Skocz do zawartości

Zdjęcie

Big Love

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 03.09.2007 - |15:02|

Jestem po 2 odcinkach i powiem że serial jest dobry/bardzo dobry.
HBO nie zawiodło i tym razem.

Opowiada o rodzinie nowoczesnego Mormona:
Bill Paxton (Twister, Ręka Boga) = Bill Henrickson
jego 3 żon:
Jeanne Tripplehorn (Nagi Instykt) = Barbara "Barb" Dutton Henrickson
Chloe Sevigny = Nicolette "Nicki" Grant
Ginnifer Goodwin = Margene "Margie" Heffman
oraz 7 dzieci
+ kumpel z pracy też mormon poligamista
+ "nowocześni inaczej" rodzice i brat z żoną, sekta mormońska
+ sąsiedzi, znajomi itd

Bardzo dobrze zagrany i zrobiony ciekawy dramat obyczajowy o nowoczesnym mormonie poligamiście, jego 3 żonach, 7 dzieciakach, sekcie mormońskiej i ogólnie tych klimatach.
Dużo sexu ale przede wszystkim świata mormonów poligamistów tych nowoczesnych i starych.
Konflikty w rodzinie, między żonami oraz Bill vs sekta pod przywództwem ojca żony Billa nr 2 czyli Nicki.

Serial jest bardzo ciekawy, orginalny z naprawdę dobrą obsadą.
Pokazane jest życie za równo Billa i 3 żon jak i też dzieci i tego jak sobie radzą w tej wyjątkowej rodzinie.
Jest też ciekawy wątek konfliktu z sektą i ukazanie tej bardzo staroświeckiej części mormonów poligamistów.

Sezon 1 i 2 mają po 12 odcinków.
S2 właśnie sie zakończył.

Ja zabieram się za dalsze oglądanie i na pewno podzielę się wrażeniami po oglądnięciu większej ilości odcinków.

Oczywiście serial POLECAM.

P.S. Na razie napisy są po Angielsku.

Użytkownik johnass edytował ten post 29.05.2010 - |11:32|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 07.09.2007 - |17:41|

Zaczynam właśnie s1e11 i powiem że serial jest BARDZO DOBRY.

Ogląda się to bardzo przyjemnie.

Brawa dla HBO.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#3 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 08.09.2007 - |12:25|

ja już od dawana sie interesowałem tym serialem, niestety ciągle odpycha mnie brak napisów... :(
Jednak jak tylko znajdą sie chociaż do 1 serii to zaczne oglądać :)
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.09.2007 - |19:57|

Osobiście oglądam z Angielskimi, ucząc się przy okazji mniej używanych słówek.
Ogólnie język, prócz religijnego jest bardzo prosty więc ogląda się ze zrozumieniem.

A jest co oglądać.
Kawał dobrego dramatu o wartościach rodzinnych w atmosferze poligamii, Mormonów z tym że nasza główna rodzinka jest bardzo podobna do naszych.
Mormoni od proroka to już inna bajka i chyba inna galaktyka ;)
Natomiast wspominani tylko w wiadomościach, Mormoni od sypiania z poniżej 16, których sam prorok nazywa zboczkami szkodzącymi jego dziełu to już inny wymiar.

Dochodzi do tego też dość specyficzny humor, który zaliczył bym do czarnego humoru.

Jestem ZDECYDOWANIE na TAK i wracam oglądać sezon 2 :lol:
  • 0

#5 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 11.09.2007 - |18:40|

Po obejrzeniu całości czyli s1 i s2 jestem jeszcze bardziej pod urokiem tego serialu.

Ciepły, familijny, inteligentny i ciekawy.

Z niecierpliwością czekam na sezon 3

Big Love było nominowane do Złotego Globa za najlepszy serial dramatyczny a Bil Paxton za najlepszą rolę pierwszoplanową.
  • 0

#6 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 19.01.2009 - |22:45|

Znakomite rozpoczęcie sezonu 3

Jak zawsze dużo ciepła, rodzinnej atmosfery, dramatu i ciekawej fabuły.

Zapowiada się że będziemy mieli wprowadzanie w rodzinę żony nr 4.

Według mnie będzie to jeden z najlepszych seriali tego sezonu a na pewno najlepszy z tych, które emanują pozytywną energią.

Jeszcze raz POLECAM tą produkcję HBO
  • 0

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 10.02.2009 - |14:32|

Sezon 3 dopiero się zaczął a już HBO zapowiedziało s4.

Od siebie powiem że serial rozkłada mnie na łopatki.

Tekst z 4 odcinka jak dwie teściowe dowiadują się że nowa kobieta to nie opiekunka a przyszła żona nr 4 zwaliło mnie z nóg :lol:
  • 0

#8 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 10.02.2009 - |17:33|

@Quendi a Ty wciąż podkręcasz atmosfere ;) Już od dawna serial mam na oku, niestety brak napisów uniemożliwia mi oglądanie serialu :-/ A szkoda bo wygląda na to że serial jest świetny...
Pewnie po angielsku bym skumał bo źle z nim nie stoję, jednak jakoś zawsze odczuwam dyskomfort podczas oglądania bez polskich napisów :-P
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#9 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 10.02.2009 - |17:52|

Do pierwszych odcinków s1 są polskie. Całe s1-2 mają angielskie i pojawiają się też do s3.

Atmosferę podkręcam specjalnie bo to świetny mało znany serial.

Podobnie zachwalałem Deadwood, Shield czy też skasowane Firefly, Over There i Roar.

Zresztą z jakiegoś powodu serial jest doceniany przez widzów, krytyków i branżę (nominacje).

P.S. Nie bać się angielskiego w Big Love, jest dość prosty i ja np oglądam s3 nawet bez angielskich napisów, choć polecam zobaczyć s1-2 z nimi by przyswoić kilka słówek.

P.S.2 I tak ograniczam się nie opisując każdego odcinka. Robię to w Smallville namiętnie pisząc "skasujcie wreszcie to gów#o !" :D

Użytkownik Quendi edytował ten post 10.02.2009 - |17:53|

• 0

#10 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.02.2009 - |20:10|

3x06

Bardzo dobry, oczyszczający odcinek przedstawiający podróż naszej oryginalnej rodzinki poprzez Amerykę.

Zapoznanie się z dziedzictwem Mormonów, tarcia wśród podróżujących, a także ujawnienie wielu sekretów zapowiada duże zmiany w drugiej części sezonu a także "nowy początek".
  • 0

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 30.03.2009 - |16:20|

Bardzo udany był obecny sezon 3, dużo dramatu i kłód pod nogi naszych bohaterów.

Całość jak zawsze na najwyższym poziomie aktorskim z znakomitym scenariuszem, poruszane tematy bardzo ważne i przy tym podane w oryginalnej formie, środowisku.

Jak zawsze zachęcam innych do sięgnięcia po ten znakomity serial a JA z niecierpliwością czekam na s4.
  • 0

#12 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 30.03.2009 - |16:53|

Jak zawsze zachęcam innych do sięgnięcia po ten znakomity serial a JA z niecierpliwością czekam na s4.

W końcu przeczytałem ten temat choć sam tytuł serialu mnie jakoś nie zachęcał i widzę, że go bardzo chwalisz więc być może się na niego zdecyduję.
Znaczy się sezon 4 jest już pewny czy liczysz ,że będzie ?
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#13 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 30.03.2009 - |17:12|

Sezon 3 dopiero się zaczął a już HBO zapowiedziało s4.

Lista nagród i nominacji dla Big Love

Casting Society of America

* 2006: Best Casting for TV - Episodic Drama (Junie Lowry-Johnson, nominated)

Costume Designers Guild

* 2006: Outstanding Costume Design for TV Series - Contemporary (Chrisi Karvonides-Dushenko, nominated)
* 2007: Outstanding Costume Design for TV Series - Contemporary (Karvonides-Dushenko, nominated)

Emmy Awards

* 2006: Outstanding Casting - Drama Series (nominated)
* 2006: Outstanding Directing - Drama Series (Rodrigo García for "Pilot", nominated)
* 2006: Outstanding Main Title Design (nominated)

* 2008: Outstanding Guest Actress - Drama Series (Ellen Burstyn for playing "Nancy Dutton" in "Take Me as I Am", nominated)

Golden Globe Awards

* 2006: Best Actor - Drama Series (Bill Paxton for playing "Bill Henrickson", nominated)
* 2006: Best Series - Drama (nominated)

* 2007: Best Actor - Drama Series (Paxton, nominated)
* 2007: Best Series - Drama (nominated)

Satellite Awards

* 2006: Best Actor - Drama Series (Bill Paxton for playing "Bill Henrickson", nominated)
* 2006: Best Actress - Drama Series (Jeanne Tripplehorn for playing "Barb Henrickson", nominated)

* 2007: Best Actor - Drama Series (Paxton, nominated)
* 2007: Best Actress - Drama Series (Tripplehorn, nominated)
* 2007: Best Supporting Actor - (Mini)Series or TV Film (Harry Dean Stanton for playing "Roman Grant", nominated)

Użytkownik Quendi edytował ten post 30.03.2009 - |17:20|

• 0

#14 pnwc

pnwc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 20.07.2009 - |23:07|

Pilot obejrzany - p-o-l-e-c-a-m :D
  • 0

#15 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 21.07.2009 - |17:50|

Pilot obejrzany - p-o-l-e-c-a-m :D

Czyli krucjata "sięgnijcie po Big Love" daje efekty, kolejny fan na horyzoncie bo inaczej być nie może.

Po oraz kolejny z rzędu Big Love otrzymało nominację tym razem Emmy 2009 w kategorii najlepszy dramat.

Przypominam też że inny promowany przez mnie serial HBO In Treatment zdobył aż 3 nominacje za kreacje aktorskie.
  • 0

#16 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 21.07.2009 - |19:52|

Daje efekty. Dzisiaj skończyłem pierwszy sezon i jutro zabieram się za drugi. Jeśli nie twoje naleganie i ten temat to raczej nie wpadłbym na ten serial, chyba że po nominacjach Emmy. Dobre aktorstwo, nieoklepany temat, możliwość zobaczenia czegoś nieznanego i poszerzenia wiedzy na ten temat i ponownie HBO nie zawodzi.

Cały czas mnie to śmieszy jak Bill wraca do domu i te rundy co, musi zaliczyć, aby się z każdym przywitać :lol:.
  • 0

#17 mastercool

mastercool

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 22.07.2009 - |11:50|

Tez mam ochote obejrzec ten serial ale niestety napisy istnieja jedynie do 2 odc takze lipa :(
  • 0

#18 joozeek

joozeek

Szeregowy

• Grupa Hatak
  • 11 postów

Napisano 28.07.2009 - |19:02|

Tez mam ochote obejrzec ten serial ale niestety napisy istnieja jedynie do 2 odc takze lipa :(

Mógłbym wziąć się za tłumaczenie...jest tylko jeden warunek - ktoś musiałby podesłać mi sezony na płytkach na adres domowy, bo z moim łączem ściągałbym je z miesiąc. Mam teraz wolne od Oz'a, więc mógłbym właściwie spożytkować ten czas.
  • 0

#19 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 28.07.2009 - |19:30|

http://www.tvsubtitl...vshow-88-1.html

Wszystkie napisy po angielsku
  • 0

#20 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 23.11.2009 - |16:48|

Trochę mi zajęło obejrzenie, ale ważne, że w ogóle dałem radę.
Każdy sezon jest tak zrobiony, że widać, iż twórcy wiedzą do czego dążą, nie ma jakiś nachalnie powrzucanych wątków, wątki zaczęte z poprzednich sezonów są rozwijane, pogłębiane w kolejnych, więc biorąc pod uwagę realizację serialu przez twórców, to można tylko poklaskać. O aktorstwie, to już Quendi wspominał, każdy posiada duży warsztat aktorski.

Szczerze, to się dziwię, że HBO nie stara się tego serialu bardziej reklamować (a może, to i dobrze?), bo jest to rewelacyjny dramat. Albo jest na odwrót i to ja o nim nic nie słyszałem. Nie wiem, jak ty Quendi, ale czekam w 4-tym sezonie na rozwinięcie wątku Marg-Ben. Może być bardzo ciekawe.

Z tego, co się orientuję, to sezon 4 rusza w styczniu 2010, poniżej zapowiedź.
http://www.spoilertv...on-4-promo.html
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych