Wszyscy wiemy, że polska telewizja nie lubi puszczeć seriali SF - dlaczego? - cholera nie wiem i strasznie mnie to dziwi, zwłaszcza jak patrzę na inne państwa, których stacje telewizyjne są pełne seriali. Być może ludzie odpowiedzialni za ramówki nie wiedzą, że jest mnóstwo fanów SF w Polsce i należałoby im to uświadomić ... stąd pomysł petycji. Może ktoś potrafiłby ująć odpowiednio ten problem, poczym wszyscy forumowicze by się podpisali i wysłało by się ją do Polsatu, TVN i innych liczących się stacji polskiej telewizji. Jest tu nas ponad tysiąc jak sie nie mylę i mam wielka nadzieję, że być może taka petycja zmieniłaby coś w polskiej telewizji i następnym razem zamiast marnować kasę na kolejny Bar, czy JJJ, stacje kupiły by seriale - bo przeciesz jest tyle wspaniałych seriali, chociażby Farescape (który swoją drogą bardzo bym chciał obejżeć w TV) ... było by super, gdyby to wypaliło i coś zmieniło. Wiem, że to naiwne i że prawdopodobnie to nic nie da - ale warto spróbować.
Petycja
Napisano 19.07.2004 - |22:20|
Wszyscy wiemy, że polska telewizja nie lubi puszczeć seriali SF - dlaczego? - cholera nie wiem i strasznie mnie to dziwi, zwłaszcza jak patrzę na inne państwa, których stacje telewizyjne są pełne seriali. Być może ludzie odpowiedzialni za ramówki nie wiedzą, że jest mnóstwo fanów SF w Polsce i należałoby im to uświadomić ... stąd pomysł petycji. Może ktoś potrafiłby ująć odpowiednio ten problem, poczym wszyscy forumowicze by się podpisali i wysłało by się ją do Polsatu, TVN i innych liczących się stacji polskiej telewizji. Jest tu nas ponad tysiąc jak sie nie mylę i mam wielka nadzieję, że być może taka petycja zmieniłaby coś w polskiej telewizji i następnym razem zamiast marnować kasę na kolejny Bar, czy JJJ, stacje kupiły by seriale - bo przeciesz jest tyle wspaniałych seriali, chociażby Farescape (który swoją drogą bardzo bym chciał obejżeć w TV) ... było by super, gdyby to wypaliło i coś zmieniło. Wiem, że to naiwne i że prawdopodobnie to nic nie da - ale warto spróbować.
Napisano 19.07.2004 - |22:30|
Nigdy nie pomyślałeś, że telewizja nadaje to, co zapewnia jej największą oglądalność? Jeśli nadaje telenowele, to dlatego że ludzie tak chcą. Teleturnieje, Bar, BigBrother - dlatego że ludzie tak chcą. Dlaczego nie nadaje Sci-Fi - ponieważ nie ma zainteresowania tego typu produkcjami w polskim społeczeństwie. A co do tysiąca userów - podpisze się najwyżej 50 (przy dobrych wiatrach), a sama liczba 1000 jest śmieszna, biorąc pod uwagę, że takie "M jak Miłość" ogląda 2 miliony Polaków.Wszyscy wiemy, że polska telewizja nie lubi puszczeć seriali SF - dlaczego? - cholera nie wiem i strasznie mnie to dziwi, zwłaszcza jak patrzę na inne państwa, których stacje telewizyjne są pełne seriali.(...) Jest tu nas ponad tysiąc jak sie nie mylę i mam wielka nadzieję, że być może taka petycja zmieniłaby coś w polskiej telewizji i następnym razem zamiast marnować kasę na kolejny Bar, czy JJJ, stacje kupiły by seriale
Napisano 19.07.2004 - |22:46|
Piszesz, że telewizja puszcze to co ma największą oglądalność, więc jeśli pokażemy, że jest sporo fanów SF w polsce, to zrozumieją, że i to może mieć dużą oglądalność (można nawet dać za przykład inne państwa).
A co do tego, że może podpisać się mała liczba osób - warto spróbować, możemy się mile rozczrować.
Napisano 19.07.2004 - |23:46|
Napisano 20.07.2004 - |10:03|
Co do wysyłanie to myślałem o petycji zbiorowej, czyli jakiś tekst i pod nim podpisy (chyba tak to powinno wyglądać ... nie wiem nigdy nie pisałem petycji - choć raz podpisywałem się pod petycją o emisję 3 sezony Roswell i wyglądało to tak: był tam oczywiście tekst petycji i rubryki do wypełnienia (imię i nazwisko, adres e-mail i miejsce do napisanie paru słów od siebie).
Potem taka petycję możena by powysyłać na e-maile stacji telewizyjnych, które liczę się najbardziej czyli TVN, Polsat i TVP 1,2.
Ja tak to widzę, a wy?
Pamiętajcie nie robiąc nic, na pewno nic nie zdziałamy, a ta petycja naprawdę może coś zmienić
Napisano 20.07.2004 - |10:13|
Mam co do tego pewien pomysł
Napisano 20.07.2004 - |11:52|
Pozdrowionka
Napisano 20.07.2004 - |12:05|
Przecież nie musimy tego robić fizycznie (listów pocztą).
Wystarczy, że przez jakiś czas będziemy im zapychać skrzynki e-mailowe.
To musi być skoordynowana w czasie akcja (ale nie jeden dzień) z kopią maila do najpoczytniejszych gazet i rozgłośni radiowych.
Już oni taką akcję odpowiednią dodatkowo rozdmuchają.
Co więcej odpowiednio wcześniej można to rozreklamować. Że dnia takiego to a takiego rozpocznie się akcja popierania SF w telewizji. Tak aby "groza" narastała stopniowo.
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 20.07.2004 - |12:55|
Więc Władcy (oby nami długo władali :clap: ) musieliby nawiazać kontakt.
Bo tylko taka akcja miałaby "szerszy" zasieg.
A efekty.... Samo nie przyjdzie.
Użytkownik ArTi edytował ten post 20.07.2004 - |13:09|
J.L. Picard
Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Napisano 20.07.2004 - |13:02|
Z drugiej strony pisemna petycja może równie szybko powędrować do kosza
Napisano 20.07.2004 - |13:13|
Wiem tylko jedno , że 35 000 listów które zostały wysłane przez różnych ludzi do stacji telewizyjnych , proszących o zwiększenie ilości seriali SF , zostało po prostu zignorowane , nawet nie było żadnej informacji o takiej akcji (oczywiście w stacjach TV ) . Dodatkowo żeby taka petycja coś dała , to trzeba ją prowadzić minimum przez 6-8 miesięcy - dlatego że z takim wyprzedzeniem ustala się ramówki programowe na dany okres roku .
Ale co tam , trzeba wieżyc że się nam uda
PS.
W czasach obecnych jest on jednym z lepszych .Pomysł na e-mail'e nie jest chyba zbyt dobry, bo po pierwszysch kilku/kilkunastu listach włączą filtr antyspamowy (np. na słowa petycja, Stargate, Sci-Fi) i tyle będzie z akcji
Napisano 20.07.2004 - |14:37|
Mi też się wydaje, że lepiej i łatwiej było by to robić e-mailami. Z pocztą fizyczną jest więcej proplemów - po pierwsze trzeba by mieć fundusze na wysyłanie paczek do telewizji itd.A je chętnie wyslę kilka (naście) maili na odpowiednie adresy.
Przecież nie musimy tego robić fizycznie (listów pocztą).
Wystarczy, że przez jakiś czas będziemy im zapychać skrzynki e-mailowe.
To musi być skoordynowana w czasie akcja (ale nie jeden dzień) z kopią maila do najpoczytniejszych gazet i rozgłośni radiowych.
Już oni taką akcję odpowiednią dodatkowo rozdmuchają.
Co więcej odpowiednio wcześniej można to rozreklamować. Że dnia takiego to a takiego rozpocznie się akcja popierania SF w telewizji. Tak aby "groza" narastała stopniowo.
Wiem, że będzie to tudne, ale próbujmy.
Dobrze by było gdyby ktoś przedstawił dokładny plan: formę petycji, jej tekst itp.
kto się tym zajmie (może Ty Radeko ).
Hmm Je sie chyba do tego nie nadaję, ja tylko dałem pomysł i szczerze za bardzo nie spodziwałem się reakcji, ale bardzo mnie cieszy, że macie na to ochotę. Proszę działajmy dalej -> Bardzo ważne jest to, że potrzebowalibyśmy SZEFA
Popraw posta, bo skasuję.
Ten post ulegnie wkrótce skasowaniu.
Chyba sobie ze mnie żartujesz strasząc mnie usunięciem posta
Użytkownik Radeko edytował ten post 20.07.2004 - |16:23|
Napisano 20.07.2004 - |15:55|
Mam taką propozycję: Ktoś mógłby przygotować odpowiedni tekst. Zdaje się, że Obi ma praktykę.
Napisano 20.07.2004 - |16:17|
Popieram całkowicie, właśnie o takie coś mi chodziło. DziękiPopieram pomysł. Pewnie nic nie da, ale od siedzenia na tyłku też nam S-F w TV nie przybędzie. Próbować zawsze trzeba.
Mam taką propozycję: Ktoś mógłby przygotować odpowiedni tekst. Zdaje się, że Obi ma praktykę.Zebrało by się też adresy e- mail do stacji telewizyjnych i każdy wysyłałby na własną rękę. Tak chyba było by najprościej. Akcja powinna obejmować jak najwięcej ludzi, także z innych grup. Nie tylko z naszego forum. Jak się ją dobrze przygotuje, to może się tych osób trochę nazbiera.
Napisano 20.07.2004 - |17:00|
Ja nie straszę, ja uprzedzam... Patrz moja sygnatura... Albo lepiej - pogadaj z innymi userami, oni powiedzą czy żartuję.Chyba sobie ze mnie żartujesz strasząc mnie usunięciem posta
Co to jest - terror - jak tak to jedź do Iraku, tam się przydasz. Pozwól, że nie będę więcej tego komentowal, bo po prostu mnie tym rozwaliłeś :look:
Napisano 20.07.2004 - |17:33|
Po prostu polska telewizja nigdy zbyt dużo SF i szeroko rozumianej fantastyki nie emitowała, więc nie wykształciła się grupa odbiorców takich programów. A trzeba też pamiętać, że zakup dobrego serialu z interesującego nas gatunku kosztuje z reguły sporo więcej niż kolejna opera mydlana, a nie gwarantuje wysokiej oglądalności czyli wpływów z reklam. Niestety TV jest od zarabiania pieniędzy, a nie od dogadzania gustom fanów 'niszowych' (przynajmniej w Polsce) gatunków. A że za darmo nic dobrego raczej nie można dostać, więc zwolennikom fantastyki w telewizji pozostają sieci płatne.
Zwłaszcza, że pod taką petycją zwykle podpisuje się kilkadziesiąt, góra kilkaset osób. A z punktu widzenia dużej stacji telewizyjnej taka grupa mieści się w granicach błędu statystycznego - czyli nic nie znaczy.
Co do grupowego wysyłania maili - bez względu na 'jedynie słuszne' intencje jest to zwykłe spamowanie i zaśmiecanie komuś skrzynki pocztowej. Poza tym wystarczy prosty filtr, żeby wszystkie takie maile wylądowały od razu w koszu. Zwłaszcza jeżeli bedą bliźniaczo do siebie podobne.
PS. A tak z ręką na sercu - to ilu z nas/was czytających ten topic i chcących wysyłać różne petycje chciałoby czekać rok, dwa po emisji ulubionego serialu za granicą na jego premierę w polskiej telewizji, skoro dzień po premierze można go znaleźć w internecie? I nie jest się wówczas ograniczonym ramówką telewizyjna, nie ma problemu z kiepskim lektorem czy przerywającymi emisję reklamami... :>
Użytkownik Gosiek edytował ten post 20.07.2004 - |17:40|
Blood is the truth...
Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl
Napisano 20.07.2004 - |17:48|
Tak, ale spróbować zawsze warto, co mamy do stracenia?? nic, co najwyżej parę kliknięć myszką i na klawiaturze wiec warto spróbować może tym razem jednak cos wyjdzieSkutki były raczej mizerne i nie spodziewam się, żeby tym razem było inaczej
Napisano 20.07.2004 - |17:51|
No ale co, poddajemy się ?? Bo też nie każdy ma dostęp do szybkiego internetu i może sobie ściagać seriale z FTP.
QUOTE (Radeko @ 20.07.2004 |15:52|)
Chyba sobie ze mnie żartujesz strasząc mnie usunięciem posta Co to jest - terror - jak tak to jedź do Iraku, tam się przydasz. Pozwól, że nie będę więcej tego komentowal, bo po prostu mnie tym rozwaliłeś
Ja nie straszę, ja uprzedzam... Patrz moja sygnatura... Albo lepiej - pogadaj z innymi userami, oni powiedzą czy żartuję.
Starczy tego offtopa - widzę że władza tobą zawładnęła (jesteś po ciemnej stronie mocy - nawróć się
Postaram się bardziej uważać na ortogafię- skoro tak cię bolą błędy. Dobrze?? :/
ps. Walczmy o SF!! Chociaż spróbujmy!!
Użytkownik Radeko edytował ten post 20.07.2004 - |17:53|
Napisano 20.07.2004 - |18:22|
Forma obojętna: listy zwykłe, e-maile, cokolwiek byle było skuteczne.
Zastanawiam się , czy wsród forumowiczów nie znalazłby się jakiś specjalista od reklamy czy PR?
Tacy ludzie są nieocenieni, kiedy trzeba szukać "słabych punktów" w szefostwie stacji TV.
Bo wychodzi na to, że albo przekonamy ich, że fanów Sci-Fi jest z 0,5 miliona albo że gospodynie domowe uwielbiają SG czy B5
Bo jak pójdziemy na żywioł to szansa bliska zeru, czyli fachowa pomoc byłaby wręcz wskazana.
A może ktoś ma jakieś dojścia w TV , żeby tak "od kuchni" jakoś, no sam nie wiem, tak mi do głowy przyszło.
Pozdrawiam
Napisano 21.07.2004 - |11:05|
I to może być jeden z argumentów w petycji !PS. A tak z ręką na sercu - to ilu z nas/was czytających ten topic i chcących wysyłać różne petycje chciałoby czekać rok, dwa po emisji ulubionego serialu za granicą na jego premierę w polskiej telewizji, skoro dzień po premierze można go znaleźć w internecie? I nie jest się wówczas ograniczonym ramówką telewizyjna, nie ma problemu z kiepskim lektorem czy przerywającymi emisję reklamami... :>
Telewizjo "jakaś tam" tracicie pieniądze z reklam bo my oglądamy najnowsze (a i stare również) odcinki z Internetu.
I jeszcze raz: powinniśmy znależć dojście do rozgłosni radiowych i gazet. Zaciekawić ich taką (nową w warunkach Polskich) formą nacisku społecznego. Niech to rozdmuchają w eterze.
Tak naprawde nie ma zanczenie ile (liczbowo) bedzie tych postów. Ważny jest hałas propagandowy WOKÓŁ akcji.
Wtedy nikt nie będzie zakładał filtrów na e-maile. Bo wystarczy o tym powiedziec w radiu a akcje (wśród reklamodawców) takiej stacji TV "polecą".
Użytkownik psjodko edytował ten post 21.07.2004 - |11:06|
::. GRUPA TARDIS .::
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »