Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy ostatnio powstał jakiś serial, który miał początek i koniec?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 zis279

zis279

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów

Napisano 20.12.2007 - |11:12|

Czy ostatnio powstał lub czy skończył sie serial który miał faktycznie koniec a nie dostał cancela

?Po ostatnich newsach dotyczących The 4400 zastanawiam się czy producenci kiedykolwiek stworzą serial który nie tylko będzie miał dobry początek ale zarówno będzie skończony a nie przerwany w połowie. Sytuacja ta zaczyna być powoli nad gminna i wręcz frustrująca nie chodzi mi tutaj o seriale które są zakończone po pierwszych odcinkach czy po serii która trwa do 13 odcinków ale o serialach które dostają cancela po któreś serii z kolei. Ja na przykład odczytuje cancela jako brak poszanowania dla fana/widza który jednak che wiedzieć jak dana historia sie kończy. Ciekawi mnie też czy los 4400 podzielą też takie seriale jak Heroes czy Prison Break które w poprzednich sezonach miały wysokie noty a w obecnych no cóż można powiedzieć że lekko pod upadły. Już nie mówiąc o takim serialu jak Alias który został skończony w środku 5 sezonu . Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

pozdrawiam
  • 0

Zapraszam (jesli chcesz) na mojego bloga o serialach - http://scianadziwnyc...i.blogspot.com/

#2 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 20.12.2007 - |11:33|

moje zdanie jest podobne do Twojego, cancel bez zakończenia to brak poszanowania dla widza!! Zaczynam sie rozglądac za serialami bez jakiejs dziwnej tajemnicy, gł. wątku itp. np House, Greys Anatomy w tych serialach odcinki co prawda łączą się i relacje między postaciami mają wpływ na kolejne odcinki to mimo wszystko jakby któryś z nich dostał cancela to nie byłby to taki cios jak np nie rozwiązana sprawa Lostów :P
Po skasowaniu Vanished i BLack Donnellys już nigdy nie zaczne oglądac nowego serialu bez wczesniejszych informacji o oglądalnosci czy informacji o kolejnym sezonie, ewentualnie normalnym zakończeniu. Jak tak dalej pójdzie to wogóle przestane oglądac tego typu seriale, bo tylko krew człowieka zalewa jak widzi cancela w połowie sezonu, albo nie wyjaśnioną sprawe!!!

A co do tematu czyli jakie seriale zakończyli to nie pamietam, może potem se przypomne bo teraz troche się zdenerwowałem pisząc posta :P
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#3 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 20.12.2007 - |11:38|

Jest szansa, że BSG skończy się normalnie. Ogólnie Sci Fi Channel stara się dać serialom jakieś zakończenie. Inne stacje, już gorzej (anulowania Invasion i 4400 nigdy nie wybaczę).

Użytkownik Magnes edytował ten post 20.12.2007 - |11:39|

• 0
http://magory.net - moja strona

#4 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 20.12.2007 - |11:40|

z zakończonych, choć "zcancelowany" ;) to chyba Day Break, ostatnie odcinki co prawda tylko w webripach, ale zawsze :) Jest to na pewno nieciekawa sytuacja, i brak poszanowani dla widza. Wiadomo, że dla producentów seriale są tylko przerywnikiem dla reklam, ale mimo wszystko powinni brać pod uwagę, że ludzie wciągają się w takie produkcje, powstają fankluby itp. To tak, jakby w kinie w połowie przerwać seans w połowie, bo przyszło na niego mało widzów. Sytuacja chora, ale baardzo amerykańska ;) . Tak jak napisał Rand, jedyne wyjście to oglądać seriale typu CSI, gdzie odcinki nie są tak powiązane ze sobą. Chociaż tak szczerze, to IMO nie mają tego uroku, co historie typu PB (1. sezon oczywiście ;) ) czy Heroes.
  • 0

Dołączona grafika

#5 xw9

xw9

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 20.12.2007 - |19:40|

Day Break końcowe odcinki ukazały się też w wersji HDTV po emisji w Kanadzie lub Anglii.
  • 0

#6 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 20.12.2007 - |20:37|

The Shield. Został jeden sezon i twórcy przyznali, że będzie sezonem ostatnim. Serial polecam ;)

Użytkownik garus edytował ten post 20.12.2007 - |20:40|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#7 SteFan

SteFan

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoSt-ce

Napisano 20.12.2007 - |20:55|

Lost Room trzy odcinki opowiadają w miarę spójna historię.
Ale zgadzam sie producenci nas nie szanuj wypuszczają często tylko jeden sezon aby zobaczyć jaką będzie miał oglądalność a następnie podejmują decyzje o jego zakończeniu nie kończąc hisrori jak w przypadku Jericho co doprowadziło do protestu fanów.
I myślę ze jeżeli nie będzie więcej takich odzewów ze strony widzów nadal seriale będą usuwane z wizji bez zakończenia.

Enterprise był tez zakończony przed czasem ale scenarzyści sprytnie i bardzo fajnie z tego wybrneli bardzo mi sie podobał pomysł z holokabiną.

Użytkownik SteFan edytował ten post 20.12.2007 - |20:57|

• 0
Dołączona grafika Dołączona grafika

#8 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 20.12.2007 - |23:28|

Ja też ostatnio oglądam seriale z duszą na ramieniu... I zgadzam się z opiniami, że (o ile nie jest jakiś kompletny gniot w stylu Flasha Gordona) to powinno się dokręcać jakiś koniec. Robiąc ordynarny CANCEL, nawet pomijając wściekłość części publiczności, producenci sami sobie szkodzą - większość seriali wychodzi potem na DVD i brak sensownego zakończenia powoduje, że to trochę jakby sprzedawać filmy bez ostatnich 10 minut. A na cancel THE 4400 to się autentycznie wściekłem :angry: :angry: :angry: .
  • 0

#9 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 21.12.2007 - |11:22|

Serial z początkiem i końcem? Six Feet Under (Sześć stóp pod ziemią). Serial nie dość że ma zakończenie to jeszcze ma chyba najlepsze zakończenie jakie widziałem. A i sam serial rewelacyjny.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#10 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 21.12.2007 - |13:29|

Był też The Kill Point o napadzie na bank zorganizowanym przez byłych żołnierzy, którzy służyli w Iraku.
8 odcinków. Zakończenie, jak dla mnie, bardzo dobre. Kto nie widział - polecam! :)
  • 0

#11 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 21.12.2007 - |14:14|

Journeyman - odcinek 13 ma całkiem zgrabne zakończenie.
A przy okazji pozostaje możliwość dalszej realizacji :)

::. GRUPA TARDIS .::

#12 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 21.12.2007 - |18:43|

A zapomniałbym jeszcze o Sleeper Cell, 2 sezony po 8 godzinnych odcinków, jak dla mnie serial rewelka, zakończenie zostawia furtkę na dalszą realizację, ale jest IMO bardzo dobre :)
  • 0

Dołączona grafika

#13 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 21.12.2007 - |20:32|

Dexter. oba sezony koncza sie tak, ze moga byc koncem serialu.
Buffy the wampire slayer :D
ze starszych, Babilon 5
bardzo malo jest seriali, ktore sie koncza "na amen"

ogolnie chyba jest tak, ze po prostu SZKODA zamykac definitywnie wszystkie watki. jesli serial cieszy sie popularnoscia, tworcy wola sobie zachowac jakas furtke dla dalszych zyskow - a to film sie nakreci, a to ksiazki wyda, a to dorobi jakiegos spin-offa czy kolejny sezon.
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#14 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.12.2007 - |11:05|

Zdaje się, że obecnie pytanie zis279 można uznać za retoryczne.
Zgadzam się ze stwierdzeniem, że producenci mają w głębokim poważaniu widzów i ich zdanie. Zdawałoby się, że seriale tworzy się dla ludzi, niestety prawda jest bardziej przyziemna. Seriale tworzy się po to, aby przyciągnąć jeleni kupujących produkty reklamowane w trakcie emisji programu. Przyznam szczerze, że ja reklamy permanentnie olewam, więc na mnie i tak nikt nie zarobi.
Najgorsze w całej sytuacji z cancelami jest to, że najczęściej decyzja zapada nagle i nie ma czasu ani możliwości poprowadzenia fabuły tak, żeby wszystkie wątki pozamykać, wyjaśnić tajemnice, itp. Nagle okazuje się, że do kogoś strzelano i nigdy się już nie dowiemy czy przeżył. Podany wyżej przykład Enterprise pokazuje takie typowo marketingowe podejście do serialu. Serial dostał cancela w takiej chwili, że scenarzystom ledwo udało się zrobić ostatni odcinek. Oczywiście fabuła została nagle urwana, ale postarano się chociaż zamknąć kilka wątków z serialu. Ja do tej pory ubolewam nad
Spoiler
. Można wspomnieć o serialu Farscape, który skończył się napisem "ciąg dalszy nastąpi" a tu się okazało, że fanów wykiwano i nic więcej nie nastąpi. Dopiero po wielkiej wrzawie fanów, po kilku latach dokręcono miniserial, który miał co nieco rozjaśnić sytuację.

Podane przykłady są nielicznymi wyjątkami kiedy producenci okazali choć trochę współczucia dla fanów i pozwolili im się pożegnać z bohaterami. W większości sytuacji po prostu serial się urywa, a przecież wystarczyłoby chociaż w ostatnim odcinku zrzucić atomówkę i wszystko rozwalić. Przynajmniej wątki zostałyby zakończone. Co tu jednak gadać jeśli producenci liczą tylko kasę z reklam a serial nie jest traktowany jako opowiadanie historii, a jedynie jako produkt komercyjny. Pozostaje nam chyba przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy, albo głośno protestować kiedy producenci nas oleją.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#15 Jarekk

Jarekk

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 99 postów
  • MiastoBełchatów/Wrocław

Napisano 22.12.2007 - |18:38|

Jak ktoś już wyżej wspomniał Six Feet Under. Genialny serial z genialnym zakończeniem no i Michael C. Hall jako David lepszy niż jako Dexter. Szkoda mi 4400 bo po słabszym 3 sezonie przyszedł 4, który był na fali wznoszącej. Może by chociaż dali jakiś 2-godzinny epizod końcowy, bo ostatni odcinek 4 sezonu ewidentnie wskazywał na kontynuację :(
  • 0
6.0 House, Six Feet Under, Lie To Me,
5.5 Chuck, Dexter, True Blood,
5.0 Supernatural, Weeds, Pushing Daisies, Reaper,
4.5 Californication, Lost, Smallville, The 4400,
4.0 Heroes, Kyle XY, Prison Break.

#16 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 22.12.2007 - |22:41|

Ja też się wiele razy denerwowałem. Teraz mam po prostu zwyczaj nie oglądać nowości dopóki nie ma pełnego 1 sezonu chociaż. Szkoda nerwów swoich i pustego pisania.
Myślę, że w niedalekiej przyszłości powinno to wszystko się zmienić dzięki video on demand i takim technologiom. Tak, żebym sam mógł głosować portfelem co chcę kupić/obejrzeć. WTedy być może urealniły by się te wszystkie dość podejrzane sposoby badania oglądalności, a i przy okazji producenci mieli by jakąś kasę bezpośrednio od widzów.
Póki co jest jak jest.
Prawda też jest taka, że jako internauci i w większości torrentowcy tylko osłabiamy najlepsze seriale na rynku. Bo kiedy wchodzą choćby do PL TV to masa ludzi już to widziała z netu i oglądalność także u nas siada...
  • 0

#17 Hakson

Hakson

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.12.2007 - |18:19|

Prawda też jest taka, że jako internauci i w większości torrentowcy tylko osłabiamy najlepsze seriale na rynku. Bo kiedy wchodzą choćby do PL TV to masa ludzi już to widziała z netu i oglądalność także u nas siada...

A ja powiem tak: owszem to co mówisz ma swj wpłayw na to ale:

1. Weźmy czasy gdy Internet nie był powszechny w domach a stacje puszczały wówczas np. Star Trek DS9, TNG i Voyager - żaden z nich nie został do końca wyemitowany, Babylon 5 - również nie w całości, co do X-Files ale chyba również u nas po tylu latach nie był wyemitowany do końca - i tu mógłbym mnożyć seriale sci-fi z dawnych lat które były puszczane i nie kończone - mnie osobiście to skłoniło do korzystania z sieci odkąd mam tą możliwość - dobrze że cześć seriali zaczęto wydawać na DVD u nas w miarę możliwości kupuję to co lubię, ale i tak większość w UK bo wychodzi zazwyczaj taniej a głównie mają to co chce.

2. Pora emisji seriali, no przepraszam jak mają mieć oglądalność jak są puszczane na tygodniu o 12 w nocy lub w nocy w weekendy - wówczas ludzie idą spać bo do pracy czy szkoły na drugi dzień a weekendy to wiadomo imprezy, wizyty u znajomych więc też nie ma czasu zawsze o tej porze oglądać. Publiczna ostatnio trochę poszła po rozum do głowy i puszcza o najlepszej porze. A potem mówią stacje że to nie ma oglądalności.

3. Promocja serialu - mam wrażenie że w społeczeństwie które woli bardziej oglądać M jak Miłość czy inne Niewolnice Izaury potrzebna jest jakaś większa promocja zachęcająca do obejrzenia pierwszych paru odc. a tak ludzie widzą opis serial sci-fi i od razu kręcą nosem przełączając na „Na Wspólnej” :D (I wcale nie nabijam się z osób co lubią takie seriale - tylko porównuje co się lepiej w TV sprzedaje u nas).

Podsumowując nie twierdzę że pozyskiwanie z sieci jest w porządku ale co robić gdy jest u nas jak jest, nie każdego stać na kupno oryginału nie każdy zna angielski by kupować bez napisów a co ważniejsze nie wydam iluś tam euro w ciemno nie wiedząc czy mi się spodoba. A stacje w Polsce nie robią zbyt wiele by zainteresować widzów tym rodzajem seriali, mam wrażenie że w większości seriali jakie puszczają są one pozyskane w pakietach z filmami. Tak było ze Stargate na HBO - stacja ich nie kupiła ale dostała od MGM w pakiecie to puścili, i tu mogę się mylić bo nie śledziłem do końca ale chyba nie wyemitowali całego serialu ??
  • 0

#18 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 23.12.2007 - |18:59|

Tak było ze Stargate na HBO - stacja ich nie kupiła ale dostała od MGM w pakiecie to puścili, i tu mogę się mylić bo nie śledziłem do końca ale chyba nie wyemitowali całego serialu ??

Od stycznia zaczynają emisję 10 sezonu SG1.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#19 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 23.12.2007 - |19:52|

nie wiem, jak inni, ale ja osobiscie nie oslabiam - jesli jakis dobry serial idzie w TV na dostepnym mi kanale (TVP 1, 2, TVN Polsat) o dostepnej dla mnie porze (tzn miedzy 19 a 22ga , grrrr) - to ogladam. a ze, jak latwo sie domyslic, cos takiego zdarza sie raz na sto lat - korzystam z alternatywnych zrodel.
natomiast bedac w miare na bierzaco z nowosciami, polecam je innym, takze tym, ktorzy maja AXN, czy inne kanaly - wiec raczej propaguje niz ograniczam ogladanie, pomimo ubogich srodkow, jakimi dysponuje ...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#20 Hakson

Hakson

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.12.2007 - |22:43|

Aha czyli chociaż HBO już jak cos emituje to do końca. Plus dla nich.

A zachęcać trzeba kogo się da, mi się ostatnio udało zaszczepic 3 znajomych którzy do tej pory tego typu filmów/seriali nie lubili. Nawt DVD planuja kupować. A im więcej nas będzie kupować DVD to może wóczas wydawcy się zdecydują na więcej seriali. A tak to co najlepsze jak pisałem powyżej tylko za granicą i nie rzadko taniej niż podobne pakiety innych seriali u nas. Więc genralnie w tym kraju coś nie tak z tym tematem jest. TV ma nas gdzieś zazwyczaj a wydawcy myślą chyba że łaske robią dają dziwne ceny, słabe wydania bez dodatków a potem mówią że mało kto kupuje.

Ale są i dobre strony: TVP zaczęła emisje o normalnych porach oby tylko do końca emitowali dane seriale, a i niektórzy wydawcy DVD wzieli sie do roboty.

Co do głównego tematu. to niestety dawniej tak szybko nie cancelowali seriali i dużo ich mialo dłuższe życie. A ostatnio jak nie po paru odc to 1 sezonie albo jak The 4400 serial dobry już 4 sezony a tu ciach. Tak jak patrze na seriale jakie oglądam/oglądałem to nie widze zbyt wielu z 2000 roku i dalej które by miały zbyt wiele sezonów, jest kilka które się na razie trzymają ale jeśli kasują od tak The 4400 czy Dersden Files to już nie można byc pewnym niczego.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych