Skocz do zawartości

Zdjęcie

Next (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 03.06.2007 - |22:20|

"Next"
"Pokazowy magik z Las Vegas - Chris Johnson - ma sekret, który go dręczy: widzi kilka minut przyszłości. Mając dość badań, które przeszedł jako dziecko i zainteresowania rządu jego zdolnościami ukrywa sie w Vegas pod przybranym nazwiskiem wykonując tanie sztuczki. Kiedy grupa terrorystyczna grozi detonacją bomby nuklearnej w Los Angeles agentka Callie Ferris musi użyć swoich wszystkich swoich podstepów by złapać Chrisa i nakłonić go do pomocy w powstrzymaniu kataklizmu." - źródło: Filmweb

Można zauważyć, że teraz mamy wysp filmów o podobnej tematyce - np. "Deja Vu" - tylko tym razem w drugą stronę :) Kto widział ten film, to ta produkcja też powinna mu się spodobać i wydaje mi się że jest lżejsza w odbiorze.
Zniechęcony Ghost Riderem miałem złe przeczucia co do tego filmu, w którym występuje jeden z moich ulubionych aktorów Nicolas Cage. Na szczęście zostałem miło zaskoczony. "Next" to film akcji z elementami S-F. Nawet się nie obejrzycie, bo film wciąga, a 1h30min zleci raz dwa :) Ładnie też został przedstawiony efekt "widzenia przyszłości" (akcja na statku). Dodatkowo dodam, że ekranie zobaczymy Julianne Moore i Jessica Biel. Gorąco polecam!
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#2 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 04.06.2007 - |12:34|

Oglądałem film w niedzielę i powiem że jest super, extra efekty trzyma w napięciu do końca, i sexowna jak zawsze Jessica Biel. Tylko ten koniec mnie rozwalił, myślałem że teraz będzie jakaś akcja finałowa, a tu napisy końcowe, ale ogólnie film miodzio. :D
  • 0

#3 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 04.06.2007 - |21:45|

Warto zobaczyc. 90 minut minelo tak szybko, ze sam sie zdziwilem i mialem ochote na drugie tyle. Polecam - dobre kino rozrywkowe.
  • 0
Dołączona grafika

#4 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 05.06.2007 - |00:46|

Rzeczywiście, miło się zaskoczyłem. Filmik całkiem niezły (szczególnie po ostatniej wpadce Cage'a). Nie było to nic z górnej półki, ale ogólnie dało się z przyjemnością obejrzeć.
Do tego jeszcze plusik za Jessicę ;)
Końcówka filmu dobra by była jak na pilot serialu (to jedna z większych wad).

Ogólnie, jestem na tak i polecam filmik :)
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#5 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 07.06.2007 - |13:06|

Film był ok.Ale... taki jakiś nijaki.Zero jakiegoś większego napięcia,nie mówię że oczekiwałem czegoś na miarę "Siedem" jednak nie czułem sę jakoś wziągnięty w ten film.Fajnie się oglądało Cage'a w akcji jak przewidywał wszystko i efekty były w miarę fajne.
A koniec to woła o pomstę do nieba! :angry: :angry: :angry:
Jak bym był w kinie na tym to by mnie szlag trafił!
Ale dobra,na jedno obejżenie może by.
A z tego co wiem to pomysł na ten film wzieli z opowiadania Philipa K. Dicka "Złoty człowiek" ale opowiadanko było o całkiem czym innym-było świetne :clap: :clap: :clap: jak większośc opowiadań Dicka
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#6 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 08.06.2007 - |23:31|

Zgodzę się z przedmówcami, film fajny, bardzo dobre kino rozrywkowe, ale końcówka....hmmm, to jest dobry pomysł na Serial :P
  • 0
Dołączona grafika

#7 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 10.06.2007 - |22:04|

Tak, ja tu myślę sobie "no fajnie, połowa filmu za mną" a tu bach i napisy :o
Hmm, co do serialu to już taki był, Heroes się zwie ;P Nie wiem czy ktoś skojarzył, w związku z taką serialową końcówką filmu: jak nazywał się hotel w którym był Cris?..."Cliffhanger" oczywiście :P

I faktycznie "film jednej sztuczki" , choć oglądało się nad wyraz przyjemnie ;]

Użytkownik garus edytował ten post 10.06.2007 - |22:11|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#8 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.06.2007 - |23:06|

Film fajny, choć szybko przeleciał. Po końcu chciałem więcej ale kto wie może jakiś serial za 1-2 lata z tego postanie?
  • 0

#9 kasias32

kasias32

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoŚwieradów-Zdrój

Napisano 19.06.2007 - |17:22|

Dla mnie ten film to rewelacja!! może dlatego że ogólnie lubię filmy z Nicolasem, choć uważam, że trochę za krótki i tak nieoczekiwanie się skończył.
Serialik?? hmmm kto wie?? Seriali nigdy za wiele!!
  • 0

#10 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 19.06.2007 - |17:36|

Film świetny. Lubię kino akcji z N.Cage'em w roli głównej. Trochę za krótki, o co najmniej 15-20 minut. Efekty specjalne przeciętne.

Końcówka bardzo dobra!!!! Normalnie można się było spodziewać, że bohater w końcówce będzie zębami rozbrajał bombę atomową ;) A tu pozytywna niespodzianka.

Polecam!!
  • 0
VeeDee

#11 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 21.06.2007 - |12:59|

a mnei sie podobalo. CO prawda po przeczytaniu wypowiedzi na forum idac na film spodziewalem sie czegos lekkieko. Wiec dostalem dokladnie to co oczekiwalem + swietnie wykorzystanie idei zabawy z czasem. AKcja w kasynie byla swietna, akcja w barze takze no i oczywiscie akcja na statku, chodz we wszystkich tych momentach wiedzialem co sie stanie (za pierwszym razem powiedzialem ze go nigdy nie zlapia poniewaz on widzi ich kazdy ruch w przyszlosci, a za drugim zazartowalem ze z taka "moca" mozna kilkadziesiat razy testowac gadki poki sie nie znajdzie tej najlepszej).

Dale: 8/10 (za swieze wykorzystanie pomyslu).
  • 0

#12 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 11.07.2007 - |01:28|

Uważam, że film jest udany i atrakcyjny.
Ja byłem zadowolony z całości.
Polecam.
  • 0

#13 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 11.07.2007 - |10:17|

Widziałem, było dobre, ale nie rewelacyjne, w sumie to cały pomysł został zmarnowany, bo mogło być dużo, dużo lepiej.
Film rozkręca się bardzo długo, a potem jest mocne 20 minut i kiedy czekamy na jeszcze większą jazdę, bo w końcu się rozkręciło, to dostajemy napisy końcowe :(
Sama idea widzenia 2 minuty do przodu jest bardzo przyjemna, nie miałbym nic przciwko temu, żeby samemu mieć coś takiego, niewątpliwie można by było mieć rewelacyjne życie, kobiety, pieniądze itd :]
Pomysł rozwinięcia zdolności za sprawą kobiety też niczego sobie, ale jednek po tych 90'ciu minutach zostaje spory niedosyt...

Pytanie brzmi, co zaważyło na urwaniu filmu (bo tak w sumie mozna to nazwać), względy finansowe, brak pieniędzy, czy może chęć zdobycia 2 razy większej ilości (2 część czy coś), a może po prostu nie mieli pomysłu na lepszą akcję niż ta pokazana jako pierwsze podejście w finałowej akcji...
  • 0
Master of possimpible ;)

#14 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 11.07.2007 - |20:07|

Też oglądałem i polecam, i właśnie to co mi bardzo się podobało to właśnie końcówka.
Spoiler

• 0

#15 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 18.08.2007 - |12:08|

film bardzo dobry swietni aktorzy i ich rewelacyjna gra, bardzo dobre efekty a sam film? :) wlasnie dokladnie tak jak w ksiazkach Dicka do samego konca nie wiesz co sie dzieje co jest prawda a co fikcja :)
film godny polecenia. :)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#16 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.08.2007 - |13:13|

Widzę, ze tu same pozytywne opinie, więc ja dowalę swoje trzy grosze.

Film jest beznadziejny. Spodziewałem się na prawdę czegoś lepszego. Pomysł ciekawy ale zepsuty marnym scenariuszem. Gdybym miał zdolności jak pan Cadillac i przewidział jak ten film się rozwinie, to bym się nawet za niego nie brał.
Nie czytałem książki będącej pierwowzorem filmu ale jestem pewien, że Philip K. Dick napisał to "trochę" inaczej a genialni scenarzyści wszystko spaprali wprowadzając zbyt wiele zmian. Sam pomysł żeby połowa filmu była imaginacją głównego bohatera i kończył się w momencie, w którym nie wiemy nic więcej niż na początku jest idiotyczna. Film nie wyjaśnia żadnego z wątków a tym samym jego oglądanie nie ma żadnego sensu.
Spoiler

Dzięki temu dostaliśmy film, który kończy się w połowie historii jak by czekał na część drugą "NEXT vol. 2".

Jeśli ktoś lubi Nicolasa Cage'a to niech obejrzy, lecz jeśli równocześnie lubi kino sensowne, niech omija ten film.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#17 dix

dix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoWu-wu-a

Napisano 08.09.2007 - |21:46|

mi sie bardzo podobal , ciekawy , szybka akcja , dobry pomysl - nie jest to jakies ambitne kino ale 90 min dobrej rozrywki
  • 0

#18 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 09.09.2007 - |00:12|

Film skorzystał z pomysłu Dicka opisanego w opowiadaniu Złoty człowiek. Nie mylić tego z książką ;)

Faktem jest, że przesadzili trochę z wpływem Jessiki Biel na zdolności Cage ... jeszcze trochę dłużej trwałby film to widziałby kilka lat w przyszłość :D
  • 0

#19 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.09.2007 - |16:17|

Dopiero później znalazłem informację, że ten film oparto na tym opowiadaniu, jakby nie patrząc bardzo krótkim. Patrząc obiektywnie jedyne co łączy film z opowiadaniem, to to, że człowiek potrafił przewidzieć przyszłość i wszystkich wykiwać. Oczywiście to opowiadanie ma się tak do filmu jak by powiedzieć, że na podstawie opowiadania Sentinel Clarke'a nakręcono 2001 Odyseję Kosmiczną. Oczywiście producenci wykorzystają każdy chwyt żeby tylko opchnąć film, nawet jeśli rzeczywistość filmowa mija się z prawdą opowiadania.

A co do wpływu pani Biel, to nikt niczego nie wyjaśnił i zastanawiam się po co było wprowadzać ją do filmu. Dziwię się, że Cage zgodził się zagrać w tym filmie.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 09.09.2007 - |16:18|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#20 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 09.09.2007 - |20:49|

Szmira, szmira i jeszcze raz szmira, kolejny film na podstawie opowiadania Philipa K. Dick który niszczy tylko opinie temu pisarzowi, najlepsze kawałki zostały umieszczone w reklamie, masa efektów specjalnych, co scena to wszędzie praktycznie widać efekty specjalne które całkowicie niszczą ten film, co mogę powiedzieć o klimacie to że go wogóle nie ma od samego początku, nie rozumiem ludzi którzy się tak zachwycają tym filmem nic w nim nie jest po godzinie musiałem go wyłączyć bo nie wytrzymywałem tego ciągłego niszczenia tak pięknego opowiadania pisarza. A teraz słowo do ludzi którzy zachwycają się super zaskakującą końcówką, weźcie przeczytajcie chociaż jedno opowiadanie Philipa K. Dicka to wtedy zobaczycie co to znaczy nieoczekiwany koniec.
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych