Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 065 - S04E12 - The Disquiet Follows My Soul

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (102 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (11 głosów [11.96%])

Procent z głosów: 11.96%

2. 9,5 (10 głosów [10.87%])

Procent z głosów: 10.87%

3. 9 (14 głosów [15.22%])

Procent z głosów: 15.22%

4. 8,5 (16 głosów [17.39%])

Procent z głosów: 17.39%

5. 8 (12 głosów [13.04%])

Procent z głosów: 13.04%

6. 7,5 (3 głosów [3.26%])

Procent z głosów: 3.26%

7. 7 (11 głosów [11.96%])

Procent z głosów: 11.96%

8. 6,5 (1 głosów [1.09%])

Procent z głosów: 1.09%

9. 6 (5 głosów [5.43%])

Procent z głosów: 5.43%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [1.09%])

12. 4,5 (1 głosów [1.09%])

13. 4 (3 głosów [3.26%])

Procent z głosów: 3.26%

14. 3,5 (1 głosów [1.09%])

15. 3 (2 głosów [2.17%])

Procent z głosów: 2.17%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.09%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 19.03.2008 - |20:45|

Dyskusja na temat odcinka S04E12 - The Disquiet That Follows My Soul :)
  • 0

->1019<-

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.01.2009 - |08:47|

Nikt nic jeszcze nie napisał, to machnę kilka zdań.
Bardzo dobry odcinek trzymający w napięciu do samego końca (choć chowanie Feliksa za plecami Toma było IMHO bezsensowne i tak było wiadomo, iż on tam siedzi).

Dużym plusem jest problem wysławiania się Szefa :) który do końca nie wie kim jest i kim chce być. Oraz wymuszanie przez Tigha na Feliksie słówka SIR. O dziwo, pomimo pokazywanej pogardy przez Feliksa, potrafi on się zachować, co punktuje w moich oczach tą postać.

Ten bunt nie jest pierwszym w tej flocie, ale coś czuję, że trup będzie słał się tu gęsto, zwłaszcza na pokładzie BSG, jak i "Cysterny".

No i byłbym zapomniał, zbliżenia okrętów, gdzie wyrażnie widać różne wyniszczenia. Chciałbym to w kinie zobaczyć...

Niestety na kolejne odcinki trzeba czekać i czekać :(

Ach i naważniejszy news odcinka, hybrada ludzko cylońska, nadal jest tylko jedna, HERA! Czyli nadal jest wyjątkowa...

#3 Kira Nerys

Kira Nerys

Plutonowy

• VIP
  • 353 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.01.2009 - |10:43|

Odcinek mniej trzymający w napięciu niż poprzedni. Ciekawy motyw z szefem i jego ojcostwem - nie spodziewałam się tego po Cally... niegrzeczna dziewczynka ;)
Zarek + Gaeta, ciekawe co z tego wyniknie, może to być nawiększy i najbardziej dramatyczny bunt we flocie. Zastanawia mnie jedno, czy akcja tego odcinka dzieje się po webisodach, chyba tak, bo Feliks wyglada na bardzo zdeterminowanego i przekonanego o tym, że cyloni we wszystkim co robią maja ukryty motyw.
Niezłe było też potknięcie Lee odnośnie tożsamości ostatniego cylona :D

Użytkownik Kira Nerys edytował ten post 24.01.2009 - |10:48|

• 0

#4 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.01.2009 - |10:43|

Kolejny solidny odcinek.
Wciąż Zarek coś miesza aż dziwne, że już dawno nie miał jakiegoś zagadkowego wypadku. ;)
A teraz dołączył do niego Felix który organizuje dywersję na pokładzie Galactiki.
Zapowiada się jak słusznie zauważył Toudi, że będzie jeszcze sporo śmierci wśród kolonistów a wszystko przez niezaspokojone aspiracje polityczne niektórych. Oczywiście pod płaszczykiem wolnego wyboru.
W sumie dobrze zaczęli bunt bo odrazu od statku cysterny z paliwem dla floty, bardzo czułe miejsce no i złapali flotę za jaja ale na krótko.
Swoją drogą śmiesznie ten statek wyglądał tzn sterówkę miał jak wielka głowa Ridera.

Dołączona grafika

A tak w ogóle to Adama trochę zaryzykował z tą teczką odwiedzając Zareka w celi. Ciekawe co by zrobił gdyby Tom ja podniósł i chciał przejrzeć.

Świetnie się oglądało te przemówienie Tyrola który wciąż ma "problemy z rozróżnieniem" my, wy i oni. :D
I jak wspominał kolega powyżej dobre było to wymuszanie przez Tigha słówka sir.

Do tego zobaczyliśmy co słychać u innych postaci czyli Baltara i Kary.
Aż dziwne, że Gaeta nie dostał od Starbuck w twarz w tej stołówce bo strasznie się rzucał.
Cały czas w tle przewijał się jeszcze Lee który nieźle się zdradził przed dziennikarzami gdy na pytanie o 5 Cylona odpowiedział: "Sądzimy, że ona nie żyje....". :P

Zastanawiałem się czy do końca serialu prawdziwy syn EJ Olmosa [Adamy] dostanie jakąś większa rólkę bo na razie był w tle tylko jednym z pilotów o pseudonimie "Hot-dog". No i stało się, okazało się, że to on jest prawdziwym ojcem dziecka Cally i Tyrola.
Zobaczymy czy jeszcze poprowadzą ten wątek czy skupią się na Herze oraz dziecku Tigha i Six.
Zabawna była reakcja Tigha jak zobaczył na USG swoje dziecko: "... Muszę się napić...". :P

Zapowiedź kolejnego odcinka.

The Oath ---> http://www.youtube.c...re=channel_page

ps. tak mi się przypomniało, o takiej ciekawostce odnośnie tego odcinka, że reżyserem i jego scenarzystą był sam Ronald D. Moore.
I to jak się nie mylę jego debiut reżyserski trzeba przyznać ,że całkiem udany. :)

Odcinek mniej trzymający w napięciu niż poprzedni.

W nowym wywiadzie który właśnie przeglądam z RDM powiedział, że chciał zrobić taki "mniejszy epizod" skupiony na charakterach postaci i dający nam lekko odetchnąć po ostatnich szokujących wydarzeniach z poprzednich odcinków.

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.01.2009 - |15:54|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#5 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 24.01.2009 - |13:07|

mccreary wzniósł się na wyżyny kompozycji -- muzyka jest jeszcze lepsza niż zazwyczaj.
pranie większości brudów floty przez 43 minuty. masa nawiązań do wydarzeń z okresu okolice-new-caprica. roslin odpływa, starbuck jest w rozsypce, admirał stara się zebrać [ale i tak na biurku stoi karafka -- czyli adama nadal szuka wsparcia w zawartości butelki], tyrol nie dość, że ma problemy z tożsamością, to jeszcze dowiedział się, że biologicznym ojcem jego syna jest.. hot-dog, tigh i caprica pracują nad przetrwaniem swojej rasy, baltar na bank coś kołuje, a cwany lis zarek sprzymierza się z postacią totalnie do odstrzału na moim celowniku.

postać, która zabije gaetę, awansuje w mojej hierarchii do czołówki :P.
wyszłam z siebie i stanęłam obok. ze wszystkich ludzi, teraz gaeta the half-kick jest czysty, sprawiedliwy i najbielszy, no kutwa, było go wyrzucić przez śluzę w tym 3 sezonie.

przy okazji, tytuł tego odcinka jest po prostu genialny.

kolejna dziewiątka.

ps.

Screw u Gaeta u and ur stupid leg GET OVER IT!!

WORD

tekst odcinka: dr cottle. she'll live, haha, spadłam z krzesła ;d

Użytkownik katja edytował ten post 24.01.2009 - |13:10|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#6 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 24.01.2009 - |14:38|

Kolejny wspaniały odcinek. Przeszło 40 minut rozmów, a było tak wciągające i tak niesamowicie klimatyczne.

Tyrol mający problemy ze swoją tożsamością i faktem nie bycia ojcem dziecka Cally (tego się nie spodziewałem, ale przynajmniej wiemy, że Hera jest wyjątkowa).

Całą scena w ambulatorium fenomenalna, nawet tam można wyczuć narastającą niechęć ludzi w stosunku do Cylonów jak i do całej idei sojuszu ludzi z nimi.

Ciekawe czy stan zdrowia pani prezydent się polepsza, bo jak widać energii ma mnóstwo.

Muzyka jest z odcinka na odcinek coraz lepsza.

Kolejny odcinek zapowiada się rewelacyjnie.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#7 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 24.01.2009 - |15:04|

Skoro poprzednik odcinek miał (mógł) być zakończeniem serialu, ten był tak naprawdę premierę tego pod-sezonu. Zarysowano w nim temat na kolejne. Wydaje się, że będzie w to rebelia w flocie, wojna domowa lub rewolucja. Na jej przywódcę wyrasta Gaeta. Ciekawa postać. Zarysowana także podział - z jednej strony Adamowie, Cyloni, Starback - z drugiej legalny rząd, Zerek, Gaeta i wielu obywateli oraz żołnierzy. Ciekawy przypadek Laury Roslin. Z fazy obojętności przeszła w fazę zaprzeczenia. Nie bardzo rozumiem znaczenia sceny "łóżkowej". Sądzę, że sytuacja zacznie się zaostrzać i we flocie rozpłynie się fala przemocy. Numer na białej tablicy dramatycznie się zmniejszy.

Kilka uwag i spostrzeżeń:
+żądanie cylonów przyjęcia do społeczności to początek 13, plemiona w tym obrocie historii
+gdzie się podział Leoben
+znakomita scena kultu Baltara, widać, że i tam dotarł ogólny pesymizm
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#8 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.01.2009 - |15:14|

Ciekawe czy stan zdrowia pani prezydent się polepsza, bo jak widać energii ma mnóstwo.

Raczej pogarsza, euforia i nagły przypływ siły to wynik odstawienia leków...

Użytkownik Toudi edytował ten post 24.01.2009 - |16:26|

#9 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 24.01.2009 - |16:05|

Bardzo dobry odcinek. Ode mnie dostaje 8.5/10. Dałbym 9, ale sciągnąłem połówkę za scenę Roslin z Adamą na końcu.
Szykuje się niezła jatka. Zerek jest niezły jeśli chodzi o populizm, ale nie sposób nie przyznać mu trochę racji - towarzystwo z Galactici traktuje flotę jak swój prywatny folwark. Czyżby zbliżał się koniec Adamy? Wygląda na to, że powoli staje się psychicznym wrakiem.
O ile najczęściej widok Baltara wywołuje u mnie napad agresji, to muszę przyznać, że tym razem był na prawde niezły. Zastanawiam się czy gość bierze jakieś prochy - ten nieobecny błądzący wzrok ;). Poza tym czy mi się wydaje czy widać tutaj jakieś ciągoty w kierunku ateizmu?
Świetna scena z Tyrolem i Hot Dogiem w szpitalu.

Użytkownik graffi edytował ten post 24.01.2009 - |16:05|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#10 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 24.01.2009 - |16:16|

Raczej pogarsza, euforia i nagły przypływ siły to winyk odstawienia leków...

I to by było logiczne wytłumaczenie i nawet zgodne z tym co było na ekranie:) ale ja może trochę na siłę szukam drugiego dna:P może u pani prezydent ma remisję tylko dlaczego, a może jest tak jak mówisz. To czego mnie te 4 sezony BSG nauczyło to to że nic nie musi być tym na co wygląda:P a może to LOST był:P
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#11 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.01.2009 - |16:28|

Sot, przecież Adama mówi jej, że dostał telefon od kostucha i ten mu wytłumaczył, że to właśnie przez odstawienie leków. Nie szukaj ukrtych przekazów, tam gdzie ich nie ma.

#12 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.01.2009 - |16:55|

Ciekawy motyw z szefem i jego ojcostwem - nie spodziewałam się tego po Cally... niegrzeczna dziewczynka ;)

E tam, doskonale wiemy, że na pokładzie Galactici praktycznie każdy sypiał z każdym. :P

Sądzę, że jest wręcz odwrotnie. Zdaje sobie sprawę, że koniec jest nieunikniony i próbuje jak najlepiej wykorzyać czas, który jej pozostał. Stąd plany rezygnacji z polityki, odrzucenie leków (które pewnie mają sporo przykrych skutków ubocznych) i korzystanie pełną piersią (bieganie po Galactice, spanie z Adamą :P) z ostatnich chwil życia.
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#13 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.01.2009 - |17:46|

Dla tych, kogo by zastanawiało czy Duala była jedyną która popełniła samobójstwo, odpowiedź brzmi nie:
Dołączona grafikaDołączona grafika

#14 jareck_i

jareck_i

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 24.01.2009 - |17:57|

Dawno tutaj nie pisalem , ale musze skomentowac ten odcinek . BSG co raz bardziej mnie zadziwia , tylko brakuje mi jednego podstawowego watku , Ucieklismy od watku Baltara i 6 . Pytanie dlaczego ? Rewolucja we flocie juz byla , a na czele byla Laura Roslin ( pierwszy sezon ) . Daje 9 , zasluguje na 10 albo i wiecej w porownaniu do tego co teraz idzie w TV....
  • 0
Aurox 10.1 QuickSilver
PLD
FreeBSD
Mepis
Ubuntu

#15 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 24.01.2009 - |20:07|

Odcinek dobry , wspanialy a nawer wysmienity.I tak bedzie do konca BSG.
  • 0

#16 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 24.01.2009 - |20:44|

Nie wiem czemu ale odcinek mi się dłużył - fabularnie dobry gorzej z wykonaniem. Poprzedni był lepszy ale ten hm .. to taki za długi wstęp do następnego odcinka. Serial zrobił się strasznie przytłaczający i ciężki klimatycznie i nie odbieram tego za to dobrze. Wynika to z samej fabuły, totalne przygnębieni w flocie o ogólna depresja - tyle że nie musi doprowadzać do takiego stanu widza. wcześniej zachwycałem się BSG ale teraz zaczynam tonować swoje opinie po 2 odcinkach.
  • 0

#17 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.01.2009 - |20:54|

ten hm .. to taki za długi wstęp do następnego odcinka. Serial zrobił się strasznie przytłaczający i ciężki klimatycznie i nie odbieram tego za to dobrze.
Wynika to z samej fabuły, totalne przygnębieni w flocie o ogólna depresja - tyle że nie musi doprowadzać do takiego stanu widza.

Powyżej wspominałem jakie były zamierzenia RDM co do tego odcinka to taki moment na oddech przed dalszymi wydarzeniami.

Co do drugiego zdania to jak to powiedzieć..... hm od dawna drugą połowę twórcy określają jako mroczną i ciężką.
Tu nie będzie radosnego hasania po łące. ;) Ale rozumiem o co Ci chodzi.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#18 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.01.2009 - |21:20|

Odcinek delikatnie spokojniejszy, ale cały czas trzymamy wysoki poziom. Plusy to na pewno ujawnienie prawdy o tym, że Nicky nie jest synem Chiefa (czyli nie jest w żaden sposób wyjątkowy). Świetnie pokazano dalszy etap przemiany Gaety i ogólnie pokazany pierwszą część rewolucji. Na plus zaliczam nawet scenę z Baltarem (wychodzi na to, że nawet on odwrócił się od swoich przekonań).

Jak widać po zwiastunie prawdziwa akcja dopiero przed nami, więc jak na razie daję 8.5
  • 0

#19 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 24.01.2009 - |21:26|

Klasyka zapychaczo-spowalniacza, ale mimo to podobało mi się.

6/10.
  • 0

#20 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.01.2009 - |21:51|

Back to fleet issues... Jednak jakoś w pierwszym odruchu jęknąłem. Znowu to samo, znowuuu ta flotaaa, zaraz się wyżyyygaaam.... Ale potem sobie przypomniałem, że przecież o tym jest ten serial więc to tak jakby zarzucać SG że znowu przechodzą przez Wrota... ;)

Mimo że odcinek miał służyć zwolnieniu, przygotowuje grunt pod nowe motywy i rozwiązuje stare-nie spodziewałem się, że to nie jest dziecko Chefa...

Przewrót we flocie-Zarek jest qutosem, ale jakbym by zwykłym flociarzem to bym uwierzył w tą jego gadaninę, bo tak to wygląda z zewnątrz. Jak tylko wyda się, że Adama ma romans z pana prezydent to będzie pozamiatane, oni wstydu i mózgu chyba nie mają. Ale z drugiej strony Roslin chce zrezygnować, więc kto wie...

Stawiam, zż Roslin nie wróci do urzędu i będzie duet Adama-Adama... to wtedy na miejscu flociarzy też wszcząłbym bunt.

Gaeta świniuje-a taki fajny człek z niego był. Pod linkiem do promo nast. odcinka jest kilka fajnych komentarzy odnośnie Gaety:

XD rock on Gaeta

Screw u Gaeta u and ur stupid leg GET OVER IT!!

OMG, Gaeta is such a twat, I hope he gets shot :) ->to jest moje ulubione, mam słabość do słowa "twat", jest po prostu rozwalające...

I hope Kara shoots him in the other leg.

Zabawne jest jednak to, że ci sami ludzie potem gadają bzdury o polityce. Tutaj mamy pokazane wszystko od kuchni, wiec wiemy kto ma rację, a kto nie. Dlatego łatwo jest wydawać osądy. Pokazana też zostaje banalna prawda o rewolucjach-ktoś jest głodny władzy, ktoś inny ma po prostu zrytą psyche, dogadują się i jest problem. Oczywiście nam tu łatwo jest ocenić kto ma rację a kto nie, ale ci sami ludzie którzy psioczą na Gaetę poszliby za nim, gdyby nie wiedzieli tego wszystkiego, co my wiemy.

Chyba nam się rysuje 13 plemię-czyli zbuntowani Cyloni. No to teraz znajdą sobie Kobol albo na niego wrócą, tam się znowu pokłócą, 13-tka odleci na inna planetę która nazwą Ziemią, a reszta zrobi kolejne 12 kolonii... Potem znowu wpadną na genialny pomysł robienia AI i krąg się zamknie. Tak się tylko zastanawiam-kto skasował poprzednie 13 plemie? Lords o Kobol, czy jak? Masters-blasters of da madafaking plan?
Aha, Athena miała się rzucić ze skały i zabić na Kobolu po tym jak nastąpił split między plemionami (widocznie Helo odleci z 12-toma). Tylko zbieżność? coś mi się widzi, że na końcu serialu założą wspólną kolonię i historia zatoczy krąg.

8/10, skala oczywiście dostosowana do BSG, więc don't get the wrong image here.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 24.01.2009 - |21:52|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych