Czy ostatnio powstał jakiś serial, który miał początek i koniec?
Napisano 20.12.2007 - |11:12|
?Po ostatnich newsach dotyczących The 4400 zastanawiam się czy producenci kiedykolwiek stworzą serial który nie tylko będzie miał dobry początek ale zarówno będzie skończony a nie przerwany w połowie. Sytuacja ta zaczyna być powoli nad gminna i wręcz frustrująca nie chodzi mi tutaj o seriale które są zakończone po pierwszych odcinkach czy po serii która trwa do 13 odcinków ale o serialach które dostają cancela po któreś serii z kolei. Ja na przykład odczytuje cancela jako brak poszanowania dla fana/widza który jednak che wiedzieć jak dana historia sie kończy. Ciekawi mnie też czy los 4400 podzielą też takie seriale jak Heroes czy Prison Break które w poprzednich sezonach miały wysokie noty a w obecnych no cóż można powiedzieć że lekko pod upadły. Już nie mówiąc o takim serialu jak Alias który został skończony w środku 5 sezonu . Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?
pozdrawiam
Zapraszam (jesli chcesz) na mojego bloga o serialach - http://scianadziwnyc...i.blogspot.com/
Napisano 20.12.2007 - |11:33|
Po skasowaniu Vanished i BLack Donnellys już nigdy nie zaczne oglądac nowego serialu bez wczesniejszych informacji o oglądalnosci czy informacji o kolejnym sezonie, ewentualnie normalnym zakończeniu. Jak tak dalej pójdzie to wogóle przestane oglądac tego typu seriale, bo tylko krew człowieka zalewa jak widzi cancela w połowie sezonu, albo nie wyjaśnioną sprawe!!!
A co do tematu czyli jakie seriale zakończyli to nie pamietam, może potem se przypomne bo teraz troche się zdenerwowałem pisząc posta
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy
Napisano 20.12.2007 - |11:38|
Użytkownik Magnes edytował ten post 20.12.2007 - |11:39|
Napisano 20.12.2007 - |11:40|

Napisano 20.12.2007 - |19:40|
Napisano 20.12.2007 - |20:37|
Użytkownik garus edytował ten post 20.12.2007 - |20:40|
Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:
showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali
Napisano 20.12.2007 - |20:55|
Ale zgadzam sie producenci nas nie szanuj wypuszczają często tylko jeden sezon aby zobaczyć jaką będzie miał oglądalność a następnie podejmują decyzje o jego zakończeniu nie kończąc hisrori jak w przypadku Jericho co doprowadziło do protestu fanów.
I myślę ze jeżeli nie będzie więcej takich odzewów ze strony widzów nadal seriale będą usuwane z wizji bez zakończenia.
Enterprise był tez zakończony przed czasem ale scenarzyści sprytnie i bardzo fajnie z tego wybrneli bardzo mi sie podobał pomysł z holokabiną.
Użytkownik SteFan edytował ten post 20.12.2007 - |20:57|
Gość_jooboo_*
Napisano 20.12.2007 - |23:28|
Napisano 21.12.2007 - |11:22|
Napisano 21.12.2007 - |13:29|
8 odcinków. Zakończenie, jak dla mnie, bardzo dobre. Kto nie widział - polecam!
Napisano 21.12.2007 - |14:14|
A przy okazji pozostaje możliwość dalszej realizacji
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 21.12.2007 - |18:43|

Napisano 21.12.2007 - |20:32|
Buffy the wampire slayer
ze starszych, Babilon 5
bardzo malo jest seriali, ktore sie koncza "na amen"
ogolnie chyba jest tak, ze po prostu SZKODA zamykac definitywnie wszystkie watki. jesli serial cieszy sie popularnoscia, tworcy wola sobie zachowac jakas furtke dla dalszych zyskow - a to film sie nakreci, a to ksiazki wyda, a to dorobi jakiegos spin-offa czy kolejny sezon.
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 22.12.2007 - |11:05|
Zgadzam się ze stwierdzeniem, że producenci mają w głębokim poważaniu widzów i ich zdanie. Zdawałoby się, że seriale tworzy się dla ludzi, niestety prawda jest bardziej przyziemna. Seriale tworzy się po to, aby przyciągnąć jeleni kupujących produkty reklamowane w trakcie emisji programu. Przyznam szczerze, że ja reklamy permanentnie olewam, więc na mnie i tak nikt nie zarobi.
Najgorsze w całej sytuacji z cancelami jest to, że najczęściej decyzja zapada nagle i nie ma czasu ani możliwości poprowadzenia fabuły tak, żeby wszystkie wątki pozamykać, wyjaśnić tajemnice, itp. Nagle okazuje się, że do kogoś strzelano i nigdy się już nie dowiemy czy przeżył. Podany wyżej przykład Enterprise pokazuje takie typowo marketingowe podejście do serialu. Serial dostał cancela w takiej chwili, że scenarzystom ledwo udało się zrobić ostatni odcinek. Oczywiście fabuła została nagle urwana, ale postarano się chociaż zamknąć kilka wątków z serialu. Ja do tej pory ubolewam nad
Podane przykłady są nielicznymi wyjątkami kiedy producenci okazali choć trochę współczucia dla fanów i pozwolili im się pożegnać z bohaterami. W większości sytuacji po prostu serial się urywa, a przecież wystarczyłoby chociaż w ostatnim odcinku zrzucić atomówkę i wszystko rozwalić. Przynajmniej wątki zostałyby zakończone. Co tu jednak gadać jeśli producenci liczą tylko kasę z reklam a serial nie jest traktowany jako opowiadanie historii, a jedynie jako produkt komercyjny. Pozostaje nam chyba przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy, albo głośno protestować kiedy producenci nas oleją.

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"
Napisano 22.12.2007 - |18:38|
5.5 Chuck, Dexter, True Blood,
5.0 Supernatural, Weeds, Pushing Daisies, Reaper,
4.5 Californication, Lost, Smallville, The 4400,
4.0 Heroes, Kyle XY, Prison Break.
Napisano 22.12.2007 - |22:41|
Myślę, że w niedalekiej przyszłości powinno to wszystko się zmienić dzięki video on demand i takim technologiom. Tak, żebym sam mógł głosować portfelem co chcę kupić/obejrzeć. WTedy być może urealniły by się te wszystkie dość podejrzane sposoby badania oglądalności, a i przy okazji producenci mieli by jakąś kasę bezpośrednio od widzów.
Póki co jest jak jest.
Prawda też jest taka, że jako internauci i w większości torrentowcy tylko osłabiamy najlepsze seriale na rynku. Bo kiedy wchodzą choćby do PL TV to masa ludzi już to widziała z netu i oglądalność także u nas siada...
Napisano 23.12.2007 - |18:19|
Prawda też jest taka, że jako internauci i w większości torrentowcy tylko osłabiamy najlepsze seriale na rynku. Bo kiedy wchodzą choćby do PL TV to masa ludzi już to widziała z netu i oglądalność także u nas siada...
A ja powiem tak: owszem to co mówisz ma swj wpłayw na to ale:
1. Weźmy czasy gdy Internet nie był powszechny w domach a stacje puszczały wówczas np. Star Trek DS9, TNG i Voyager - żaden z nich nie został do końca wyemitowany, Babylon 5 - również nie w całości, co do X-Files ale chyba również u nas po tylu latach nie był wyemitowany do końca - i tu mógłbym mnożyć seriale sci-fi z dawnych lat które były puszczane i nie kończone - mnie osobiście to skłoniło do korzystania z sieci odkąd mam tą możliwość - dobrze że cześć seriali zaczęto wydawać na DVD u nas w miarę możliwości kupuję to co lubię, ale i tak większość w UK bo wychodzi zazwyczaj taniej a głównie mają to co chce.
2. Pora emisji seriali, no przepraszam jak mają mieć oglądalność jak są puszczane na tygodniu o 12 w nocy lub w nocy w weekendy - wówczas ludzie idą spać bo do pracy czy szkoły na drugi dzień a weekendy to wiadomo imprezy, wizyty u znajomych więc też nie ma czasu zawsze o tej porze oglądać. Publiczna ostatnio trochę poszła po rozum do głowy i puszcza o najlepszej porze. A potem mówią stacje że to nie ma oglądalności.
3. Promocja serialu - mam wrażenie że w społeczeństwie które woli bardziej oglądać M jak Miłość czy inne Niewolnice Izaury potrzebna jest jakaś większa promocja zachęcająca do obejrzenia pierwszych paru odc. a tak ludzie widzą opis serial sci-fi i od razu kręcą nosem przełączając na „Na Wspólnej”
Podsumowując nie twierdzę że pozyskiwanie z sieci jest w porządku ale co robić gdy jest u nas jak jest, nie każdego stać na kupno oryginału nie każdy zna angielski by kupować bez napisów a co ważniejsze nie wydam iluś tam euro w ciemno nie wiedząc czy mi się spodoba. A stacje w Polsce nie robią zbyt wiele by zainteresować widzów tym rodzajem seriali, mam wrażenie że w większości seriali jakie puszczają są one pozyskane w pakietach z filmami. Tak było ze Stargate na HBO - stacja ich nie kupiła ale dostała od MGM w pakiecie to puścili, i tu mogę się mylić bo nie śledziłem do końca ale chyba nie wyemitowali całego serialu ??
Napisano 23.12.2007 - |18:59|
Od stycznia zaczynają emisję 10 sezonu SG1.Tak było ze Stargate na HBO - stacja ich nie kupiła ale dostała od MGM w pakiecie to puścili, i tu mogę się mylić bo nie śledziłem do końca ale chyba nie wyemitowali całego serialu ??
Napisano 23.12.2007 - |19:52|
natomiast bedac w miare na bierzaco z nowosciami, polecam je innym, takze tym, ktorzy maja AXN, czy inne kanaly - wiec raczej propaguje niz ograniczam ogladanie, pomimo ubogich srodkow, jakimi dysponuje ...
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 23.12.2007 - |22:43|
A zachęcać trzeba kogo się da, mi się ostatnio udało zaszczepic 3 znajomych którzy do tej pory tego typu filmów/seriali nie lubili. Nawt DVD planuja kupować. A im więcej nas będzie kupować DVD to może wóczas wydawcy się zdecydują na więcej seriali. A tak to co najlepsze jak pisałem powyżej tylko za granicą i nie rzadko taniej niż podobne pakiety innych seriali u nas. Więc genralnie w tym kraju coś nie tak z tym tematem jest. TV ma nas gdzieś zazwyczaj a wydawcy myślą chyba że łaske robią dają dziwne ceny, słabe wydania bez dodatków a potem mówią że mało kto kupuje.
Ale są i dobre strony: TVP zaczęła emisje o normalnych porach oby tylko do końca emitowali dane seriale, a i niektórzy wydawcy DVD wzieli sie do roboty.
Co do głównego tematu. to niestety dawniej tak szybko nie cancelowali seriali i dużo ich mialo dłuższe życie. A ostatnio jak nie po paru odc to 1 sezonie albo jak The 4400 serial dobry już 4 sezony a tu ciach. Tak jak patrze na seriale jakie oglądam/oglądałem to nie widze zbyt wielu z 2000 roku i dalej które by miały zbyt wiele sezonów, jest kilka które się na razie trzymają ale jeśli kasują od tak The 4400 czy Dersden Files to już nie można byc pewnym niczego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »