ja jeszcze nie obejrzałem (dziś obejrze) ale troche jestem zdziwiony negatywnymi opiniami. Moja dziewczyna ogladała pierwszy odcinek i stwierdziła, że serial jest rewelacyjny (a jest miłośniczką tematów z wamiprami). Szczególnie była zachwycona właśnie lokalnym akcentem, też lubię tego typu smaczki :)
  • 0

#19 majkel78

majkel78

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 17.09.2008 - |21:11|

Dziś potwierdzono że będziemy mieć drugi sezon True Blood - perwsze odcinki będą kręcone na początku przyszłego roku - emisja za rok jesienią
  • 0

#20 dr. loo-bitch

dr. loo-bitch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 19.09.2008 - |09:42|

zauważyliście, że w porównaniu z pre-air'em rolę kumpeli sookie tary gra inna aktorka - i to jak gra !!!!!! w ogóle aktorstwo na duży plus - szczególnie drugi plan - lafayette i tara rządzą !!!!

poza tym świetna czołówka - jak dla mnie małe arcydzieło

jak na razie alan ball, mimo, że tb to całkiem inna bajka niż six feet under czy american beauty, naprawdę daje radę - może być z tego świetny serial

redneckie klimaty i akcent urocze, fajny jest taki wszechobecny (ale nie nachalny i narzucający) dystans, przymrużenie oka i humor (angelina adopts vampire baby ;) ;) :P :P )
  • 0
Hall of Fame

1 - Deadwood
2 - The Shield, Six Feet Under
3 - Rome, The Office, Sopranos
4 - South Park, Firefly, Dexter, Seinfeld
5 - Flight of the Conchords, Skins, OZ, Californication, Ugly Betty, Friday Day Lights

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych