Skocz do zawartości

Zdjęcie

Terry Pratchett

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 nAzGuL22

nAzGuL22

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 115 postów
  • MiastoBytom

Napisano 25.05.2008 - |15:38|

Co jest, czyżby nikt tego nie czytał ? :)

No ale żeby wnieść coś do tematu sensownego, to powiem że lepszego humorystę fantasy, i to w jakże moim ukochanym humorze brytyjskim, nie czytałem. Co więcej nie uwierzę w to, że Neil Gaiman jest lepszy od Pratchetta (a są szaleńcy, którzy tak twierdzą). Autor cechuje się świetnym poczuciem humoru, a świat który wykreował na plecach A'tuina jest niemniej szalony niż nasza rzeczywistość, do czego zresztą często nawiązuje w swoich książkach. Do tego lekka, stosunkowo łatwa literatura, do której po prostu chce się często wracać :)

Użytkownik nAzGuL22 edytował ten post 25.05.2008 - |15:43|

• 0

#2 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 25.05.2008 - |17:48|

jak napisałem już w innym wątku, ja Światem Dysku znudziłem się po circa 5 książkach; na początku rzeczywiście zabawa przednia, ale potem jest to troszkę schematyczne i męczące;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#3 nAzGuL22

nAzGuL22

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 115 postów
  • MiastoBytom

Napisano 25.05.2008 - |17:56|

Inwe, a ja się nie zgadzam z twoją opinią. W sumie mam przeczytany cały ŚD jaki został wydany w Polsce i jednak Pratchett wciąż potrafi zaskoczyć. Albo w sumie muszę się poprawić, kilka ostatnich pozycji jednak było dość słabych i niejako trochę powtarzalnych, ale poziom utrzymywał się w miarę ten sam. Ale wcześniej było naprawdę wiele rarytasów jak "Trzy wiedźmy", "Ciekawe czasy" (świetna po prostu), czy też "Straż, straż". Ale przedostatnia wydana "Złodziej czasu" jest według mnie chyba najlepszą częścią jaką czytałem. Najbardziej klimatyczna, najbardziej mroczna, najzabawniejsza i poruszająca. Polecam jednak wznowienie czytania, jest naprawdę warto :)
  • 0

#4 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 26.05.2008 - |08:42|

Pratchet robi się mniej zabawny ostatnio, a bardziej filozoficzno-mroczny. Ale czyta się nadal dobrze, choć może już nie z takim rozbawieniem.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#5 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 26.05.2008 - |10:00|

Inwe, a ja się nie zgadzam z twoją opinią. W sumie mam przeczytany cały ŚD jaki został wydany w Polsce i jednak Pratchett wciąż potrafi zaskoczyć. Albo w sumie muszę się poprawić, kilka ostatnich pozycji jednak było dość słabych i niejako trochę powtarzalnych, ale poziom utrzymywał się w miarę ten sam. Ale wcześniej było naprawdę wiele rarytasów jak "Trzy wiedźmy", "Ciekawe czasy" (świetna po prostu), czy też "Straż, straż". Ale przedostatnia wydana "Złodziej czasu" jest według mnie chyba najlepszą częścią jaką czytałem. Najbardziej klimatyczna, najbardziej mroczna, najzabawniejsza i poruszająca. Polecam jednak wznowienie czytania, jest naprawdę warto :)

No i to jest barzo ciekawe, bo mnie np podobały się zupelnie inne :)
Generalnie TP to dla mnie prawdziwy artysta pióra, absolutnie genialny i zachwycający autor.
Książki o dysku tworzą coś jedynego i niepowtarzalnego - chyba najbogatszy świat (wszechświat !) fantasy w literaturze. Poszczególne tytuły różnią się między sobą nieco zawartością humoru i nasyceniem akcją jednak cały cykl należy IMO ocenić jako bezdyskusyjnie wybitny. Osobiście uwielbiam np "Prawdę", która jast przezabawna i pełna smaczków typu "azeta", ale nawet najsłabsze (tylko moim !!! zdaniem) "Czarodzicielstwo" jest świetne i czyta się je jednym tchem.
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#6 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 26.05.2008 - |11:11|

No i to jest barzo ciekawe, bo mnie np podobały się zupelnie inne :)
Generalnie TP to dla mnie prawdziwy artysta pióra, absolutnie genialny i zachwycający autor.
Książki o dysku tworzą coś jedynego i niepowtarzalnego - chyba najbogatszy świat (wszechświat !) fantasy w literaturze.

Bez przesady z tymi zachwytami.
  • 0

#7 nAzGuL22

nAzGuL22

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 115 postów
  • MiastoBytom

Napisano 26.05.2008 - |16:34|

Bez przesady z tymi zachwytami.

Sceptyzm niesamowity :) A swoja drogą każdy lubi co innego. Mnie Pratchett w dalszym ciągu bawi i intryguje jednocześnie. Choć wiadomo, ślepo zapatrzony nie mogę w niego być, zresztą tak jak wcześniej pisałem pewne pozycje są słabsze inne nie. Ale jednak niewielu na rynku utrzymuje się pisarzy z tak charakterystycznym piórem i ciętym językiem.
  • 0

#8 j.constans

j.constans

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 17.09.2008 - |10:43|

Ja też zdecydowanie lubię Prachetta, chociaż uważam go za twórcę nierównego. Ma naprawdę świetne utwory, choćby "Kolor magii" i "Blask fantastyczny", ale też słabizny. Za to świetnie wymyślił Śmierć, ktora mówi WIELKIMI LITERAMI i jeździ na koniu Pimpusiu. Nie znam jeszcze opowieści o krasnoludzie Marchewce, ale mocno mi ją polecano. Też trzeba mieć wyobraźnię, żeby wymyśleć taką postać. Chylę czoła.
  • 0

#9 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 05.01.2009 - |15:06|

Śmierć rządzi!!! :D

Jak dotąd przebyłem 6 tomów Świata Dysku - zakończyłem na chwilkę czytanie na Trzech wiedźmach (swoją drogą uwielbiam postaci czarownic ze SD :D). Chyba dość szybko wezmę się za kolejne pozycje.

Jakie wrażenia? podobało się - i to bardzo, choć muszę przyznać, że np. postać Rincewinda odrobinkę już mi się "przejadła" w Czarodzicielstwie... Wolałbym, by Rincewind już nie wracał.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#10 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 05.01.2009 - |19:56|

Właśnie zabieram się za Zbrojnych, klimat książek jest genialny i niepowtarzalny, moim zdaniem pozycja obowiązkowa. Wśród postaci na pierwszym miejscu stawiam Śmierć, genialnie stworzona całą otoczka i dialogi WYRÓŻNIAJĄCE się w treści. Kolejna serią ŚD są pozycje opisujące Ricewinda i straż miejska w Ankh. Dalej czarownice z niesamowitą babcią W. :D Ranking jest moją subiektywną oceną uniwersum, ale każdemu z czystym sumieniem mogę ten cykl polecić. Ja czytam w kolejności wydawania w UK, ale tak naprawdę książki powiązane są pomiędzy sobą bardzo luźno - tak naprawdę tylko uniwersum i postaciami, oprócz książek "Trzy Wiedzmy" i "Panowie i Damy" (z pozycji przeze mnie przeczytanych ;p) gdzie mamy delikatną ciągłość fabuły, bardzo delikatną. Autor praktycznie w każdej książce pokrótce na wstępie przedstawia świat, a więc nie ma mowy o niezrozumieniu gdzie dzieje się fabuła wybierając na początek książkę z końca serii.
  • 0

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 20.03.2010 - |16:43|

Zabrakło mi jakiegoś cyklu do czytania więc na tapetę idzie Świat Dysku.
Kolor Magii, bardzo dobre z humorem i jajem.
Najpierw jednak oglądałem ekranizację, która mi się bardzo podobała a po przeczytaniu podoba mi się jeszcze bardziej bo udało się uchwycić klimat i humor książki.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#12 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.03.2010 - |22:05|

Blask Fantastyczny, to samo co wyżej dobra książka z humorem który mi pasuje i bardzo dobrą ekranizacją.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#13 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 22.03.2010 - |22:34|

Blask Fantastyczny, to samo co wyżej dobra książka z humorem który mi pasuje i bardzo dobrą ekranizacją.

BF jest zekranizowany?
  • 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#14 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.03.2010 - |23:40|

Tak w końcu obie książki tworzą całość.
Mini seria Colour of Magic z 2008 zawiera je obie, znakomicie zrobiona.
Wielka plazma + wersja HD i zobaczysz jak powinno się ekranizować książki.
  • 0

#15 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 23.03.2010 - |18:05|

Równoumagicznienie, dobre acz słabsze bo i Rincewinda trudno zastąpić, niemniej czyta się to dobrze a dla małej dziewczynki która mogła by się identyfikować z główną bohaterką jest w sam raz.

W sumie krótkie są te książki wielkości 0,5 standardowej co przy Malazańskiej czy Martina gdzie jest 3 jest różnicą kolosalną.
  • 0

#16 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 23.03.2010 - |20:54|

Z książkami Pratchetta jest taki problem, że da się je czytać tylko w małych dawkach. Osobno robią wrażenie. Czytane hurtowo szybko się "przejadają" i zaczynają nudzić. Niby dalej zdania są błyskotliwe, ale już nie zaskakujące.
Z tych kilku-kilkunastu tomów, które czytałam, chyba najbardziej podobał mi się "Mort" - oczywiście za wprowadzenie Śmierci.
  • 0

#17 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 23.03.2010 - |22:37|

Czytam Świat Dysku "hurtem" i do tej pory mi się nie znudził. Są pozycje słabsze i lepsze... dla każdego coś miłego. Osobiście najlepiej mi przypadły do gustu książki, gdzie postać śmierci jest pierwszoplanowa. W sumie na tym samym poziomie są książki z motywem straży miejskiej i Rincewinda :D

Wolni ciutludzie zabawna książeczka spoza cyklu Świata dysku. A obecnie w rączkach mam Dobry Omen, wspólne dzieło z N. Gaimanem, z dużą dozą humoru :)
  • 0

#18 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 24.03.2010 - |09:20|

Zacząłem czytać Pratcheta po angielsku - od Making Money i wielki szacunek dla Piotra Cholewy. Tłumaczenie tych wszystkich żartów językowych musi być potwornie ciężkie. Pamiętacie w filmie Colour of Magic słowa Cohena: "They shay shit by the fire granddad and have shome shoup"? Ciekawe jak to w polskiej wersji szło. :)
Została mi już jednak tylko jednak książka... odkładam sobie na później (bo tych dla dzieci ze Świata Dysku nie czytam), żeby nagle nie zostać bez Świata Dysku.

Użytkownik Magnes edytował ten post 24.03.2010 - |09:22|

• 0

#19 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 24.03.2010 - |19:32|

Mort, bardzo dobry czyli Śmierć w swoim żywiole. Jak zawsze inteligentny humor oraz cała reszta, choć przyznaję że w podobnych klimatach Neil Gaiman jest lepszy.
  • 0

#20 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 25.03.2010 - |08:43|

Czytałeś Good Omens (Dobry Omen)? To książką, którą Pratchett napisał razem z Gaimanem. Może cię zaciekawi, była bardzo zabawna z tego co pamiętam. A z innej beczki: ekranizacja Going Postal (Piekło Pocztowe) będzie niedługo, ale dokładnej daty nie znam (albo 4 kwietnia albo pod koniec maja, różne wersje znalazłem).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych