Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate: The Ark of Truth - PREAIR SCREENER

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.12.2007 - |09:36|

Wygląda na to że The Ark of Truth jest na sieci :)

You are correct, the release date is 11 March 2008. Someone leaked this. :P :P ;)

Każdy znajdzie sobie sam :D tu tylko info techniczne.

Filename.........: Stargate - The Ark Of Truth.mp4
Filesize.....: 1,249,156,348 bytes
Runtime......: 1:42:05 (153102 frames)
Video Codec..: H.264/MPEG-4 AVC (//)
Video Bitrate: 1503 kbps
Aspect Ratio.: 656x400 (1.640)
Framerate....: 25.000 fps
Audio Codec..: mp4a: MPEG-4 AAC LC
Audio Bitrate: 128kbps 2ch 48000Hz
Language.....: English

Użytkownik biku1 edytował ten post 29.11.2009 - |20:53|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.12.2007 - |18:53|

Jest jeszcze wersja ponad 4 gb... (obraz dvd). Mnie bardziej ciekawi czy nie brakuje za wielu elementów (ewentualnych) bitw, czy ten brak efektow jest odczuwalny?
Log65: Happy camper

#3 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.12.2007 - |19:40|

To kilka obrazów dla ciekawych.
Jak widać prezentuje się to raczej mało ciekawie ja zapewne też poczekam na lepszą wersję. B)

Co do wersji 4GB którą kolega powyżej wspomina to jest to wersja przerobiona na dvd-r z tej "zwykłej" wersji. ;)

Zdjęcia pochodzą z 3 już dostępnej wersji Stargate.The.Ark.Of.Truth.2008.Screener.x264.Rencode-C.......
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.12.2007 - |20:02|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#4 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.12.2007 - |21:49|

Mnie bardziej ciekawi czy nie brakuje za wielu elementów (ewentualnych) bitw, czy ten brak efektow jest odczuwalny?

Hm nie wiem czemu nie chciało się dodać do poprzedniego posta więc daję tu.

Specjalnie dla SGTokara ;) sceny bez wykończonych efektów technicznych.
Tak wyglądają Orishipy bez końcowego nałożenia tekstur i jak się można domyślić na planecie też jej brakuje.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

No i tej pani nie mogło zabraknąć więc będzie tu. :D
Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.12.2007 - |00:54|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#5 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.12.2007 - |23:00|

Coś mi się zdaje, że tą wersję H264 robiono ze źródła o znacznie niższej rozdzielczości i dlatego obraz jest tak nieostry. Nie można tego zwalać na kodek, bo w XviD'zie by to nawet lepiej wyglądało przy dobrym źródle. Wcale bym się nie zdziwił gdyby obraz skalowano z rozdzielczości VCD w górę.

Jak napisano wyżej wersja DVD-R jest jedynie przekodowaną wersją tej z kodekiem H264. Przy kolejnym podwyższaniu rozdzielczości, tym razem do 720 w poziomie (DVD-Video) obraz będzie jeszcze mniej wyraźny a jego jakość gorsza. Jest to jedynie ułatwienie dla posiadaczy odtwarzaczy DVD. Ja obecnie rekoduję wersję H264 na XviD i przy okazji usuwam przeplot z obrazu. Oglądać nie zamierzam, ale chcę zobaczyć jak to wyjdzie. Zastanawiam się czy tylko u mnie obraz nie porusza się płynnie i w regularnych odstępach na chwilę przystaje. Jeśli wszyscy tak mają, to oznacza, że źródłem był materiał w systemie NTSC a twórca ripa przerabiał go na PAL (25 FPS). Jeśli tak jest, to oznacza, że sprawę schrzanili bardziej niż początkowo sądziłem.

Tak na marginesie. Śmiesznie wyglądają walki statków bez tekstur. Takie efekty były dobre 20 lat temu, kiedy królował Silicon Graphics. Teraz można się jedynie uśmiechnąć. Nie ma co. 20 lat temu serial z takimi efektami oglądałbym z zapartym tchem. Teraz to by było żenujące. Nie oglądam, czekam na finał produkcji.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 23.12.2007 - |23:09|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.12.2007 - |00:36|

Obraz faktycznie jest co nieco rozmyty.
U mnie jakoś nie zauważyłem aby co chwilę przeskakiwał ale ja korzystam z wersji Stargate.The.Ark.Of.Truth.2008.Screener.x264.Rencode-CRIKEYM8 więc to może wina tego.
Przeplot też jest. :(

I w sumie nie wytrzymałem i obejrzałem :D :P ale specjalnie na monitorze komputera 17' więc "nie było tak źle".
Bardziej chodziło mi o treść niż o efekty.
Właściwie spodziewałem się ,że więcej scen będzie miało braki techniczne a tu w sumie nie było ich tak wiele.

i np to co pisał powyżej baku "... check the 1:27:30 - the title is "fire takes human form"

Jest to cała długa scena w której w pewnym momencie przez kilka sekund brakuje tego ognia i to tyle.
Czy też te opisane "....ori ships rendered without details..." to już akurat powyżej zamieściłem zdjęcia.
I podobnie w części całej tej akcji z tymi statkami ori są zrobione efekty a w części nie.

Co do przerabiania to w sumie szkoda mi na to czasu bo i po co skoro za czas jakiś wyjdzie lepsza wersja a potem kierunek amazon i zakup filmu do kolekcji.
Sam film trwa dokładnie 1,37,30 potem mamy już ciemność hi hi i tyle czyli wspomniany brak napisów końcowych.

Z spoilerowaniem i opisywaniem treści i odcinka oraz wrażeń powstrzymam się aż zostanie zrobiony właściwy temat o tym filmie.
Bo w tym to jest poza pierwszym postem całe mnóstwo gdybań i tyle więc szkoda sie teraz wypowiadać.
Zresztą opis z pierwszego postu też nie do końca zgadza się z treścią odcinka.
:P

W każdym razie dobrze zobaczyć Jedynkę znowu w akcji. :D
Pojawia się też trochę starych znajomych ........... ale o tym cisza. ;)

To tyle może jeszcze dzisiaj jakiś mod tu wpadnie to przydałoby się założyć właściwy temat albo wyczyszczenie tego w sensie przeniesienie poza pierwszym postem reszty do osobnego tematu jako dyskusje "przed".

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.12.2007 - |01:05|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#7 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.12.2007 - |12:51|

Widzę pewien dobry mod się tu pokręcił ;) i przerobił temat więc teraz napiszę coś więcej.

Treści nie chce mi się już opisywać bo po części się zgadza z ta z opisowego posta SGTokara i nie chcę mimo wszystko za dużo psuć innym ogldania.
Więc opiszę same wrażenia.:D
Film - podobał mi się choć uważam ,że poszli pod koniec trochę na łatwiznę - zbyt szybko im poszło z tą Arka + Morgana.

++++ za Valę - widać było ,że dobrze się bawi i ta jej popisowa scena na Dakarze gdy odkopywali skrzynie a ona ich namawiała do jej otworzenia. Teksty typu: ".... no pomóż mi mięśniaku.." do Teal'ca, czy do Tomina "..co słychać?.." jak ich otoczył z wojskami Ori. :lol:
+++ za ognistą Adrię kto widział wie o co biega. ;) Fajnie,że powróciła i to w takiej postaci.
+ za to jak Daniel próbował na szybkiego otworzyć skrzynie jak oddział Tomina ich otaczał. :lol:
+ powrót Morgany La Fey
+ rozwarstwienie akcji na kilka frontów. Czyli walka z Adrią, replikatory na Odysei, Ziemia otoczona przez Orishipy, szkieletor ;P
+ za dużo akcji na Odysei
+ za skomasowanie w jednym filmie tylu wątków/starych znajomych. Czyli problemy z IOA , replikatory, Adria, Doci [czy jak mu tam] ...
+ za walkę Camerona z szkieletorem hi hi hi to było dobre. :D Ten to miał akurat przerąbane walczyć z takim gościem.
+ za taki mały smaczek na początku jak widzimy notatnik w którym projektowano wrota. :)

- za zbyt przydługie widoki gór na początku. Myślałem, że to Władca Pierścieni w pewnym momencie.
- za przydługi spacer Teal'ca po górach i jego cudowne :wacko: uzdrowienie przez Morganę.
- za zbyt "tanie" załatwienie kapłanów Ori przez Arkę. Jakieś to takie łatwe było, wystarczyło tylko strzelić i już. Coś jakby już chcieli skończyć film a spokojnie mogli pociągnąć do 2 godzin.

Tyle w sumie teraz pamiętam.
Pomijam część nie wykończonych efektów.

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.12.2007 - |20:56|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#8 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 24.12.2007 - |19:48|

Ja co do treści to się tak bardzo nie będę wypowiadać wersja nie jest idealna a scena walki Morgan i Adrii mnie zabiła. O właśnie jak biku1 ognista Adria bardzo fajna :) i co do tych gór to przez moment myślałem że nie mieli co na początku wstawić to sobie te góry z LOTRa pożyczyli. Teksty Vali niszczą a Daniel uderzający na początku młotkiem żeby otworzyć skrzynie jest po prostu komiczny, a ich reakcja na zawartość skrzyni też jest niezła.
Wersja nie jest idealna efektów w sporej części jeszcze nie ma obraz rozmyty miejscami i mam nadzieję że poprawią muzykę bo ta dość kiepsko wypada.
W każdym razie zapowiada się ciekawy film do obejrzenia w marcu:)
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#9 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.12.2007 - |19:58|

O właśnie jak biku1 ognista Adria bardzo fajna :)
W każdym razie zapowiada się ciekawy film do obejrzenia w marcu:)

A nie mogłem się powstrzymać ;) bo jak tu nie powiedzieć, że Adria w tej ognistej wersji nie wygląda świetnie.

Dołączona grafika

Oj to prawda czekam na pełną wersję w marcu.
A potem na kolejny film z SG-1.

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.12.2007 - |20:58|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#10 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 24.12.2007 - |20:02|

Jestem po seansie, nie jest moze idealnie, ale przynajmniej zakonczono glowny watek (to tak odnosnie tematu o serialach, ktore mialy poczatek i koniec). Dziwi mnie troche decyzja o anulowaniu. Spokojnie mogli zrobic pol sezonu (10 odcinkow) i wszystko logicznie i sensownie rozlozyc. A tak dostalismy nieco ponad 2 standardowe odcinki (~1:37) napakowane roznymi, dosc szyboko po sobie nastepujacymi, scenami. Po dodaniu kilku zapychaczy bez problemu bylby pelny sezon. Troche szkoda, jednak jestem wdzieczny, ze komus sie chcialo, i ze w ogole ten film powstal.

W sumie najwiekszy minus to brak O'Neilla, reszta jest ok. Oceniac nie bede do czasu pojawienia sie 'pelnej' wersji.
  • 0

#11 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 25.12.2007 - |19:16|

Tak na marginesie. Śmiesznie wyglądają walki statków bez tekstur. Takie efekty były dobre 20 lat temu, kiedy królował Silicon Graphics. Teraz można się jedynie uśmiechnąć. Nie ma co. 20 lat temu serial z takimi efektami oglądałbym z zapartym tchem. Teraz to by było żenujące. Nie oglądam, czekam na finał produkcji.

Walka to zbyt wiele powiedziane(w walce powinny brać udział czynnie dwie strony :]) - w końcu ta scena to był mały ułamek filmu.
Najlepsze jest to że nie wiedziałem do teraz że to nie dokończona wersja i przy tej scenie wpadłem w lekką konsternacje :D
Ta wersja x264 strasznie mi obciążała proca i miałem jakieś lekkie haczenia czasami - prowizorka niezła.
Musze powiedzieć że znacznie lepiej ogląda się SG-1 jako film niż jako serial. Miedzy innymi przez możliwość dodania właśnie tych przydługich scen dodających klimatu z jednej strony i przez znacznie bardziej skondensowaną akcje z drugiej.
Dziwi mnie pojawienie się replikatorów - wolałbym jednak jakiś nowy pomysł. Ale powiedzmy że nie jestem aż tak wybredny i jakoś to przeżyje :]
  • 0

#12 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 25.12.2007 - |20:24|

Jestem po seansie, nie jest moze idealnie, ale przynajmniej zakonczono glowny watek (to tak odnosnie tematu o serialach, ktore mialy poczatek i koniec). Dziwi mnie troche decyzja o anulowaniu. Spokojnie mogli zrobic pol sezonu (10 odcinkow) i wszystko logicznie i sensownie rozlozyc. A tak dostalismy nieco ponad 2 standardowe odcinki (~1:37) napakowane roznymi, dosc szyboko po sobie nastepujacymi, scenami. Po dodaniu kilku zapychaczy bez problemu bylby pelny sezon. Troche szkoda, jednak jestem wdzieczny, ze komus sie chcialo, i ze w ogole ten film powstal.

W sumie najwiekszy minus to brak O'Neilla, reszta jest ok. Oceniac nie bede do czasu pojawienia sie 'pelnej' wersji.

Do ciężkiej anielki, co wy z tym O'Neill'em??? Facet absolutnie nie jest związany z tym wątkiem, i nie ma w ogóle potrzeby go tu ładować!!! Wyleczcie się wreszcie z tej O'Neillowskiej zarazy, bo widzę, że co poniektórych już kompletnie otumaniło i nie wyobrażają sobie żadnego filmu bez niego.
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#13 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.12.2007 - |20:44|

Ta wersja x264 strasznie mi obciążała proca i miałem jakieś lekkie haczenia czasami - prowizorka niezła.

Też to zauważyłem a szczególnie jak chciałem przeskoczyć jakiś kawałek filmu to SubEdit chwilkę myślał.
Więc jednak zapuściłem Gordiana i dałem mu do przerobienia na zwykłego xvida.
I teraz jest już ZNACZNIE lepiej.

Do ciężkiej anielki, co wy z tym O'Neill'em??? Facet absolutnie nie jest związany z tym wątkiem, i nie ma w ogóle potrzeby go tu ładować!!!

Dokładnie :) tym bardziej, że jak pamiętam to Jack będzie w tym drugim filmie.
A tutaj ..... przecież on nic nie miał do Ori więc co miałby robić.

Swoją drogą ciekawe kiedy "pojawi się" ;) drugi film.
Na razie pozostaje nam czekać na Arkę i oby jak najszybciej dało się ją kupić w Regionie 2. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.12.2007 - |21:00|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#14 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 25.12.2007 - |21:23|

Do ciężkiej anielki, co wy z tym O'Neill'em??? Facet absolutnie nie jest związany z tym wątkiem, i nie ma w ogóle potrzeby go tu ładować!!! Wyleczcie się wreszcie z tej O'Neillowskiej zarazy, bo widzę, że co poniektórych już kompletnie otumaniło i nie wyobrażają sobie żadnego filmu bez niego.

[...]
Dokładnie :) tym bardziej, że jak pamiętam to Jack będzie w tym drugim filmie.
A tutaj ..... przecież on nic nie miał do Ori więc co miałby robić.
[...]

Dziekuje wam za to, ze moge wyrazic swoja wlasna opinie o tym filmie. Czy bez dopisania - 'to jest tylko moja prywatna opinia i mam nadzieje, ze piszac czegokolwiek bym nie pisal, nikogo tym nie obraze', nie mozna sie domyslic, ze chodzi o moje wlasne zdanie? Nie przeszkadzal wam brak O'Neilla to dobrze dla was. Mi przeszkadzal i co ja nie mam w zwiazku z tym racji bo wy macie inne zdanie? Bez przesady.

I tak dla jasnosci, nie chodzilo mi tu nawet o role drugoplanowa, ale chociaz epizodyczna. Zdaje sobie sprawe, po tym co nam juz zaprezentowano w odcinkach, gdzie O'Neill wystepowal goscinnie, ze scenarzysci nie maja juz pomyslu na ta postac w obecnej konfiguracji druzyny, mimo wszystko jakos mi tej postaci brakowalo.
  • 0

#15 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.12.2007 - |21:52|

Dziekuje wam za to, ze moge wyrazic swoja wlasna opinie o tym filmie. Czy bez dopisania - 'to jest tylko moja prywatna opinia i mam nadzieje, ze piszac czegokolwiek bym nie pisal, nikogo tym nie obraze', nie mozna sie domyslic, ze chodzi o moje wlasne zdanie? Nie przeszkadzal wam brak O'Neilla to dobrze dla was. Mi przeszkadzal i co ja nie mam w zwiazku z tym racji bo wy macie inne zdanie? Bez przesady.

Nie przesadzasz trochę ? :D Pewnie, że możesz mieć swoje zdanie.
Czy ja na Ciebie krzyczałem czy co?
Napisałem na spokojnie, że O'Neill nic tu nie miał do roboty z emotką uśmiechniętą a Ty zachowujesz się jakbym Cię tyrał.
Ok koniec tych bzdur i cieszmy się, że mogliśmy na trochę powrócić do świata SG.

A tu jak ktoś chce przegląd filmu:

Dołączona grafika

Przy okazji teraz tak to do mnie lepiej dotarło, że widzieliśmy twórcę Gwiezdnych Wrót. :o
Chodzi o tego gościa w okolicach 18-19 minuty [widać go na tych małych obrazkach] który miał zeszyt z narysowanym projektem wrót.
I jak go zabierał powiedział do tej kobiety "...miałem niesamowity pomysł ostatniej nocy..." co jak możemy się domyślać odnosiło się właśnie do tego zeszytu z projektem wrót.
Jakoś inaczej go sobie wyobrażałem.

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.12.2007 - |22:37|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#16 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 26.12.2007 - |00:26|

Obejrzałem, podobało się, dobre zakończenie, ale z ostateczną oceną poczekam na wersję kompletną, która w sumie będzie krótsza od tej, ciekawe co wytną ;)
  • 0
Master of possimpible ;)

#17 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.12.2007 - |00:51|

która w sumie będzie krótsza od tej, ciekawe co wytną ;)

Oby te widoki na początku bo trwają aż ok 3 minut a to przesada. :P

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#18 SoczekMD

SoczekMD

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 26.12.2007 - |01:52|

Jedna rzecz mi w tym filmie nie pasuje.

Scena w której widzimy notatnik z projektem wrót i kolesia który przypadkiem „wpadł na pewien niesamowity pomysł”.

Z tego wynika że pierwsze wrota zostały zbudowany po tym jak Pradawni odlecieli z Galaktyki Ori i byli już w naszej galaktyce.
Czyli Ori na początku nie mieli wrót.!!!!!!!!!!!!!!!!

W 9 sezonie SG-1 kapłan został wysłany do naszej galaktyki za pomocą wrót. Czyli Ori mieli u siebie wrota i wiedzieli jak działają bo później zbudowali sobie Superwrota.

Moje pytanie brzmi:
W jakie sposób ORI weszli w posiadacie Wrót ??!!??
  • 0

#19 FantoM

FantoM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 26.12.2007 - |03:47|

Mieszane uczucia mam, naprawde. Byl i jest to nadal najbardziej oczekiwany film przeze mnie.

Ciezko mi oceniac. Widac bylo, ze nie jest to finalna wersja, a do tego trwala dosc dlugo - nie przyzwyczajony jestem moze by SG tyle trwalo.

Czesc tekstow nie zrozumialem, czesc moze zle zrozumialem, czesc rozumialem dobrze, wiec ocenie dopiero po pojawieniu sie i napisow i wersji finalnej. Chociaz nie ukrywam, ze po takim zakonczeniu SG-1 spodziewalem sie chyba czegos innego, nie powiem czego, ale czegos innego.
  • 0

#20 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 26.12.2007 - |11:33|

Oby te widoki na początku bo trwają aż ok 3 minut a to przesada. :P

I Teal'c wedrujacy niczym druzyna pierscienia po gorskich szczytach ;) .

Użytkownik mortis4321 edytował ten post 26.12.2007 - |11:33|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych