Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najlepszy serial sezonu 2007/2008 - dyskusja

• Zamknięty Temat jest zamknięty
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 31.03.2008 - |14:04|

To jak to jest z punktacją?? @Quendi wg pierwszego Twojego zapisu wynika że 1 serial ma aż 31 punktów, natomiast osoby które oglądały np 6 seriali to maksymalnie mogą dać najwięcej 6 punktów?? Troche dziwne to. Albo ja to dziwnie rozumuje, mozna by jakoś ładniej zasady napisać w 1 poscie żeby jasne było.

Przykładowo maksymalnie wypisywać 15 seriali, reszta po co, skoro na dalsze miejsca raczej sie nie patrzy i co to za chluba być na pozycji 23 :P By było wtedy np za 1- 15 pkt, 2- 14 pkt itd Po za tym raczej wiekszość ogląda tak koło tych 15 seriali wątpie by ktoś zaliczył ich 30 czy 40 :P

Oczywiscie z tą punktacja to przykładowo. Jak jakieś zasady będą to z chęcią zagłosuje :)
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#2 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.03.2008 - |15:51|

Rand punktacja jest prosta jak drut.

Punktacja jest za OSTATNI i każdy wyżej.

6 pkt za ostatni i kolejny wyżej +1.

Po pierwsze premiuje to wszystkie seriale, czyli np te które by sie nie znalazły w zestawieniu.

Po drugie premiuje wytrawnych kino/serialo manów, którzy mają daną produkcję z czym porównać.

Jak widać np waski zaliczył ich 48 co jest co prawda liczbą astronomiczną, ale możliwą bo 30,4 Seriali po 12 odcinków wychodzi oglądając TYLKO 1 dziennie czyli ~~42min.

Ja mu wierzę zwłaszcza że sam mam 26, dwa dojdą BSG i Tudors, o Eureka s2 zapomniałem i nie oglądałem żadnego polskiego (nie oglądałem też nowego badziewia i kontynuacji które zmęczyły mnie w poprzednich sezonach), a bardzo możliwe że coś łyknę bo ostatnio z serialami posucha i ratuję się filmami w większości starymi hitami.

P.S. Waski, też inni skończyłeś sezon, kończysz lub jesteś na bieżąco WPISUJ, zacząłeś i dałeś sobie spokój jak ja np z Moonlight s1, Kyle XY s2 to POMIJAMY. Choć osobiście liczę że nadrobisz zaległości we wszystkich odcinkach oglądanych seriali.

Użytkownik Quendi edytował ten post 31.03.2008 - |16:07|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#3 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 31.03.2008 - |16:21|

P.S. Waski, też inni skończyłeś sezon, kończysz lub jesteś na bieżąco WPISUJ, zacząłeś i dałeś sobie spokój jak ja np z Moonlight s1, Kyle XY s2 to POMIJAMY. Choć osobiście liczę że nadrobisz zaległości we wszystkich odcinkach oglądanych seriali.

No mowa że skończę te co zacząłem. Nie mógłbym żyć. Poprostu czasami jest tego za dużo i nie ma tyle czasu, więc niejednokrotnie nazbiera się po kilka odcinków z danego serialu.
Wczoraj też jeszcze dołożyłem jeden do swojej kolekcji, a mianowicie Greys anatomy, w końcu ktoś wrzucił z lektorkiem więc warto zassać. No ale tego serialu nie wpisywałem bo nawet nie zacząłem go jeszcze ogladać, więc to by się nie liczyło, bo oszukałbym samego siebie w tym rankingu. :rolleyes:
  • 0

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.03.2008 - |18:24|

Wszystko zależy od uczciwości, ranking robimy dla siebie.

Poza tym nie widzę sensu dopisywania sobie nie oglądanych seriali, to nie zawody.

Oczywiście seriale nie z tego sezonu wywalę przy podliczaniu, podobnie jak to było z filmami.

Miałem ochotę wywalić z zestawienia cancele, ale jak by nie było cancel dostał np Firefly jeden z najlepszych seriali SciFi więc demokratycznie wszyscy mają szansę.

Drodzy Panowie i Panie robimy zbiorczy ranking seriali sezonu 2007/2008 dla NAS i dla mniej obeznanych by wiedzieli co WARTO zobaczyć, dlatego też wiedza, opinia wytrawnych serialio maniaków jest tak ważna w końcu to oni w tym moja skromna osoba potrafią dostrzec takie perełki jak Breaking Bag, serial nie popularny ale o wiele bardziej wart obejrzenia niż wielkie produkcje jak Heroes, Lost itp

Osobiście bardzo interesuje mnie podsumowanie sezonu zrobione przez Jooboo, Modesa i wielu innych, których opinię sobie cenię.

Przez wzgląd na tę opinię zabrałem sie za Breaking Bad, Dextera a olałem Flash Gordon, którego wszyscy opisali jako nieprawdopodobnego gniota.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#5 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 31.03.2008 - |20:13|

A mi tam taka formuła odpowiada. Dzięki temu głosy "wytrawnych oglądaczy" są wyżej cenione.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#6 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 31.03.2008 - |20:44|

Ja sie powstrzymam z glosowaniem do zakonczenia sezonu :).

Pozatym proponuje zeby przeniesc koniec glosowania na sierpien, niektorzy nie maja czasu by na biezaco ogladac wszystkie seriale ktore chcieliby (i tutaj NIE pisze o sobie).

Pozatym mam pewne uwagi co do listy waskiego:
24 S6 i Dr Who S3 to nie biezacy ale poprzedni sezon wiec nie powinny znalezc sie na tej liscie.

Podobnie Standoff Quendiego ;)

Użytkownik Modes edytował ten post 31.03.2008 - |20:53|

• 0

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.03.2008 - |21:44|

Standoff miał sezon 1 podzielony na dwie części pierwszą w poprzednim sezonie dokładnie jesień 2006 a ostatni odcinek leciał 7/20/2007.

Jeśli będzie taka wola i potrzeba głosowanie można przedłużyć.

Jeszcze jeden argument za głosowaniem od tyłu to sytuacja mojego kumpla, oglądał on TYLKO 2 seriale Prison Break s3 i Terminatora s1.

Przy całym szacunku dla niego ale nie ma on pojęcia i rozeznania czym jest dobry serial.

Dodatkowo powiem że są to JEDYNE 2 seriale prócz polskich które on widział w przeciągu ostatnich 5 lat a pewnie i więcej.

Lepszy jest tylko mój ojciec który zatrzymał sie na Janosiku i Czarnych Chmurach a z filmów na Rio Bravo i Samych Swoich
  • 0

#8 Zybex

Zybex

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 01.04.2008 - |12:56|

Czy "Burn Notice" łapie się do tego rankingu? W sumie był to serial wakacyjny... ale chyba powinien się załapać do rankingu 2007/2008.
  • 0

#9 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 01.04.2008 - |13:12|

Ponieważ to pierwszy tak poważny ranking, podsumowanie sezonu myślę że będziemy liczyć razem z poprzednimi wakacjami.

Z tym właśnie miałem problem jak to liczyć czy od września czy też od końca sezonu czyli ~~ maja/czerwca.

Ogólnie myślę że lepiej by obraz sezonu był pełniejszy dlatego wpisujcie ostatnie wakacje.

P.S. Co do głosowania pamiętajmy że możemy podnieść punkty za popularność/obecność z 5 do np 10 czyli ostatni nie 6 a 11 potem +1, tyle że wtedy więcej punktów zbierają seriale POPULARNE, choćby były bardzo słabe np Prison Break s3. Wydaje mi się że robimy ranking by wyłonić te warte uwagi a nie najpopularniejsze. Już samo to że jest +5 za obecność dodaje dużo serialom popularnym i fanom seriali którzy nie oglądali wiele produkcji.
  • 0

#10 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 01.04.2008 - |16:06|

Ja również tak jak @Modes z oddaniem głosów poczekam przynajmniej do końca tego sezonu jeśli nie do wakacji. Dlatego prosiłbym jednak o przedłużenie głosowania do np. końca sierpnia albo chociaż do końca lipca. Część seriali oglądam w polskiej tv (np. John from Cincinnati, Reaper, Criminal Minds) a tam pewnie potrwają one do wakacji.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 01.04.2008 - |19:09|

To według mnie wniosek przeszedł, zwłaszcza że temat jest przypięty. Glosujemy do początku nowego sezonu który umownie daje na 1 września 2008.

Niemniej głosujcie, wpisujcie swój ranking już teraz może ktoś z nich skorzysta a wy na świeżo, bez zapominania stworzycie własną listę.

Zachęcam do wpisywania na bieżąco bo np ja zapomniałem o kolejnym czyli Damages.

Poza tym chyba jeszcze bardziej niż filmo i serialo maniakiem jestem fanem melodyjnego rocka i metalu.
Poprzez obecność na last.fm nauczyłem się na bieżąco uzupełniać DUŻE rankingi roczne płyt inaczej dawno bym się pogubił.(kliknijcie na Moja MUZA w moim podpisie)

Dlatego i wam proponuję robić to na bieżąco.

P.S. Można by odkleić stare tematy już nie aktualne, bo zabierają dużo miejsca na stronie pierwszej działu seriali.

Użytkownik Quendi edytował ten post 02.04.2008 - |03:48|

• 0

#12 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 01.04.2008 - |21:34|

Quendi: A nie lepiej seriale wakacji 2008 zostawic na przyszloroczny ranking? A w tym rankingu uznac tylko seriale z wakacji 2007 i sezonu 2007/2008?
  • 0

#13 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 02.04.2008 - |03:51|

Modes - OK czyli bez seriali z wakacji 2008 on idą na sezon 2008/2009
  • 0

#14 kleox

kleox

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 02.04.2008 - |13:40|

Osobiście uważam, że lepiej seriale z wakacji mieć bardziej na świeżo niż oceniać stary sezon po roku od emisji tuż przed kolejnym sezonem. Ma się wtedy lepszą skalę porównawczą, bo nie zaciera się wrażenie po skończonym prawie przed rokiem sezonem serialu wakacyjnego, a reszta seriali kończy się w maju, więc i tak tkwią jeszcze w pamięci.
  • 0

#15 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 02.04.2008 - |14:55|

Osobiście uważam, że lepiej seriale z wakacji mieć bardziej na świeżo niż oceniać stary sezon po roku od emisji tuż przed kolejnym sezonem. Ma się wtedy lepszą skalę porównawczą, bo nie zaciera się wrażenie po skończonym prawie przed rokiem sezonem serialu wakacyjnego, a reszta seriali kończy się w maju, więc i tak tkwią jeszcze w pamięci.

Bez sensu. I ktoś potem napisze że wyjechał i seriale z wakacji musi nadrobić i tak można z tym ciągnąć do października czy listopada.
Po za tym z tego co pamietam to niektóre seriale wakacyjne zahaczały o wrzesień, natomiast niektóre nowe seriale pod koniec wrzesnia już startowały z nowymi seriami.

Wg mnie jest tak dobrze. Lato 07- czerwiec 08 jeśli chodzi o seriale, natomiast głosowanie wydłużyć można o miesiąc. Ale ja najchetniej zakończył bym je z dniem 1.07.
Bo pisanie że ktoś chce nadrobić jakiś serial jest bezsensu!!! Ja nie widziałem co najmniej połowy seriali które chce zobaczyć, a w wakacje pewnie sporo z nich zobacze. Może w ogóle poczekajmy aż każdy wszystko obejrzy??
Ja w lato zamierzam obejrzeć Life i Moonlight, może zaczekamy aż 6 czy 7 serii smalville obejrze żeby móc ocenić ostatni sezon??!!
Jeśli ktoś czegoś nie obejrzał trudno, oceni w następnym sezonie.

@Quendi, ustal wszystko ostatecznie, napisz dużym drukiem na 1 stronie i tutaj, tak żeby nie było już przeciągania i zastanawiania się co wchodzi, a co nie i do kiedy.
  • 0
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House

#16 kleox

kleox

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 02.04.2008 - |20:14|

Nie pisz, proszę, "bez sensu", jakby ta propozycja była kompletnie bez ładu i składu, bo tak też nie jest.

I równie dobrze na po wakacjach można by wydłużyć czas głosowania - tak żebyś i Ty mógł też resztę nadrobić. Większość, jak przypuszczam, ogląda seriale na bieżąco - wtedy też jest najwięcej pobrań napisów, a trudniej jest porównywać seriale, których ostatni odcinek widziało się rok temu z tymi, które kończą się w maju - zawsze z perspektywy czasu inaczej się na nie spogląda.

Poza tym liczenie sezonu od jesieni jest IMHO bardziej naturalne.
  • 0

#17 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 02.04.2008 - |21:29|

Naniosłem poprawki w pierwszym poście.

Także mi się wydaje że ponieważ początkiem sezonu jest wrzesień to lato należy dołączyć jako jego końcówkę.

Dlatego najlepiej będzie gdy głosowanie będzie do początku nowego czyli 1 wrzesień 2008 licząc lato 2007 (wyjątkowo) sezon 2007/2008 lato 2008.

Kolejne będą już sezon 2008/2009 + lato 2009 do 1 września 2009 itd.

Długie głosowanie i przypięty temat pozwolą wszystkim się wypowiedzieć.
  • 0

#18 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.04.2008 - |21:36|

kleox: A co z serialami ktore rozpoczely sie latem 2007 a kontynuowane sa w 2008 roku (greek, kyle xy)? Pozatym podobnie bedzie prawdopodobnie z serialami z lata 2008, czyli beda kontynuowane juz W sezonie 2008/2009, wiec znow bedzie trzeba czekac az one sie zakoncza bo inaczej kilka serialow odpadnie.
Ja osobiscie uwazam lato za czas rozpedowy przed sezonem jesienno-wiosennym i lato 2007 bylo takim przykladem gdzie conajmniej 2 seriale byly kontynuowane dalej juz w czasie "sezonu".
Dlatego uwazam ze lato 2007-czerwiec 2008 jest najlepszym rozwiazaniem.

Ps. Zawsze mozna wziasc przedzial jesien 2007 - wiosna 2008 jakby ten letni "sezon" stal sie wielkim problemem.
  • 0

#19 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 02.04.2008 - |21:53|

Nie pisz, proszę, "bez sensu", jakby ta propozycja była kompletnie bez ładu i składu, bo tak też nie jest.

Sorki że tak to zabrzmiało, masz racje propozycja miała sens po prostu miałem inne zdanie :P

kleox: A co z serialami ktore rozpoczely sie latem 2007 a kontynuowane sa w 2008 roku (greek, kyle xy)? Pozatym podobnie bedzie prawdopodobnie z serialami z lata 2008, czyli beda kontynuowane juz W sezonie 2008/2009, wiec znow bedzie trzeba czekac az one sie zakoncza bo inaczej kilka serialow odpadnie.
Ja osobiscie uwazam lato za czas rozpedowy przed sezonem jesienno-wiosennym i lato 2007 bylo takim przykladem gdzie conajmniej 2 seriale byly kontynuowane dalej juz w czasie "sezonu".
Dlatego uwazam ze lato 2007-czerwiec 2008 jest najlepszym rozwiazaniem.

Ps. Zawsze mozna wziasc przedzial jesien 2007 - wiosna 2008 jakby ten letni "sezon" stal sie wielkim problemem.

I tu zgodze się z @Modesem :] Ja wciaż uważam że wakacje to początek sezonu. Słuszna uwaga z Kyle'em i Greek, sądze że takie sytuacje mogą zdarzać sie cześciej. Seriale niektóre zaczynają się w sierpniu i jeszcze we Wrześniu trwaja lub jak Kyle mają przerwe. Natomiast nie ma chyba serialu który zaczyna sie np w maju i trwa przez wakacje do lipca. Wszystko kończy się w czewcu i zaczyna w lipcu :)Tak łatwiej zdecydować czy dany sezon należy do tego czy następnego roku/ sezonu. Decyzja i tak należy do @quendiego i On zdecyduje ostatecznie.

Proponuje niech się jeszcze troche osób tematem zainteresuje i można by podczepić ankiete ;) niech społeczeństwo zadecyduje :)
  • 0

#20 Zybex

Zybex

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 02.04.2008 - |22:42|

Przepraszam, że tyle zamieszania z tym Burn Notice wprowadziłem ;)
Jak dla mnie sezon letni 2008 powinien się zaliczać do następnego głosowania na 2008/2009. W wakacje lecą lżejsze propozycje i po prawie roku można je sobie spokojnie przypomnieć, oglądając jeszcze raz :) (przynajmniej te warte uwagi)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych