więc to jest to wyzwanie.... już odpisuje. Twoje posty pisane italiciem, moje normalnie.Hej sky_walker!,
tak jakos przegladajac interenet znalazlem w sieci forum SW na ktorym sie rozpisywaliście na temat swojej gry.
Bastion - dla nie kumatych
Mianowicie mam kilka pytan. Nie bede ukrywal ze nadal jestem sceptykiem co do Waszego projektu, czy wogole on istnieje i czy nadal go robicie.
Sceptykiem może być każdy - mamy wolność słowa. Projekt istnieje, tutaj musisz uwieżyć nam (autorom) na słowo. Robimy - po dłuuugiej przerwie, ale robimy
Co do pierwszego to moze cos zaczeliscie robic ale drugie to bardzo mnie zastanawia tymbardziej
ze forum i wasza stronka nadal nie dzialaja:(
Działają - zmiana adresu na etw.0f.pl
Miesiac temu pisales ze macie awarie serwera i rozmawiacie z adminami nt. przywrocenia go do stanu uzytecznosci publicznej:P
I tak też było. Ostatecznie wszystko działa
Dla informacji oto adres twojej stronki: www.etw.uq.pl;
To samo odpisales mi w majlu pare dni temu...to jak to jest z tym Waszym serwerem?
Czy moglbys chociaz ukazac rąbek tajemnicy waszego projektu i...odpowiedziec na pare pytań?
Siur, już odpowiadam...
Kolejny raz ponawiam prosbe o wyslanie mi schematu waszej bazy danych...o ile ona wogole istnieje i jest zaprojektowana.
Mam nadzieje ze użyłeś tego DB Designera to zaprojektowania bazy w mysql'u a nie Corela, jak to chciałeś zrobić
Istnieje, schematu ci nie wyśle (sorry, że nie odpisałem... ale po prostu zapomniałem), gdyż 1. Jestem zajęty i ciężko mi nawet wynająć czas na ETW 2. Średnio chce mi się przepisywać całą bazę do DBD tylko dla Ciebie. Ja tego nie potrzebuję - mam ConTEXta i ołówek, nic więcej mi nie trzeba.
W jakim PHP to piszecie(jakiej wersji) i ogolnikowe pytanie...(może lamerskie z mojej strony bo nie znam PHP).
php 5.1.4 jak chcesz wiedzieć konkretnie.
Od początku roku trwały testy wersji alpha (konkretnie od 16 stycznia). Przepraszam, jeśli z jakiś przyczyn źle mnie zrozumiałeś.Z tego co pamietam to pisales mi ze projekt robicie od poczatku roku ale daty forum ktore widzialem są z lipca ub. roku, czyli robicie go troche dluzej a jak narazie ani widu ani slychu waszego projektu. 1 screeen jest(był półki stronka nie znikneła) zaprezentowanny, ktory tym bardziej juz jest nie aktualny skoro przerabiasz projekt i jego GUI, to jak to jest z tym terminem?
Ja też zakładałem, że przed końcem wakacji zrobię testy beta, ale niestety wyszło jak wyszło :/Ja nie bede ukrywal zakladalem ze we wrzesniu miala byc premiera wersji beta, jednak termin sie opoznia ze wzgledu na zmiany calego narzedzia, w tej chwili jestem juz na etapie tego co mialem w czerwcu:P czyli w punkcie wyjscia ale poprawilem wiele bledow.
Tak mnie zastanawia jedna rzecz, czy aby przypadkiem projekt nie upadl i poprostu glupio ci sie przyznac skoro mnie tak zbluzgales na forum SG:P:)
Hehehe, jeśli czułeś się zbluzgany to bardzo przepraszam - to nigdy nie było moją intencją.
No i mam pewne podejrzenia do malego klamstewka...mianowicie cos okolo maja o ile dobrze pamietam pytalem ile was jest. Napisales ze 2 programistow i akurat jestes na etapie werbowania 3ciej osoby. Dziwna rzecz mi utknela w pamieci bo na tym forum SW forum jest napisane to samo tj: (bla bla bla)
Marr już z nami pracuje od pewnego czasu, więc są 3 osoby. Na forum ETW był stosowny post. Więc są 3 osoby.
Chyba ze to była ściema? Najbardziej mi się podoba jedna rzecz. Ja w założeniu pierwotnym mam stworzenie projektu bez zadnych ras itp. tylko jedna blizej nieokreslona dla kazdego gracza a ty w zalozeniach tamtego forum rozpisujesz sie ile bedziecie miec bajerow i ras(o ile dobrze to okreslilem)
stron, nie ras.
to zycze powodzenia w robieniu rzeczy dla kazdej rasy. W przypadku mojej nieokreslonej rasy baza danych sklada sie juz z 37 tabel po ok 5-15 kolumn, w zaleznosci jak zoptymalizujesz to wszystko bedziesz i tak miec wypasioną baze danych! Powodzenia!
To zależy jak się do tego podejdzie. Zainteresowanych odsyłam na forum - tam jest szerzej opisane.
Kolejna dodatkowa uwaga: mam pytanie odnosnie rozgrywek i jak byś miał zamiar wyeliminować taki problem. zakladamy ze mamy 3 uzytkownikow A,B i C i uzykownik (bla bla bla)
Ja będę robił to tak, że przy logowaniu sprawdzane są miejsca docelowe każdej z flot - czy dotarła, jeśli tak to czy była bitwa, jeśli tak to liczy bitwe, później następna flota itd. itd. Jednocześnie jeśli jest bitwa, to sprawdza, czy jakaś flota nie miała danej planety (orbity) obranej za miejsce przeznaczenia - jeśli tak to standardowe testy i po problemie.
Kolejne pytanie: w jaki zabezpieczycie aplikacje przed tym zeby inni uzytkownicy nie mogli uzywac 2x tego samego konta? tzn. chyba nie bedzie mozna sie zalogowac 2x na to samo konto jesli ktos jest online?
1.a: zakladamy ze np. mamy okno glowne w pliku index.php i np. okno glowne gdy(po zalogowaniu) w pliku game.php, a adres gry to www.etw.pl co sie stanie jesli odpale wasz projekcik z takiej sciezki www.etw.pl/game.php badz www.etw.pl/game, czy bede mogl z poziomu przegladarki zajrzec pod adresy tych plikow bez autoryzacji?
pewnie, że będziesz mógł zajrzeć: dostaniesz zwrot o niezalogowaniu i papa.
2. Co w przypadku gdy np. mam 2000 tys metalu i chce wybudowac2 jednostki ktore kosztuja 500metalu czyli 2*500= 1000. Jesli zrobie w Firefoxie(IE) CTRL+N i otworze nowe okno przegladarki to i w obu klikne na buduj to co wybuduja mi sie 4 jednostki?
Testy czy starcza surowców na wybudowanie po każdorazowym kliku + blokada dwuklika (w js) - a jak se otworzy okienko dwa razy i kliknie 2 razy buduj i mu starczy surowców to nie ma problemu - buduje 4. Ale MUSI mieć wystarczającą ilość surowców.
P.S. Mała poprawka: znalazlem nową stronke ETW: www.etw.of.pl ->widze ze postawiliscie wkoncu stronke ale nie znajduje tam zadnych nowinek na temat projektu poza jednym, "prace zostąły wznowione". Tak dla informacji, nei da sie zalogowac, macie jakis bug.
Ta, poprawie...
ps. sorry za ortografy.

Logowanie »