Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pirates of the Caribbean: At World's End (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 24.05.2007 - |12:31|

Dziś idę na pokaz przedpremierowy :)
Już o 19:00 !

No i jestem po seansie.

Jak dla mnie to film ciut przy długi, trwa 170 minut.
Po dobrym i efektownym początku następuje dość monotonna dłużyzna, dużo gadania, mało akcji.
Za to końcówka, czyli bitwa piratów to prawdziwy majstersztyk, jeden wielki efekt specjalny, kopara opada do samej ziemi i na długo tam zostaje :)

Do minusów należy zaliczyć jeszcze chaotyczność, bohaterowie tak często zmieniają "fronty", że w końcu ciężko się połapać kto z kim i dlaczego :) Niektóre wątki, sceny są dziwne i właściwie zbędne. Wątek Calisto mocno mnie rozczarował, a jego finał to najwieksza głupota tego filmu. Scena z kamieniami krabami też jakoś do mnie nie przemawia (zbyt dziwaczna, nawet jak na bajkę). Głupie są też wątki, że pojawia się jakaś nowa postać i po 20 minutach ją usmiercają (nieco to bez sensu).

Natomiast technicznie film jest doskonały - zdjęcia, efekty, montaż, muzyka, kostiumy - po prostu pierwsza klasa.
Swietny kapitan Barbossa - w/g mnie duzo lepszy od Sparrowa. Sparrow tak jakby troche "wyblakł", nie gra już pierwszych skrzypiec, tylko jest jednym z wielu głównych postaci.

Fani serii będą z pewnością zachwyceni, nie-fani mogą odczuwać bóle tylnej części ciała z powodu długiego siedzenia na kinowym fotelu.

Użytkownik DanielP edytował ten post 25.05.2007 - |16:58|

• 0

#2 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 25.05.2007 - |19:58|

Ja też po seansie. Dla mnie początek był przy długi. Fajnie się oglądało, efekty super. I nie spodziewałem się takiego zakończenia.
  • 0

#3 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 25.05.2007 - |20:15|

Nie mogę się doczekać wizyty w kinie. :sam6:
(Mieli u mnie w mieście otwierać dzisiaj Cinema City, ale po tych burzach zalało budynek i kicha... będę musiała iść do innego kina, w którym są strasznie niewygodne fotele... Mam nadzieję, że mój tyłek wytrzyma.)

Użytkownik pixey edytował ten post 25.05.2007 - |20:18|

• 0
WACKO!!

#4 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 25.05.2007 - |21:31|

Mam nadzieję, że mój tyłek wytrzyma.)

hehe, polecam wziąc małą poduszkę !
Procz 170 minutowego filmu będzie jeszcze pół godziny reklam :)
Ja od polowy filmu to juz nie wiedzialem co robić z nogami, na szczescie przede mna nikt nie siedział, to mogłem zakładać na fotele :D

Acha, czekać do konca liter !
Bo po literach jest jeszcze troche filmu :)
  • 0

#5 Saint

Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów
  • MiastoKraków/Ostrów

Napisano 26.05.2007 - |11:07|

Procz 170 minutowego filmu będzie jeszcze pół godziny reklam :)

Ehh rzeczywiscie te reklamy byly delikatnie mowiac denerwujace. :angry2:

A film świetny. Rozczarowała mnie troche koncówka (spodziewałem sie jakiejś walnej bitwy między flotami) ale i tak nie nudziłem sie ani chwili.
Jak dla mnie najlepsza częsć

Hmm niestety nie czekałem do konca liter :/

Użytkownik Saint edytował ten post 26.05.2007 - |11:08|

• 0

#6 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 26.05.2007 - |11:55|

(spodziewałem sie jakiejś walnej bitwy między flotami)

Niestety bitwy takowej nie ma - wielka szkoda !
A w "zajawkach" wygladalo tak, jakby miala byc.
Ale bitwa miedzy tylko dwoma okretami tez byla fajowa :)
Juz sa zapowiedzi 4 czesci Piratow !
  • 0

#7 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 26.05.2007 - |13:31|

Juz sa zapowiedzi 4 czesci Piratow !

Zaczynają tak jak ze Shrekiem. Jeszcze 3 części nie puścili w kinie, a już 4 ma być. Ale to już jest wg mie przesada. Ale nie obraziłabym się, jakby nakręcono cd SG-1. :P
  • 0
WACKO!!

#8 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.05.2007 - |14:58|

Żeby tak było z serialami jak z tymi piratami, że jeszcze nie skończy się sezon a już podają że będzie kolejny, a nie tak jak teraz że człowiek myśli że będzie kolejny sezon bo była dobra oglądalnośc, a potem okazuje się że serial dostał cancel (czyt. Jericho).
  • 0

#9 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 27.05.2007 - |06:54|

Zaczynają tak jak ze Shrekiem. Jeszcze 3 części nie puścili w kinie, a już 4 ma być.

a to jest wielki błąd bo Shrek trzeci niestety zawodzi na całej lini, chyba ze polski dubbing go uratuje
dzisiaj ide na piratow tez skomentuje ;)
  • 0
You are what you believe yourself to be

#10 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 27.05.2007 - |20:38|

Hehe, 4 czesc to chyba za 10 lat bedzie :D
Koncowka zaskakujaca szczerze mowiac. Caly film rewelacyjny. Bardzo mi sie podobal. I do tego przesmieszny. Naprawde, kilka razy, to ze smiechu mi prawie lzy polecialy :P
  • 0
Living is easy with eyes closed

#11 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 27.05.2007 - |21:44|

Wróciłem przed chwilą z seansu. Zgodze się ze wszystkim co napisał Daniel w swoim pierwszym poście. Miło się oglądało ale film był za długi i za chaotyczny. Jak się spłaci bedą bankowo kolejne czesci, już gdzies czytałem ze Depp nie widzi problemu by zagrać w kolejnych "Piratach".
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#12 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 27.05.2007 - |22:16|

Dopiero dzisiaj byłem w kinie i w skrócie, podobały się 2 pierwsze części to 3 też się spodoba.
ujemne plusty: 30 minut to scenarzyści powinni obciąć z pierwszych 90 minut,

dodatnie plusy:
-tata i mama Jacka - choćby dla tej sceny warto film obejrzeć :D + karzeł z armatką
-ostatnia godzina filmu
-pomysł na zakończenie (chociaż z drugiej strony, żeby z tego Dynastii nie zrobili) - ja bym tak zakończył ta trylogię, ale w obecnym czasie nie wykańcza się kur znoszących złote jaja -na tą chwilę ok 120 kk $ z weekendu

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

PS: jak się wstawia takie "ukrywane" Spoilery? bo kombinowałem trochę i nie mogę znaleźć

Edycja: wstawianie spoilerów, i thx za pomoc w składni spoilerów

Użytkownik sibum edytował ten post 28.05.2007 - |10:01|

• 0

#13 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 27.05.2007 - |22:47|

[spoiler ]tekst[ /spoiler]

bez przerw nawiasach oczywiście

Użytkownik Wodzu edytował ten post 27.05.2007 - |22:48|

• 0

...:::Son of Anarchy:::...

#14 Lirene

Lirene

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.05.2007 - |02:19|

Ja w kinie bylam w sobotę. W ogóle nie rozumiem zarzutów o chaotyczność fabuły. Ok, była zakręcona ale ja jakoś nadążałam. No i dzięki temu film nie był nudny.

Ogólnie świetne kino. Na pewno przebił część 2, która trochę mnie rozczarowała. Zastanawiam się nawet czy nie był lepszy od jedynki.

Co do dłużyzn na początku. Moim zdaniem w sumie nie były takie złe, bo przypominały całą fabułę. Dlatego duży plus za to, że mimo iż część drugą oglądałam rok temu w trójce szybko się połapałam.

Bardzo podobało mi się też zakończenie. Przesłodzonego happy endu bym nie przeżyła... :sam4:

Podobało mi się również, że było sporo wątków fanatasy i baśniowych - co dla niektórych jest wadą. Naprawdę wiele razy się też śmiałam. Film był bardzo zróżnicowany trochę akcji, komedii, dramatu, przygody i na szczęście tylko szczypta romansu :sam6:

Depp świetny jak zawsze. Do tego Rush, Nighy i Richards (bardzo miłe zaskoczenie).

Parę Knightley i Bloom pominę milczeniem ;) Ale do tego już się zdąrzyłam przyzwyczaić.... Na szczęście Orlando w tej części nie pojawiał się bardzo często na ekranie.

Pod względem technicznym oczywiście majstersztyk. Zdecydowanie warto zobaczyć ten film na dużym ekranie. Kiepskie kopie oglądane na kompie zabierają w tym przypadku połowę przyjemności.

Faktycznie twórcy zostawili sobie otwartą furtkę do części 4 ale chyba już bez udziału Willa i Elizabeth, co mnie osobiście bardzo cieszy :sma1:

Ta dodatkowa scena po napisach to porażka, jak dla mnie psuje zakończenie :sam9:

All in all, rozrywka w doskonałej formie 9/10
  • 0

#15 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 28.05.2007 - |12:26|

Wczoraj wieczorem, a właściwie w nocy, obejrzałam kolejny odcinek "Piratów" - piszę "odcinek", bo zapowiada się serial :). Wcale nie czułam, że minęły trzy godziny, oglądało się świetnie. Nie nudziłam się ani przez chwilę, chociaż nie mogę powiedzieć, żebym była zachwycona tym filmem bez zastrzeżeń. Efekty wspaniałe, tempo i gra aktorska również, montaż, gagi wizualne i słowne...

No i właśnie, gagi. Film, niestety, przypomina serię skeczy. Bardzo zabawnych - co chwilę słychać było na widowni wybuchy śmiechu, sama parskałam nie raz, ale jakby te scenki były mało ze sobą powiązane. Fabuła jest bardzo wątła, trudno byłoby ją było nawet opowiedzieć. Film nie ma klasycznego początku ani końca i wyraźnie jest dalszym ciągiem "Skrzyni umarlaka". Bardzo trudno byłoby go oglądać, nie znając poprzedniego "odcinka".

Ale to chyba jedyny zarzut, jaki mogę postawić wobec tego filmu. Bo poza tym, jest to bardzo udane dziełko. I ma świetną muzykę!

Co do drugiego zakończenia po napisach - uważam, że to doskonały pomysł, zważywszy, że nie wiadomo, czy Bloom i Knightley wrócą do następnej części. Na wszelki wypadek ich wątek został zamknięty w taki sposób, aby nie wymagał już kontynuacji, a jednocześnie jej nie wykluczał.
  • 0

#16 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 28.05.2007 - |15:32|

No właśnie dzisiaj wyczytałem, że po napisach jest dodatkowa scena; w której:

czy może ktoś został do końca i może potwierdzić to zakończenie, bo to dość mocno zmienia zabarwienie finału filmu?
  • 0

#17 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 28.05.2007 - |15:59|

Ja zostałam do końca i obejrzałam tę scenę, ale wcale nie musi być tak, jak pisałeś.

• 0

#18 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 29.05.2007 - |16:15|

Ja jakos nie moge filmu zdzierzyc.Poprzednie czesci nie zrobily na mnie mnie wrazenia.Moze zwyczjnie nie mam weny?... :blush: :sam9:
  • 0

#19 Profes

Profes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 29.05.2007 - |19:34|

Scena która jest po końcowych napisach: link

Użytkownik Profes edytował ten post 29.05.2007 - |19:35|

• 0

#20 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 31.05.2007 - |19:18|

no to z tą sceną po napisach, to se poszaleli... nie dość że przez 25 minut siedziałem i oglądałem reklamy - a mój grafik był napięty... i jak się zaczeły napisy, musiałem gnać do roboty...

Poza tym oglądać 10 minut napisów.. jak już na starcie straciłem 25 na reklamy... kogo pogieło?

A co do filmu, czuję niedosyt, szczególnie efekty na krańcu świata :/ spodziewałem się więcej.. ale walka Czarnej Perły i Latającego Holendra mi to wynagrodziła - i tylko po to poszedłem do kina :P

I mam nadzieję, że nie będzie 4 części... niech nie przesadzją.. chce sobie kupić całą trylogie na jesień.. ale jak będzie tetralogia+ to sobie podziękuję...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych