Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porównanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregorysl

gregorysl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 24.05.2007 - |22:38|

Oto porównanie obu wersji Herosów... Screen z 1 odc

TVP1
Dołączona grafika

NBC
Dołączona grafika

Eeee to ja sobie polska wersję daruje....
  • 0

#2 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 26.05.2007 - |11:30|

Polska narazie nie wie co to HD =D
  • 0

#3 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.05.2007 - |11:50|

i pewnie jeszcze szybko sie nie dowie. ;)
mogliby przynajmniej po latach odkryc cos takiego jak widescreen. ;)
  • 0

#4 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 26.05.2007 - |12:15|

i przez takie cos trac sie wiele wiele z filmu czasami nawet bardzo wazne szczegoly. ale w tvp niestety ich to nie interesuje.

:)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#5 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 26.05.2007 - |14:13|

i przez takie cos trac sie wiele wiele z filmu czasami nawet bardzo wazne szczegoly. ale w tvp niestety ich to nie interesuje.

Szczegolnie w serialach, np. Lost, gdzie niektóre szczegoły w tle sa bardzo wazne i moga dużo powiedziec.
  • 0

#6 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.05.2007 - |15:06|

Wogule wszystkie seriale jakie kupuje Polska telewizja, to jest śmiecha na pustej sali odnośnie jakości obrazu, taki serial odrzuca od razu od telewizora.
Jak oglądałem losta w takiej jakości i ponaciąganego, to miałem wrażenie że jest on strasznie nudny i tandetnie zrobiony, tak niestety działa na mnie format 4:3
  • 0

#7 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.05.2007 - |15:47|

taak, znam to skads. brak widescreena odrzuca mnie prawie tak samo jak lektor. ;)

Użytkownik blaine edytował ten post 26.05.2007 - |15:47|

• 0

#8 boone

boone

Sierżant

• Email
  • 686 postów
  • MiastoPodgorica

Napisano 26.05.2007 - |17:44|

Jak oglądałem losta w takiej jakości i ponaciąganego, to miałem wrażenie że jest on strasznie nudny i tandetnie zrobiony, tak niestety działa na mnie format 4:3

I ja się z tym zgadzam. Bardzo ciężko byłoby mi wciągnąć się w Herosów na TVP, a probowałem obejrzeć tam 2 odcinki. Udało mi się to z Lost, ale tylko w pierwszym sezonie. Poznałem smak 16:9 i zrozumiałem co dobre :P ... Nie to, żebym się czepiał starszych pokoleń :P Bo nie wszyscy tacy są, ale naprzykład moi rodzice wolą oglądać seriale w telewizji i muszę ich męczyć, żeby chociaż próbowali 16:9... wytrzymali w ten sposób jedynie z Lost, pozostałe wolą z lektorem. Są więc i tacy, którzy komfortu związanego z brakiem lektora i 16:9 nie lubią.
  • 0
Cause you never think the last time is the last time, you think there'll be more.

#9 caluch

caluch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 27.05.2007 - |21:29|

taak, znam to skads. brak widescreena odrzuca mnie prawie tak samo jak lektor. ;)

A mnie natomiast odrzuca widescreen w polskich stacjach, które są anaformiczne (4:3) ! Oglądany materiał musi być dostosowany do ekranu, w jakim jest oglądany. Ja jak oglądam Heroesów i inne produkcje na TV, to zawsze sobie zoomuję obraz, żeby wypełniał cały ekran. Nie posiadam panoramicznego telewizora, więc proponowana przez was forma odpada. OK, tracę może tam szczególiki i inne duperele tła. Również obraz jest mniej plastyczny. Trudno. Zarobię, to sobie kiedyś może sprawię. Ale dzięki temu, że obraz wypełnia całą powierzchnię ekranu, bardziej wczuwam się w oglądany obraz. Serio! Jest kolosalna różnica oglądnąć sobie w fotelu z nogami do góry niż na małym monitorku na twardym krzesle i w "niby" widescreen z czarnymi pasami u góry i dołu (sporo ludzi tak robi, nie mowie że akurat Wy). Są gusta i guściki, każdy lubi co innego, ale lata próbowania i kombinacji utwierdziły mnie w przekonaniu, że tak najfajniej, najwygodniej, najpełniej :)
Mówię całkiem poważnie, uważam że w polskich, niecyfrowych TV widescreen za msakratora doznań wzrokowych. Kąt może i większy, ale i wzrok wytężać trzeba bardziej, a i wczuć się trudniej. Zresztą trzeba oddać Amerykanom, że umieją przygotowac rozne transmisje. Dla platform cyfrowych i hdtv maja 16:9, a dla analogowych maja ladne 4:3. Zauważcie, że nasze stacje ostatnio przezucaja sie na szerokokatne kamery w serialach i sporcie, ale nie potrafia (nie chca?) przygotowac ladnej transmisji.
  • 0

#10 TMERLIN

TMERLIN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 06.06.2007 - |14:07|

No to ja porownam inaczej ...

Najpierw ogladalem pierwszy odcinek sciagniety z sieci (tak przyznaje sie, sciagnalem dzieki temu teraz siedze co tydzien przed TV z niecierpliwoscia czekajac na kolejne odcinki).
Podczas ogladania z TV1 zauwazylem ze jednej sceny nie bylo (no brak jednej zauwazylem, moze jest jeszcze kilka innych??).
O ktora scene chodzi? Po "crashtescie" Claire rozmawia z kolega przy drodze. On stoi przy rowerze, a ona przed chwilką wlasnie naprawiała swoje żeberka ;) .. na koncu tej sceny w oryginalnej wersji Claire obserwuje ciężarówke która ich mija, na pace cos jest. Wlasnie tej sceny nie bylo w wersji TVP1. Moze nie jest wazna, ale w takich serialach wszystko jest wazne !!!
  • 0
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
<-=MERLIN=->
http://www.tmerlin.boo.pl

#11 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.06.2007 - |14:14|

Polska narazie nie wie co to HD =D

Chyba troche przesadzacie. Duze stacje nadaja w obu formatach, choc zdecydowana większośc ogladających nei ma jeszcze WideScreen telewizorów. Na ich zdecydowane oupowszechnienie, nalezy jeszcze kilka lat poczekać. TVP nei dokonuje zadnych manipulacji lecz tylko emituje wersje FullScreen. Pamiętajcie, ze ogladanie seriali ściągnietych (ukradzinych) w Internecie na koputerze, nie jest dominujacym w USA sposobem konsumpcji seriali.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#12 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.06.2007 - |14:21|

TVP nei dokonuje zadnych manipulacji lecz tylko emituje wersje FullScreen.

Przykro mi to mówić, ale w naszej telewizji następuje coś więcej...
Po pierwsze mamy cenzurę i to nie tylko słowną, ale także i obrazową - to co nie odpowiada politykom i władzom jest wycinane...

dwa u nas nawet tzw FS nie jest pełny... często ucięte są nie tylko boki ale i góra i dół... .plus często idą na łatwiznę, nie ma np dostosowania obrazu do akcji.. często akcja nie dzieje się na środku, a z boku... (np padający strzał) i to jest ucięte.... :/

#13 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.06.2007 - |15:16|

Przykro mi to mówić, ale w naszej telewizji następuje coś więcej...
Po pierwsze mamy cenzurę i to nie tylko słowną, ale także i obrazową - to co nie odpowiada politykom i władzom jest wycinane...

Ciekawe co władza może się niepodobac w serialu SF?
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#14 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 06.06.2007 - |15:20|

to nie jest domena TVP1 ale teraz łatwiej nam to wyłapać, bo oglądamy na świeżo i wiele rzeczy jeszcze nam w oczach stoi. Takich "montarzyków" i "przycinków" jest więcej w innych stacjach a rekord toru IMHO należy do C+, które tnie filmy aż wióry lecą, czasem nawet sensu nie zostaje. Przeżyłam szok jak zobaczyłam film biograficzny, z którego wyleciało jakieś 1/4 życia bohatera, gdyby nie to, że znałam film z kina - nie wiedziałabym kompletnie o co chodzi.
Chwała im za to że puszczali Voyagera ale jak poszatkowali kinowe Treki to :angry:
Co do formatu obrazu, to lubię jak można go sobie wybrać na pilocie :)
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#15 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.06.2007 - |16:02|

Ciekawe co władza może się niepodobac w serialu SF?

aluzje... :/

#16 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.06.2007 - |17:46|

Podczas ogladania z TV1 zauwazylem ze jednej sceny nie bylo (no brak jednej zauwazylem, moze jest jeszcze kilka innych??).

tak. brak jeszcze kilku innych, ale to nie wina TVP. to co widziales, to byla prawdopodobnie troszke dluzsza wersja pilota, ktora zostala wyemitowana na jakimstam konwencie komiksowym dlugo przed oficjalna premiera w TV i do tego czasu kilka scen wycieli, kilka skrocili, itp. ;)
  • 0

#17 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 06.06.2007 - |20:30|

Powiem wam coś pierwsze 2 odcinki miały duża oglondalnośc a następne już coraz mniejsza!!! Oglondalność Herosów nie przekracza 2 mln i nie wiem czy dochodzi do 2 mln choć watpie!!!
  • 0

#18 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.06.2007 - |23:02|

caluch
Nie jesteś jedyny. Mój kolega ogląda seriale na komputerze (większość jest panoramicznych) i tak ustawia playera żeby mu przyciął obraz do 4:3 i rozciągnął. Nie wiem jak można coś takiego oglądać. Mogę sobie tylko wyobrazić, że w niektórych scenach można nie widzieć połowy twarzy bohatera. Po prostu tragedia.

Co do ustawiania obrazu w telewizorze to przykro to mówić, ale nawet posiadając telewizor panoramiczny dzięki naszej kochanej polskiej TV i tak nie możemy oglądać filmów tak, jak trzeba. Programy nadawane z czarnymi marginesami można jedynie sztucznie powiększyć żeby treść wypełniła ekran. Niestety jakość takiego obrazu jest tragiczna a wszelkie zakłócenia w obrazie urastają do rangi huraganu.

W drugą stronę patrząc większość osób jest takimi bezguściami, że programy nadawane w proporcjach 4:3 i tak ogląda w wersji panoramicznej, rozciągnięte na boki, ze zniekształconym obrazem. W końcu po to kupili sobie taki telewizor :D. Jeszcze gorsi są ci, którzy obraz 4:3 skalują do panoramicznego ale bez zniekształcenia ucinając w ten sposób prawie połowę pionowej rozdzielczości. Oglądają program na ZOOMie.

Najgorsze jest to, że nasze telewizje, nawet nadając programy w panoramie z czarnymi pasami robią to niepoprawnie co uniemożliwia telewizorom automatyczne przełączanie się między trybami wyświetlania.

Co tu dużo gadać. Battlestar Galactica w TVP2 wyglądała żałośnie przycięta. Nie ma co porównywać z wersją panoramiczną.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 07.06.2007 - |18:13|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#19 cirocco

cirocco

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.06.2007 - |11:13|

Ja zwykle oglądam 16:9 na telewizorze 4:3 i nie narzekam. Czarne pasy? przecież to idealne miejsce na napisy! akurat doskonale pasują :-)
  • 0

#20 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 07.06.2007 - |11:52|

doladnie takie pasy sa bardzo pomocne szczegolnie jak leciutko obraz sie podniesie do gory i nawet osoby ze slabym wzrokiem cos dojza bo mozna dosc mocno powiekszyc literki ktore beda tylko na czarnym tle heheheh rewelacja

a wlasnie ktos kto oglada obraz 4:3 na panoramie to hmmmm nie rozumiem ich to obraz znieksztalcony jakis taki heheheh ale coz sa gusta i gusciki
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych