Skocz do zawartości

Zdjęcie

Breaking Bad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
477 odpowiedzi w tym temacie

#1 Luizjana

Luizjana

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 22.01.2008 - |19:56|

Po pilocie zapowiada się hit wiosny wśród premier. Wygląda to na Weeds na poważnie i dla dorosłych. W skrócie: stłamszony poniewieraniem przez wszystkich nauczyciel chemii (musi dorabiać także w myjni samochodowej - żona w ciąży, syn kaleka) dowiaduje się, że ma raka płuc; coś w nim pęka, chcąc zapewnić swojej rodzinie jakiś status po swojej śmierci, postanawia zostać "kucharzem" (jego brat pracuje w DEA i opowiada mu ile kasy koszą u handlarzy narkotyków), przez przypadek dowiaduje się, że jego były uczeń jest handlarzem i proponuje mu spółkę, ten z początku sceptyczny zmienia zdanie, gdy Walter 'gotuje' pierwsze danie, nasz nauczyciel okazuje się dla handlarzy geniuszem w tej dziedzinie i jazda się zaczyna; do tego dodajmy, że Walter nie mają już nic do stracenia zyskuje pewność siebie i w życiu osobistym zachodzą w tej dziedzinie duże zmiany, a to tylko pilot :P

http://www.amctv.com...ls/breakingbad/

Posted Image
  • 0

#2 dusiek

dusiek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 30.01.2008 - |22:14|

Breaking Bad rozłożyło mnie na kolana. Porównanie do Weeds dość trafne, tylko, że humor w BB jest o wiele bardziej czarny, a sam serial nie jest tak lekki, momentami jest wręcz bardzo depresyjny. Aktorstwo na najwyższym poziomie, patrząc po pierwszych dwóch odcinkach, scenariusz na pewno nie zrobi się lekki i przyjemny, wręcz przeciwnie, problemów coraz więcej... Wydaje się, że AMC stworzyło kolejną perełkę po fantastycznym "Mad Men".

A tak wogule to witam, siedzę tu wieki, ale jakoś nie złożyło mi się wcześniej coś napisać...

Użytkownik dusiek edytował ten post 30.01.2008 - |22:15|

• 0

#3 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 14.02.2008 - |03:12|

Jestem po pierwszym odcinku i musze przyznac że serial ma olbrzymi potencjał. Pilot był świetny, dobra gra aktorska, scenariusz, ogólnie świetnie zrealizowany :)
Polecam każdemu ten serial, bo to jedna z lepszych nowości ostatnich paru miesiecy :P

Serial przypomina bardziej film niż serial, jest całkowicie odmienny od produkcji jakie serwuje nam CBS, ABC czy NBC. Warto sie zapoznac przynajmniej z pierwszym odcinkiem :)

Swoja drogą serial szybko i trwale skojarzył mi się z filmem Joela Schumachera- "Upadek" z Michaelem Douglasem :)
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#4 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 04.03.2008 - |12:47|

Swoja drogą serial szybko i trwale skojarzył mi się z filmem Joela Schumachera- "Upadek" z Michaelem Douglasem :)

Też odniosłem takie wrażenie, które nasila się z każdym obejrzanym odcinkiem.

Początkowo myślałem, że serial pójdzie trochę w inną stronę. Jednak scenarzyście nie rozczarowali i wyszła z tego świetna produkcja, która mocno wciąga. Wraz z rozwojem akcji pojawia się coraz więcej ciekawych wątków. Szczególnie widoczna jest przemiana wśród "gotujących" partnerów.

Z niecierpliwością czekam na 7 odcinek. UWAGA!!! Dalszy opis zawiera spojlery.

W 6 części "Breaking Bad" pojawiła się świetna kwestia, która mocno zapadła mi w pamięci: "And you've got one part of that wrong. This is not Meth". Tylko ten wybuch jakby trochę za duży ;).

Użytkownik blinkkin edytował ten post 04.03.2008 - |12:52|

• 0

#5 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 04.03.2008 - |20:27|

Połączenie bardzo dobrego serialu "Weeds" z też bardzo dobrym filmem "Upadek" czyli "Weeds" w wersji dramat a nie komedia.
Przynajmniej takie mam odczucie po pilocie.

Jest dobrze a może być lepiej.
Oglądam dalej.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#6 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 07.03.2008 - |21:13|

Jeszcze raz kablówki pokazują jak się robi serial.

Bardzo dobra linowa/filmowa fabuła.

Świetne aktorstwo głównego bohatera a także reszt obsady.

Największym atutem jest jednak nieprawdopodobny ładunek emocjonalny związany z naszym umierającym chemikiem i całą jego sytuacją życiową.

Bardzo mocna, życiowa i realistyczna rzecz.

Chyba pierwszy raz mamy bohatera umierającego serialu z umieraniem jako głównym wątkiem i to przedstawionym tak realistycznie.

Podsumowując bardzo dobry serial który szczerze polecam.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#7 Zybex

Zybex

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 18.03.2008 - |09:58|

Potwierdzam, bardzo dobry serial, wart poświęcenia paru godzin. Z "Upadkiem" mi się nie kojarzy, zupełnie inne klimaty, bardziej pomieszanie "Weeds" z "Dexterem".
  • 0

#8 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.03.2008 - |20:44|

Po s1e7 powiem jedno

ABSOLUTNA REWELACJA

Motyw z beczką rządzi :D

Nie możliwa do wypowiedzenia lista zakupów też :D

P.S. Do "Upadku" było to podobne tylko w pilocie, teraz jest z tego świetny dramat + dawka czarnego humoru
  • 0

#9 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 18.03.2008 - |21:51|

Po s1e7 powiem jedno

ABSOLUTNA REWELACJA

Motyw z beczką rządzi :D

Nie możliwa do wypowiedzenia lista zakupów też :D

Szkoda, że przez strajk scenarzystów to ostatni odcinek w tym sezonie. Ostatnie 2 odcinki były genialne.
  • 0

#10 Sawyer 815

Sawyer 815

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów
  • MiastoTczew

Napisano 18.03.2008 - |22:40|

Wiadomo coś może o kontynuacji?
  • 0

#11 Zybex

Zybex

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 19.03.2008 - |09:30|

Wiadomo coś może o kontynuacji?

Jeszcze nie, tyle znalazłem:
http://www.kulturaon...tykul,3035.html
  • 0

#12 greck

greck

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.02.2009 - |23:34|

Premiera 2 sezonu 8. marca :lol:
  • 0

#13 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 15.02.2009 - |01:10|

Premiera 2 sezonu 8. marca :lol:

Już nie mogę się doczekać powrotu jednej z najlepszych produkcji ubiegłego roku. Ciekawe co scenarzyści zaplanowali na ten sezon, ubiegły skończył się w połowie. Oryginalnych seriali nigdy nie za wiele. Szkoda tylko, że Braking Bad odbiło się małym echem.
  • 0

#14 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 01.03.2009 - |21:12|

Powtórzę za przedmówcami (to będzie truizm ;)): najlepsze seriale robią kablówki.

Breaking Bad nie powiela schematów, fabuła jest bardzo ciekawa, aktorstwo na najwyższym poziomie (zwłaszcza główna rola! - coś a'la Dzień Świra + Upadek do potęgi 10). Szkoda tylko, że nie udało się zrealizować zaplanowanych 9 odcinków, a fabuła się urywa. Na szczęście już niedługo druga seria.

Polecam wszystkim, którzy serialu jeszcze nie widzieli, a cenią sobie czarny humor, dobrą akcję oraz świeże pomysły.
  • 0

#15 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 11.03.2009 - |00:25|

Jeśli oczy mnie nie mylą to sypnęło 3 odcinkami 2-go sezonu na raz :D
  • 0

#16 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 11.03.2009 - |14:58|

To prawda, są preairy 2 i 3 odcinka. BTW, pod tym linkiem można obejrzeć pierwszy odcinek:

http://www.amctv.com...tid=14384555001
  • 0

#17 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 11.03.2009 - |15:54|

Odcinki 2x01, 2x02-03 Preair - uwaga możliwe spojlery

Co tu dużo mówić - wiosenny powiew świeżości. Drugi sezon jest nazywany tak tylko z formalności, w rzeczywistości jest to kontynuacja pierwszego. 1 odcinek zaczyna się dosyć leniwie, ale spełnia role ponownego wprowadzenia widzów w produkcje. Drugi to sporo akcji i strzelania. Trzeci natomiast to pokazanie jak główni bohaterowie wyplatali się z całej sytuacji.

Breaking Bad to zdecydowanie najlepszy serial obecnie emitowany. Brak tutaj głodnych kawałków i uproszczeń w rozwoju fabuły. Scenariusz trzyma się kupy, a watki jak "trup na złomowisku, drugi telefon czy dziadek z dzwonkiem" nie są łatwo zbywane.

Podsumowując, chce zobaczyć więcej. Breaking Bad jest na samej gorze priorytetów, jeśli chodzi o oglądane seriale.

btw. Ciekawe czy coś zmieni się w porównaniu z Preairami?

Użytkownik blinkkin edytował ten post 11.03.2009 - |15:58|

• 0

#18 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 11.03.2009 - |18:45|

Raczej nie powinno się zmienić. Obejrzałem 2x01 i jest cały czas dobrze, następne dwa obejrzę w następnym tygodniu.
Mam pytanie, pierwszy sezon miał mieć 8 odcinków i 2x01 to prawdopodobnie kontynuacja pierwszego sezonu, więc pierwszy sezon miał się tak skończyć tą ostatnią sceną czy może dokręcili, jak myślicie?
  • 0

#19 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 11.03.2009 - |22:42|

Mam pytanie, pierwszy sezon miał mieć 8 odcinków i 2x01 to prawdopodobnie kontynuacja pierwszego sezonu, więc pierwszy sezon miał się tak skończyć tą ostatnią sceną czy może dokręcili, jak myślicie?

Pierwszy sezon urwał się w połowie ze względu na strajk scenarzystów, jeśli dobrze pamiętam. Wyemitowano tyle odcinków, ile zdołano nakręcić przed całym zajściem w środowisku.
  • 0

#20 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 12.03.2009 - |07:10|

Namieszam - pierwszy sezon miał mieć 9 odcinków ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych